pola pije pola sarcu daje
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 60
OS:  Windows Vista Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #60 Poslato: 20. Novembar 2009, 21:45:07 » |
|
ok zato i pitam jel nerazumem ... sad mi nije jasno zasto se dodaju kvasci.? recimo da pri preradi grozde je sumoprisano i da sve ide u normalnom pravcu... opet nenmoze da predje 11% prokupac a ako se stavljaju kvasci onda moze do 14% to mi je nejasno...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #61 Poslato: 20. Novembar 2009, 23:14:49 » |
|
Pivac, daj sve da popije šarac, nemoj ti više, šalim seeee! Može da izfermentira do kraja, ali, ako ima količinu šećera koja će da obezbedi da dobiješ 14%. Ako imaš 20 procenta šećera, nemoj očekivati 14% alkohola.
Zato sam i napisao teraju do kraja.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #62 Poslato: 20. Novembar 2009, 23:24:40 » |
|
ok 50. ocito nista nisma razumeo ali nebitno hvala za trud... ovde sam negde procitao ako se nevaram,, da bez kvasca isto grozdje daje manje alkohola nego sa dodavanjem kvasca. necu vise da te davim .. ali zasto bi se grozdju sa visokim procentom secera dodavali kvasci ?? recimo da ima 26-28 % ( lupam) dali se dodaje kvasac i hrna koju spominjete i grozdju visoke vrednosti ? ili samo grozdju losijeg kvaliteta? malo sma se upetljao oko toga .. SARAC CE DA CRKNE ZEDAN , PORED MENE )
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 46
|
 |
« Odgovor #63 Poslato: 21. Novembar 2009, 06:44:34 » |
|
Moze prokupac da predje 11% i sa divljim kvascima,ali takva fermentacija nije sigurna,moze da se desi da prestane,zakoci se.Nije nikakav problem dodati selekcionisane kvasce i sve ide do kraja kako treba.Kvasac se dodaje bez obzira na kolicinu secera.Dodaju se zato sto divlji kvasci nekada prestaju sa fermentacijom kada se stvori 10-11%alkohola,jednostavno nisu sposobni da svaki put prerade sav secer u alkohol,ne mogu da podnesu vecu kolicinu alkohola u siri od 10-11%.Nema veze sto npr.grozdje ima 25%divlji ikvasac ne moze sav secer da preradi u alkohol.Selekcionisani moze i zato se dodaje.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #64 Poslato: 21. Novembar 2009, 08:17:29 » |
|
ZAHVALJUJEM.. sad mi samo jos fali da kupim zemlju , posadim vinograd, napravim podrum , i jos neke sitnice ))9 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #65 Poslato: 22. Novembar 2009, 00:09:02 » |
|
ZAHVALJUJEM.. sad mi samo jos fali da kupim zemlju , posadim vinograd, napravim podrum , i jos neke sitnice ))9  I da napojiš Šarca jer će da crkne žedan, a onda se čuvaj od društva za zaštitu Šaraca!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #66 Poslato: 22. Novembar 2009, 09:33:30 » |
|
bice za obojicu nebrini , peco ja pojma nemam o hemiji,, ali napravicu vrhunsko vino garant!!! odabirom parcele,,perfektmim uredjivanjem zemljista, pravim odbirom sadnog materjala, protivgradnom zastitom, navodnjavanjem kap po kap,,.. dovescu 3 malde beogradjanke d amuljaju nogama )),, i tim dodavanjem kvasca to ces me valjda ti naucit kako ide ..... i onda u hrastovo novo bure da odlezi,, i nema popravljanja vina , sta ispadne to je i gotovo.. nema muckanje ))!!!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dux
Zaslužni član

Van mreže
Starost: 63
|
 |
« Odgovor #67 Poslato: 03. Decembar 2009, 22:48:05 » |
|
Nedavno sam procitao tekst predavanja prof. Jovica o kvascima. Generalno selekcionisani kvasci daju predvidljiv ukus i kvalitet i sigurnost pri vrenju. Divlji kvasci mogu da daju kvalitetnija vina od selekcionisanih i jos se nije uspelo da se sa selekcionisanim kvascima postigne takav kvalitet, ali je vrenje nepredvidljivije i nesigurnije.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #68 Poslato: 04. Decembar 2009, 17:33:35 » |
|
dali to znaci ako imam zdrav dobar proizvod ( grozdje) i idealne uslove za muljanje i vrenje ..nebi morao da dodajem kvasce i da dobio bi dobro vino sa dovoljno alkohola? recimo 12,5%
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #69 Poslato: 04. Decembar 2009, 18:41:30 » |
|
To ne moze noko da garantuje,divlji kvasci su nepredvidivi.Upravo zato se koriste selekcionisani.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cvele
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 51
|
 |
« Odgovor #70 Poslato: 04. Decembar 2009, 21:00:25 » |
|
Ove godine se nisam snašao za kvasce za crveno vino ali za belo jesam. Jedno je sigurno-nikad više bez selekcionisanih kvasaca
|
|
|
Sačuvana
|
dok pijem-zdrav sam
|
|
|
strashni
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 41
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #71 Poslato: 04. Decembar 2009, 23:13:38 » |
|
To ne moze noko da garantuje,divlji kvasci su nepredvidivi.Upravo zato se koriste selekcionisani.
tacno ali ko' za inat ce skoro uvek ispasti sve u redu, a tek ponekad ce morati da se stave selekconisani kvasci pricao sam sa ljudima koji nikad ne koriste sel kvasce i kvalitet vina im je vrhunski ima malo i toga da neko treba i da zaradi na tim kvascima i enzimima ima i toga da nismo mi izmislili vino i kvasce u njima 
|
|
|
Sačuvana
|
Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #72 Poslato: 04. Decembar 2009, 23:52:15 » |
|
Ja opet moram da postavim malo grublji uporedni pokazatelj: Imate auto, nemate kočnice , ili imate ali nisu sigurne, i godinama vozite bez ikakvog problema(na iskustvo), i vozite putevima gde ugrožavate samo samog sebe, pa zatim izađete u veliku varoš gde pored toga što ugrožavate samog sebe ugrožavate i ostale učesnike u saobraćaju. Ili imate grožđe, idete na proizvodnju za sebe i svoje prijatelje, ide to spontano bez velike muke, pa iako je neki put lošije, nezamera vam se. E drugi deo, krećete sa proizvodnjom za prodaju, i sada nema džabalesku, sad je to za prodaju i podleže konkurenciji u stilu: čije je bolje a povoljnije po ceni?I i isti ti koji su pili i hvalili vino, koje su pili za džabaka, sad kažu: eh pa ono je bolje i jeftinije. Da bi mogli da sigurno tvrdite da je vaše bolje, onda primenjujte sva saznanja, koja imate, i pitajte za ona koja nemate, pa između ostalog koristite i selekcionisane kvasce.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #73 Poslato: 05. Decembar 2009, 07:08:01 » |
|
dali moze da se doda , mali deo tih kvasaca, ? da neugrozava proizvod , da bi vino moglo d a bude vrhunsko....u istom momentu osigura vrenje da neode u pogresnom pravcu..
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #74 Poslato: 05. Decembar 2009, 07:58:56 » |
|
Moze da se doda mali deo,ali ako se divlji razviju brze od selekcionisanih oni ce ih"ugusiti".Proizvod se ne ugrozava dodavanjem selekcionisanih kvasaca,a slozices se da ukus vina ipak najvise zavisi od grozdja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|