Od 1300 kg grozdja vranca bi mogao imati najmanje 700 lit vina , a sudova nedovoljno pa sam istrazivao..
Plastika koju mogu da nabavim ovdje u CG je nezadovoljavajuca, postoji mnostvo bijelih buradi sa cesmom, mozes gledati kroz njih koliko su tanki, postoji i nekakva burad koja lice na bacve, slovenacke proizvodnje, od 150 lit iznutra premazana parafinom, ali mi nesto ..ne znam.. ne mirisu. Postoji ih jos ali da ne nabrajam.Nisam mogao pronaci ova koja pominjete iz Temerina i ove druge.
Inoks mi je skup a pogotovo sto ovdje imaju losa iskustva vec, rdjaju varovi, cesme i sl.
Komsija mi posudio bacvu hrastovu jednu od 500 i jednu od 110 lit. koje nisu koristene 20 ak godina. Skinuo sam im dno da ih pregledam iznutra i izgrebao ih celicnom cetkom na brusilici doduse

i sastavio. Punio vodom, prazznio, prao sodom dva puta i opet mi voda smrdi na neku starinu, trulez.. a + sto velika nece da zabrekne i + sto ih je zizak prilicno nabusio, mada nisam unutra nasao tragova od zizka. Odustao.
Suma sumarum, odlucim se ipak za staklene sudove od 54 litra za cijelu kolicinu, lako se ciste, odrzavaju, imam prostora dovoljno, ne primaju mirise niti ih daju...i tako.. Planiram takodje da kupim jedan koji ima cesmu, (dosta skuplji je) koji bi koristio na nacin sto bi cijelu kolicinu balona koji nema cesmu pretocio u ovaj sa cesmom i iz njega koristio da nepotrebno ne tumbam vino.
Pitao bih upucene,
1.Sto moze da se javi kao problem pri koristenju ovakvih sudova za vino?
2.Dal je istina da mogu sami od sebe da se raspuknu?
3.Dal ce mi praviti problem vazduh koji mora da ulazi u ovu sa cesmom da bi mogao uopste da sipam u smislu kvarenja vina i kako da ga zastitim, eliminisem ili sto vec? Pretpostavljam da vino nece da ide dok se ne pusti vazduh, pa je mislim bolje ga pustiti odozgo nego da ulazi na cesmu i pravi one vazdusne balone i tumba vino.
4. U svom ovom citanju foruma ovih dana, negdje sam procitao i o pranju ovih balona, ali ne mogu da nadjem, pa ako bi me neko uputio...
boris