23. Mart 2025, 12:48:26 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 14 15 [16] 17 18 19   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Sudovi za proizvodnju i cuvanje vina  (Pročitano 344242 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 42

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #225 Poslato: 30. Avgust 2010, 14:48:39 »

Ma pusti ti te strucnjake,samo ti iz jabuke pravi vino,i videces kako to bude dobro i dodi u Vrsac kod vinara da vidis 10 vagona vina u cisterne od polipropilena  Oni samo pricaju a vino nisu ni pravili a ni pili....ha ha
E nasao si se ti pametan pricati o proizvodnji vina.  dohfly Roll Eyes
Sačuvana

Madmax
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Ulula cum lupis, cum quibus esse cupis

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.6

« Odgovor #226 Poslato: 30. Avgust 2010, 16:00:45 »

Ajde jedan eksperiment:
Staviti vodu u plasticno  bure pa posle  60 dana izvrsiti analizu.
Sačuvana
Milan73
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

samo polako

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.11

« Odgovor #227 Poslato: 30. Avgust 2010, 17:08:56 »

nemoraš, ja to ljudima pojasnim u tri vruće..

...sipaj neku blago mineralnu vodu ili hemijski nezasićenu poput prolom vode u plastičnu čašu i u metalno lonče. i popi.....pfffppppp

..ma setite se samo osećaja kada na izvoru zahvatite vodu u metalnu kantu pa naliješ (navrneš)

e to je stvar elektriciteta, polaritata i jonske strukture...mrzi me sada da tražim po netu ali pogledajte "magnetizam vode" i setite se da je vaše VINO 87% voda

nećemo se raspravljati oko toga, plastika je OK; jeftina je i ko pravi vino iz hobija..što da ne, pa i mom tati je dobar auto od 22 godine..."štaće mi bolji"....isto važi i za ovo, mi koji od toga živimo, stresemo se za svaki procenat, evo upravo danas smo krenuli branje šardonea samo da sačunavamo kiseline na uštrb relativno niskog šećera.....i onda da ga stavim u plastiku MA VAŽI. vrhusnki uzgojen Šardone 1.1 EUR/kg pa da ga zgovnam u plastiku i da me gazda odrobija.

idem da odmaram, rano ujutru mora da krene muljanje
Sačuvana
Madmax
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #228 Poslato: 31. Avgust 2010, 17:42:44 »

-ako nije tajna koliko ste % šećera i kiselina imalu u Šardoneu danas? Ako ste merili ?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #229 Poslato: 31. Avgust 2010, 19:43:16 »

još jedan dobar komentar...
pazite, jedno neutralno piće kao CocaCola probajte je iz male staklene flašice i iz plastike...Huh?
isto se dešava i sa rakijama, a gde neće sa vinom koje je jako agresivno...pa i prohromu je "frka" kada u njega sipaju vino. ali nije štos samo u polimerskim vezama, niti se može govoriti o "rastvaranju plastike" ono što je glavni problem jesu elektrolitičke veze na jonskom nivou koje utiču na život plesni i kvasaca a na molekularnom nivou...

Jonske (elektro) veze su stabilne u drvetu i naravno u metalu jer je polaritet i el. kapacitivnost metala jača od polariteta vina....e tu je plastika loša pošto je slabija...PIŠEM LAJIČKI ako nekoga zanima otvorićemo posebnu diskusiju....da nedavim
Pisi Wink

Ne napisa, i ostadosmo kratki za Nobela.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #230 Poslato: 31. Avgust 2010, 20:16:22 »

meni se najviše svidelo ovo iz gornjeg citata:
pazite, jedno neutralno piće kao CocaCola probajte je iz male staklene flašice i iz plastike...Huh?
neutralno piće?

...sipaj neku blago mineralnu vodu ili hemijski nezasićenu poput prolom vode u plastičnu čašu i u metalno lonče. i popi.....pfffppppp
šta sadrži hemijski zasićena voda?

prijatelju, ti toliko želiš da si u pravu da je tvoj trud teško ne respektovati ali voziš 200 na sat i teško te je pratiti.od svega što si nabacao jedino se razumemo i slažemo u poenti:
nećemo se raspravljati oko toga, plastika je OK; jeftina je i ko pravi vino iz hobija..što da ne, pa i mom tati je dobar auto od 22 godine..."štaće mi bolji"....isto važi i za ovo...
Sačuvana
nesa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #231 Poslato: 31. Avgust 2010, 20:48:22 »

Thumb
Sačuvana
nesa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #232 Poslato: 31. Avgust 2010, 23:23:44 »

niko od nas ne zeli da "'zgovnjava'' vino u plastiku nego je mozda prinudjen jer nema dovoljno para za kvalitetnije sudove
Sačuvana
Milan73
Stariji član

Van mreže Van mreže

samo polako

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.11

« Odgovor #233 Poslato: 01. Septembar 2010, 09:06:07 »

OK; momci to i ja kažem, niko ne želi ali ako neko stvarno ima grožđe koje je dobro, zar je problem prodati nekih par stotina kila i nabaviti prohrom, makar polovan kojeg ima na veliko, pa ni plastika nije džabe.
ali, nemojte mi zameriti..

ko je pitao za šardone 22% šećer kiseline oko 8, možda nešto niže ali je namerno odlučeno da se u berbu krene ranije da se očuva svežina i da sprečimo da nam vino bude preko 12,5% alk. prosto smo više puta platili danak.

-Kada kažem da je Coca Cola neurtalna, - u odnosu na vino kojem pH opasno šeta a kiseline "ubijaju" sve je neutralno....no možda sam malo grub i glup izraz upotrebio ali znate šta sam mislio...staklo/plastika.
hemijski nezasićena i zasićena voda u uobičajeni termini kopji opisuju mineralne vode-ja to učio a verujem da se na internetu može naći mnogo podataka o tome. radi se o koncentraciji minerala, metala i sl. a u odnosu na njihove okside i završena hemijska jedinjenja koja se više neće ili nemogu menjati pod uticajem okruženja..
Sačuvana
Madmax
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #234 Poslato: 01. Septembar 2010, 09:27:50 »

Citat
ko je pitao za šardone 22% šećer kiseline oko 8, možda nešto niže ali je namerno odlučeno da se u berbu krene ranije da se očuva svežina i da sprečimo da nam vino bude preko 12,5% alk. prosto smo više puta platili danak.

Našta misliš kada kažeš - platili danak?
Sačuvana
Milan73
Stariji član

Van mreže Van mreže

samo polako

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.11

« Odgovor #235 Poslato: 01. Septembar 2010, 10:32:25 »

prošle godine smo brali kada i svi, a nismo obratili pažnju na specifiku lokaliteta, vinograd je malo podignut i jako provetren pa su bobice počele da usahnjuju, da gude vodu a šećer je bio skoro 24%!!, kiseline pale, nešto ispod 5,1 gr/l (ukupne) i dobili smo vino, tamno slameno žute boje sa jakim ukusom karamela (što je ---) i veoma, veoma visokog procenta alkohola 13.2.
jednom rečju, napravili smo "go..." koje smo posle muke imali da dovedemo u neku normalnu-da bude pristojno
pa da se to ne ponovi sada smo poranili da uhvatimo optimalni odmos. valjda će mo, još danas se bere i gotovo.
Sačuvana
shuca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #236 Poslato: 02. Septembar 2010, 20:40:36 »

a sta vtu ima lose u vinu sa 13.2 alk.ja u principu i ne pijem vino ispod 13 .paja iz negotina je napravio game od 14 i perfektno vino.ja sam u italiji obilazio vinograde i sva vrhunska vina su preko 13. ne vidim gde je tu greska.pa necu valjda da pijem 10-sirce.pozzzzz
Sačuvana

bog je stvorio vodu, a covek vino!
Madmax
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #237 Poslato: 02. Septembar 2010, 21:04:32 »

Ti pričaš o Gameu a Milan73 o Šardoneu. Ustavri tema su sudovi!  Scratchhead
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #238 Poslato: 03. Septembar 2010, 00:36:47 »

Ti pričaš o Gameu a Milan73 o Šardoneu. Ustavri tema su sudovi!  Scratchhead

Bas. Ko da je s kruske pao  Laugh
Sačuvana

inox-slo
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #239 Poslato: 03. Septembar 2010, 11:33:35 »

Pozdrav ja sam iz Slovenije (Vipava) i bavim se sa inox-sudovima i zanima me dali ima ikakvo zanimanje za inox sudove? Jel nismo dosad sarađivali sa Srbijo bi volijo ako ima ko kakva pitanja nek pita.
hvala unaprjed i puno pozdrava.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 14 15 [16] 17 18 19   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.037 sekundi sa 21 upita.