darko
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 51
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 06. Novembar 2008, 18:42:19 » |
|
u malim pakovanjima mozes da nadjes jedino univerzalne kvasce za vrenje crnih i belih vina 50 gr oko 80 din UVAFERM a namenske kvasce za vrenje odredjenih sorti i pod odredjenim uslovima samo u pakovanju od 500 gr
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Total
Gost
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 06. Novembar 2008, 18:56:13 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Total
Gost
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 07. Novembar 2008, 22:21:52 » |
|
Koji je kvasac dobar za bela vina, a da imaju manja pakovanja u Enovitis ?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 74
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 08. Novembar 2008, 00:13:58 » |
|
Pošalji mi preko pp tvoju adresu i poslat ću ti kvasac gratis, samo plati poštanske troškove za siti ekspres!
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
Total
Gost
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 09. Novembar 2008, 17:48:43 » |
|
Hvala legendo Peca50 ! Poslao sam PP.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gost
Gost
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 12. Novembar 2008, 02:56:01 » |
|
Zašto bi ga bacio Izmeri ga, iskoristi koliko ti treba, a onaj ostatak lepo upakuj u kesucu, veži gumicom i ostavi na hladno i suvo mesto, do sledeće godine. Koliko se sećam ( ), enzimi su upakovani u kutijice, tako da nećeš imati problem da ih sačuvaš do sledeće godine. Na kraju, napiši mail u Enovitis, a Vlada će ti sa zadovoljstvom odgovoriti kako da sačuvaš višak.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gost
Gost
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 12. Novembar 2008, 02:58:41 » |
|
Sad vidim datum kada si poslao poruku. Total, reci mi, šta sada radiš sa enzimima???
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Total
Gost
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 13. Novembar 2008, 11:09:44 » |
|
Peca50 posiljka je stigla. Ova kurirska sluzba AKS express je odlicna, posiljka stize veoma brzo i postarina je samo 200 dinara.(ovo nije reklama) Peca50 puno vam hvala za ovo sto ste poslali, a i za svu ostalu pomoc oko ovoga.
Pedja neko je savetovao ranije bio da uzmem te enzime, jer navodno ono poboljsaju rad kvasca ili sta ja znam. Peca50 mi je rekao da mi to ne treba i da je dovoljno samo staviti secer u kvasac i posle razmnozavanja sve ide svojim tokom, tako da necu uzimati enzime.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gost
Gost
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 14. Novembar 2008, 12:28:36 » |
|
Total, druže, Enzimi se stavljaju u izmuljano grožđe! Oni razgrađuju pektinske (želatinaste) materije, ili Srpski rečeno, razgrađuju pokožicu i srce zrna. Iz te razgradnje dobijamo više ukusnih i mirisnih materija, a kod crnih sorti i bojenih. Druga prednost Enzima je povećanje radmana, tj. stepana iskorišćenja. Na primer: ako ok 100 kg grožđa dobijemo 50 l šire, uz upotrebu Enzima ćemo dobiti 55-60 l. Pokušaću to da ti objasnim. Kada si 24 sata posle prerade odvojio tečnost od taloga, video si da u takogu ima dosta izmuljanih bobica, koje su ostale u vidu mesa. Ako si uzeo u ruku, osetio si da su poput želea, ljigave i mokre. To prave te pektinaste materije, i taj talog ne možeš iskoristit za vino, već ga vraćaš u sud sa kominom za pečenje rakije. Enzimi pomažu da tog i takvog taloga bude što manje, jer razgrađuju te pektinaste materije i oslobađaju iz njih tečnost.
Za Kvasce......Čista kultura selekcionisanog vinskog kvasca se zasejava u širi 24-48 sati po preradi (muljnju) grožđa, tj, odmah posle prvog skidanja sa taloga. (Zato gledam datum. Čini mi se da si malo zakasnio) Ćelije kvasca se hrane grođžanim šećerom i samim tim potpomaže njegovu razgradnju u alkohol. Peca je u pravu, u našim uslovima proizvodnje, nije ti potrebno hranivo za kvasce, vrlo se lepo aktiviraju u toploj vodi i šećeru, mada, ove godine je bilo dosta šećera u grožđu, pa si mogao da ih aktiviraš u mešavini tople vode i šire.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Total
Gost
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 22. Novembar 2008, 02:17:51 » |
|
Hvala vam na dodatnim pojasnjenjima. Sa enzimima znaci tek na leto treba da se radi .
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gost
Gost
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 22. Novembar 2008, 13:56:13 » |
|
Nema na čemu Total. Ovde smo svi da učimo i razmenjujemo iskustva. Znači: Enzimi u sveže izmuljano grožžđe, a Kvasci 24-48 sati posle toga. Do sledeće berbe će stojati u svojim pakovanjima i čekati. 8)
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
KizaHood
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 51
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 24. Jun 2009, 16:19:36 » |
|
Ćelije kvasca se hrane grođžanim šećerom i samim tim potpomaže njegovu razgradnju u alkohol.
Voleo bih da gresim, ali koliko je meni poznato sam secer (koji god) nije dovoljan da ishrani kvasac. Neophodno je i prisustvo azota i fosfora (mada toga ionako vec ima u vocu, samo je pitanje koliko po sortama). Ja ne hranim kvasce i dzibre mi uvek lepo previru. E sad, pitanje je sta bi bilo kad bih pokusao da pecem rakiju od vocaka koje nemaju dovoljno fosfora/azota
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 24. Jun 2009, 17:23:28 » |
|
Azot je bitan jer bez njega kvasac ne moze da se razmnozava sto dovodi do usporavanja fermentacije ili do njenog prekida... Jednostavno receno neces imati dovoljno celija koje su sposobne da prevru sav secer u alkohol. Ostalih elemenata uglavnom ima dovoljno u grozdju/vocu pa nema potrebe da ih dodajes. Ni azot nije potrebno uvek dodavati a ako bas hoces onda kupi kompleksne dodatke koji (osim azota) sadrze sve i svasta sto kvascu moze zatrebati.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DarkoK
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 45
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 14. Septembar 2009, 08:37:09 » |
|
Pre par dana u poljoprivrednoj apoteci, kupio sam kvasce za vino. Pakovanja su od po 10g. Kada sam tražio od prodavca pitao me je da li želim za crvena ili bela vina. Naravno uzeo sam za oba. Na pakovanju piše VRELKO SUVI AKTIVNI VINSKI KVASAC Saccharomyces carevisiae. Uvoznik je Enovitis, a proizvedeno je Danskoj. Jedna kesica košta 100,00din. Interesuje me da li ovi kvasci vrede čemu i da li da ih koristim.
|
|
|
Sačuvana
|
“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #29 Poslato: 14. Septembar 2009, 17:33:27 » |
|
Ćelije kvasca se hrane grođžanim šećerom i samim tim potpomaže njegovu razgradnju u alkohol.
Voleo bih da gresim, ali koliko je meni poznato sam secer (koji god) nije dovoljan da ishrani kvasac. Neophodno je i prisustvo azota i fosfora (mada toga ionako vec ima u vocu, samo je pitanje koliko po sortama). Ja ne hranim kvasce i dzibre mi uvek lepo previru. E sad, pitanje je sta bi bilo kad bih pokusao da pecem rakiju od vocaka koje nemaju dovoljno fosfora/azota Шта више, квашчеве ћелије се уопште не хране шећером! Оне шећер само прераде у алкохол и угљен диоксид. Ништа не узму себи, чак ни енергију. Па зашто онда то раде? Треба их питати, ми то не знамо и чини нам се да то раде јер уживају у том послу.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|