bistrica
|
|
« Poslato: 12. April 2011, 11:01:01 » |
|
Pitanje je da li će dioda uopšte prebacivati poruke sa teme kojoj ne pripadaju, pa sam kad već on neće otvorio temu „Svaštara,“ u kojoj se može pričati o svemu i svačemu a nije vezano za teme kojima se ovaj forum bavi. Šteta je stvarno kvariti onu temu o voćnjaku dunja, pa ču odgovor na pitanje napisati ovdje.
U društvenim ili civilizacijskim okvirima, ili samo u nekim periodima, postoje prihvatljive i neprihvatljive stvari i pojave. Ove kategorije imaju aspiraciju biti svevremenske ali uvijek ne uspijevaju u tome, kao prohibicija, zabrana kafe i kafana u doba Fredericka Velikog. U svemu tome nije uopšte bitno je li to ispravno pravedno i da li je ta prihvatljivost ili neprihvatljivost stvar religije, države, interesnog lobija ili nekog drugog „marketinga“. Postoji jedna anegdota koja dobro oslikava neke stvari u društvu. Kada je veliki mafijaški bos iz doba prohibicije, Al Kapone, izlazio iz zatvora kao oronuli čičica, na ulici ga je dočekao novi mladi bos. Sa namjerom da pokaže svoj značaj u mafijaškom svijetu, upitao ga je sa ironijom: „Jeste li vi onaj koji je bio šef mafije zahvaljujući zakonu o prohibiciji“. Dobio je odgovor: „Ne, ja sam onaj što je izmislio zakon o prohibiciji da bi postao šef mafije“.
U našem vremenu i našoj priči, samo sa aspekta upotrebljenih pojmova, prihvatljivi i korisni su: sokovi, vino i humanost. Kafa se kao napitak široko prihvaćen od svih slojeva društava za svoj status izborila vjerovatno zahvaljujući toj masovnosti i dobila epitet prihvatljivog. Kod vina se desilo nešto slično, i osim upozorenja na konzumiranje u normalnim količinama, prati ga orkestrirana kampanja o velikoj prihvatljivosti iz zdravstvenih razloga. Pivo se uz vino nekako provuklo i čak svrstano u grupu prehranbenih proizvoda.
Na drugoj strani neprihvatljivi su i nastoje se ograničiti kroz agresivno ukazivanje na zdravstvenu i društvenu štetnost, različitim zabranama i slično reducirati ili iskorijeniti kao pojava u društvu: pušenje, alkohol i terorizam. Ako sada na tvoju složenicu biodinamička rakije, ja doživim asocijaciju humanog teroriste i ekološkog duhana u cigaretama, onda je u pitanju samo groteska takve sve tri složenice zbog pojmova koje u sebi sadrže civilizacijske i društveno nespojive kategorije. Ponavljam, bez obzira na argumentovanost ili ispravnost ili neispravnost, ovakve tri složenice bi masovno bile okarakterisane kao groteskne. Samo sam to rekao i ništa više, i stvarno nema mjesta da sada ovdje raspravljamo da li je civilizacija i društvo takvom podjelom u pravu ili ne.
|