19. Maj 2024, 03:19:21 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
Stranice: [1] 2 3 ... 24   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kvasci i hrana za kvasce  (Pročitano 411211 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Gost
Gost
« Poslato: 11. Septembar 2008, 02:04:16 »

KVASCI


CEG – Italijanski / Rajnski rizling, Župljanka
Daje voćni tip vina, dobra tolerancija temperature, započinje fermentaciju na 8 C, ne peni, ne stvara H2S i isparljive kiseline. Malo stvaranje jedinjenja koja vežu SO2, sprečava, za vreme dozrevanja, stvaranje tona starenja. Tolerancija alkohola do 14%. Optimalna temperatura vrenja 18 C.

CM
Za bela vina daje fine aromatske note i uravnoteženu građu nezavisno od kvaliteta berbe.
Za crvena vina dobar kod svih postupaka vrenja i daje vina punog ukusa i tipična za sortu.
Dobra tolerancija na temperaturu, brz početak vrenja i na 13 C osrednje peni. Ne stvara H2S i isparljive kiseline. Tolerancija na alkohol 14%. Neznatno stvaranje jedinjenja koja vežu SO2.

ICVD 47 – za Šardone, muskatne sorte i Sovinjon, Pino gris
Vina imaju tipičnu aromu sorte. (može i za crvena vina) – kratka lagana faza iza koje sledi brz početak vrenja.
Temperatura fermentacije 10-35 C, malo peni, fermentiše do 14% alkohola. Isparljive kiseline 0,2-0,4 g/l. Daje vinu naglašenu sortnu aromu zahvaljujući beta-glikozidazi (2-3 nedelje posle fermentacije vino držati na talogu, ako je fermentacija protekla u normalnim uslovima uz povremeno dizanje sa taloga). Temperatura u vreme inokulacije ne treba da bude niža od 15 C.

EC 1118 – bayanus, Šardone, penušci
Za pokretanje fermentacije u slučaju zastoja. Optimalna temperatura vrenja 8-30 C. Malo peni, dobro svojstvo samobistrenja, daje kompaktan talog, lagano postiže 6 atm. Za vreme sekundarne fermentacije stvara 16-18 C, alkoholotolerantan i osmotolerantan, stvara 0,2-0,3 g/l sirćetne kiseline. Mali senzorski doprinos kvasca na vino, pa može da se koristi i za bela i za crvena vina.

R2 – bayanus, Sovinjon, penušci, Traminac, Rizling, kasna berba
Sva vina dobijena fermentacijom R2 se odlikuju tipičnom sortnom aromom. Pojačana proizvodnja estara. Oslobađaju se voćne i cvetne fermentativne arome kao posledica delovanja estara. Proizvodi malo pene, brz početak fermentacije, odlično sedimentira nakon fermentacije, osmotolerantan. Proizvodi 16-17 % alkohola. Dobar kod niskih temperatura, fermentira i na 5 C. Proizvodi malo jedinjenja koja vezuju SO2 (acet aldehid, piruvatna kiselina). Služi za ubrzavanje prespore fermentacije i pokretanje zastoja fermentacije, fermentacija u boci.

CS2 – za proizvodnju svežih belih vina, Sovinjon, Rizling
U širu dodati dosta hrane za kvasac. Brz početak vrenja, dobra tolerancija temperature, započinje vrenje od 12 C, srednje peni, ne stvara H2S. Tolerancija na alkohol 14%. Intenzivira stvaranje sovinjon aroma.

228 – sa beta-glikozidaznom aktivnošću, za Traminac, Muskat
U širu dodati dosta hrane za kvasac. Brz početak fermentacije, lagani tok, dobra tolerancija temperature, početak i na 12 C. Neznatno penjenje. Tolerancija alkohola 14% (ako je fermentacija pravilno protekla, držati vino na talogu 2-3 nedelje uz povremeno dizanje)

BDX –
Crne sorte za proizvodnju vina koja će par godina odležavati. Brza ekstrakcija boje, pojačana ekstrakcija polifenola, intenziviranje sortnog karaktera crvenih vina, pospešuje biološku razgradnju jabučne kiseline. Brz početak i tok vrenja, optimalna temperatura 16-32 C. Neznatno peni, ne stvara H2S, stvara glicerin. Tolerancija alkohola 16%. Sprečava gubitak boje.

299 – za mlada crvena vina, roze vina, Frankovka, crni Burgundac, Portogizer
Vrenje koje omogućava očuvanje boje, blaga sortna aroma, pospešuje biološku razgradnju jabučne kiseline. Povećani sadržaj polisaharida u vinima, brz početak vrenja. Optimalna temperatura vrenja 15-30 C, ne peni. Odlično sedimentira nakon fermentacije. Stvara 14% alkohola. Redukuje 20-40 % jabučne kiseline. Pogodan za proizvodnju vina sa zaostalim šećerom. Laganim hlađenjem šire i dodavanjem SO2, mala mogućnost za stvaranje H2S.


HRANA ZA KVASCE

FERMAID E –
Kompleksna hrana za kvasac – sadrži inaktivirane ćelije kvasca, asimilacioni azot i tiamin. Inaktivirane ćelije kvasca prirodni su izvor amino kiselina, proteina, polisaharida, minerala, vitamina, masnih kiselina, sterola i vrlo su korisne u detoksikaciji šire apsorbovanjem toksina.
Dodaje se kad je 1/3 prevrela, uz dodatak kiseonika (dodaje se 3 puta prepumpavanjem cele količine šire u toku dana). 20-50 g/1000 l

GO – FERM
100% biološki proizvod. Specijalni inaktivirani kvasac, proizveden specifičnim procesom autolize biomase kvasca u svrhu dobijanja proizvoda bogatog određenim esencijalnim vitaminima (pantotenat, biotin), mineralima, oligoelementima (magnezijum, cink, mangan) i amino kiselinama.
Mikrohraniva kao što su oligoelementi i vitamini izuzetno su važni da bi se kvascima osigurao uravnotežen i balansiran metabolizam: kada nedostaje samo jedna od ovih komponenti, poremećen im je metabolizam i postoji opasnost od pojačanog stvaranja stranih mirisa (sumporna jedinjenja) i isparljivih kiselina.

Opti-WHITE – inaktivirane ćelije za bela vina
Inaktivirani kvasac sa snažnim antioksidativnim svojstvima. Zahvaljujući svom jedinstvenom svojstvu sprečava oksidaciju fenolnih i aromatičnih jedinjenja. Upotrebljava se u širi na početku fermentacije, gde povećava zaokruženost i aromatski kompleks vina. Učestvuje u boljem očuvanju boje i aromatske svežine belih vina. U toku fermentacije i odležavanja se iz ćelijskih zidova inaktiviranih kvasaca oslobađaju i polisaharidi koji doprinose punoći i zaokruženosti vina.
DOZIRANJE: 30 gr/1000 l
PRIMENA: Rastvoriti u 10 delova vode i dodati u širu uz mešanje

Opti-RED – hrana za proizvodnju vrhunskih crvenih vina
Inaktivirani kvasac proizveden specifičnim procesom ekstrakcije. Upotrebljava se u proizvodnji crvenih vina jer ima svojstvo dobrog oslobađanja polisaharida iz ćelijskog zida kvasca. Snabdeva širu alfa-amino kiselinama, vitaminima, mineralima i jedinjenjima koja su neophodna kvascima za preživljavanje i normalan rad. Koristi se kao dodatak kljuku koji je siromašan hranom i koji naginje usporenom vrenju ili potpunom zastoju, kao i kod sorti kod kojih još više želimo istaći sortni karakter i dobiti stabilniju boju.
DOZIRANJE: 30-40 g/ 1000 l
PRIMENA: Otopiti preparat u primerenoj količini kljuka (odnos 1:10), te ravnomerno rasporediti po ukupnoj zapremini.
Sačuvana
scorpioX
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Poruke: 18

OS:
Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0


« Odgovor #1 Poslato: 15. Septembar 2008, 22:24:32 »

Samo se Go-Ferm dodaje prilikom rehidracije suvog kvasca, ostala hraniva tokom fermentacije.
Sačuvana
lobster
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Poruke: 3

OS:
Windows 2000
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0


« Odgovor #2 Poslato: 18. Septembar 2008, 15:02:18 »

Sve ovo je veoma lepo objašnjeno ali bi bili dobro i kada bi neko napisao gde sve ovo može da se nabavi i po kojim cenama.Takođe bi neko trebao da napiše nešto o enzimima i njihovoj ulozi u celoj priči i da eventualno objasni zašto su tako skupi.Čuo sam nešto o tome da postoji poseban vinobran za crne sorte grožđa  ???Da li je to tačno i gde to može da se nađe
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma
*****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1.415

OS:
Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1


« Odgovor #3 Poslato: 18. Septembar 2008, 15:37:45 »

Lobster ne znam odakle si ali mozes pogledati ove linkove...

http://www.vvm.co.rs/vinarstvo.php?strana=1

http://enovitis.net/readarticle.php?article_id=1

Radnje su u Petrovaradinu (Novi Sad) i Topoli

Enzime nisam koristio pa menam pojma koliko kostaju a skupi su zbog nacina na koji se dobijaju...
Nisam cuo ni za taj posebni vinobran za crna vina, ako je cist kalijum metabisulfit onda je svejedno da li je vino crno ili belo..
Sačuvana
Ivan
Stariji član
***

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 39
Lokacija: Ivanic Grad, Hrvatska
Poruke: 106

OS:
Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0


« Odgovor #4 Poslato: 18. Septembar 2008, 18:09:12 »

ja sam prije nekoliko dana poceo pricu o enzimima pa su me ostali clanovi "spustili na zemlju" kako nije potrebno ljude uplitati u takve komplikacije a to je u biti vrlo jednostavna stvar! ovisi o kojim enzimima se radi, najcesce se u vinarstvu koriste 2-3 vrste koje su razlicite namjene. kod nas u RH se mogu nabaviti u svakoj poljoapoteci i nisu uopce preskupi jer se koriste u vrlo malim kolicinama, 1-2 g na 100 l mosta, masulja ili vina. ne znam sad tocne cijene ali kod nas se uglavnom koriste oni od Lallemanda koje uvozi firma Pa-vin iz Jastrebarskog kraj Zagreba. evo linka pa si malo vise procitajte sami pa ako vam nesto nece biti jasno pitajte..

http://www.lallemandwine.us/products/enzyme_strains.php
http://www.pavin.hr/Item.aspx?Id=172
http://www.pavin.hr/AdminLite/FCKeditor/UserFiles/File/brosura%20za%20web.pdf

postoji vinobran samo za crna vina koji u sebi sadrzi mali postotak tanina ali uglavnom je to isto kalij metabisulfit. ja ga ne koristim posebno za sumporenje crnog vina vec za sve koristim obicni vinobran, nije to nekakva velika ni bitna razlika.
Sačuvana
darko
Zaslužni član
****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 50
Lokacija: jagodina
Poruke: 307

OS:
Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1


« Odgovor #5 Poslato: 18. Septembar 2008, 22:03:57 »

pa i nisu toliko skupi 100 grama su oko 1500 din uzeci u obzir da idu od 1-2 gr/100kg kljuka  cena je tu otprilike kao i prosle godine ali su kvasci poskupeli duplo od prosle godine
http://enovitis.net/downloads.php?cat_id=1&download_id=16
vredi pogledati jer je objasnjen ceo proces kada sta dodati u toku fermentacije, sto se tice enzima, predavac je i autor vecine lalemandovih kvasaca
Sačuvana

dioda
Osnivač foruma
*****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1.415

OS:
Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1


« Odgovor #6 Poslato: 18. Septembar 2008, 23:12:40 »

Ivane to spustanje na zemlju je bilo jer je kbdnk trazio maksimalno uproscenu semu prerade grozdja. Ako zelis u ovoj temi mozes slobodno pisati i o enzimima. Cini mi se da su enzimi su bitniji kod proizvodnje crnih vina a ona tema je bila o proizvodnji belih vina...
Sačuvana
Ivan
Stariji član
***

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 39
Lokacija: Ivanic Grad, Hrvatska
Poruke: 106

OS:
Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0


« Odgovor #7 Poslato: 18. Septembar 2008, 23:47:58 »

dioda sve ok, malo sam se salio.. Thumb makar se enzimi koriste i u proizvodnji bijelih vina a ne samo crnih, makar su kod crnih mnogo vazniji pa se stoga i vise koriste. pisat cu o enzimima kada se postave konkretna pitanja, ovako napamet mi je bezveze pisati jer mogu napisati 5 stranica a da nema koristi.. dohfly
Sačuvana
Total
Gost
« Odgovor #8 Poslato: 06. Novembar 2008, 14:03:17 »

Moze li se igde u Srbiji kupiti EC 1118 manje pakovanje od 500gr ?
Ne razumem zasto prodaju tako velika pakovanja  Scratchhead
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma
*****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1.415

OS:
Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3


« Odgovor #9 Poslato: 06. Novembar 2008, 14:18:16 »

Raspitaj se u Enovitisu, oni su Lallemandovi zastupnici za Srbiju - LINK
Sačuvana
Total
Gost
« Odgovor #10 Poslato: 06. Novembar 2008, 15:15:11 »

Pitao sam i nemaju nista manje od 500 grama, sto je previse za moje potrebe.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma
*****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1.415

OS:
Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3


« Odgovor #11 Poslato: 06. Novembar 2008, 15:35:34 »

A koliko tebi treba?

Pogledaj ovaj LINK imas i broj telefona na sajtu pa pitaj koliko je pakovanje...
Sačuvana
Total
Gost
« Odgovor #12 Poslato: 06. Novembar 2008, 17:36:35 »

Zvao sam, isto najmanje pakovanje imaju od 500 grama  Sad
Meni bi trebalo mozda oko 100 grama ili najvise 200 grama.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma
*****

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44
Lokacija: Novi Sad
Poruke: 1.415

OS:
Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.3


« Odgovor #13 Poslato: 06. Novembar 2008, 17:54:13 »

Sta da ti kazem Total, nemas srece Grin
Nemam vise linkova...
A koliko je to pakovanje od pola kila? Ako nije preskupo baci visak whistlefly
Sačuvana
Total
Gost
« Odgovor #14 Poslato: 06. Novembar 2008, 18:33:44 »

500 grama je oko 2200 dinara.
Izgleda da cu tako i uraditi, ako ne nadjem manje pakovanje, ili ako ne nadjem nekoga da podelimo ovu kolicinu.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 24   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin


Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.057 sekundi sa 21 upita.