Da li znate koja je ovo sorta vinove loze?

Evo još slika. Malo sam se pomučila ali sam uspela.
Već dvadeset godina imam oko terase napravljen hladnjak od ove loze. Groždje je mirišljavo na nekoliko metara ali niko ne voli da ga jede. Obično mi ili propadne ili ga poklonim nekim rođacima koji kao prave vino. No medjutim ni vino niko neće da pije jer je kiselo i šta da kažem, NIKAKVO! Elem, pre dve godine, na proklon sam dobila dva litra crvenog vina, upravo od te loze i ustanovila da suprotno do tadašnjem mišljenju, da od njega može da se pravi vino.
Prošle godine dam se na posao, na osnovu priča "stručnjaka". Neću da vas gnjavim sa pojedninostima, ukratko posle dvadeset dana sve sam prosula, oprala sudove i odustala. Ali vrag ne da mira. Tokom godine sam pitala sve i svakoga kako pravi vino, čak sam igrom slučaja bila u Negotinu i posetila Pimnice. Posle svih tih priča mogla sam zaključiti da pojma nemam ni odakle početi ni kako završiti. A onda jednog dana sam ubola ovaj forum i šta da vam kažem. Ne samo da sam napravila vino koje se meni sviđa (to je valjda najvažnije) no sam napravila i BERMET. Nemojte da se zlurado i nepoverljivo smeškate, bermet je odličan. Dakle imala sam sreće što je komšiji njegova loza dosadila pa ju je isekao upravo kada je groždje trebalo brati. Tako je groždje stajalo sedam dana, e tu sam ja stupila na scenu. Obrala sam groždjre, dodala mu razne stvarčice, imam dole negde zapisano, dodala desetak litara vranca iz samousluge i dalje sve po vašim uputima. Ekstra je , malo jače ali ne mari.
Sve u svemu ja sam oduševljena. Mnogo se zahvaljujem Peci50, na prvom mestu, zatim diodi i svima ostalima koji učestvuju i daju doprinos na ovim stranicama. Momci divni ste. Dakle, upute sam štampala pa iščitavala po ko zna koliko puta. U svakom slučaju vino je sada u fazi tihog vrenja, miruje sem kada ga točim da ponudim ko mi god naiđe, naravno hvale radi. Naravno obavezno iznesem i prevreli sjenički sir i domaću pogaču. Ha, još niko nije otišao potpuno trezan. Šteta je jedino što ga imam još svega 40 l. I upravo zbog toga sam odlučila da posadim još neki čokot, uz stazu za kola, kobajagi da su kola u hladovini. E to me dovodi do ključnog pitanja, koja je ovo sorta groždja, šta znate o njoj i uopšte o vinu koje se od nje dobija? Ja stvarno nipošto nebi sada rasturala moj hladnjak koji imam toliko godina ali ako nije neka loza molim Pecu da me posavetuje koje bi groždje sa ovim postojećim došlo u obzir da se pomeša pa da se dobije prihvatljivo vino. Ova loza je super jer nema oko nje nekog posla, ne prska se i svake godine rodi. Moram da naglasim da ži