Duje,
jako zanimljivo iiskustvo sa polipropilenskom prehrambenom plastikom. Jos nisam cuo ljude koje su radili sa tom buradi. Ja cu kupiti za slijedecu berbu jedan spremnik od 1000 litara za fermentaciju i cuvanje crnog vina. Prvu cu godinu cuvati vino u tome, a kasnije cu prema mogucnosti jedan dio vina spremati u hrastovu bacvu kao reprezentativan uzorak. Drvene bacve disu s vinom i aeriraju ga prirodno. Mana inoxa i PP plastike za cuvanje vina je onemogucavanje dolaska malih ali bitnih kolicina O_2 u spremnik.
Ja sam sada cijeli u kupovanju opreme za 500-600 l crnog vina .... Evo, volio bi podijeliti svoje vidjenje s vama, dajem okvirne cijene u Eurima (stanje u HR).....
Postoji najeftiniji pristup, znaci obicne 2 plasticne kace (ne PP plastika) za vrenje od 1000 l i stakleni baloni od 54 i 34 l za cuvanje vina. Oko 350 Eura....
Drugo, spremnik s plivajucim poklopcem - 1000 l od PP plastike za fermentaciju i cuvanje, plasticna kaca od 750 l za pretakanje (ovo je 450 E) + dodatna oprema, vrenjaca, poljevaca, kruzno pretakanje sire sa crpkom i sistem grijanje-hladjenje (moja ideja; vanjski spremnik je PP plastika 72 l, unutrasnji spremnik je stakleni balon 54 l, spojeni su cijevima preko crpke i voda kruzno tece i hladi ili grije siru, u vanjskom spremniku nastimavamo temperaturu dolivanjem toplije ili hladnije vode); ovo oprema je jos sa crpkom oko 400 Eura, sve skupa oko 850 Eura.... Fermentacija se vrsi u zatvorenom sistemu jer imam poseban poklopac sa vrenjacom i polivacom!
Trece, isto kao drugo, samo sve u inoxu, otprilike duplo skuplje, 1700 eura.
Cetvrto, VIK vinifikator od inox-Letine, sve su funkcije iste kao u dva i tri, samo na profesionalnijoj razini i spremnik je naravno zatvoren + dozator dusika za cuvanje vina, oko 4000 Eura
Peto, integrirana OXOline vinifikacija u hrastovim bacvama
http://www.vinovak.com/ ; sve se odvija u bacvama, od vrenja do flasiranja u boce, koje se mogu rotirati i nude posebnu mogucnost fermentacije; prva bacva sa svom opremom je 1200 Eura, a svaka slijedeca je oko 800 Eura; moraju se kupiti barem dvije sto znaci za 500 l vina treba potrositi oko 2000 Eura....
Ja namjeravam krenuti s drugom opcijom jer je dosta prihvatljiva, a onda postepeno uzeti ili inox ili hrastovu bacvu za duze cuvanje vina. Kada bih imao para, najradje bi uzeo OXOline bacve jer je to postupak za dobivanja stvarno vrhunksih vina. Inace, zelim raditi s autohtonom dalmatinskom sortom Plavac mali (65%) i kombinirati s 30% Merlota i 5% Vranca.
Sto mislite o ovoj strategiji?

Pozdrav