bodo
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 56
|
|
« Odgovor #30 Poslato: 03. Oktobar 2011, 19:46:56 » |
|
Neutralizacija kiselina u vinu nije tako jednostavan postupak. U vinu sme da se neutrališe samo vinska kiselina, dok jabučna, limunska i ostale kiseline se ne smeju neutralisati sa CaCO3. Naime jabučna kiselina u kontaktu sa CaCO3 daje rastvorljivu so neprijatnog mirisa. Dobro je znati da pri dodavanju CaCO3 vinu , ono prvo stupa u reakciju sa vinskom kiselinom, pa tek kada nema više vinske kiseline u reakciju stupa jabučna kiselina. Tako da pri dodavanju CaCO3 vinu prvo moramo utvrditi količinu ukupne kiseline, pa količinu vinske kiseline. Nakon neutralizacije viška vinske kiseline u vinu mora ostati najmanje 0,5 gr/l vinske kiseline radi sigurnosti. Za oklanjanje 1 gr. vinske kiseline potrebno je dodati vinu 0,67 gr. CaCO3, ostalo je matematika Ako nemaš mogućnost da tačno utvrdiš količinu vinske kiseline u vinu, tada uzmeš 6 litarskih boca , napuniš sa vinom, u prvu dodaš 0,5 gr., u drugu 1,0gr. u treću 1,5 gr. u četvrtu 2,0 gr.u petu 2,5 gr. i u šestu 3,0 gr. CaCO3. Nakon 2-3 dana degustiraš sva vina, i ono koje ti se najviše svidi uzmeš za meru. Za sto litara pomnožiš dodatu količinu CaCO3 sa 100. Pozz.
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
miticd
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 60
|
|
« Odgovor #31 Poslato: 13. Februar 2012, 18:11:42 » |
|
Danas sam dobio rezultate:
Uzorak 1 ( Crveno vino )
% alkohola 11,7 %(v/v)
sl.SO2 10,54 mg/l (max 35)
uk. SO2 57,6 mg/l (max 200)
uk.kiseline 5,1gr/l (izrazenih u vinskoj kiselini) (max 5,7)
isparljiva k-na 1,02 g/l (izrazeno u sircetnoj kiselini) (max 1)
pH 3,52
Savet: Analizom i degustacijom je utvrdjeno da vino ima dozu gorcine ili kiselosti,stoga:
-obavezno sumporisati sa 10g/hl vinobrana.
-kiseline podici sa: 0,5g limunske kiseline / l
Prvo pretociti otvoreno vino pa dodati vinobran I limunsku kiselinu.Voditi racuna da sud ostane pun I zatvoren.
Molim iskusne vinske vukove za savet oko kiseline a i ostalo.Planiram sledeci vikend drugo pretakanje.Pozdrav!!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 73
|
|
« Odgovor #32 Poslato: 13. Februar 2012, 20:19:37 » |
|
Jačina u alc% i hladno vreme su sprečili dalji razvoj sirćetnih bakterija, pa ti je isparljiva (sirćetna) samo malo preko optimuma. Razlog ovakve visine isparljive je u jednom od dva razloga: zaraženo grožđe ili šira sirćetnim bakterijama, možda i sud; I drugi zato što nije odrađeno sumporisanje u dozi u kojoj je trebalo da se uradi (vinobran ili sl.)
Mere za sprečavanje daljeg razvoja sirćetnih bakterija su u preporuci koju si dobio: 10gr/100l vinobran i 0,5gr/lit limunsnka kiselina. I jedno i drugo sredstvo su vrlo efikasni i dosta će promeniti sliku daljeg kvaliteta vina, a u smislu da će biti samo bolje, nikako gore, pod uslovom da se pridržavaš mera zaštite čuvanja vina.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
miticd
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 60
|
|
« Odgovor #33 Poslato: 14. Februar 2012, 22:43:15 » |
|
HVALA PECO!!!!Sudove sam prao bas dobro.Grozdje je ove godine svuda bilo sjano.Jedino sto nisam potapao kljuk.Sve mi je nadgledala majka koja je starija zena.Sad cu prvo negasenim krecom,pa sodu,...Javio da mi otvore podrum do subote da ga jos uhvati hladnoca.Ne znam da li sam ovde(99%) procitao hoce "siljati"(??) kvasci mogu da dignu kiselinu na 1.Ja sam kupio one sto se krcme u Revinu.Nisu mi ni rekli koji su.Moracu malo vinobrana da dodam pre pretakanja a preporuceni u toku samog pretakanja. Za sumpor sam zeznuo stvar jer sam pre mesec dana nasao zenu u Krusevcu, koja je sjana i jako povoljna sa cenama!!!.Mogu da ostavim podatke za kontakt.Ako vi date dozvolu?Za nas male proizvodjace a i lovatore mislim da je sjajna varijanta.Sta mislis o pranju krecom???Da li da otvoreno pretocim? Jos jedno da pohvalim ovaj sajt!!!!!Jureci kao svaki pravi pocetnik po net-u.Nisam naisao na tako ozbiljan i dobar sajt. Hrvati imaju nesto slicno. http://www.vinogradarstvo.hr/index.php?s=382.Ali to je odnos nekadsnje prve lige i srpske...Svaka cast!!!!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
arsa
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #34 Poslato: 21. Mart 2014, 22:28:54 » |
|
Pozdrav za kolege forumaše . Da pređem odmah na stvar... Vino-prošlogodišnje nije ipalo kako treba-manjak šećera u grožđu i počelo je da kisi sve više. E sad nalazi se u drvenom buretu,da li će takvo bure-posle standardnog tretiranja drvenom sodom biti upotrebljivo?! Da ne upropasti sledeću turu vina?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #35 Poslato: 21. Mart 2014, 22:32:47 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
arsa
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #36 Poslato: 21. Mart 2014, 23:14:31 » |
|
Hvala druže.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kostic
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #37 Poslato: 18. Maj 2014, 22:25:26 » |
|
Ovih dana sam ispekao oko litara kisele lozovače - komovice od ukiseljenog kljuka, dobiveni ispek je kiseo- Mislio sam da će kiselost spasti prilikom pečenja, Sada ovih dana trebam to sve da prepečem i neznam šta da radim, da li mi ima spasa,
Neznam zašto se sve ukiselilo da li je protok vremena ili mušice
pozdarv
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Boris.mk
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #38 Poslato: 02. Novembar 2014, 21:45:34 » |
|
Ovih dana sam ispekao oko litara kisele lozovače - komovice od ukiseljenog kljuka, dobiveni ispek je kiseo- Mislio sam da će kiselost spasti prilikom pečenja, Sada ovih dana trebam to sve da prepečem i neznam šta da radim, da li mi ima spasa,
Neznam zašto se sve ukiselilo da li je protok vremena ili mušice
pozdarv Najcese od Ukiseljenog kljuka dobija se i kisele rakija, ne
znam koliko ti je rakija kisela ali uzmi krec u prahu koi se svuda lako nadze postavi na primer gram kreca na litar rakie sacekaj jedan dva dana pa je probaj , i svakako prepek nakon toga
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vlajko
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 48
|
|
« Odgovor #39 Poslato: 22. Septembar 2016, 19:17:54 » |
|
Cedio sma belo vino grodza Panonija i Backa, i prosle godine a i ove ima dosta jabucnik kiselina, bas ima ukus zelenih jabuka. Vino niie ciknulo i sve sam uradio kao i sa malvazijom koju cedim godinama i sa njomnisam imao taj slucaj. Ovo je grozdje koje tek drugu godinu cedim. Interesuje me kako da smanjim jabucnu kiselunu u vinu
|
|
|
Sačuvana
|
Bolje vino u stomaku nego voda u kolenima !!!
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #40 Poslato: 22. Septembar 2016, 21:59:31 » |
|
Zašto bi radio smanjenje kiselina u vinu koje ide na destilaciju kada je to jedna od osobina grožđa koja će bitno doprinijeti aromatskom kvalitetu destilata dobivenog od njega.
Nije u pitanju samo povoljan pH koji omogućuje u većoj mjeri odvijanje mnogobrojnih hemijskih reakcija, nego su direktno u pitanju i organske kiseline iz grožđa. Iako su neisparljive one u tim reakcijama itekakao ućestvuju i stvaraju isparljiva aromatska jedinjenja. Koja će onda završiti u rakiji.
Neutralizacijom bi direktno ostao bez njihovog dijela a i bez dijela svih onih koje su zavisne od pH sredine. Takvih je jako mnogo.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Vlajko
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 48
|
|
« Odgovor #41 Poslato: 24. Septembar 2016, 11:25:33 » |
|
Izvini pogresio sam temu, ja necu da ga destilisem, vec da mu smanjim kiselinu i konzumiram vino
|
|
|
Sačuvana
|
Bolje vino u stomaku nego voda u kolenima !!!
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #42 Poslato: 24. Septembar 2016, 16:29:43 » |
|
Ništa strašno, dešava se.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
acika
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #43 Poslato: 18. Septembar 2019, 21:27:16 » |
|
Pitanje, radi se o starim ne prskanim sortama grozdja, prirodno su malo kiselasta, svake god je pravljeno vino i sve to za nekih godinu dve slegnu kiseline i dodje na svome istaknu se arome i ukus. Medjutim prosle god, sam zakasnio sa pretokom posle fermetacije + u berbu je uhvaceno malo ranije kiselasto i sada vino malo vise kiselo, dakle prirodno + povuklo zakasnjenjem pretakanjem (sranje) evo vec godinu dana proslo i ne spada kiselina. da napomenem nema stranih mirisa odvratnosti dakle samo kiselina problem, sta mi je raditi da li ima leka vinu ili da idem na prepek u rakiju. ima oko 50 litra
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #44 Poslato: 18. Septembar 2019, 21:49:48 » |
|
Vino staro godinu dana, sumporeno, imaš ga 50 litara, i hoćeš destilaciju da mu radiš? Ako sam dobro pohvatao?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|