23. Mart 2025, 12:13:36 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 24   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kvasci i hrana za kvasce  (Pročitano 437128 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Vali
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #135 Poslato: 27. Septembar 2010, 07:01:01 »

interesujeme koji procenat vode ide prilikom pripremanja enzima i kvasca
Sačuvana
strashni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #136 Poslato: 27. Septembar 2010, 12:48:52 »

neke kvasce koje sam koristio traze 5l vode na 40stepeni za 500gr kvasaca, mada pise na svakoj ambalazi ako je ozbiljnija firma...pazi da ne sokiras kvasce kad ih ubacujes u kljuk, razlika u temperaturi sme da bude samo 10 stepeni...
Sačuvana

Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
Vali
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.64

« Odgovor #137 Poslato: 27. Septembar 2010, 13:44:41 »

u pitanju je v.v.m. petrovaradin .tako i pise nego sto mi je zao da vodu sipam u vino.bas mi izgleda puno u mom slucaju3l vode
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #138 Poslato: 27. Septembar 2010, 15:53:37 »

Slobodno se pridržavaj upustva napisanom na pakovanju, i nećeš pogriješiti.
Na ovu situaciju nemoj gledati iz ugla dodavanja vode, jer se tu ne dodaje nikakva voda u vino. Ta voda se dodaje kvascima zato što im je prije pakovanja bila oduzeta, i sada je oni ponovno primaju u svoje tijelo i tako se vračaju u aktivno životno stanje. To što sada sipaš u buduće vino je masa od preko tri litre živih i aktviranih kvasaca, a ne vode.

P.S. Nije ništa zlonamjerno ali slikovito prikazuje drugu stranu medalje u zavisnosti od ugla gledanja. Postoji jedna činjenica koja je još „pogubnija“ od „dodavanja vode“. Ti isti kvasci, u svakom pa i u tvom budućem vinu, čitavo vrijeme fermentacije i „piške“ i „kake“.
Bez toga, vino ne bi ni bilo Vino.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Vali
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.64

« Odgovor #139 Poslato: 27. Septembar 2010, 17:17:49 »

hvala najlepse.sad sam se i nasmejao ali mi je mnogo lakse
Sačuvana
strashni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #140 Poslato: 27. Septembar 2010, 20:06:16 »

Ako si presumporisao kljuk ili je hladno vreme nece ti vrenje krenuti odmah, mozda cak prodje i dva dana...
Kad je hladno vreme nije dovoljno da stavis kvasce u toplu vodu da bi se oni aktivirali, nekad je potrebno da budu malo duze na toploj, nikako vreloj ringli...imao sam taj slucaj pre neki dan

cela prica oko kvasaca mi je jako zanimljiva, toliko prostora za experimentisanje  Thumb
Sačuvana

Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
saric.m
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 36

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #141 Poslato: 26. Avgust 2011, 14:45:30 »

da li mi neko moze pomoci oko izbora selekcionisanih kvasaca za italijanski rizling, sauvignon blanc, merlot i cabernet sauvignon?
Sačuvana
Milan73
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

samo polako

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.20

« Odgovor #142 Poslato: 26. Avgust 2011, 23:33:16 »

ako ti treba 100 gr, to je za 250 litara šire? da li si siguran da ti se to isplati. obzirom da ti treba i hrana za taj kvasac.....ja imam sigurno, EC1116 a verovatno i 1118 pošto neke fermentaciej radimo sa njim, nije mi problem da ti odvojim 100g+200g hrane nije to nikakva para ali žali Bože para. mada nemam pojma kako ćemo da stupimo u kontakt obzirom da si anoniman i da ti je skriven identitet. to se obično retko dešava na ovom forumu.
pozdrav
Sačuvana
volodja
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #143 Poslato: 31. Avgust 2011, 22:09:20 »

vvm je zatvoren.danas sam isao do petrovaradina iz zr-a za manju kolicinu enzima,kvasaca i ostalo,kad ono-lokal se izdaje.
ima li neko neku informaciju gde sada toga ima a da je na pristojnoj udaljenosti i da je sveza roba kao sto je u vvm-u bila.
hvala unapred
Sačuvana
Milan73
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

samo polako

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.21

« Odgovor #144 Poslato: 01. Septembar 2011, 09:50:18 »

I Revin i Enovitis dolone ili šalju expres poštom, i ja sam davno prestao da se opterećujem time, sve stiže dan za dan. Enovitis mi je skoro, poslao enzime u tečnom stanju, koje ti upakuju koliko ti treba. super fora
Sačuvana
Uvmobo
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #145 Poslato: 16. Septembar 2011, 15:44:03 »

Imam neku manju kolicinu grozdja razlicitih sorti, pa bi da ubacim kvasac unutra.
Nasao sam 3 kvasca u manjima pakovanjima Vrelko, Biosal Enartis i 1116.
Ne znam zasto svugde spominju 1118, a 1116 mnogo manje, da li je i to dobar kvasac ili ga sa razlogom spominju manje ?
Ovaj 1116 mi izgleda kao dobra opcija da kupim, da li je neko pravio vino i rakiju sa njim i kako se pokazao, treba li hrana za njega?
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #146 Poslato: 16. Septembar 2011, 22:26:18 »

čemu tolika briga ako ti je sirovina-"manja količina grožđa različitih sorti"?
gde ti to misliš da osetiš razliku?
daj ljudi ne pravite od ovoga fetiš!
evo, ja navijam za "vrelka" jer mi najviše liči na pivarski kvasac pa mislim da može da se koristi i za kolače.
pozz
Sačuvana
Uvmobo
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #147 Poslato: 17. Septembar 2011, 00:15:53 »

Lozar hvala na odgovoru.
To manja kolicina, znaci da ce biti oko 250-300 kg grozdja, napravicu deo vina, ostalo u rakiju.
Zanimalo me je od ova 3 ponudjena kvasca (Vrelko, Biosal Enartis i 1116 ) koji je bolje da koristim, koji da narucim.
Nije mi namera da pravim neki fetis od ovoga Smiley , pitao sam informativno, uvek se trudim da se informisem pre kupovine , ako uzimam nesto u sta se bas ne razumem..
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #148 Poslato: 17. Septembar 2011, 14:07:16 »

onda predlažem da napraviš tri probe a svaka da previre sa jednim od kvasaca. jedino tako će se možda osetiti razlika.
Sačuvana
Toni90ns
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Losa slika :)

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 6.0.2

« Odgovor #149 Poslato: 18. Septembar 2011, 06:12:35 »

Može li bez kvasca?
Ovako, ja sam pre 2 godine uzeo prvi put da napravim vino, bez ikakvog pred znanja. Malo sam se informisao ovde, a malo od jednog dede. On mi je rekao da ne koristi kvasac, tako da ni ja nisam, vino je uspelo, jedino je bilo mutno(da se razumemo nisam koristio ništa ni da ga probistrim, jedino što sam ga cedio). Ove godine opet pravim, ali ni ove godine nisam stavio kvasac. Sada se pitam kako mi je vino uopšte uspelo....  Cheesy

Kada bih vam rekao kako sam ga napravio verujem da bi ste se krstili i desnom i levom rukom. Smiley
Sačuvana
Stranice: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 24   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.055 sekundi sa 21 upita.