03. Decembar 2024, 17:42:47 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Enzimi  (Pročitano 68146 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.16

« Poslato: 19. Septembar 2008, 11:24:59 »

Enzimi

LALLZYME CUVEE BLANC – za maceraciju belog grožđa sa pokožicom (Sovinjon, Šardone i dr.)
Dobijaju se vina bogata na ukusu sa izuzetnom punoćom. Pektinaza sa glukozidazom, ali male celulazne i hemicelulazne aktivnosti omogućuje bolje isticanje soka i bistrenje nakon presovanja, povećava aromatsku kompleksnost belih vina.
2 g / 100 kg grožđa. Enzim otopiti u vodi ili širi 1:100, dodati na početku punjenja macerativnog tanka ili prese. Vreme delovanja 3-8 h na 15 C, kod nižih temperatura i do 12 h, a bez kontrole temperature samo 2 h – koliko treba da se razgrade pektini.

LALLZYME OE – za maceraciju crnog grožđa, sa veoma jakom celuloznom i hemiceluloznom aktivnošću
Povećava ekstrakciju boje, tanina i prokursora arome. Omogućava oslobađanje tanina povezanih za polisaharide i vakuole membrana i slobodnih taninskih molekula. Povećava stabilnost boje preko taninsko-antocijanskog kompleksa, punoću i zaokruženost na ukus sa teninsko-polisaharidnom vezom. Može se koristiti i u proizvodnji rozea.
1-1,5 g / 100 kg, rastvoriti ga u vodi ili širi 1:100 i ravnomerno rasporediti po masi grožđa.

LALLZYME EX –V - za proizvodnju crvenih vina koja odležavaju
Povećava stabilnost boje, daje bolju taninsku strukturu, bolja sortna aroma i kompleksnost vina.
1-1,5 g / 100 kg. Rastvoriti ga u vodi ili širi, 1:100 i ravnomerno rasorediti po masi grožđa.
Osnovna namena je dobijanje jako obojenih i punih crvenih vina.

LALLZYME HC
Ovaj enzim se koristi u proizvodnji belih vina i osnovna namena mu je taloženje, tj. bistrenje šire.
Dozira se 1-1,5 g / 100 l šire. Enzim se rastvori u vodi u odnosu 1:10 i dodaje u širu nakon presovanja grožđa.
Dejstvo enzima direktno zavisi od temperature. Na temperaturi od 15 C delovanje je brže 0,5-1 h, a na nižim temperaturama od 15 C aktivnost je jako niska. Taloženje traje 12-24 h.
Upotreba bentonita u širi je moguća tek posle 2 sata delovanja. Ako se bentonit ubaci ranije inaktiviraće dejstvo enzima.

CUVEE BLANC

Enzim se koristi za maceraciju belog grožđa u cilju izdvajanja što više mirisnih materija iz grožđa. Upotrebljava se za aromatične sorte grožđa kao što su Rajnski rizling, Sovinjon, Traminac, Muskat Otonel, a odlične rezultate daje i na Šardoneu.
Enzim se rastvara u vodi u odnosu 1:10 i ravnomerno se rasprskava po izmuljanom grožđu. Važno je enzim ravnomerno rasporediti na celokupnu količinu kljuka.
Upotrebljava se u količini od 2g na 100 kg kljuka.
Sačuvana
djedov do
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #1 Poslato: 28. Novembar 2008, 06:39:43 »

sta se predlaze za dunju -razgradnja pektina -
Sačuvana
Markoni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #2 Poslato: 28. Novembar 2008, 09:31:44 »

Ja sam koristio enzime za crno grožđe ove godine, ne znam tačno koji je u pitanju, sa ciljem bolje ekstrakcije boje i aroma iz pokožice. Koristio sam na način koji je ovde naveden, ali je trebalo da bude upotrebljen pre muljanja, prskanjem po grožđu i da tako stoji 6 časova. U pitanju su sorte prokupac 70% i hamburg 30%, i mogu reći da nisam zadovoljan intenzitetom boje, a za arome ćemo videti. Možda prokupac i ne daje vino sa jakom obojenošću?
Sačuvana

In vino veritas!
Gost
Gost
« Odgovor #3 Poslato: 29. Novembar 2008, 10:32:31 »

Zašto nisi zadovoljan intenzitetom boje? Misliš li da je suviše svetla, ili?
Ne zaboravi da Muskat Hamburg ne može dati intenzivnu boju, a imao si ga 30%.
Koliko dugo ti je šira stojala na komini?
Sačuvana
Markoni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #4 Poslato: 01. Decembar 2008, 09:15:07 »

Mislim da je boja suviše svetla, ali opet možda i grešim jer je u pitanju kupaža. Nadam se da će se razviti lepi mirisi i arome. Na komini je bilo 8 dana, možda je trebalo da bude kraće (5-6).
Sačuvana

In vino veritas!
djedov do
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #5 Poslato: 01. Decembar 2008, 10:26:31 »

gde ima da se kupe pektinaze
Sačuvana
Gost
Gost
« Odgovor #6 Poslato: 02. Decembar 2008, 09:42:42 »

Markoni, boja zavisi od mnogo faktora, kao i njeno usvajanje iz grožđa.
Ako ne osećaš oporost, tj. blago skupljanje usta, nije ti stajalo dugo na komini.

Sačuvana
Markoni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #7 Poslato: 02. Decembar 2008, 15:53:09 »

Oporost u ustima, usled dužeg stajanja se ne oseća.
Da li bi neki enzimi mogli da se koriste sada u ovoj fazi (bistrenje, nije obavljeno prvo pretakanje) radi poboljšanja kvaliteta vina Huh?
Sačuvana

In vino veritas!
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #8 Poslato: 02. Decembar 2008, 17:30:35 »

Markoni, enzimi se uglavnom koriste za poboljsanje maceracije... Postoje neki za pojacanje raome, za upravljanje radom MLF bakterija itd ali mislim da nema potrebe da se bakces sa tim....
Sačuvana
Gost
Gost
« Odgovor #9 Poslato: 03. Decembar 2008, 11:52:00 »

Markoni, hajde napiši tačno šta si sve i kada radio.
Ne razumeš šta znači da nije obavljeno prvo pretakanje?
Kada si ga skinuo sa komine (pre koliko vremena) i šta si dodavao u vino?
Sačuvana
Markoni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #10 Poslato: 04. Decembar 2008, 13:19:11 »

Otočeno sa komine posle 8 dana, a pre toga stavljen kvasac i enzim za ekstrakciju boje i aroma (ne znam sada tačan naziv). Posle završene fermentacije otočeno nakon 7-8 dana, sada je u inoxu i stavljen je plivajući poklopac. Čeka prvo pretakanje (oko 20.12.), odnosno drugo ako otakanje sa grubog taloga ne računamo kao prvo pretakanje Huh? Roll Eyes
Sačuvana

In vino veritas!
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #11 Poslato: 04. Decembar 2008, 14:36:43 »

To je to Markoni, odradio si sve kako treba...
Jos ti preostaje bistrenje a ti odluci kako ces ga odraditi i kada.
Sačuvana
pinova
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.8

« Odgovor #12 Poslato: 08. April 2009, 10:50:10 »

Pozdrav svima.Danima vec prelistavam stranice ovog foruma i impresionirana sam informacijama koje sam ovde pronasla. Molila bih Vas da mi neko napise nesto vise o primeni enzima i kvasaca kod proizvodnje kajsijevace i gde iste mogu da nabavim.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.8

« Odgovor #13 Poslato: 08. April 2009, 18:57:43 »

Pozdrav pinova i dobrodosla na forum!

Enzime i kvasce mozes kupiti u vecini prodavnica koje su specijalizovane za vinarstvo, vinogradarstvo i slicne stvari..
Ako hoces mogu ti postaviti neke linkove pa pogledaj sta imaju u ponudi!
Od enzima ti trebaju pektinaze. One razlazu pektin a pektin je prekursor za nastajanje metil alkohola. Znaci da razgradnjom pektina dobijas manje metanola u destilatu. Istovremeno razgradnom pektina, tzv. depektinizacijom smanjujes viskozitet vocnog kljuka pa ona postaje "tecnija" itd.
Pisali smo o tome vec u nekoj temi ali sam zaboravio u kojoj Grin

Sto se kvasaca tice, na trzistu ih ima mali milion i ne znam sta da ti kazem o njima. Mozda ti neko drugi moze reci koji soj je dobar za previranje vocnog kljuka, ja se nisam bavio time...
Sačuvana
pinova
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.8

« Odgovor #14 Poslato: 09. April 2009, 18:33:00 »

Hvala Vam na dobrodoslici i odgovoru.Problem je sto ja zivim u Idjosu kraj Kikinde,a u tom gradu ne postoji nijedna specijalizovana prodavnica za vinogradarstvo ili tome slicno.Posaljite mi sve sto mislite da ce mi pomoci u ovom poslu koji me ocekuje,a ocekuje me... Prebacicu se na kajsijevace,pa cu pokusati detaljnije da objasnim moj problem.Jos jednom,hvala!
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.03 sekundi sa 21 upita.