Evo da ja prenesem svoja iskustva sa pravljenjem polusuhih i poluslatkih vina.
Proslu berbu (2009.) sam odlucio napraviti 3 vrste polusuhih vina od sorti skrlet (autohtona za moj kraj), grasevinu (talijanski rizling kod vas) i rajnski rizling. Mostovi su se kretali od 94-96 °Oe. Sva sam vrenja prekidao Kalij metabisulfitom (vinobran) dodavanjem 15g/100l prema ocitanju Brixove skale na refraktometru.
No nazalost skrlet mi je ostao s povecim ostatkom secera - 17g/l, dakle poluslatki. Moje zapazanje kod proizvodnje (polu)slatkih vina ovim nacinom, dakle prekidanjem vrenja jest da se prekidom fermentacije i dodavanjem vinobrana arome dovoljno ne razviju, tj. ne iskoriste potencijal grozdja iz berbe. Takodjer je i boja puno slabija i prozirnija.
Stoga sam ove godine odlucio promijeniti nacin proizvodnje. Sva vina cu pustiti da odu do suhog vina, dakle da odvriju do kraja i nakon toga cu napraviti kem. analizu na ostatke secera. Zatim cu izmedju prvog i drugog pretoka dodati fruktozu (vocni secer, koju kvasci ne mogu koristiti za vrenje, tj. mogu, ali jako otezano) i podizati do odredjene razine za polusuha vina (vjerojatno negdje izmedju 6-9 g/l ovisno o kiselinama).
Fruktoza je nesto skuplja od obicnog kuhinjskog secera i kod nas dodje 1,5€ za 500g. Takodjer postoji opcija da dodam ugusceni most kojeg je moguce kupiti u poljoapotekama no strah me je da mi dodavanjem mosta ne krene fermentacija jer on sadrzi 33% fruktoze i 31% glukoze koju kvasci mogu prevrijeti ponovo. Osim ako taj most nije tretiran i steriliziran? Zna li netko mozda? Pitam za ovo -
KLIK!Samo da kazem da mi je skrlet refermentirao u boci i to sve i jedan, pa cu nazalost boce morati otvarati i pretociti, tj. maknuti s kvasaca. Rajnski rizling i grasevina su stabilni. Sumpor sam drzao na oko 35 mg/l.
Košpa, "davno" je bilo, zanima me da li si uspio napraviti nešto sa fruktozom odnosno da li je bilo naknadnog vrenja?
Moji roditelji prave poluslatko, jer vole tako, na način da ostavimo dio mošta, pasteriziramo (prokuvamo), malo ga sumporimo i flaširamo pa oni dodaju direktno pred konzumaciju u flašu kad toče vino iz inoxa pa nikad ne stoji dugo.
Pitam se da li bi to bilo stabilno da se takav sok miješa sa vinom (oni stavljaju odokativno 5-7%) i flašira ili da probam sa fruktozom?