08. Oktobar 2024, 20:56:50 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 16 17 [18]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Pretakanje vina  (Pročitano 271780 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Boris.mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #255 Poslato: 31. Avgust 2015, 19:16:27 »

Ako nisi vatrogasac pa aparata za gasenje pozara imas u izobilju, koliko je to uopste isplativo? Koliko kg suvog leda dobijes od boce CO2 od 40l?

Bitno je napomenuti da je boca potrebna da ima sifon u donjem delu boce ili nagnuti klasicnu bocu tako da se izbacuje CO2 u tecnom stanju a ne gasovitom.

Za tonu grozdja je potrebno oko 15 do 30 kg suvog leda, cena je okvirno oko 300 dinara po kilogramu.
To sam vec rekao da treba da je nagnuta nadole.
Kilogram tecnog CO2 je 2,5e.
Bocu iznajmis, kupis oni sto si se ranije koristili za soduvodu, pa i sad ih rade>
 Jedna Boca  sadrzi 9l tecnog Co2(onih o koim pricam)x2,5e je 22,5e
200g suhog leda je  vise nego dovoljnoza 1000kg volumen cisternu.
To je i preporuka AEB .
Inace od 9l Boce SO2 dobijes oko 5kg suhog ledaa to ti je dovoljno za 25.000l volumen.
Oko ovog Nema polemike zato sto je bas tako i zato sto radim to godinama.
Ali ako bas insistiras poslacu ti preporuke AEB za tehnologiju proizvodnje vrhunskih belih i crvenih Gde je preporuka 200g po tonu.
 Smiley

Sačuvana
annon
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #256 Poslato: 31. Avgust 2015, 22:39:02 »

Vi dakle koristite suvi led za "tank blanketing" tj zastitu vina od oksidacije? Pa yasto se muciti onda sa suvim ledom kad je gasoviti CO2 tezi od vazduha i sam po sebi će prekriti dno suda ili vina sa tkzv ćebetom od gasa.

Ja sam razumeo da govorimo o primeni suvog leda primarno kao sredstva za hladjenje i sekundarno zaštitu od oksidacije prilikom isparavanja.

Koshpa se i sam nadovezao na upotrebu istog prilikom maceracije gde je cilj spustiti temperaturu na 10c.

Izvinjavam se što sam se umešao u polemiku, a poučno bi bilo za sve da "okačite" pomenutu dokumentaciju.

edit: malo sam guglao na ovu temu i naisao sam na ovaj clanak Myth busting “Dry ice creates an protective layer”

http://www.awri.com.au/wp-content/uploads/2013/09/forsyth-w08-awitc15.pdf

Sačuvana
Boris.mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #257 Poslato: 01. Septembar 2015, 07:15:52 »

Vi dakle koristite suvi led za "tank blanketing" tj zastitu vina od oksidacije? Pa yasto se muciti onda sa suvim ledom kad je gasoviti CO2 tezi od vazduha i sam po sebi će prekriti dno suda ili vina sa tkzv ćebetom od gasa.

Ja sam razumeo da govorimo o primeni suvog leda primarno kao sredstva za hladjenje i sekundarno zaštitu od oksidacije prilikom isparavanja.

Koshpa se i sam nadovezao na upotrebu istog prilikom maceracije gde je cilj spustiti temperaturu na 10c.

Izvinjavam se što sam se umešao u polemiku, a poučno bi bilo za sve da "okačite" pomenutu dokumentaciju.

edit: malo sam guglao na ovu temu i naisao sam na ovaj clanak Myth busting “Dry ice creates an protective layer”

http://www.awri.com.au/wp-content/uploads/2013/09/forsyth-w08-awitc15.pdf

Da ne bi doslo do  nedorazumljevanja sad cu ti napisati sta radim i zasto ga koristim, nikako za hladzenje imam kopresor od 100.000 frigokalorija.

Pocne muljanje belog grozda .Od muljace ide u presu, u presu od 5m2 ubacim odredznu kolicinu suhog leda(da bi bavno isparivao) zato sto se nepuni za 5 minuta  i sama presa sabere oko10 tona grozda,svakako zbog iscedzivanja.Posto punjenje traje mozda dva tri sata suhi led polako isparuje i stiti prostor.
Nakon prese idem u tankove za sedimentaciju gde silazim na 8 stepeni.
Ali pre punjenje tanka za hladzenje i sedimentaciju ubacim suhi led da bi se postepeno otapao i ispustao CO2 koi je sasvim dovoljno 200g na jedan ton volumena da bi stitio otprazli prostor dok se cisterna ne napuni.
Normalno da je tezi a jos normalnije je ako je napinum gasovitim brzo moze i da izadze iz cisterne zbog proveva itn.
Sam proces sublimacije odnosno preskakanje jedog agregatnog stanja jasno pokazuje da nece biti nikakvog povezivanja sa shirom iako je suhi led celo vreme u kontaktu.
Mislim da smo se razumeli sad Smiley
Sačuvana
ToplicaToplica
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 47.0

« Odgovor #258 Poslato: 11. Jul 2016, 23:32:00 »

Drzim vino od oktobra u staklenim balonima od 54lit. pretakao sam do sada nekoliko puta. ne znam kada da prelijem vino u flase. ono jos uvek po malo radi jer je temperatura prostorije oko 20 C.

KAda vino sipam u plasticnu flasu i drzim na toplom flasa se malo naduje. u staklenoj bi pukla.

Pozdrav Toplica
Sačuvana
Stranice: 1 ... 16 17 [18]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.094 sekundi sa 21 upita.