26. Oktobar 2025, 21:31:33 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 18   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Pretakanje vina  (Pročitano 284579 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
strashni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 42

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #135 Poslato: 07. Oktobar 2010, 17:00:45 »

ja bih ga skinuo sa tologa a kiseline nebih dirao do proleca, trebalo bi da se vremenom smanjuju, ako posle prvog otopljenja na prolece ne bude promena tada bih pokusao sa skidanjem nekim od sredstava.

lako postoji mogucnost da su kiseline visoke (ili nesto vise) zbog nezrelosti grozdja

u zavisnosti od sumporisanja prilikom presovanja tj pre vrenja, prilikom pretakanja dosumporisati

tako bih ja na osnovu napisanog
Sačuvana

Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
Vali
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.19

« Odgovor #136 Poslato: 08. Oktobar 2010, 11:45:50 »

5 dana je proslo od vrenja sa kominom i sad planiram da ga odvojim od komine.dali treba da dodajem opet vinobran ili ne. i kada da ga odvojim od t aloga.sobzirom da sam razumeo da to nespada u prvo pretakanje
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #137 Poslato: 10. Oktobar 2010, 21:06:45 »

Ne moras dodavati vinobran a otaces sa taloga kada zavrsi tiha fermentacija i kada vidis da se vino bistri....
Sačuvana
Vali
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.64

« Odgovor #138 Poslato: 10. Oktobar 2010, 22:52:30 »

hvala dioda .danas sam odvojio od komine uglavnom mislim da je sav secer prevreo.sad nastupa tiha fermentacija.u sudu mi je jedna trecina prazna imam vrenjak dali treba da zasticujem odpraznjeni prostor .ilil ne do odvajanja od taloga.i koliko od prilike to traje sobzirom da se i to ne podrazumeva pod prvim pretokom.hvala unapred
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #139 Poslato: 10. Oktobar 2010, 23:16:28 »

Bolje je da ima sto manje praznog prostora iznad vina. Ja stavljam samo poklopac (ne plivajuci) na sud dok traje tiho vrenje i do sada nisam imao problema sa kvarenjem, oksidacijom itd.
Ne znaci da tako treba, samo kazem kako ja radim.
Ako sam te dobro skontao zanima te koliko traje tiho vrenje i kada da odlijes vino sa stelje? Na prvo pitanje ti ne mogu odgovoriti jer zavisi od vise faktora a odlivas otprilike nakon 7 dana od zavrsetka fermentacije. Toliko je dovoljno da se istaloze grube cestice i celije kvasca...
Sačuvana
bosch
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #140 Poslato: 11. Oktobar 2010, 08:42:39 »

dioda pozdrav samo da vas pitam jel dobro da stavim vinobran pred prvo pretakanje ili po izvrseno pretakanje vino jos tiho fermetise proslo je 21 dan otkad sam izmuljao i nakon 5 dana odvoio od kominje i jos jedno pitanje kad dodam vinobran dali da sklonim vranj pa nakon dodavanja opet vratim i sacekam 5 dana da se stalozi ili....
Sačuvana
ko.ca
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Java Platform Micro Edition
Browser:
Opera 9.80 (Opera Mini 4.1.13907)

« Odgovor #141 Poslato: 15. Oktobar 2010, 17:31:14 »

Ja bi to pretočio kad prođe i tiha fermentacija dodao još jednom vinobran i vratio u sud. A što se tiče mutnoće,...staložiće se do tad samo treba polako pretakati da se ne zamuti.
Sačuvana
voyager
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #142 Poslato: 07. Novembar 2010, 10:07:53 »

Bas imam problem da razumijem pojedine rokove ili faze...

Grozdje sam (govorim o crvenom vinu) izmuljao 2. oktobra, a poslije sedmicu dana obavio odvajanje od kljuka (cijedjenje)... Prije nekih 7 dana vrenje je zavrseno i sad me zanima da li ovih dana moram izvrsiti pretakanje (odvajanje od taloga)Huh?

ili da cekam, kako pise na forumu, do pocetka decembra???

znate sta mi nije jasno???  da li prije tog prvog otakanja (pocetak decembra) moram ovih dana obaviti odvajanje vina od taloga???
ili ga, pak, ne diram sve do decembra??!
bas sam zbunjen... negdje pise da se pretakanje obavlja 7-10 dana nakon zavrsetka vrenja, a onda se spominje taj termin u decembru...
meni je vrenje zavrsilo prije 7 dana, da li da pretacem vino???

Sačuvana
ano
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 59

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #143 Poslato: 07. Novembar 2010, 12:17:40 »

Posle odvajanja vina od kljuka sledilo ti je tiho vrenje koje je kako ti kazes zavrseno.Ako je to gotovo onda ti je sledeci korak pretakanje vina  i skidanje sa ostatka taloga koji se napravio u toku tihog vrenja.Posle toga prakticno pocinju prava pretakanja vina koja ce ti sluziti za stabilizaciju  i za dobijanje bistrog vina.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #144 Poslato: 08. Novembar 2010, 18:33:13 »

Skini ga sa taloga obavezno i nemoj cekati da to uradis.

Citat
bas sam zbunjen... negdje pise da se pretakanje obavlja 7-10 dana nakon zavrsetka vrenja, a onda se spominje taj termin u decembru...
meni je vrenje zavrsilo prije 7 dana, da li da pretacem vino???

Odvajanje vina sa taloga nakon zavrsetka fermentacije nije pretakanje vina u pravom smislu reci. To te mozda i buni. Prvo pretakanje je to koje pominjes u decembru/januaru...
Sačuvana
che_beograd
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #145 Poslato: 28. Novembar 2010, 09:38:26 »

Pozdrav svima!

Imam pitanje u vezi pretakanja, tj. da li dobro radim postupak.

Imam 100 kg prokupca, 12.10. sam stavio 5 kg secera i dodao kvasac.Nakon toga je usledilo vrenje, vino pocelo da rezi a pre 10-tak dana se smiro i izbistrilo (sa malim procentom CO2) pa bih sad da ga pretacem.
Vino mi se nalazi u plasticnom buretu sa slavinom pa sam mislio da ga otocim i prebacim u staklene sudove koje necu puniti do vrha a cep cu povezati na crevo koje ide u vodu (da ne bi bilo kontakta sa kiseonikom).

Nisam stavljao vinobran prilikom muljanja kljuka i ne nameravam da ga sad stavljam (grozdje je bilo zdravo prilikom muljanja a ima veci procenat alkohola zbog 5 kg secera).

Da li dobro radim postupak?
Da li je stavljanje vinobrana neophodno?
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #146 Poslato: 28. Novembar 2010, 09:50:34 »

Citat
Vino mi se nalazi u plasticnom buretu sa slavinom pa sam mislio da ga otocim i prebacim u staklene sudove koje necu puniti do vrha a cep cu povezati na crevo koje ide u vodu (da ne bi bilo kontakta sa kiseonikom).
Ne ma potrebe da to radis tj da busis cep i stavljas crevo. To se radi u toku vrenja a kod tebe je vrenje odavno zavrseno tako da ti je dovoljan cep i sudove napuni do vrha.

Citat
Nisam stavljao vinobran prilikom muljanja kljuka i ne nameravam da ga sad stavljam (grozdje je bilo zdravo prilikom muljanja a ima veci procenat alkohola zbog 5 kg secera).
Stavi vinobran, nema potrebe da ga izbegavas kada ti moze vise koristiti nego stetiti whistlefly
Sačuvana
haklberi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13

« Odgovor #147 Poslato: 16. Decembar 2010, 14:46:40 »

pozdrav svim vinarima sa foruma...slobodno vreme koristim u vocnjaku dok brat preferira vinograd...
obrali smo grozdje Vranac 30og septembra(zdravo i super slatko).Vino je otocio u bure (230) i sada se cuje(tiha fermentacija?)slabasno sistanje.Tehnolog? je moj stric (stara garda) Cool.Planira da ga "pretoci" sada za sv.Nikolu.
Citajuci ove redove brine me talog-stelja da li definitivno treba sacekati sa tihom ferm. ili moze da se otace i ranije?I da li je moguce da tako dugo fermentise?Slicna je situacija i sa belim ali otom na drugom mestu...poz umetnici whistlefly
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #148 Poslato: 16. Decembar 2010, 18:24:49 »

Mozes ga pretociti i dok kipi iako bi bilo bolje da odradi do kraja i da se malo smiri. Zasto dugo kipi? MOzda je prehladno? Mozda nisi koristio selekcionirane kvasce? ko zna.. Cheesy
Sačuvana

haklberi
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13

« Odgovor #149 Poslato: 16. Februar 2011, 07:34:50 »

kako izlečiti vino od višak sumpor dioksiada
Sačuvana
Stranice: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 18   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.174 sekundi sa 22 upita.