Dux
Zaslužni član

Van mreže
Starost: 63
|
 |
« Odgovor #75 Poslato: 05. Decembar 2009, 11:44:38 » |
|
Peco ipak su najskuplji i najkvalitetniji unikatni automobili i motori, a ne oni iz serijske proizvodnje.
Sasvim je normalno da vinarije moraju da stavljaju selekcionisane kvasce. Ko bi proizvodnju, kvalitet i egzistenciju prepustio slucaju. Mozda je i u amaterskoj proizvodnji belog vina to potrebno jer se kvasci ne infiltriraju u dovoljnoj meri sa grozdja u siru pre otakanja, a posle je sve hermeticki zatvoreno, ali za crna vina to stvarno nema potrebe.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
strashni
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 41
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 8.0
|
 |
« Odgovor #76 Poslato: 05. Decembar 2009, 17:53:38 » |
|
Pre neko vece razgovaram sa covekom iz vinarije Vrbica, verovatno iz marketinga, nije tehnolog i kao da mi je nesto ostalo u usima da se hrana za kvasce koristi mikronski preizno posle analize samog grozdja, jeli to tacno ili mi je pogresno ostalo u usima ove godine su me pitali koje grozdje imam i koliko, tap kvasci, tap enzimi, smuti i prospi i uzivaj, nista ne brini. Koliko su znacajni ti enzimi? 
|
|
|
Sačuvana
|
Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 46
|
 |
« Odgovor #77 Poslato: 05. Decembar 2009, 17:57:53 » |
|
Sa kvascima se obicno dobija i hrana ili se kupuje odvojeno.Na kesici se dobija uputstvo za upotrebu sa kolicinama koje je potrebno dodati.Odnos je dat u gr/hl tako da mislim da to nije bas toliko precizna stvar.Enzimi razlazu mesnati deo zrna i povecavaju kolicinu sire.Neka me neko ispravi ako gresim ali mislim da je tako.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Matej
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 52
|
 |
« Odgovor #78 Poslato: 05. Decembar 2009, 22:43:45 » |
|
jos uvek nisam kompetentan da na osnovu empirijskih pokazatelja diskutujem o prednostima/manama selekcionisanih vs. divljih kvasaca, ali sam imao priliku da probam sjajna vina koja su "radili" divlji kvasci i sva su bila unikatna i izvanredna, sa izrazenom strukturom...jednostavno jedinstvena i imala su i do 14% alkohola...zato sam i pitao za iskustva kod nas... izgleda da ipak zarad sigurnosti nismo spremni da predpocitavamo sklonost ka experimentisanju u cilju unikatnosti, iako rizik (kontrolisani) moze doneti i iznenadjujuce rezultate... 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #79 Poslato: 05. Decembar 2009, 22:46:27 » |
|
Nije lose eksperimentisati sa manjim kolicinama.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Matej
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #80 Poslato: 05. Decembar 2009, 22:53:34 » |
|
kod nas bi to, bar u komercijalne svhe, verovatno bilo experimentisanje...medjutim govorim o razvijenim "malim" vinarijama koje prave unikatna vina prirodnim putem, znaci i pustanjem divljih kvasaca da odrade svoje, uz potpuno komercijalnu proizvodnju od preko 50-60.000l od visoko kvalitetnog grozdja uz strogu kontrolu prinosa...to vise nije eksperiment, vec ustaljena procedura koja daje odlicne rezultate...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #81 Poslato: 05. Decembar 2009, 22:55:04 » |
|
To je lepa kolicina,svaka cast za hrabrost.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Matej
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #82 Poslato: 05. Decembar 2009, 23:02:14 » |
|
to vise i nije hrabrost Sale...  mozda je u pocetku i bila, ali sada se vec uveliko bazira na znanju, iskustvu i umecu...uz postojani vrhunski kvalitet...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #83 Poslato: 05. Decembar 2009, 23:03:09 » |
|
Svaka cast.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Matej
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #84 Poslato: 05. Decembar 2009, 23:04:19 » |
|
bice prilike, nadam se da cemo i zajedno probati neku buteljku...dok mi ne napravimo nesto slicno... 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #85 Poslato: 05. Decembar 2009, 23:12:12 » |
|
Dace bog,probacemo pa moze nesto i da se bocne. 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Matej
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #86 Poslato: 05. Decembar 2009, 23:19:10 » |
|
bez bockanja nista, tek toliko da vino dodje bolje do izrazaja... 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #87 Poslato: 05. Decembar 2009, 23:32:11 » |
|
Polako, korak po korak, i svako će iz ovih pisanja doći do zaključka: kako da radi.Što i jeste cilj ovih pisanja, borba mišljenja, argumenata i primena tehnoloških saznanja. Malo zasmeta oštra replika, što mislim da nema potrebe, mi se neborimo za pobedu političkih kandidata, već za bolji i kvaliteniji proizvod. On nemože da pobegne ili da se sakrije ako je loš, a ako je dobar sam će naći put. Da bi se vratili na temu hajde da pišemo o kvascima i hrani za kvasce, kao i o njihovoj primeni-neprimeni.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
Dux
Zaslužni član

Van mreže
Starost: 63
|
 |
« Odgovor #88 Poslato: 06. Decembar 2009, 00:43:29 » |
|
Matej to sto kazes je potpuno tacno. Nisu divlji kvasci neki "urodjenici" i "divljaci", a selekcionisani dosli sa Marsa. Oni su samo ciljno selekcionisani iz tih "divljaka", tj. oni su jedan od njih. Radi se o tome da kada imas jednu vrstuu kvasca dobijas vino za koje znas unapred kakav ce ukus da bude. Kod neselekcionisanih kvasaca, to je mix i zato je ukus nepredvidljiv. Po prof. Jovicu poslednjih desetak godina se intenzivno traga za kombinacijom selekcionisanih kvasaca, kako bi vina dostigla vrhunski kvakitet onih koja su prepustena prirodnoj fermentaciji.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Matej
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #89 Poslato: 06. Decembar 2009, 11:13:02 » |
|
tacno tako...meni zato ta tehnologija ima dodatnih cari...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|