nesa
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 49
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Poslato: 18. Septembar 2008, 21:36:49 » |
|
dali neko zna kako se pravi vinsko sirce,cuo sam da je mnogo kvalitetnije i zdravije od ovog obicnog?. pocetnik sam pa moram da ispitujem.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #1 Poslato: 18. Septembar 2008, 22:26:57 » |
|
Znam ja, a verujem i mnogi koji ovde učestvuju u priči o sveovinu, ali im je i velika mora. Ako hoćeš da proizvedeš vinsko sirće, budi oprezan u jednom, Daljee od vina! Inače ćeš imati vinsko sirće, a vino nećeš imati. Pravilo je i obaveza, u podrumu gde čuvaš i neguješ vino nesme biti sirćeta. A o načinu dobijanja vinskog sirćeta, pa napisaće neko, a i ja ću ali malo kasnije!
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
Dux
Zaslužni član

Van mreže
Starost: 63
|
 |
« Odgovor #2 Poslato: 19. Septembar 2008, 20:42:03 » |
|
Što je moj otac pravio dobro sirce.... Za vinsko sirce ti treba vino (prirodno) koje ćeš da sipaš u bocu, recimo do pola i da ga tako ostaviš neko vreme (mesec-dva) i to ti je to. Nemoj to da probaš sa nekim kupovnim vinima. Jednom mi je ostalo pola flaše banatskog rizlinga negde zatureno , i kad sam ga probao posle pola godine bio je kao da sam ga juče otvorio. 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Peđa
Gost
|
 |
« Odgovor #3 Poslato: 20. Septembar 2008, 11:38:59 » |
|
Ako ti treba vinsko sirće za kuću, uzmi 5-6 litara crvenog vina i ostavi ga otvoreno na toplom mestu. Sačekaj mesec dana, propusti ga kroz neki filter, ili ga jednostavno skini sa taloga, i eto ga kvalitetno, prirodno sirće. A, ako imaš dobrog kuma, imaćeš 1200 litara dooooobrog sirćeta. Zar ne, Peco? 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #4 Poslato: 20. Septembar 2008, 22:36:54 » |
|
Kum je zakon za sirće, pozovete Peđinog kuma i on vam ukiseli svo vino i dušu! Za pevođenje vina u sirće, je potrebno da imate vino malo slabijeg kvalitet i jačine, uzmite vinsko sirće od nekoga ko ga ima, netreba više od 2dcl za 10 litara vina pomešajte ostavite u otvorenom povezanom balonu u toploj prostoriji i dobićete sirće. Kad sam rekao povezanom mislio sam na krpu odozgo, da se nebi davile vinske muve.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Peđa
Gost
|
 |
« Odgovor #5 Poslato: 21. Septembar 2008, 09:39:31 » |
|
ŽIVEO KUM!!!!!!! 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zoricad
Neaktivni član
Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #6 Poslato: 27. Novembar 2008, 21:40:45 » |
|
da li ima neko hemijski sastav vinskog sirceta?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
djedov do
Mlađi član

Van mreže
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #7 Poslato: 28. Novembar 2008, 06:59:21 » |
|
pa zorice formula je sircetna kiselina razlicite koncetracije zavisno od jacine vina
ako hocete brzo da dobijete onda uzmite neki lavor sipajte tanko vina bez vinobrana dodajte malo sirceta pokrijte krpom i uz normalnu temperturu kao i za vrenje dobiti ce te kvalitetno sirce
ako niste znali jabukovo sirce kinezi koriste u restoranima kao aperitiv pakovanje je malo -nekoliko grama u tetra paku i uvoze ga iz njemacke
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 55
|
 |
« Odgovor #8 Poslato: 03. Januar 2009, 17:41:42 » |
|
Dali moze u srbiji da se nabavi "Trebbianotraube " sorta od koje se pravi cuveni balsamiko i kako se zove kod nas
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
darko
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 51
|
 |
« Odgovor #9 Poslato: 03. Januar 2009, 18:34:43 » |
|
mozes nabaviti u enovitisu u topoli oni su uvoznici iz italijanskog rasadnika vcr u kome nema sta nema www.vivairauscedo.com
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #10 Poslato: 03. Januar 2009, 20:41:47 » |
|
hvala darko
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gofer
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 48
|
 |
« Odgovor #11 Poslato: 03. Januar 2009, 21:44:44 » |
|
Grofe, Trebbiano ili još poznata kao Ugni blanc ili White Shiraz je najpoznatija sorta za proizvodnju konjaka.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #12 Poslato: 03. Januar 2009, 21:57:25 » |
|
eto jos jedan razlog vise da nabavim ja se vec uplasio da peca i pedja ne reaguju jer im unosim sirce u forum 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gofer
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 48
|
 |
« Odgovor #13 Poslato: 03. Januar 2009, 22:33:25 » |
|
Kad smo kod sirćeta, samo jedan citat - "Its high acidity makes it important in cognac production", ili ti na naški - njegova visoka kiselost čini ga važnim u proizvodnji konjaka.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #14 Poslato: 03. Januar 2009, 23:17:09 » |
|
Proizvodnja čuvenog sirćeta balzamiko, je složen proces i dugotrajan. Proizvodi se od grožđa sorte Trebbiano, muljanjem se dobije šira koja se ukuva i razliva u burad zapreminski u tri veličine i tri kvaliteta tvrdoće drveta. Startno se razliva u burad koja su napravljena od mekog drveta, posle određenog perioda starenja i kišeljenja prebacuje se u sudove napravljenne od drveta srednje tvrdoće i zadnja etapa je prebacivanje u burad izuzetne tvrdoće gde stari od 12 do 24 godine. kad se tiče buradi to su obično baterije buradi(više komada), a svaka sledeća tura buradi je manja od prve odnosno druge zbog toga što se prvobitna količina postepeno smanjuje zbog starenja. Sirće ima izuzetan kvalitet, ali i izuzetnu cenu, boja starenjem postaje tamna, a pripisuje mu se afrodizijačko dejstvo, pored ostalih elementarnih dobrih sastojaka. Sorta Trebbiano je bela sorta grožđa koja najbolje osobine daje na granici mediteranske i kontinentalne klime, a po izgledu grozd je kao moj avatar samo tri puta duži. 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|