29. Oktobar 2025, 15:55:05 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 20   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Identifikacija sorte  (Pročitano 336619 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Don Julijan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 48

Don Julijan

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #45 Poslato: 27. Avgust 2009, 20:31:12 »

Muskat hamburg

Slažem se. Kao da sam slikao moj Muskat Hamburg! Isto.
Sačuvana

Bog pića i piće Bogova!
Kratkoglavi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Ako kaniš pobjediti nemoj izgubiti

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.13

« Odgovor #46 Poslato: 27. Avgust 2009, 21:04:11 »

Predpostavljao sam, ali nisam smeo da tvrdim ma osnovu vrha mladog lastara. Za jelo, a tek za rakijuu!!!
Sačuvana
pbabic
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.13

« Odgovor #47 Poslato: 29. Avgust 2009, 11:58:19 »

...dečki svaka čast, sumnjao sam i ja u tu sortu  Smiley ali si kažem ima iskusnijih...
Što se tiče rakije, nemam ga mnogo da bih i nju probao, te ovako mi ostaje samo za jelo... :'(

OPET HVALA što smo ovu enigmu konačno riješili... Smiley

Ali nije ovdje kraj Smiley evo još jedna enigma koja je lakša za riješiti:

Grožđe je kao i prethodnik ali bijelo, krupnijih bobica, slatko i također identično okusu grožđa s tržnice (muškatni okus imiris)...lozi je treća godina, prvi rod (nisam ga htio u proljeće odstraniti od lastera iako je loza u fazi formiranja)...
...ovih dana završiti će sa zrenjem ako već nije i zrelo...Smiley

Sačuvana

Ludi ratuju, a pametni vino piju!
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.13

« Odgovor #48 Poslato: 29. Avgust 2009, 16:09:10 »

Lici mi na afus ali se ne vidi bas dobro.
Sačuvana
pbabic
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #49 Poslato: 29. Avgust 2009, 17:25:30 »

Možda ove pomognu:

Bobica je manje jer sam oštećene od tuče otkinuo (vide se još neke manje oštećene) ali grozd nije izgubio mnogo na izgledu/formi... Scratchhead
Sačuvana

pbabic
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.13

« Odgovor #50 Poslato: 30. Avgust 2009, 09:23:28 »

Lici mi na afus ali se ne vidi bas dobro.
...ČESTITAM, postali ste majka... Grin (šala mala)...Sale, malo sam guglao i otkrio da se ipak radi o sorti AFUS ALI...(http://www.krizevci.net/vinograd/htm/vinogradarstvo.html)... Thumb
Eto, s promjenom klime u našem kontinentalnom dijelu NEMA PROBLEMA ZA UZGOJ STOLNIH SORTI...Thumb
Sačuvana

Toni90ns
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Losa slika :)

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #51 Poslato: 22. Septembar 2009, 16:16:51 »

Jel neko moze na osnovu ovih slika da mi kaze koje je ovo grozdje? Smiley

Sačuvana
cip
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 67

Windows XP
Browser:

« Odgovor #52 Poslato: 22. Septembar 2009, 17:50:12 »

Meni lici na belu tamjaniku.
Sačuvana
Toni90ns
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #53 Poslato: 23. Septembar 2009, 11:39:25 »

Hvala!
Sačuvana
Toni90ns
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #54 Poslato: 27. Septembar 2009, 23:07:53 »

Raspitao sam se, to je neka italijanska sorta, zaboravio sam kako se zove.... Smiley
Sačuvana
maramar
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #55 Poslato: 06. Oktobar 2009, 19:22:24 »

Da li znate koja je ovo sorta vinove loze?

Evo još slika. Malo sam se pomučila ali sam uspela.
Već dvadeset godina imam oko terase napravljen hladnjak od ove loze. Groždje je mirišljavo na nekoliko metara ali niko ne voli da ga jede. Obično mi ili propadne ili ga poklonim nekim rođacima koji kao prave vino. No medjutim ni vino niko neće da pije jer je kiselo i šta da kažem, NIKAKVO! Elem, pre dve godine, na proklon sam dobila dva litra crvenog vina, upravo od te loze i ustanovila da suprotno do tadašnjem mišljenju, da od njega može da se pravi vino.
Prošle godine dam se na posao, na osnovu priča "stručnjaka". Neću da vas gnjavim sa pojedninostima, ukratko posle dvadeset dana sve sam prosula, oprala sudove i odustala. Ali vrag ne da mira. Tokom godine sam pitala sve i svakoga kako pravi vino, čak sam igrom slučaja bila u Negotinu i posetila Pimnice. Posle svih tih priča mogla sam zaključiti da pojma nemam ni odakle početi ni kako završiti. A onda jednog dana sam ubola ovaj forum i šta da vam kažem. Ne samo da sam napravila vino koje se meni sviđa (to je valjda najvažnije) no sam napravila i BERMET. Nemojte da se zlurado i nepoverljivo  smeškate, bermet je odličan. Dakle imala sam sreće što je komšiji njegova loza dosadila pa ju je isekao upravo kada je groždje trebalo brati. Tako je groždje stajalo sedam dana, e tu sam ja stupila na scenu. Obrala sam groždjre, dodala mu razne stvarčice, imam dole negde zapisano, dodala desetak litara vranca iz samousluge i dalje sve po vašim uputima. Ekstra je , malo jače ali ne mari.
Sve u svemu ja sam oduševljena. Mnogo se zahvaljujem Peci50, na prvom mestu, zatim diodi i svima ostalima koji učestvuju i daju doprinos na ovim stranicama. Momci divni ste. Dakle, upute sam štampala pa iščitavala po ko zna koliko puta. U svakom slučaju vino je sada u fazi tihog vrenja, miruje sem kada ga točim da ponudim ko mi god naiđe, naravno hvale radi. Naravno obavezno iznesem i prevreli sjenički sir i domaću pogaču. Ha, još niko nije otišao potpuno trezan. Šteta je jedino što ga imam još svega 40 l. I upravo zbog toga sam odlučila da posadim još neki čokot, uz stazu za kola, kobajagi da su kola u hladovini. E to me dovodi do ključnog pitanja, koja je ovo sorta groždja, šta znate o njoj i uopšte o vinu koje se od nje dobija? Ja stvarno nipošto nebi sada rasturala moj hladnjak koji imam toliko godina ali ako nije neka loza molim Pecu da me posavetuje koje bi groždje sa ovim postojećim došlo u obzir da se pomeša pa da se dobije prihvatljivo vino. Ova loza je super jer nema oko nje nekog posla, ne prska se i svake godine rodi. Moram da naglasim da ži
Sačuvana
maramar
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #56 Poslato: 06. Oktobar 2009, 21:25:59 »

Izvinjavam se, mali problemi sa kompjuterom.  :doh:Preterala sam sa pisanjem. Ono što sam još htela da dodam je da živim u jednom prigradskom naselju kod Beograda.
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:

« Odgovor #57 Poslato: 07. Oktobar 2009, 08:35:00 »

E to me dovodi do ključnog pitanja, koja je ovo sorta groždja, šta znate o njoj i uopšte o vinu koje se od nje dobija? Ja stvarno nipošto nebi sada rasturala moj hladnjak koji imam toliko godina ali ako nije neka loza molim Pecu da me posavetuje koje bi groždje sa ovim postojećim došlo u obzir da se pomeša pa da se dobije prihvatljivo vino. Ova loza je super jer nema oko nje nekog posla, ne prska se i svake godine rodi. Moram da naglasim da ži

Ovo grožđe se zove otelo. I ja imam par sadnica i proizvodim vino od njega. Ne prska se, jako je na mirisu i meso se odvaja od pokožice. Inače u nekom postu je napisano da se nepreporučuje proizvodnja vina od ove sorte zbog velike količine metil alkohola.
Mišljenja su podeljena oko ukusa vina. Meni lično ne odgovara, ali imam dosta prijatelja koji ga obožavaju.
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
schiccucio
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #58 Poslato: 17. Novembar 2009, 21:56:35 »

Jedno pitanjce ,da li neko sa sigurnoscu zna o kom grozdju je rec,evo slicice...

...hvala
Sačuvana
milan1207
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #59 Poslato: 23. Januar 2010, 21:02:35 »

Jel neko zna kako se strucnije zove sorta koja se u mom kraju zove Plovdina.Mislim da se radi o autoktonoj sorti koja se u ovom kraju(Pirotskom) gajila '' oduvek''Ima je u svim vinogradima koji su sadjeni sredinom proslog veka i ranije i predstavlja ''okosnicu''. Grozdovi su sabijeni, duguljasti, otvoreno ljubicaste-roze boje. Nema neku slatkost( u najboljem do 18%) ali zato je dosta socan.
Sačuvana

Bolje biti pijan, nego star...Naravno od dobrog vina...
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 20   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.345 sekundi sa 21 upita.