Stvar je u tome što ne znam šta je muskatni mirs.

Nisam redovan na forumu, ali pominjao sam prošle godine da imam nasleđen mini-vinograd u bašti od nekih 15-16 čokota, stariji je od 25 godina, a koliko tačno – ne znam. Ni za sorte ne znam koje su, ni deda ih nikad nije pominjao po imenu, nego samo opisno (belo, crno, krupno, sitno, rano itd.).
Za muskatni miris ću proveriti ove godine, kupiću muskat hamburg pa ću uporediti. Ta loza što liči izgledom na muskat hamburg je bila vrlo slaba, prošle godine mi je prvi put rodila, nisam ni bio siguran šta rađa. Čitav red je bio od starih i sasušenih čokota, ona je bila jedino što je preživelo. Možda je slaba ako nije sađena kao kalem, nego da je presađivana od susednih čokota. Pre dve nedelje sam red popunio sa kupljenim kalemima muskat hamburga, ako baš i nije to, bar će biti u sličnom "društvu".
Za sortu 1. niko nije znao da mi kaže ništa, a i u ovim rasadnicima i na pijaci što sam obilazio, nema ničeg sličnog među tih 10-ak sorti koje prodaju. Vrlo je ukusno i vizuelno lepo, a grozdovi su veliki i teški, imam samo dva čokota, eksperimentisao sam sa njenim kalemljenjem sad za vreme rezidbe, videću da li je i kako uspelo jer bih voleo da je sačuvam i umnožim. Iz nekalemljenih reznica mi se nije primilo ništa, dok ovaj što liči na afus-ali i iz reznice ide kao blesav.
Za sortu 4, jeste, svetliji su stari lastari, mada ne baš "beličasti", a pupoljci stvarno kreću malo ranije. Znam da je loša slika i da bi trebalo da se bolje vidi grozd i listovi, da sam znao da ću kačiti na forum obratio bih na to pažnju jer se ovde stvarno slabo vidi. Izgleda kao tvoj avatar (peca50) i stvarno ne znam kako bih opisao grozd osim kao kontrast relativno ružnog i "prljavog" izgleda, a odličnog ukusa.
Samo, nju berem početkom septembra, a može se jesti već krajem avgusta, zrela je. Ove kasnije sorte ostavljam na čokotu do sredine oktobra, da se nakupe slasti, a kod nje to ne mogu – propada i kvari se ako je ne oberem do sredine septembra.
Hvala na odgovorima.