27. April 2025, 21:06:46 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 24   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kvasci i hrana za kvasce  (Pročitano 439204 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
goran od zajica
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 49

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #90 Poslato: 31. Decembar 2009, 14:09:31 »

Да ли неко знао где може да се набави овај квасац код нас и да ли га је неко користио?
Sačuvana

darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #91 Poslato: 31. Decembar 2009, 19:01:54 »

QA23
Uspešne fermentacije visoka bistrina šire
QA23 je izdvojen u Portugaliji na univerzitetu Tras os Montes e Alto Oouro (UTAD) u kooperaciji sa Viticultural Commission iz Vinhos Verdes regiona. Korišćen je za Chardonnay, Sauvignon blanc, Chenin blanc, Colombard i Semillon za proizvodnju svežeg, voćnog i čistog vina. To povećava aromatičnost of terpenic varietals kroz aktivnost beta-glucosidase i kao odličan tiol konverter čini ga kompletnim kvascem za razvoj sorte Sauvignon blanc strastvenog voćnog karaktera. QA23 ima male zahteve za hranivom i kiseonikom i fermentisaće sok sa niskom zamućenođžu, na niskim temperaturama (10°C) do suvoće. On je klasifikovan kao Saccharomyces cerevisiae bayanus. preuzeto sa prezentacije enovitisa

enovitis topola ima ovaj kvasac
Sačuvana

goran od zajica
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #92 Poslato: 01. Januar 2010, 04:19:00 »

Пуно хвала на одговору Thumb
Sačuvana

DR
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.17

« Odgovor #93 Poslato: 15. Januar 2010, 19:58:44 »

nesto sam citao po stranoj literaturi i ne mogu da verujem da sam nasao podatak da vec su poceli da proizvode genetsko modificirane selektirane kvasce od tipa sacharomices da pri fermentaciji od secera proizvodi manje alkohola nije vise odnos 0.6 nego manje a ostatak secera pretvara ga u glicerol dali je  time neko upoznat
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.17

« Odgovor #94 Poslato: 16. Januar 2010, 22:37:43 »

Tako je, cilj je da bude manji procenat etil-alkohola, u odnosu na dosadašnju fermentaciju, ali i ostatak šećera se pretvara u alkohol, ali druge vrste, ako se nevaram glicerin je više-masni alkohol, koji daje izuzetnu punoću vina, pa čak pomalo slatkast ukus.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
milan1207
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #95 Poslato: 13. Februar 2010, 20:16:17 »

Prosle godine sam se odlucio za upotrebu kvasca pri proizvodnji rozea, jer sam ranijih godina imao problem sa prekidom vrenja, i njegovim naknadnim tihim pocetkom  u maju,junu, zbog hladnog podruma.Vino je moglo da se koristi tek od jula,avgusta i nikad nisam dobio kristalnu bistrinu.
Kupio sam u poljoprivrednoj apoteci kvasac za vino i vocne rakije(to su mi dali).Proizvodjac  Enovitis,u pakovanju od 100gr.Postupio sam po uputstvu i u nekoj koncentarciji koja je otprilike polovina od granicnih vrednosti za roze.Takodje,primenio sam kompletnu proceduru 24 satne maceracije, i upotrebu bentonita.
Otocio sam ga posle nove godine, prvi put, vino nikad bolje,(po mom subjektivnom misljenju) prevrilo do kraja, bistro,boje u nijansi sa tikveskim roseom(bez preterivanja).
Citajuci forum o kvascima, nisam siguran koji sam kvasac koristio selekcionisani ili neki drugi, pa bi neko mogao da mi razresi tu dilemu, i da mi naravno predlozi  i posavetuje sta da koristim ove godine i na koji nacin,Boze zdravlja.
I naravno ako nista vise, bar cu taj kupiti sledece godine i opet ga koristiti.   
Sačuvana

Bolje biti pijan, nego star...Naravno od dobrog vina...
Matej
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:

« Odgovor #96 Poslato: 14. Februar 2010, 03:04:23 »

Milane, budi siguran da si kupio selekcionisani jer se "divlji" ne prodaju već njihova inicijacija kreće prirodnim putem....
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 63

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #97 Poslato: 14. Februar 2010, 10:37:12 »

Cudi me da na pakovanju nije napisano koji su.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #98 Poslato: 14. Februar 2010, 12:24:09 »

Enovitis je zastupnik Lallemanda, a Lallemand u svom proizvodnom programu ima samo dva kvasca koja preporučuje i za voćne rakije, od kojih je jedan Uvaferm CM. Pretpostavljam, u stvari gotovo sam siguran da se radi upravo o njemu jer to je kvasac univerzalnog tipa, odnosno koristi se za fermentaciju svih vrsta vina i voćnih rakija. Ujedno to je jedan od najprodavanijih kvasaca na svijetu, pa često dolazi u velikim pakovanjima (koja su znatno jeftinija). Nažalost distributeri na lokalnim tržištima ovo koriste kao priliku za ubaciti i ostale kvasce koji im stoje na zalihama a prijeti im istek roka valjanosti. Iz tih razloga onda i ne smiju napisati o kojem se kvascu radi (jer nije jedini), nego napišu ono što si i pročitao sa pakovanja od 100 grama, a taj natpis onda govori da je Uvaferm CM unutra u pretežnom dijelu.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
milan1207
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #99 Poslato: 14. Februar 2010, 15:48:29 »

Koje su vase preporuke, koristiti isti sledece tj. ove godine ili ici korak dalje i uzeti tip(vrstu) koji preporucuju za frankovku???Konkretno 299.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #100 Poslato: 14. Februar 2010, 20:23:13 »

Opšta preporuka za Frankovku su kvasci CM, 71B, 299 i BDX. Uvaferm 299, ujedno dobar i za roze, daje vina koja su predviđena za ranu konzumaciju (odnosno nisu predviđena za duga odležavanja), i  vina su lagana, svježa, voćna, sortnih karakteristika, odlične boje, odlična punoća, odličan volumen vina (dobra produkcija glicerola).
Nadam se da će ti i vinari sa ovog foruma prenijeti svoja iskustva, ako su ga koristili.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
milan1207
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #101 Poslato: 14. Februar 2010, 21:44:51 »

Nisam u prethodnoj poruci bio dorecen do kraja.Posto mi frankovka bude u 2/3 kljuka,a 1/3 bude Plovdina, jel vaze onda ovi nabrojani tipovi kvasca???
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #102 Poslato: 14. Februar 2010, 23:58:01 »

Ko mi je kriv kad hoću da pomognem, pa se na kraju uvučem u priču o vinu a to mi nije fah. Ovde sam pričao o kvascima i sve što sam ti rekao sigurno stoji. Mogu ti još reći, ali na teoretskom planu, da je Plovdina ili Slankamenka sorta sa jako malo kiselina. Uvaferm 229 je kvasac koji vrši razgradnju jabučne kiseline u vinu. Ovakva aktivnost je poželjna za sorte sa većim sadržajem kiselina jer razgrađuje jaču i oporu jabučnu u blažu i ugodniju vinsku kiselinu. Međutim kod sorti sa manje  kiselina to nije preporučljivo jer smanjenje ionako već malog sadržaja kiselina vinu oduzima svježinu i pitkost. Tako da ti je 229 kod Slankamenke lošija varijanta od kvasca Uvaferm CM, koji si već koristio i za kojeg kažeš da ti je dao dobro vino. Sličan rezultat kao i 229 imat će i 71B, a BDX je za vina namjenjena dužem odležavanju.
Za pravi odgovor sačekaj nekog od iskusnijih vinara.
Sačuvana

m_117
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 66

Windows XP
Browser:

« Odgovor #103 Poslato: 30. Jun 2010, 23:55:37 »

I ove godine nameravam da proizvedem vino za kućne potrebe, veću koliučinu nego prošle sezone, ali još nedovoljno veću da bih kupio pakovanja selekcionisanih kvasaca od po 500grama, utrošio 50 ili 100grama a sa ostatkom ne znam šta bih. Da li neko zna da mi kaže da li posoji način da se pakovanja kvasca nakon otvaranja i upotrebe, ostatak bezbedno zatvori za naredne sezone, ili da li neko prodaje manja pakovanja kvasaca kao što su LALVIN 71 B, ENOFERM QA 23,ALCHEMY II, ENOFERM BDX,LALVIN ICV D254. 
Sačuvana
cvele
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.6

« Odgovor #104 Poslato: 01. Jul 2010, 18:35:05 »

m_117,
ja sam koristio kvasce u kesicama od 10gr, kao vinobran. Cena kvassca je bila 75din, a hrana za kvasce 25din, mogao sam da kupim u vise apoteka po Nisu. Ako ne uspes da se snadjes za ovu godinu, najmanji je problem da ti posaljem postom
Sačuvana

dok pijem-zdrav sam
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 24   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.089 sekundi sa 21 upita.