Koshpa
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 41
Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I
|
|
« Odgovor #315 Poslato: 30. Septembar 2015, 08:30:18 » |
|
Mozes dodati jos hrane oko 10g/hl.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
baradon
Mlađi član
Van mreže
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #316 Poslato: 27. Oktobar 2015, 12:57:34 » |
|
Evo mog ovogodišnjeg iskustva sa selekcionisanim kvascima za crno vino (merlo). 5g je bilo dovoljno da posle 8 dana širomer pokazuje samo 5 ekslovih stepeni (znači procenat šećera skoro nula). Možda ovo nekome bude od koristi.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
MarkoKG
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #317 Poslato: 15. Novembar 2015, 18:04:06 » |
|
Pozdrav svim kolegama sa foruma! Potreban mi je jedan savet, ili samo odgovor. Ove godine sam otocio oko 200l vina, na celu kolicinu imao sam oko 23 maligana, odmah sam se uplasio da ce da ostane slatko do kraja fermentacije. Proslo je mesec dana otkako sam otocio u balone i u 2 balona (oko 100l ) se zavrsila fermentacija, prezadovoljan sam kako to izgleda na pogled i ukus , ali u trecem balonu meri 0% secera a ima slatku zicu sto bi rekli, u 4. jos nije zavrsena fermentacija, verujem da ce i ono da ostane slatko. Moja pitanja su sledeca: 1. Da li postoji nacin da se izgubi secer, cisto sumnjam...? 2. Da li su kvasci mogli da naprave problem, jer kada sam ih pripremao za sipanje u siru, 2 kesice su imale reakciju (obilje pene), a druge 2 nisu imale penusavu reakciju, samo se talozio na dnu case, ispracena je procedura pripreme, merena temperatura vode, cekao sam do pola sata, itd. Kao takvog sam ga nalio balone. Sad ne znam kako je moguce da od istog vina iz jedne kace 2 balona sve lepo odrade a druga 2 ostanu slatka...?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 42
|
|
« Odgovor #318 Poslato: 15. Novembar 2015, 21:06:01 » |
|
probaj da provetris siru otvorenim pretokom
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
MarkoKG
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #319 Poslato: 15. Novembar 2015, 23:37:37 » |
|
Sta ce se desiti sa kvascima koji su i dalji aktivni a natalozili su se? Ne znam da li da provetrim i pomesam ponovo sa talogom, ili nema potrebe?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
happy star
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #320 Poslato: 16. Novembar 2015, 23:39:46 » |
|
Da bi ti pomogli moraces malo da budes konkretniji ! Koje grozdje, koji kvasci i koliko si dodao, da li si dodao hranu, scime meris secer ...
|
|
|
Sačuvana
|
"Covek mora da vezba umerenost i nadzor svojih cula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako odrzao sebe mladim u telu i razumu"
Nikola Tesla
|
|
|
MarkoKG
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #321 Poslato: 17. Novembar 2015, 08:39:09 » |
|
Grozdje je mesano, ima afusalija, plovdine, kardinala, hamburga, prokupca, najmanje belog, najvise plovdine i prokupca. Kvasci su Vrelko, sve lepo po uputstvu sam odradio, nisam dodavao hranu, nikada i nisam i nije mi trebala do sada. 2 balona su zavrsila svoj posao, treci meri 0%, mada vidim mehurice da rade i dalje, vino sam prokuvao kako bih merio, obicnim sirometrom. 4. balon meri oko 5% i "radi" uveliko.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 56
|
|
« Odgovor #322 Poslato: 17. Novembar 2015, 17:18:04 » |
|
Marko, pomešaj 3. i 4. balon u jednom buretu, pa vrati u balone i čekaj da završi fermentacija dom kraja , ne budi nestrpljiv. Povremeno možeš da promešaš širu sa nekim prutom da bi digao talog sa dna. Pozz.
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
MarkoKG
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #323 Poslato: 17. Novembar 2015, 17:42:25 » |
|
Pozdrav bodo! Nismo se culi godinu-dve. Hvala na savetu, bilo mi je bitno da li da odbacim talog ili ne, probacu sutra da pomesam, javljaju suncan dan, taman da se sve poklopi. Pozz!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
MarkoKG
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #324 Poslato: 02. Decembar 2015, 18:00:00 » |
|
Provetrio sam siru, pomesao sam ona 2 balona, mesao sam siru u medjuvremenu, ali nije pomoglo, vino i dalje ima slatku zicu, s tim sto vise ne vidim da "radi". Da li da dodajem hranu i kvasce? Neki dodatni savet?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 42
|
|
« Odgovor #325 Poslato: 02. Decembar 2015, 22:10:14 » |
|
Imas u enovitisu neki kvasac za ponovno pokretanje vrenja kontaktiraj ih pa pitaj ja bih tako
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
MarkoKG
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #326 Poslato: 03. Decembar 2015, 19:26:46 » |
|
Moze i tako, hvala na savetu... Ima li mozda jos neko neku ideju?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 56
|
|
« Odgovor #327 Poslato: 03. Decembar 2015, 20:12:11 » |
|
Marko ako te teši nisi jedini koji ove godine ima problema sa slatkom žicom vina. Ovo je bila takva godina. Moraš da razdvojiš, da li je slatkost od zaostalog šećera ili zbog velike količine glicerola i manjka kiselina. Ako je vino slatko tokom celog vremena mućkanja u ustima tada je od zaostalog šećera, i jedini lek je ponovno pokretanje fermentacije sa posebnim kvascima. Inače ove godine je trebalo dodavati hranu za kvasce barem u dva navrata u širu i po mogućnosti koristiti selekcionisane kvasce. U kontaktu sa nekim vinarima došli smo do tog zaključka. Ove godine je izgleda u grožđu zbog suše i visokih temperatura bilo malo prirodne hrane za kvasce, pa eto uglavnom odakle potiče problem. Ako ti smeta slatka žica u vinu ti pokreni ponovo fermentaciju, iako ja lično mislim da se time više gubi nego dobija. Sve je pitanje koliko vina imaš i koliki su alkoholi u tom vinu. Pozz.
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
MarkoKG
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #328 Poslato: 03. Decembar 2015, 23:45:00 » |
|
Mozda ce biti malo utehe, da prva dva balona nisu zavrsila svoj posao onda bih bio strasno razocaran, ovako mogu da podnesem koliko-toliko. Nisam proveravao na taj nacin, mada sam se malopre iznenadio, posle 5 dana je ipak pocelo slabo da "radi", stvorila se pena i jedva se primecuju mehurici, mozda ce nesto i uspeti, inace cu da kontaktiram enovitis kako mi je preporucio lazarcobi. Vino je dosta jako u prva 2 balona, ne mogu da izmerim vise od 12% ali ima sigurno. Pozz
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|