22. Mart 2025, 17:08:30 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 4   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Proizvodnja poluslatkih vina  (Pročitano 92599 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
nesa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 49

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Poslato: 15. Septembar 2008, 13:37:06 »

kako napraviti polu slatko vino
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #1 Poslato: 15. Septembar 2008, 15:19:09 »

Pozdrav neso!

Teoretski bi trebao prekinuti fermentaciju u siri koja vri kada preostane onoliko secera koliko hoces da ga imas u vinu.
E sad, kako se to prakticno radi  Scratchhead

Mislim da bi najbolje bilo da to uradis snizavanjem temperature ako to mozes tehnicki izvesti!
Problem sa vinima koja imaju vece kolicine neprevrelog secera je opasnost od naknadne fermentacije.
Kada porastu temperature sledece godine moze doci do spontane fermentacije, da bi to sprecio moras ukloniti kvasce iz vina i spreciti ponovnu kontaminaciju vina kvascima...
E sad, kako se to prakticno radi  Grin
Mozda filtracijom kroz odgovarajuci filter i flasiranjem vina  whistlefly
Eto to su neka moja razmisljanja a ostali neka potvrde ili demantuju...
Sačuvana
scorpioX
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #2 Poslato: 15. Septembar 2008, 22:40:14 »

Kalijum sorbat je zakon za prekidanje fermentacije (eventualno u kombinaciji sa kalijum metabisulfitom).
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #3 Poslato: 15. Septembar 2008, 23:11:11 »

Scorpio mozes li malo detaljnije - koncentracije, postupak itd...
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 1.5.0.12

« Odgovor #4 Poslato: 15. Septembar 2008, 23:19:39 »

Bezazleni način po zdravlje, i da nepromeni kvalitet šire, još nije pronađen a za ostanak sto posto neprevrele šire.
Kako proizvesti polu-slatko vino? Potrebno je da šira ima 22% procenta šećera, kada prođe burna fermentacija, izbistriti ubrzano, ostaće tu neprevrelog šećera i po želji u takvo bistro vino dodati koncentrovanu širu , a količinu po želji, posle toga uraditi pasterizaciju vina i gotovo. Vino će posle toga da zri i dalje ali pasterizacijom su ubijeni kvasci, količina alkohola i pasterizacija onemogućava ponovno vrenje. Još da dodam netreba zaboraviti vinobran tojest SO2.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Ivan
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 40

Windows XP
Browser:

« Odgovor #5 Poslato: 15. Septembar 2008, 23:40:56 »

sorbati su najagresivniji konzervansi i najvece smece koje se moze stavljati u bilo koju hranu i proizvode koji se koriste za prehranu! kod nas u RH ce to uskoro biti zabranjeno, u EU vec je.
Sačuvana
scorpioX
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #6 Poslato: 17. Septembar 2008, 11:13:23 »

Kao prvo, sorbinska kiselina i njene soli (sorbati) su potpuno neskodljivi za ljudski organizam. Sta vise, lako se vare jer ih organizam tretira kao masne kiseline, tj. masti. Postoje ljudi koji su alergicni na sorbate pa se kod njih javlja glavobolja, ali takodje postoje i ljudi koji su alergicni na metabisulfite (vinobran) pa se vina i dalje sumporisu.

Kao drugo, kalijum sorbat (E202) i ostali sorbati (natrijum i kalcijum) nisu zabranjeni aditivi u EU.

Trece, covek verovatno ne proizvodi 10000 litara godisnje vec odredjenu manju kolicinu za licnu upotrebu. Cak i da je E202 skodljiv, sigurno se nece otrovati od jedne flase vina u nedelju-dve.

Secam se kad je svojevremeno izasla neka studija koja je tvrdila da je apartam (vestacki zasladjivac) stetan i da izaziva i da izaziva rak. Cinjenica koju je vecina ljudi previdela je da bi doslo do tog negativnog dejstva potrebno je konzumirati 50 kg dnevno tog zasladjivaca.

Zato mislim da nema mesta histeriji i da svi trebamo da se opustimo uz casu domaceg (sopstvenog ili tudjeg) vina.
Sačuvana
nesa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Windows XP
Browser:

« Odgovor #7 Poslato: 20. Septembar 2008, 18:14:25 »

koliko da sipam na 50l sire vinobrana ili vec cega da bi dobio polu slatko vino,i koliko vremena posle toga vino moze da se konzumira?
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #8 Poslato: 20. Septembar 2008, 18:28:34 »

Neso nije mi bas najjasnije ovo pitanje...
Ako hoces da prekines fermentaciju ne koristis vinobran, pokusaj sa kalijum sorbatom kako je napisao ScorpioX.
Uputstvo za doziranje ces dobiti na pakovanju, cini mi se da je maksimalna dozvoljena kolicina 30 grama na 100 litara vina, znaci da tebi treba oko 15 grama. Raspitaj se kad budes kupovao ili sacekaj da se Scorpio pojavi pa ce ti reci...
Postupak je malo komplikovan, za Pecin nacin ti treba pasterizator i koncentrovana sira sto, pretpostavljam, nemas.
Mozda je najbolje da pratis kako secer opada i kada dodje na onu kolicinu koju zelis u vinu prekini fermentaciju po Scorpiovom metodu sa kalijum sorbatom, pusti da se izbistri, odlij, flasiraj pa sta bude...
Pitanje je koliko ce biti alkohola u vinu ako prekines fermentaciju Scratchhead
Ja ovo nisam nikada radio, samo glasno razmisljam Cheesy pa neka me oni koji imaju iskustva sa proizvodnjom poluslatkih vina isprave i dopune..
Pokusaj sa manjom kolicinom pa ako i propadne nije steta Smiley
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #9 Poslato: 20. Septembar 2008, 22:00:34 »

Na 50 litara polu prevrele šire sipaj sledeće: u pet litara šire sipaj 1kg. šećera i pet kesica limuntusa, prokuvaj to ali ne dugo, najviše dva ključa, dok se nerastvori šećer. Malo prohladi i sipaj u širu, dodaj 10 grama vinobrana i 10 grama konzervansa, pa sve dobro promešaj. Gotovo. Stavi posudu u prohladnu prostoriju i može da se pije kroz dva do tri dana.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
žure
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows Vista
Browser:
Opera 9.64

« Odgovor #10 Poslato: 03. Maj 2009, 12:06:33 »

A šta mislite o ovom postupku.U sud se sipa 5kg šećera i 1dl šire,ušpinovati ukupnu količinu šećera tako da se dobije sirup kao za recimo tulumbe ili baklavu,onda to dodati poluprevreloj širi (kada se završi burna fermentacija i kada se vino pretoči u drveno bure) i dobro promešati.Ovako ušpinovani šećer bi trebao biti dovoljan za otprilike 200l šire.Ako želimo još slađe vino treba povećati količinu šećera,ali naravno sve zavisi od ukusa a oni su različiti.Navodno ovim postupkom dobijamo crveno vino sa blagim ukusom karamele,skoro neprimetnim.
Napomenuo bih da ovo nisam probao i da nije moj recept,već sam čuo od nekih ljudi koji ovo praktikuju u proizvodnji poluslatkih vina.Da li ovo loše utiče i da li škodi vinu stvarno neznam.
Sačuvana

In vino veritas - u vinu je istina
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #11 Poslato: 03. Maj 2009, 12:39:34 »

Ne znam da li bi mozda bilo bolje da se proces fermentacije prekine pre nego sto sav secer predje u alkohol i tako vino ostane poluslatko.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #12 Poslato: 03. Maj 2009, 19:18:04 »

Citat
U sud se sipa 5kg šećera i 1dl šire,ušpinovati ukupnu količinu šećera tako da se dobije sirup.........

Jesi li siguran da je ovaj odnos dobar? 5 kg i 1 dl?
Sačuvana
žure
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows Vista
Browser:
Opera 9.64

« Odgovor #13 Poslato: 03. Maj 2009, 20:01:52 »

Iskreno Dioda nisam siguran,meni je tako objasnio čovek koji je pravio poluslatko vino na taj način.Mada slažem se s tobom odnos je nerealan.Kada moja supruga špinuje šećer ona obično doda taman toliko vode da ona prekrije šećer i to kuva na tihoj vatri dok se sav šećer postepeno ne otopi.Zaboravio sam još da kažem da na kraju,kada se ušpinuje šećer,treba dodati 2l šire promešati i onda to sipati u bure.
Ovo nisam  probao tako da nemogu 100% biti siguran.Šta ti misliš da li ovo ima smisla?
Sačuvana

In vino veritas - u vinu je istina
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #14 Poslato: 03. Maj 2009, 21:40:24 »

Dobices sigurno neko vino koje nije suvo ali ne znam u koju kategoriju bi se to vino moglo svrstati...
Za popravku sadrzaja secera se koristi koncentrovana sira jer ako dodajes samo secer narusavas odnose komponenata u siri, prvenstveno secera i kiselina...
Kako prekidas fermentaciju i kako sprecavas naknadnu fermentaciju?
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 4   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.56 sekundi sa 21 upita.