chuck
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 46
|
 |
« Odgovor #120 Poslato: 15. Oktobar 2013, 08:56:51 » |
|
Hehehe  Dobar opis! Nisam probao ali ću sledeći put morati, jer većina rakija koju ljudi ovde peku i prepecaju kasno se prekidaju, tj pušta se dobar deo patoke u nju, zbog uštede naravno. Mene prijatelj kad mi je ispekao rakiju pita jesi zadovoljan!? A ja mu kažem - rećiću ti za 3 meseca. Čime da budem zadovoljan? Mogao je jedino misliti na količinu, jer je to najvažnije kod onih koji se bavem prodajom "brlja", a takvih je mnogo. Ovde kad ispečeš rakiju umesto da te pitaju kako ti je uspela rakija, prvo te pitaju koliko si dobio od 100kg voća i koliko si stavio šećera. Šta reći?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #121 Poslato: 15. Oktobar 2013, 09:48:25 » |
|
Patoka ima miris na ukuvani paradajs,na vodu gde si oprao noge.... Kad to jednom probas kad izlazi na lulu,pomislices se dva puta jeli uistinu zelis stime razredjivati svoju rakiju. 
|
|
|
Sačuvana
|
Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #122 Poslato: 15. Oktobar 2013, 10:58:42 » |
|
Kasnim prestankom hvatanja destilata,tj pustanjem patoke u prihvatni sud se ne dobija na kolicini to je zabluda,samo se gubi na kvalitetu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #123 Poslato: 15. Oktobar 2013, 11:30:52 » |
|
Nisam probao ali ću sledeći put morati... Probaj obavezno. Nedavno sam na kazanu prijatelju demonstrirao nešto slično u 3-4 jednostavna poteza. U pitanju je njegov mali kazan od 50 litara. Skinuo sam rakiju onako kako je pravim, negdje na 15 litara u prihvatnoj posudi. Prije toga sam na 13,5 litara uzeo malo za degustaciju, a nakon toga negdje kada je trebalo biti samo malo jače od 17 litara u posudi, uhvatio ono što izlazi na luli, i uhvatio uzorak kao da mi je to ušlo u posudu od ovih 17 litara. Prvo mu dao ono uhvaćeno na luli da pomiriše i proba kako bi prepoznao patočni miris i ukus, bez obzira što mnogi i ne pomišljaju da nešto tako nazivaju patokom. Normalno da sam mu stavio dvije čašice jednu pored druge (15-icu i 17-icu) i tražio da odbaci lošiji uzorak. Nije mu trebalo ni nekoliko sekundi da ovu 17-icu odbaci kao neprihvatljivu zbog lako uočljivog prisutnog patočnog mirisa i ukusa. Nakon toga je išla degustacija 13-ice i 15-ice. Tu mu je bilo malo teže, ali kada sam mu objasnio šta da gleda odmah je u drugoj degustaciji odbacio 13-icu. Bez obzira što u sebi nije sadržavala ništa loše bila je pomalo agresivna i peckava, pomalo stršeća, i pomalo tanka-nepuna, za razliku od 15-ice koja je bila izraženo aromatski bogata, raskošna, punog tijela i zaokružena, izbalansirana...
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
chuck
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #124 Poslato: 15. Oktobar 2013, 11:35:45 » |
|
@ Sale - Slažem se sa tobom. Zanima me još jedna stvar. Znam da destilacija treba da se odvija sporo, ali koliko je to sporo? Koliko tanak treba biti mlaz na luli? Kaže mi prijatelj da je prepecao 120 litara meke rakije od šljive nekih 8 sati, maltene mu je podlivalo na luli, prekinuo je prepek dosta kasno, čak na 12 gradi, ali je dobio rakiju po meni neverovatno jakih 70 stepeni. Pretpostavljam da je toliko jaka jer je takvim sporim postupkom bilo malo patoke, koja onda na sreću nije uspela da razblaži ostatak rakije, a koliko je i da li pokvarila probaćemo. Da li ima smisla tako dugo mučiti prepek?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
rnovak
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #125 Poslato: 15. Oktobar 2013, 12:00:47 » |
|
Kada je već ovdje otvorena ta tema... Lošije rakije, iako su na miris i okus "za ljudsku upotrebu" u grlu-jednjaku-želucu dugo ostavljaju osjećaj žarenja...zovu gutljaj vode.
Koji je razlog - pre kasno hvatanje, tj patoka?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #126 Poslato: 15. Oktobar 2013, 12:14:05 » |
|
Nije patoka, mada može da doprinese sveukupnom dojmu. Prije svega u kvalitetu svega onog što prethodi destilaciji. Naročito loša fermentacija, pa tek onda slabo odvajanje prvenca. U njemu je to sadržano u najvećoj mjeri. Mada ima veze i sam postupak destilacije, njena brzina i sl.
@chuck, sva ova matematika oko litraže i jačina je više nego upitna, drugačije rečeno nemoguća u normalnim okolnostima, ali to nije bitno. Vrijeme zagrijavanja kazana – 1 sat i 30 minuta Brzina protoka meke rakije, i rakije u prepeku – cca. 5 litara na sat (na svakih 100 litara smjese koja se destiliše, na primjer na 160 litara je to 8 L/sat i sl.) Dodatno za drugu destilaciju. Brzina protoka prvenca - duplo sporija od rakije Brzina protoka destilata nakon prekida hvatanja rakije – za 15% brže od hvatanja rakije, sa kasnijim dodatnim ubrzavanjem. Treba još uračunati nešto potrošenog vremena za pražnjenje i punjenje kazana, i to je sve. Većom brzinom destilacije dolazi do slabijeg stvaranja, i razvrstavanje aromatskih materija po frakcijama, pa čak i etanola, što u konačnici rezultira slabijim kvalitetom rakije, pa i određenim manama.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
rnovak
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #127 Poslato: 15. Oktobar 2013, 12:32:44 » |
|
Pod loša fermentacija pretpostavljam na misliš na otvoreno vrenje + miješanje?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #128 Poslato: 15. Oktobar 2013, 12:43:50 » |
|
Ovdje spominješ jedan ili dva bitna faktora, ima ih još. Pogledaj ovdje... http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1480.msg18633.html#msg18633Normalno da je sve to uslovljeno i onim što se unosi u fermentaciju, odnosno i kvalitetom voća (na primjer pljesnivo) i njegove prerade.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #130 Poslato: 15. Oktobar 2013, 13:51:37 » |
|
 Slažem sa saletom za ovu konstataciju da odležavanjem od dva mjeseca sigurno ne možeš ništa izgubiti. Sale i ja smo nedavno zajedno davali odgovor na slično pitanje. S tim da je u tom pitanju rok odležavanja bio godinu dana. Odgovor je otprilike bio ovakav... Svakim odlešavanjem se dobiva na kvalitetu rakije u odnosu na onu tek izašlu iz kazana. Ti procesi su znatno brži i kompleksniji što je jačina rakije veća. Donja granica jačine rakije za čuvanje, da se ne bi pokvarila, je 20 stepeni. Na približnim jačinama procesi dozrijevanja su maltene beznačajni, a nisu ni usmjereni na pravi način. U ovoj situaciji se nešto malo dobiva na kvalitetu meke rakije jer je ležala godinu dana, ali se gubi na kvalitetu prave rakije jer nije ležala tu istu godinu dana. Sve u svemu nepotreban gubitak vremena. Nešto malo prošireno i drugačije rečeno imaš i ovdje... http://www.sveovinu.com/index.php/topic,153.msg16505.html#msg16505 Čitajući ovaj teks, sjtih se proizvodnje kalvadosa u kome piše destilacije uz odgodu od šest mjeseci između meke rakije i prepeka. Šta mislite da ostavim jedan kazan, pa da vidim rezultat nakon 6 mjeseci.
|
|
|
Sačuvana
|
Budimo dobri domaćini
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #131 Poslato: 15. Oktobar 2013, 14:26:17 » |
|
Kod pravog kalvadosa je to samo zbog učešća izrazito trpkih sorti jabuka od kojih se pravi tradicionalni cider. Odležavanjem se dešava polimerizacija-ukrupnjavanje fenola pa se smanjuje negativan uticaj u destilaciji. Kod svoje meke rakije, ako nema pretjeranu količinu acetaldehida i etil acetata nećeš ništa bolje dobiti, ali bi mogao probati pa napisati rezultat.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
chuck
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #132 Poslato: 15. Oktobar 2013, 14:26:26 » |
|
@Bistrica
Znači treba regulisati intenzitet vatre da bi se postigle ove navedene odrednice brzine toka.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #133 Poslato: 15. Oktobar 2013, 14:29:36 » |
|
Da, i to je jedna od važnijih karakteristika dobre destilacije.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
chuck
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #134 Poslato: 15. Oktobar 2013, 14:42:23 » |
|
Nek se drugi ne uvrede ali svaka čast bistrici! Čovek je stvarno neumoran u odgovaranju na pitanja i neskromnom širenju svog, po mom mišljenju, ekspertskog znanja i iskustva u vezi pića! Kralj si!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|