darko
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 51
|
 |
« Odgovor #45 Poslato: 14. Oktobar 2008, 18:22:07 » |
|
istu funkciju ima kao da je od inoxa samo je 5-6 puta jeftinije, e sad izgled... sutra cu slikati sve razlike,za izradu se po porudjbini ceka po 10 dana kolika je potraznja, a video sam da ima porudjbina iz cele srbije
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
stankosi
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 56
|
 |
« Odgovor #46 Poslato: 14. Oktobar 2008, 20:56:37 » |
|
istu funkciju ima kao da je od inoxa samo je 5-6 puta jeftinije, e sad izgled... sutra cu slikati sve razlike,za izradu se po porudjbini ceka po 10 dana kolika je potraznja, a video sam da ima porudjbina iz cele srbije
U kvalitet ne sumnjam ali ima li je negde drugde u prodaji ili samo direktno od proizvodjaca.Salju li nekako te posude ili bih morao da idem tamo 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
darko
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 51
|
 |
« Odgovor #47 Poslato: 14. Oktobar 2008, 21:10:32 » |
|
salju sity expresom
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 56
|
 |
« Odgovor #48 Poslato: 14. Oktobar 2008, 23:25:04 » |
|
Kakva su to burad za rakiju, vidim jeftina su, ali da li vrede i kako se ponasa rakija u njima? ( da li stari ili ostaje ista , da li gubi na kvalitetu itd. ) a kako stvari stoje sa pecenjem rakije moracu da kupim jos jedno, sljiva rodila kao luda Gde je to rodila sljiva ove godine???
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gpbrzan
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 49
|
 |
« Odgovor #49 Poslato: 30. Oktobar 2008, 02:36:17 » |
|
Ja koristim samo staklene sudove (balone ) od 54, 34 i 25 l. Vino mi provri u balonima od 54 l. Kada odvajam od taloga pretocim vino u prazan sud, operem balon u kojem je bilo vino i opet ga vratim u isti. Balone od 50 l punim do vrha a od 34 i 25 l mi sluze ako nemam dovoljno vina da napunim veliki balon ( da nema vazduha u balonu ). Posle odvajanja od taloga i bistrenja vino sipam u flase. Znaci, ne koristim drvenu burad uopste, kako za bela tako i za obojena vina. Kakvo je vase misljenje o tome ?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #50 Poslato: 30. Oktobar 2008, 09:14:14 » |
|
Staklo je potpuno inertno tj. nema nikakav uticaj na vino tako da je odlican izbor kakda su u pitanju manje kolicine vina kao u tvom slucaju...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Markoni
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 44
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #51 Poslato: 27. Novembar 2008, 09:57:00 » |
|
Pitanje za one koji imaju inox posude: Kako oprati parafin koji se nalazio oko plivajućeg poklopca, posle pretakanja vina. Da li samo vrućom vodom, kao što je u uputstvu za korišćenje ili mora nekim hemijskim sredstvom?
|
|
|
Sačuvana
|
In vino veritas!
|
|
|
djedov do
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #52 Poslato: 27. Novembar 2008, 10:52:57 » |
|
Što se tiče upotrebe sudova naprevljenih od plastične mase, nijedan nije preporučljiv za duže čuvanje, ali ako već mora najbolje su slojeviti plastični sudovi proizvedeni po sistemu mrežica, pa premaz , pa opet mrežica i premaz i tako nekoliko puta. Takvi plastični sudovi su uspešno zamenjivali metalne i drvene za transport vina i rakija. Sada takve sudove povremeno viđam da ih koriste mlekadžije za skupljanje mleka od proizvođača i transport do mlekara. To su ujedno i najbolji plastični sudovi. Po kvalitetu na drugom mestu se mogu rangirati burad PVC, ali ne ona bela za domaćinstva(najčešće korišćena za kišeljenje kupusa), već siva, u Srbiji ih proizvodi Zlatar Nova Varoš, a zapremine su cca: 200 ili 150 litara. Treća po kvalitetu su burad plave boje koja mislim da se ne proizvode u Srbiji, imaju kvalitetan poklopac koji se učvršćuje metalnim prstenom, tako da su kao i siva vrlo pogodna za transport, ali ih nisam video veće od cca 120 litara zapremine. Namerno sam išao pri opisu, pozivanje na boju bureta, jer nisam stručnjak za PVC u smislu sastava, ali iskustveno se pokazalo sto-posto tačno rangiranje njihovog kvaliteta. Bela PVC burad su se pokazala najlošija, i mislim da zbog svog sastava vrlo loše utiču na kvalitet proizvoda koji bi da se čuva u njima. Ostali proizvodi od PVC materijala crne ili tamno zelene boje kao i bele, su često prisutni u podrumarstvu, kao naprimer: kace, kade, kadice, lavori, kofe itd, su nužan pribor za manipulativne operacije, ali ne i za duže skladištenje, fermentaciju i drugo.
ove sudove koje pominjes sa mrezicama proizvodi "poliester "priboj i to su poliesterski sudovi zapremina preko 500 l ima ojacanja Ja koristim dva bureta i zadovoljan sam Cenu sam zaboravio jer je stara oko 3 godine Postoji i privatnik u priboju koji proizvodi sudove od poliestera i zove se Radovic Dusan ali ne znam do koje zapremine on pravi
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #53 Poslato: 27. Novembar 2008, 14:23:18 » |
|
Pitanje za one koji imaju inox posude: Kako oprati parafin koji se nalazio oko plivajućeg poklopca, posle pretakanja vina. Da li samo vrućom vodom, kao što je u uputstvu za korišćenje ili mora nekim hemijskim sredstvom?
Dovoljno je vrućom vodom i jedna čista metla sa dužom drškom. Ko ima mašinu za pranje kola pod pritiskom, pa još sa vrućom vodom , još bolje!
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
tdragickica
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 54
|
 |
« Odgovor #54 Poslato: 28. Novembar 2008, 14:10:13 » |
|
darko mozes li da das neki kontakt, kako da nadjemo tu firmu iz Temerina?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Markoni
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #55 Poslato: 01. Decembar 2008, 09:38:19 » |
|
Zar neće ta metla samo da razmaže ulje po zidu bačve? Imam mašinu za pranje kola, ali samo sa hladnom vodom. koliko li će mi to pomoći  I to znači da moram da iznesem bačvu napolje  Peco, pisao si da vinobran koji se stavlja da štiti prazan prostor u bačvi, ne može da izazove pojavu korzije, a na uputstvu proizvođača stoji da nikako ne treba vršiti bilo kakvo sumporisanje unutrašnjosti, osim kada se dodaje u vino  Šta raditi 
|
|
|
Sačuvana
|
In vino veritas!
|
|
|
miroslav
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 41
|
 |
« Odgovor #56 Poslato: 18. Decembar 2008, 13:11:04 » |
|
Ne znam da li se to nekome desilo, ali eto da podelim sa vama. Kupili smo inox, u jednoj firmi, (bila je reklama na bilbordima po beogradu), od 100l. Koristimo vec nekoliko meseci ali se nesto cudno desilo. Na poklopcu, znaci ne potapajucem nego onom na vrhu inoksa se pojavilo nesto kao da rdja. Dakle nije bas kao ta boja ali nesto slicno. I to sa unutrasnje i spoljne strane. Nigde se na inoksu nije to desilo, samo na poklopcu. Pomislio sam da ismirglam vodenom smirglom posto je to nekoliko malih tackica, ali se plasim da ne skinem taj prvi sloj. U inoksu je na povrsini sloj ulja, pa potapajuci poklopac, pa posuto malo vinobrana da stiti otpraznjeni prostor, znaci sve kako treba i nigde nema fleka samo na poklopcu. Ne znam sta sam uradio pogresno, da li da to izribam i ismirglam, da li je mozda los kvalitet posude. Ipak je to jako malo, nije neki problem ali bolje da reagujem na vreme.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #57 Poslato: 18. Decembar 2008, 13:22:57 » |
|
Nozda je poklopac od losijeg materijala jer nije u kontaktu sa vinom... Ovo je samo pretpostavka, nije mi se desilo nikada nesto slicno pa pojma nemam sta bi moglo biti..
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Markoni
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #58 Poslato: 19. Decembar 2008, 09:01:21 » |
|
Nisam siguran da bi smeo da šmirglaš inox. On je poliran i ne znam šta bi se desilo ako bi ga izšmirglao. Uglavnom, na uputstvu za moj inox piše da se unutrašnjost posude može sumporisati samo ako se sumpor dodaje u vino. Tako da ja nisam stavljao vinobran u prazan prostor i ne verujem da ću stavljati. Probaj da kontaktiraš proizvođača i da pitaš za savet, pritom nemoj da pominješ vinobran koji si stavio preko plutajućeg poklopca 
|
|
|
Sačuvana
|
In vino veritas!
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #59 Poslato: 19. Decembar 2008, 13:59:49 » |
|
Te promene koje su ti se desile na poklopcu su po mom mišljenju zbog lošeg materijala. Ja sam negde na početku pisao da pravi kvalitetni inox nereaguje na SO2, to mislim na inox namenjen za izradu vinskih sudova. Kad se spoljne politure, ukrašavanja, tiče to neznam, ali da ponovim: 1969 godine su urađena četiri tanka zapremine 750 000 litara jedan, i evo i dan-danas nijedan se nije promenio ni korodirao. A sumporisani su sa trakama, sa vinobranom, sumporastom kiselinom i sa tečnim sumporom. Pošto nije rađeno poliranje spolja, imaju malu patinu od starosti i uticaja atmosvere, ali su unutra blistavi i čisti kao čaša. Znači ako si kupio vinski sud od inox-a, onda imaš puno pravo da reklamiraš materijal, jer nisu korišćeni materijali koji su za to predviđeni. Uslovljavanje da se vino nesme sumporisati u vinskom sudu je prašina koju nam bacaju u oči, da se nebi dosetili da smo dobili nešto loše, a koje smo dobro platili!
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
|