sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 46
|
 |
« Odgovor #30 Poslato: 14. Septembar 2009, 18:24:26 » |
|
Ja sam koristio BYOSAL kvasac italijanskog proizvodjaca,koji dolazi u kompletu sa hranivom za kvasce i prilicno sam zadovoljan.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 45
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #31 Poslato: 22. Septembar 2009, 08:54:31 » |
|
Kvasci E ajd sad da neko pojasni sve ovo što je napisano u prethodnim postovima. Pokušaću da parafraziram sve što je napisano, a vi me dopunite i ispravite. Za crvena vina kvasci se dodaju posle 24 h od muljanja, 2-3g na 100l. Interesuje me da li se razmućuju u širi ili vodi i da li je potrebno da se ranije "zaseju" ćelije kvasca i ako treba koliko ranije? Za bela vina kvasci se dodaju odmah po ceđenju šire ili skidanju sa taloga?
Hrana za kvasce Juče sam bio u poljoprivrednoj apoteci i video da imaju hranu za kvasce, cena 150,00dinara. Cenu navodim jer će oni koji je koriste verovatno znati o kojoj hrani se radi. Kada sam pitao prodavca sve ovo što sledi nije imao pojma. Interesuje me kako se dozira, znači postupak i kad se dozira, tj. posle kog vremena od dodavanja kvasaca.
|
|
|
Sačuvana
|
“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #32 Poslato: 22. Septembar 2009, 09:22:07 » |
|
Sve zavisi od kvasaca.Ja koristim italijanske kvasce,razmucuju se u vodi ili siri 2.5gr na 100l sire.Temperatura treba da je oko 35c, doda se kvasac,promesa,saceka 20min i onda se doda u siru.Treba ga dodati pre pocetka fermentacije divljih kvasaca koji su pasivizirani vinobranom,nekih 15-20h posle muljanja.Za belo se dodaju po skidanju sa taloga,jer ako bi krenula fermentacija dzabe bi cekao da se sira stalozi.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 45
|
 |
« Odgovor #33 Poslato: 22. Septembar 2009, 10:16:29 » |
|
Temperatura šire u kojoj se razmućuju kvasci ili kljukatreba da bude 35 steperni i kad se razmućuju, neposredno pred stavljanje u kljuk ili par sati ili dan pre?
|
|
|
Sačuvana
|
“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #34 Poslato: 22. Septembar 2009, 17:08:15 » |
|
Darko, hvasce rehidriraj prema uputstvu na kesici... Ako nema s uputstvo sipaj ih u pola litra sire (ili vode i dodaj malo secera) pusti da se aktiviraju i to je to. Nakon (otprilike) pola sata-sat na povrsini ce se pojaviti pena i to je znak da su spremni. Obrati paznju na temperaturne razlike, temepretura sire/vode u kojoj aktiviras kvasce treba da bude otprilike iste temperature kao i sira/kljuk u koji ces ih dodati!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Matej
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 52
|
 |
« Odgovor #35 Poslato: 16. Oktobar 2009, 20:36:47 » |
|
Drustvo, a da li je neko pokusao da pusti divlje kvasce da odrade fermentaciju?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #36 Poslato: 17. Oktobar 2009, 06:59:34 » |
|
Ja jesam pre tri god.Vino je bilo dobro,ali je imalo 10.3%alkohola. 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Matej
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #37 Poslato: 17. Oktobar 2009, 22:41:21 » |
|
i što si odustao, Sale?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #38 Poslato: 18. Oktobar 2009, 09:12:17 » |
|
Od cega?Vino pravim svake god,ali koristim selekcionisane kvasce.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Matej
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #39 Poslato: 18. Oktobar 2009, 11:56:00 » |
|
sto si odustao od prirodnih/divljih? da li ti je slucajno krenula fermentacija sa divljima pa si je pustio do kraja...?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #40 Poslato: 18. Oktobar 2009, 14:03:36 » |
|
Koristim selekcionisane,zato sto fermentacija tece sigurnije.Sa divljim kvascima se desava da fermentacija jednostavno stane.Kada procenat alkohola dostigne 10 vrenje stane.Sa selekcionisanima se to ne desava.Nije mi fermentacija slucajno krenula nego sam hteo da vidim razliku izmedju jednih i drugih.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Matej
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #41 Poslato: 18. Oktobar 2009, 16:09:54 » |
|
jasno...pitam jer imam prijatelja koji celokupnu svoju proizvodnju (a proizvodi mnogo) bazira iskljucivo na divljim i pravi fantasticna vina...interesuje me da li to neko praktikuje kod nas...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
strashni
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 41
|
 |
« Odgovor #42 Poslato: 20. Oktobar 2009, 13:40:37 » |
|
ja sam ove godine prvi put koristio BDX i uopste selekcionisane kvasce i mislim da cu ozbiljno razmisliti za dogodine. malo mi smeta cinjenica sto selekcionisani kvasci iskljucivo daju suva i polusuva vina sto bas i nije po mom ukusu. do ove godine smo imali vrhunsko ali bas vrhunsko vino, mnogi rekli i arhivska vina ali sve sa prirodnim kvascima, tako da cu jos malo da se dvoumim i savetujem sa ljudima 
|
|
|
Sačuvana
|
Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
|
|
|
Matej
Stariji član

Van mreže
Pol: 
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #43 Poslato: 20. Oktobar 2009, 17:52:27 » |
|
strašni, koliko si alkohola uspeo da naguraš sa prirodnim kvascima, da li si i ti imao iskustva kao i sale da ti staje fermentacija čim dostignu 10% alkohola?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cvele
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 51
|
 |
« Odgovor #44 Poslato: 20. Oktobar 2009, 18:07:54 » |
|
Matej, ja sam frnakovku pustio da radi sa svojim kvascima, merila je 23sire. Evo danas sam merio posle 30dana i siromer pokazuje da vise nema secera. Probao sam i na ukusu ne osecam ni malo slast. Moram da napomenem da mi je upodrumu const 20stepeni, a sira u burnom vrenju je dostizala 27 sepeni. Jedino ako me siromer vara jer nije ekselov
|
|
|
Sačuvana
|
dok pijem-zdrav sam
|
|
|
|