07. Februar 2025, 03:22:55 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 16 17 [18] 19   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Sudovi za proizvodnju i cuvanje vina  (Pročitano 341275 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
goks
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #255 Poslato: 22. Septembar 2010, 13:20:04 »

Kao novi clan, pomazuci prijatelju video sam da sve radi u staklenim balonima 25, 45 i 54 litre.
Higijena je na nivou nema slavinica ali crevo i sve je ok.
Sačuvana
borris
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #256 Poslato: 28. Septembar 2010, 23:24:47 »

Od 1300 kg grozdja vranca bi mogao imati najmanje 700 lit vina , a sudova nedovoljno pa sam istrazivao..

Plastika koju mogu da nabavim ovdje u CG je nezadovoljavajuca, postoji mnostvo bijelih buradi sa cesmom, mozes gledati kroz njih koliko su tanki, postoji i nekakva burad koja lice na bacve, slovenacke proizvodnje, od 150 lit iznutra premazana parafinom, ali mi nesto ..ne znam.. ne mirisu. Postoji ih jos ali da ne nabrajam.Nisam mogao pronaci ova koja pominjete iz Temerina i ove druge.

Inoks mi je skup a pogotovo sto ovdje imaju losa iskustva vec, rdjaju varovi, cesme i sl.

Komsija mi posudio bacvu hrastovu jednu od 500 i jednu  od 110 lit. koje nisu koristene 20 ak godina. Skinuo sam im dno da ih pregledam iznutra i izgrebao ih celicnom cetkom na brusilici doduse Smiley i sastavio. Punio vodom, prazznio, prao sodom dva puta i opet mi voda smrdi na neku starinu, trulez.. a + sto velika nece da zabrekne i + sto ih je zizak prilicno nabusio, mada nisam unutra nasao tragova od zizka. Odustao.

Suma sumarum, odlucim se ipak za staklene sudove od 54 litra za cijelu kolicinu, lako se ciste, odrzavaju, imam prostora dovoljno, ne primaju mirise niti ih daju...i tako.. Planiram takodje da kupim jedan koji ima cesmu, (dosta skuplji je) koji bi koristio na nacin sto bi cijelu kolicinu balona koji nema cesmu pretocio u ovaj sa cesmom i iz njega koristio da nepotrebno ne tumbam vino.

Pitao bih upucene,
1.Sto moze da se javi kao problem pri koristenju ovakvih sudova za vino?
2.Dal je istina da mogu sami od sebe da se raspuknu?
3.Dal ce mi praviti problem vazduh koji mora da ulazi u ovu sa  cesmom da bi mogao uopste da sipam u smislu kvarenja vina i kako da ga zastitim, eliminisem ili sto vec? Pretpostavljam da vino nece da ide dok se ne pusti vazduh, pa je mislim bolje ga pustiti odozgo nego da ulazi na cesmu i pravi one vazdusne balone i tumba vino.
4. U svom ovom citanju foruma ovih dana, negdje sam procitao i o pranju ovih balona, ali ne mogu da nadjem, pa ako bi me neko uputio...

boris
Sačuvana
Koshpa
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #257 Poslato: 10. Decembar 2010, 02:19:18 »

Evo da napisem mali osvrt na usporedbu vina iz inoxa i drveta.
Ove godine 1000l grasevine mi je u 2 drvena (hrastova) suda od po 500l, a druga 1000 u inoxu. Grozdje je isto, iz mog vinograda, vinificirano potpuno na isti nacin. SIHA 7+Optiwhite+siha proferm h+2. Ono u inoxu je lagano i pitko, ugodno za nepce, miris je nekak jednostavan no dosta izrazajan za grasevinu. No u usporedbi sa grasevinom iz drveta to su 2 razlicita vina. Ova iz drveta je na prvu intenzivinija i kompleksnija na nosu, a da ne kazem koliko je punija i izrazajnija na okus. I puno je cisca od one iz inoxa. Isto tako susjed ima grasevinu u inoxu istog volumena koja je brana 2-3 nakon moje, ali je vinificirana sa siha cryarome+siha proferm h+2 i iako se radi o dobrom vinu jednostavno na nosu djeluje tuplje od ove moje iz inoxa i nekako se manje osjeti vocnost. Takodjer je slabijeg tijela bez obzira sto se radi o korektnom vinu. Tako da sto se mene tice SIHA 7 je odlican izbor za grasevinu pogotovo u kombinaciji sa vecim drvenim bacvama.
Od tog istog susjeda smo danas probavali sauvignon, vinificiran isto sa siha cryarome i proferm h+2 hranom. Vecina mu je kipila u inoxu dok je 300l kipilo u drvenom sudu. Ovo iz inoxa je korektno vino i poprilicno ugodno za piti ako se zanemari odredjena gorcina (koja mu se na tom sauvignonu pojavljuje svake godine), ali mirisa gotovo da nema. I da ne spominjem da to nesot mao mirisa nema veze sa sauvignonom. Ali zato ono iz drveta ima pravi pravcati sauvignon miris dosta izrazene herbalnosti i reske ali ugodne kiselosti. Osjeti se blagi utjecaj drveta koji po meni odlicno zaokruzuje to vino. Napominjem NE radi se o barrique bacvi vec o starijem drvenom sudu u kojem je vino cuvano barem 10ak godina. Nakon 10 god koliko je star nasad tog sauvignona prvi put da je uspio naci dobitnu formulu za dobar sauvignon. 2-2,5 mjeseca u drvetu ucinila su svoje. Za kraj mogu povuci neku paralelu izmedju skrleta koji je zakipio na talogu i nakon 3 dana je dobio QA23 te je prebacen u drveni sud i istog tog skrleta koji je zakipio na talogu, ali mu je isti dan ubacen 228 i prebacen je u stakleni demizon od 54l. Ovaj skrlet iz drveta je cijelo vrijeme djelovao kao problematican dok god ga se nije maknulo sa grubog taloga. 7-10 dana nakon pretoka jednostavno se poceo otvarati i zaista ima fenomenalne arome, poprilicno kompleksne za jedan skrlet i poprilicno dobro tijelo za ovu godinu. Ovaj iz demizona koji je odradio sa 228 je vocan i dosta intenzivana na nosu, ali poprilicno jednostavno i puno puno tanjeg tijela. U principu mi 228 uopce ne djeluje kao dobar kvasac za skrlet jer bez obzira sto donekle ima intenzivnu aromu previse "oslabi" ionako slabo tijelo jednog skrleta.
Preporucam svakome ko moze neka eksperimentira sa usporedbom drvo inox jer ce naici na jako zanimljive rezultate. Mi smo do prije 4 godine znali dio rizlinga vinificirati u drvenom (akacijinom) sudu, a drugi dio u inoxu i taj rizling iz inoxa je uvijek bio dosta bolji od ovog iz suda. To samo pokazuje da nije svako vino za drvo.
 Wink
Sačuvana

dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #258 Poslato: 10. Decembar 2010, 09:51:16 »

Odlican clanak Koshpa Thumb
Dao mi je neke ideje, mozda cu experimentisati sa drvetom ali ne ove godine.
Nekada samo imali gomilu drvenih sudova li su propali zbog godina nekoriscenja, ostalo je samo jedno bure od 100 litara, taman za probe whistlefly
Sačuvana
vintodor
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13

« Odgovor #259 Poslato: 29. Decembar 2010, 00:36:04 »

nov sam u forumu ali imam iskustva u pranju drvenih buradi najcesce traka ne izgori zbog prisustva isparljive kiselina ,a samim tim i manjkom kiseonika
Sačuvana
Vlajko
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #260 Poslato: 19. Septembar 2011, 23:22:49 »

Prerađivao sam neke prohromske posude koje sam imao , jednu od 80 l i jedna od 140l a nikad nisam video kako izgleda plivajući poklopac sem ovde na slikama proizvođača, da li neko može da mi pošalje sliku da mogu detaljnije da vidim da bih mogao da uradim kako treba. Da li između plivajućeg poklopca i zida kace( bureta) ima neki dihtung ili ulogu dihtunga peuzima parafinsko ulje. Koliki je razmak između zida i plivajućeg poklopca.Molim vas za brz odgovor jer sam već izmuljao grožđe i ovo moram da uradim dok ga ne otočim, a kod mene u Šapcu nemam gde da to vidim. Hvala unapred!!!
Sačuvana

Bolje vino u stomaku nego voda u kolenima !!!
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #261 Poslato: 20. Septembar 2011, 08:18:30 »

Izmedju plivajuceg poklopca i zida suda je razmak oko 5mm.Ne ide dihtung,tu se sipa ulje.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #262 Poslato: 20. Septembar 2011, 08:24:04 »

Plivajući poklopac izgleda kao obična tepsija, evo slika pa pogledaj

Sale ti je već odgovorio koje su dimenzije...
Sačuvana
Vlajko
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #263 Poslato: 20. Septembar 2011, 19:47:28 »

Znači vino i ulje su u kontaktu
Sačuvana

sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #264 Poslato: 20. Septembar 2011, 22:08:13 »

Da ulje sprecava dodir kiseonika sa vinom.
Sačuvana
Vlajko
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #265 Poslato: 20. Septembar 2011, 22:36:43 »

Hvala puno!!!! Mnogo mi je pomoglo, poklopac moram da napravim od PVC-a jer ne moogu da iskombinujem od prohorma, nadam se da će biti dobro.
Sačuvana

sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #266 Poslato: 21. Septembar 2011, 08:03:00 »

Gledaj da bude od polipropilena.Imas na netu firme koje prave burice od polipropilena za vino.Pogledaj kod njih mozda mozes da kupis samo plivajuci poklopac.
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #267 Poslato: 05. Decembar 2013, 21:09:46 »

http://www.revistatrecegrados.com.ar/la-mejor-alternativa-al-uso-de-barricas-inserstave/
Sačuvana

IMA TU NECEGA
Bojan Vuk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 40

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #268 Poslato: 05. Decembar 2013, 23:32:21 »

Dopada mi se inventivnost, ali barik je ipak bolji jer omogućuje mikrooksigenaciju vina u toku vrenja i tokom čuvanja vina. Sada postoje sitemi za mikrooksigenaciju koji se mogu kombinovati sa čipsom, kockama ili daskama kao iz linka. Na žalost ti noviji sistemi nisu široko dostupni kod nas.

Sačuvana
dariod
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #269 Poslato: 06. Decembar 2013, 09:01:48 »

pitaj za plivajuci poklopac od polipropilena
na www.termoplasika.rs
Sačuvana
Stranice: 1 ... 16 17 [18] 19   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.03 sekundi sa 21 upita.