28. Oktobar 2025, 18:26:25 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 19   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Sudovi za proizvodnju i cuvanje vina  (Pročitano 357043 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Sicko
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 41

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #165 Poslato: 15. Decembar 2009, 21:54:29 »

Hvala Cvele. Thumb
Zvao sam predstavnika Pestana u Nisu kaca je preko 3000 oko 3300 valjda bese...
Sačuvana

Ljubitelj dobre kapljice :-)
traper
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Ja nisam pijanac, nego pijac

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #166 Poslato: 21. Decembar 2009, 01:16:21 »

Duje,
jako zanimljivo iiskustvo sa polipropilenskom prehrambenom plastikom. Jos nisam cuo ljude koje su radili sa tom buradi. Ja cu kupiti za slijedecu berbu jedan spremnik od 1000 litara za fermentaciju i cuvanje crnog vina. Prvu cu godinu cuvati vino u tome, a kasnije cu prema mogucnosti jedan dio vina spremati u hrastovu bacvu kao reprezentativan uzorak. Drvene bacve disu s vinom i aeriraju ga prirodno. Mana inoxa i PP plastike za cuvanje vina je onemogucavanje dolaska malih ali bitnih kolicina O_2 u spremnik.
Ja sam sada cijeli u kupovanju opreme za 500-600 l crnog vina .... Evo, volio bi podijeliti svoje vidjenje s vama, dajem okvirne cijene u Eurima (stanje u HR).....
Postoji najeftiniji pristup, znaci obicne 2 plasticne kace (ne PP plastika) za vrenje od 1000 l i stakleni baloni od 54 i 34 l za cuvanje vina. Oko 350 Eura....
Drugo, spremnik s plivajucim poklopcem - 1000 l od PP plastike za fermentaciju i cuvanje, plasticna kaca od 750 l za pretakanje (ovo je 450 E) + dodatna oprema, vrenjaca, poljevaca, kruzno pretakanje sire sa crpkom i  sistem grijanje-hladjenje (moja ideja; vanjski spremnik je PP plastika 72 l, unutrasnji spremnik je stakleni balon 54 l, spojeni su cijevima preko crpke i voda kruzno tece i hladi ili grije siru, u vanjskom spremniku nastimavamo temperaturu dolivanjem toplije ili hladnije vode); ovo oprema je jos sa crpkom oko 400 Eura, sve skupa oko 850 Eura.... Fermentacija se vrsi u zatvorenom sistemu jer imam poseban poklopac sa vrenjacom i polivacom!
Trece, isto kao drugo, samo sve u inoxu, otprilike duplo skuplje, 1700 eura.
Cetvrto, VIK vinifikator od inox-Letine, sve su funkcije iste kao u dva i tri, samo na profesionalnijoj razini i spremnik je naravno zatvoren + dozator dusika za cuvanje vina, oko 4000 Eura
Peto, integrirana OXOline vinifikacija u hrastovim bacvama  http://www.vinovak.com/ ; sve se odvija u bacvama, od vrenja do flasiranja u boce, koje se mogu rotirati i nude posebnu mogucnost fermentacije; prva bacva sa svom opremom je 1200 Eura, a svaka slijedeca je oko 800 Eura; moraju se kupiti barem dvije sto znaci za 500 l vina treba potrositi oko 2000 Eura....
Ja namjeravam krenuti s drugom opcijom jer je dosta prihvatljiva, a onda postepeno uzeti ili inox ili hrastovu bacvu za duze cuvanje vina. Kada bih imao para, najradje bi uzeo OXOline bacve jer je to postupak za dobivanja stvarno vrhunksih vina. Inace, zelim raditi s autohtonom dalmatinskom sortom Plavac mali (65%) i kombinirati s 30% Merlota i 5% Vranca.
Sto mislite o ovoj strategiji?Huh?
Pozdrav
Sačuvana
shuca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #167 Poslato: 28. Decembar 2009, 11:46:59 »

a kakvo je iskustvo clanova koji su probali ako je neko i koristio uptrebljavana barik burad koja mogu da se nadju relativno jeftino.jer sam u proizvodnji rakije spoznao da je bure ipak bure i da daje najbolji kvalitet sto ne mora da znaci za vino .zato i pitam jer namam iskustvo tek krecem u avanturu pa bi mi dobro dosao savet kolega koji to znaju i imaju.hvala
Sačuvana

bog je stvorio vodu, a covek vino!
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #168 Poslato: 28. Decembar 2009, 15:07:34 »

Korisceni barik burici mogu da se nadju na trzistu,ali to moze da bude i opasna stvar.Neki garantuju da su burici rasturani,da je sastrugan jedan sloj sa njih i ponovo nagorevani.Pitanje je koliki ce uticaj imati na vino jer su vec korisceni.Druga stvar je sto se  izmedju duga vremenom stvara jedna vrsta kvasaca koja moze da izazove kvarenje vina.Tako da sve je to lutrija.
Sačuvana
cvele
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.6

« Odgovor #169 Poslato: 28. Decembar 2009, 17:59:52 »

Jedan carapan iz okoline Krusevca imedju ostalog prodaje i koriscen barik uvezen iz Francuske(Bordo). Koriscena su tri godine, sumporisana, stavljen silikonski cep i imaju rok za koji moraju da pocnu da se upotrebljavaju. Mene su interesovala za crno vino, imao je, 100evra, neznam dal je pino ili kaberne bio u njima. Garantuje mi da ima sve uvozne papire.

Cini mi se da je neko negde pisao da je i narucio par komada od njega
Sačuvana

dok pijem-zdrav sam
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #170 Poslato: 28. Mart 2010, 11:44:20 »

Mene zanima odlezavanje vina u prohromskim sudovima,koja zaprimina je najbolja ako je uopste bitna!I drugo da li barik iz prohroma sa cipsom ima identican ili slican kvalitet kao iz drvenog bureta!
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #171 Poslato: 28. Mart 2010, 12:02:32 »

Zapremina nije toliko bitna koliko je bitna temperatura.Vino ce u prohromskom sudu poprimiti arome iz cipsa,ali bice slabijeg kvaliteta od onog u drvenom buretu.Kroz duge dolazi do mikrooksidacije dok u prohromu to nije moguce.Vino iz prohroma ce naravno biti dobro ali vino iz drvenog bureta ce biti malo bolje.
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #172 Poslato: 28. Mart 2010, 14:34:04 »

Na kojo temperaturi da odlezava,u porumskoj 10-15(kod mene) ili nize!naravno mora proci stabilizaciu!
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #173 Poslato: 28. Mart 2010, 20:11:22 »

To je odgovarajuca temperatura.
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #174 Poslato: 29. Mart 2010, 21:39:04 »

Ja planiram da pravim sud od prohroma oko1000l i zanima me recemo koliko dno  treba biti ulubljeno,znaci mislim na visinu dna? Huh?
I ako bi neko mogao da mi da neku dobru semu ili skicu za to bio bih jako zahvalan!pozz
Sačuvana
Milan73
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

samo polako

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.8

« Odgovor #175 Poslato: 29. Mart 2010, 22:19:22 »

projekat nemam, ali kao drugaru, mogu da ti preporučim Nenada Tošovića iz Bačkog Petrovca koji pravi ludilo tankove sa plivajućim poklopcem, sve je odličnog kvaliteta-ja imam 4 njegova tanka od 1100 i 1600L. 063.535.301
za rakije ćeš i sam napraviti ali da dobiješ idealan cilindar istog prečnika od gore do dole....to je muka živa.
pa samo da nađeš adekvatan prohromski lim, u prehrambenom kvalitetu min 304 ili 308. već ćeš poludeti i onda će te neko odrati.
dno je nauka za sebe, znaš da mora biti konusno i da ima, donji ispust, i još dva po visini, nivokaz.....budi oprezan.
za 1000litara treba da bude 1.25mm lim, minimalno

pozdrav
Sačuvana
Markoni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:

« Odgovor #176 Poslato: 30. Mart 2010, 08:46:39 »

Od iste vrste grožđa, dobiće se dva vina različitih ukusa ako se jedno stavi u prohrom, a drugo u drvo. Uz odgovarajuću negu, oba vina će biti istog kvaliteta, ali različitih aroma. To je razlika u pogledu ukusa vina između drvate i prohroma. Naravno, ima tu još finesa, kao što je vrsta vina i njegove karakteristike, koje imaju veliki uticaj na određivanje posude u kojoj će odležavati vino.
Sačuvana

In vino veritas!
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #177 Poslato: 30. Mart 2010, 12:45:18 »

Za pravljenje mi nije problem drug  mi je masinski inzenjer i radi u firmi koja pravi takve stvari, ja samo hocu da znam gde i sta postaviti znam da treba da bude konusno zato i pitam koliki konus staviti!Ja sam cak i planirao lim od 2mm.Znam da dno ima ispus i jos gore dva ali mi nije naj jasnije cenu sluzi najvisi?Ja bih zatvoreni sud za odlezavanje za vrenje za pocetak imam cetri ogromne bacve preko 1000l koje su dosta u upotrebi ali ocuvane poprilico i parafinisane,pa nisu za odlezavanje!
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #178 Poslato: 30. Mart 2010, 12:49:39 »

Znam da ce isto vino  biti drugacije u drvetu i u prohromu to cak moze da se desi ikada su sudovi od istog materijala!
Sačuvana
Markoni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:

« Odgovor #179 Poslato: 01. April 2010, 09:03:38 »

Znam da ce isto vino  biti drugacije u drvetu i u prohromu to cak moze da se desi ikada su sudovi od istog materijala!
Jeste da će se vino razlikovati od posude do posude (kada su ista vrsta), ali inox i drvo su dve suštinski različite stvari, i ta vina nisu slična, razvijaju se u različitim smerovima.
Za pravljenje mi nije problem drug  mi je masinski inzenjer i radi u firmi koja pravi takve stvari, ja samo hocu da znam gde i sta postaviti znam da treba da bude konusno zato i pitam koliki konus staviti!Ja sam cak i planirao lim od 2mm.Znam da dno ima ispus i jos gore dva ali mi nije naj jasnije cenu sluzi najvisi?Ja bih zatvoreni sud za odlezavanje za vrenje za pocetak imam cetri ogromne bacve preko 1000l koje su dosta u upotrebi ali ocuvane poprilico i parafinisane,pa nisu za odlezavanje!
Nije mi baš najjasnije šta želiš da znaš, ali evo ovako:
- dno je konusno da bi moglo svo vino iz bačve da se istoči i za nakupljanje taloga,
- može da ima slavinu na pola bačve, a ne mora (bitno je da ima na dnu)
- moraš da imaš plivajući poklopac, osim ako nađeš tehničko rešenje da hermetički zatvoriš poklopac i ubaciš inertni gas posle toga
- bilo bi dobro da je inox poliran, zbog održavanja.

Nije mi jasno zašto kažeš da bačve koje su parafinisane nisu za odležavanje vina, ako je parafin za prehrambenu upotrebu? Scratchhead
Sačuvana

In vino veritas!
Stranice: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 19   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.131 sekundi sa 21 upita.