29. Oktobar 2025, 15:52:58 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 20   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Identifikacija sorte  (Pročitano 336618 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
cvele
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 52

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #75 Poslato: 09. April 2010, 21:57:46 »

sorta 2-99% afuz ali
Sačuvana

dok pijem-zdrav sam
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #76 Poslato: 09. April 2010, 22:45:01 »

za ovo 2.i 3. se slažem s pecom ali ovo 4. teško da je smederevka ako sazreva krajem avgusta.to je čitavih mesec dana ranije pa će biti da je neka druga sorta
Sačuvana
pocetnik
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #77 Poslato: 10. April 2010, 02:01:03 »

Stvar je u tome što ne znam šta je muskatni mirs.  Sad Nisam redovan na forumu, ali pominjao sam prošle godine da imam nasleđen mini-vinograd u bašti od nekih 15-16 čokota, stariji je od 25 godina, a koliko tačno – ne znam. Ni za sorte ne znam koje su, ni deda ih nikad nije pominjao po imenu, nego samo opisno (belo, crno, krupno, sitno, rano itd.).

Za muskatni miris ću proveriti ove godine, kupiću muskat hamburg pa ću uporediti. Ta loza što liči izgledom na muskat hamburg je bila vrlo slaba, prošle godine mi je prvi put rodila, nisam ni bio siguran šta rađa. Čitav red je bio od starih i sasušenih čokota, ona je bila jedino što je preživelo. Možda je slaba ako nije sađena kao kalem, nego da je presađivana od susednih čokota. Pre dve nedelje sam red popunio sa kupljenim kalemima muskat hamburga, ako baš i nije to, bar će biti u sličnom "društvu".

Za sortu 1. niko nije znao da mi kaže ništa, a i u ovim rasadnicima i na pijaci što sam obilazio, nema ničeg sličnog među tih 10-ak sorti koje prodaju. Vrlo je ukusno i vizuelno lepo, a grozdovi su veliki i teški, imam samo dva čokota, eksperimentisao sam sa njenim kalemljenjem sad za vreme rezidbe, videću da li je i kako uspelo jer bih voleo da je sačuvam i umnožim. Iz nekalemljenih reznica mi se nije primilo ništa, dok ovaj što liči na afus-ali i iz reznice ide kao blesav.

Za sortu 4, jeste, svetliji su stari lastari, mada ne baš "beličasti", a pupoljci stvarno kreću malo ranije. Znam da je loša slika i da bi trebalo da se bolje vidi grozd i listovi, da sam znao da ću kačiti na forum obratio bih na to pažnju jer se ovde stvarno slabo vidi. Izgleda kao tvoj avatar (peca50) i stvarno ne znam kako bih opisao grozd osim kao kontrast relativno ružnog i "prljavog" izgleda, a odličnog ukusa.

Samo, nju berem početkom septembra, a može se jesti već krajem avgusta, zrela je. Ove kasnije sorte ostavljam na čokotu do sredine oktobra, da se nakupe slasti, a kod nje to ne mogu – propada i kvari se ako je ne oberem do sredine septembra.

Hvala na odgovorima. Smiley
Sačuvana
Don Julijan
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Don Julijan

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #78 Poslato: 12. April 2010, 11:45:47 »

Pod 2 može biti i Muskat Italija
3 je najverovatnije Muskat Hamburg (ako sazreva ranije)
Sačuvana

Bog pića i piće Bogova!
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #79 Poslato: 19. April 2010, 22:03:26 »

dok sam sa crnim trnom raspravljao oko kajsije i biodiverziteta setih se jedne knjige g.Save Vetnića “Arheološki i istorijski izvori o gajenju vinove loze u srednjem pomoravlju“(1984.god,Svetozarevo,str:60-61)
pominjući razvoj srpskog vinogradarstva u 19.veku pre i posle pojave filoksere spominje vinske sorte koje su bile popularne a i one koje su se vremenom izgubile:
„Među najomiljenije sorte su spadale smederevka, zelenika, slankamenka(mađarka), mala dinka(ružica), bela dinka, crna okata skadarka, kameničarka i tamjanika(„začinka“ za vina). Na osnovu prvih stečenih znanja vremenom su se ugasile: gak, pandurka, smetuša, hajmana, volujsko oko, šljiva grožđe, lipovina, crna ranka, bela ranka, peršun-grožđe, pljuca, radovinka i druge.“
ovo su narodni nazivi i samo možemo da nagađamo da li je lipovina tako nazvana zbog ranog vremena sazrevanja, oblika lista ili nečeg trećeg.ili kako li je izgledala sorta šljiva grožđe?nešto slično moldavi?zašto peršun-grožđe nikad nećemo saznati.
mislim da smo bahati prema svom nasleđu i da prebrzo prihvatamo „kabernizaciju“(čak i tamo gde joj mesto nije), nepravedno zapostavljajući naše autohtone sorte koje su sa nama vekovima i koje su se prilagodile na većinu klimatskih uslova i zaslužuju šansu da ostanu makar u našim kolekcijama kao rezervni genetski materijal ako ništa drugo
to je možda i šansa malih vinarija da „otvore“ tržište za neke nove-stare sorte vinove loze i nova vina koja će biti jedinstvena a za koje veliki vinari nemaju interesa
možda se i na ovim slikama kod početnika krije neka zaboravljena pljuca Wink
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #80 Poslato: 20. April 2010, 15:30:25 »

Pošto se radi o identifikaciji, a moj prijatelj Lozar pomenu neke sorte, ja dve znam da i dan-danas postoje.
Peršun grožđe, je ništa drugo nego peršunasta šasla, koje još uvek ima u životu.
Peršunasta je dobila naziv po lišću koje neodoljivo podseća na lišće peršuna-lišćara, po izgledu samo što je vezano u kompaktan list.
Gak je crna sorta grožđa koja je još uvek zastupljena u starim vinogradima Krnjeva i okoline. Grozd neodoljivo podseća na grozd prokupca, samo što su bobice a i sam grozd uvećani za jednu trećinu. Razočarenje nastaje kada probate grožđe koje svojim izgledom neodoljivo zove da ga probate. Izuzetno veliki procenat vinske kiseline je odlika ovog grođža intezivno crno plave boje sa pepeljkom i tačkicama na bobicama. Šećer i u najboljim godinama nepređe 14%, ali zato je kiselina "na kuma da namigneš".
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
darko
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #81 Poslato: 20. April 2010, 17:47:21 »

ja sam prvi protiv kabernizacije ali skoro svake godine imam problem sa prokupcem sto se tice sazrevanja i procenta secera a mi bolju sortu za nasa crna vina nemamo i vise ga ne bi sirio u mom vinogradu a kamoli neku sortu koja u najboljoj godini dostize 14% secera ja to ne bi pio a kamoli nekom preporucio da sadi
Sačuvana

lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #82 Poslato: 20. April 2010, 23:31:48 »

Slažem se da je kvalitet bitan ali ponekad je za dobru prođu na tržištu bitnije biti drugačiji od drugih.Kod sorti koje nemaju ujednačen kvalitet ide se na kupažu što podrazumeva sadnju i neke od stranih visokokvalitetnih sorti.
U najnovijoj uredbi vlade Srbije navodi se, da se posebne subvencije daju „...za zasade vinove loze sa srpskim autohtonim i regionalnim sortama: Prokupac, Vranac, Crna tamjanika, Frankovka, Portugizer, Skadarka, Bagrina, Smederevka, Tamjanika, Kreaca, Slankamenka, i Ružica, kao i za zasade sa domaćim stvorenim sortama...“
U registru sorti poljoprivrednog bilja na internet strani http://www.sorte.minpolj.gov.rs/upload/dl/Sortne_liste/rsprilogom.pdf  nalaze se sorte koje su registrovane za gajenje u Srbiji.Onih koje sam prepoznao kao autohtone i  regionalne kao i domaće novostvorene vinske sorte ima preko 80.
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #83 Poslato: 14. Septembar 2010, 14:38:52 »

Zanima da li netko tko dobro pozna crne sorte grozdja moze reci o kojim je ovdje sortama rijec? Meni se cini da se radi o dvije sorte jer su grozdovi a i listovi drugaciji.
Oboje dolaze ranije od caberneta sauvignona, bobice su krupnije i tamnije.

Jedni grozdovi su valjkasti izduljeni, a lisce je nesimetricno s jednim urezom, rebrasto i podosta debelo.

Drugi grozdovi su vise razgranati, ali takodjer tamni. Lisce je simetricno i glatko, podosta tanko.

Prvo sam mislio da se radi o cabernet francu no lisce uopce nije karakterisitcno za franc. Tako da mislim da je mozda rijec o Syrahu (valjkasti grozdovi) i Zwegeltu.
Takvih trsova imam 10ak u vinogradu.
Sačuvana

peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.9

« Odgovor #84 Poslato: 14. Septembar 2010, 20:45:07 »

Umesto komentara evo slike syraha i slike iy tvog vinograda paidemo na upoređenje!
Sačuvana

Hemingvej
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #85 Poslato: 14. Septembar 2010, 22:21:13 »

meni ne liči uopšte na vinsko grožđe.kao da se radi o nekim stonim sortama, nekim interspecijes hibridima.oni imaju takav list koji nema režnjeve
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #86 Poslato: 14. Septembar 2010, 23:21:46 »

Nema smisla  whistlefly
Sačuvana

Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #87 Poslato: 14. Septembar 2010, 23:27:02 »

Umesto komentara evo slike syraha i slike iy tvog vinograda paidemo na upoređenje!
Razlika u obojenosti je OGROMNA. Mislim, W T F?! Scratchhead Huh? whistlefly Roll Eyes
Sačuvana

peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.9

« Odgovor #88 Poslato: 15. Septembar 2010, 01:00:24 »

A canvas?

Sačuvana

Hemingvej
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #89 Poslato: 15. Septembar 2010, 02:09:39 »

Nikad cuo za tu sortu. A vjerujem da je tesko dobavljiva lokalnom rasadniku.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 20   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.104 sekundi sa 21 upita.