zicanin
|
 |
« Odgovor #165 Poslato: 02. Februar 2015, 23:11:45 » |
|
Hvala Bistrice! Cisto sam hteo tvoje misljenje povodom toga. Kako komentarises preporuku dr.Nikicevica da kod starih sorti sljiva nije nuzno vaditi kostice,za razliku od novih sorti kojih moramo odvojiti kostice? Jer,kako kaze... od starih sorti sljiva sa kosticama dobijena rakija(naravno,bez lomljenja kostica) ima veoma mali i dovoljan,cak veoma pogodan procenat amigdalina,odnosno,cijanovodonicne kiseline,pogodan zbog arome,cak i zdravlja,jer u tom procentu deluje blagotvorno na ljudski organizam?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #166 Poslato: 02. Februar 2015, 23:38:45 » |
|
Ne bih ovdje ulazio u priču o zdravstvenom i blagotvornom efektu, leatrilu (B17), bez obzira što mi je jasna logika zagovornika. Kvalitet rakije je sam po sebi dovoljan, samo još da hoće postati masovan, i ne trebaju mu nikakve nadnaravne sposobnosti i zdravstveni efekat. Kada se izađe iz povoja, u kojima mi već godinama jesmo, takve stvari se kroz marketing same lijepe. Za košpicu si u pravu ali samo kod mađarice. Kod crvene ranke i nekih drugih šljiva Nikićević jedno priča kada se bavi prodavanjem magle, a često to radi, a drugo tamo gdje najčešće ne može muljati. Ovaj link za crvenu ranku sam postavljao i ranije ali nije na odmet...rakija dobivena sa košpicom na fermentaciji daje najlošiji rezultat (varijanta 1). http://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/0350-2155/2007/0350-21550704159N.pdfKada otvoriš, klik na "pun tekst"
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
zicanin
|
 |
« Odgovor #167 Poslato: 03. Februar 2015, 00:25:32 » |
|
Hvala Bistrice za link,citao sam ga i ranije. Ipak se slazem sa dr.Nikicevicem da nema potrebe vaditi kostice od starih sorti sljiva,jer uz pravilnu fermentaciju,destilaciju,odvajanje frakcija,itd...o kome si i najvise pisao...opet daje rakiju vrhunskog kvaliteta i arome. Pozdrav!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #168 Poslato: 03. Februar 2015, 00:38:05 » |
|
Nemoj shvatiti pogrešno, ali kako se sada slažeš sa njim da ne treba vaditi košpice za crvenu ranku kada je upravo on u ovom radu rekao da treba. Sve drugo od njega je u stilu rekla-kazala, ili daj mi lovu pa ću ti reći ono što ti odgovara da kažem. Provjereno više puta, od mnogih forumaša. Samo što oni najčešće ne bi o tome javno, iako su znali i na forumu zavarničiti kada im prekipi. 
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
zicanin
|
 |
« Odgovor #169 Poslato: 03. Februar 2015, 01:11:12 » |
|
Uz duzno postovanje moram ti reci da ti je ova zadnja poruka izlisna. Nikakva lova ni rekla-kazala tu ne postoji. Sto se tice linka,izgleda da nisi obratio dovoljno paznje na sam zakljucak u tekstu. Znanje se mnozi delenjem 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #170 Poslato: 03. Februar 2015, 01:48:05 » |
|
A koji to zaključak, da će najgora rakija između osam posmatranih, ocjenjena sa 17,1, dati rakiju vrhunskog kvaliteta i biti bolja od onih koje su prije toga bile bolje ocijenjene? Ono što na luli nema kvalitet neće ga nikada ni imati. Budi uvjeren u to i nemoj vjerovati u ono što ti odgovara nego u ono što se može potkrijepiti argumentima ili stvarnim i objektivnim iskustvom. Znanje se mnozi delenjem  Priča o rakiji može ići i sa varnicama i bilo kako intonirano, sve dok grubo ne narušava normalne komunikacijske okvire. To dijelom razumijem iako je često potpuno nepotrebno. Ne samo da mi ne predstavlja nikakav problem nego mi je i drago kada neko gorljivo zagovara svoje stavove. Za sve ostalo prvo pogledaj na postavljenom linku pa će ti biti jasno da jeftini i ofucani fazoni ne prolaze. http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1242.msg28276.html#msg28276Ovo ne znači ništa osim da ne pokušavaš ono što više govori o tebi samom nego o meni, a niti je primjereno niti za sve to ima bilo kakve potrebe.  Kada shvatiš da samo vjerodostojan argument u bilo kakvoj priči je ono jedino što ima smisla i što je dostojno čovjeka, a da je posezanje za udarcima ispod pojasa sa ličnom intonacijom namijenjena samo onim koji nemaju šta drugo da kažu. Šta da sam postavio svoju sliku, rekao bi da su mi klempave uši i velik nos pa zbog toga može i košpica u fermentaciju. 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zicanin
|
 |
« Odgovor #171 Poslato: 03. Februar 2015, 02:43:12 » |
|
Covek ne sme sebe da smatra pravim,a druge krivim,ne sme da tezi osecanju samopravednosti i mislju da je sveznajuci. Niko nije lisen Capekovih polemicarskih figura. Nema savrsenih,niti sveznajucih. Ne zameri i oprosti. Tu smo da se dopunjujemo i iznosimo svoja znanja i iskustva,ljubav prema sljivama,ljubav prema rakiji. Uzdravlje!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #172 Poslato: 03. Februar 2015, 02:55:05 » |
|
Kada ostaviš parole na stranu, i zaboraviš na mene kao sveznajućeg (šta ćeš svi imamo poneku manu), nego se samo fokusiraš na analizu koju je radio Nikićević, šta kažeš na onu ocjenu 18,2, bez košpice, i ovu od 17,1 sa košpicom, koja je toliko očigledno govorila o kvalitetu da se slijedeće dvije godine nije uopšte ni razmatrala kao ozbiljna opcija u iznalaženju načina za dobivanje visoko kvalitetne rakije od crvene ranke.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zicanin
|
 |
« Odgovor #173 Poslato: 03. Februar 2015, 03:17:01 » |
|
Bistrice,nosio sam svoju rakiju na ispitivanje,rakiju od Crvene Ranke sa kosticama,ocena je iznad 18. Nije bitno koliko iznad 18. Zadovoljan-nezadovoljan...moze i bolja biti uz svestran trud,predanost i zalaganje. Pozdrav!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #174 Poslato: 03. Februar 2015, 07:44:38 » |
|
Čestitka za postignutu ocjenu i drago mi je da smo priču vratili u pravi kolosjek. Ne znam kako si doživio neku od mojih prethodnih rečenica ali mi uopšte nije bila namjera omalovažiti ni tebe ni tvoju rakiju nego sam cijelo vrijeme pričao samo o svom viđenju preporučenog tehnološkog postupka i onom što je vezano za tu konkretnu preporuku.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zicanin
|
 |
« Odgovor #175 Poslato: 03. Februar 2015, 13:15:22 » |
|
Hvala Bistrice! Mi pricamo,mislim....razgovaramo,ja ne govorim nego velim.  Pozdrav!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #176 Poslato: 03. Februar 2015, 15:09:05 » |
|
Zbog tog velim se i desila priča, samo što na žalost ne želiš da je čuješ. Ponavljao sam ti onu precizno iznesenu Nikićevićevu kategorizaciju visokokvalitetnih rakija i njegov još precizniji zaključak o tome kojoj od njih i na koji način bi se taj kvalitet mogao podići na vrhunski. I njima čak samo mogao, a ne morao. Nadam se da ćemo ako ne na ovoj temi onda na nekoj drugoj doći i do razgovora, koji uključuje i pomno slušanje onoga što sagovornik priča. Opusti se, nisam cjepidlaka ako za to nema nekog krupnijeg razloga, i bilo bi mi zadovoljstvo učestvovati.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lagavulin
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #177 Poslato: 03. Februar 2015, 15:35:26 » |
|
Poštovani prijatelju, Bistrice, malo si surovije udario po tastaturi ukucavši reči nemoralno, napadno i slično za blog http://rakija-uglavnom.blogspot.com. Recenzije na to internet prostoru prepune su referenci na muziku, stripove, filmove, književnost, to je jednostavno takav stil. Kada je nešto stvarno kvalitet ne štedimo pohvale ali i šale, preporuke za slušanje muzike ili čitanje knjiga dok se taj kvalitet konzumira. Rakija, uglavnom je više pokret nego konkretan tekst ili slika. Tebe, kao prijatelja i savetnika ubrajamo u njega. Nema tu ničeg vulgarnog ni napadnog. Treba li da dodam da nikada niko nije reklamiran već samo hvaljen, potpuno besplatno i od srca. I samo na kraju, budi potpuno slobodan da svoje zamerke, sugestije i kritike napišeš na samom Blogu. Ovo važi za sve ljude koji posećuju Blog.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #178 Poslato: 03. Februar 2015, 16:14:27 » |
|
dobronamjeran savjet za kolege sa http://rakija-uglavnom.blogspot.com/ da se ostave inače napadnog i nemoralnog marketinga, da ne bi doveli u sumnju i ostalo pisanje na blogu, nego da se drže onog što izvrsno i najbolje rade. Neka se drugi bave ostalim stvarima, naše je stvaranje i promicanje kvaliteta... Hajde molim te pročitaj još jednom ali polako, ili da pomognem.... Marketing je sam po sebi inače napadan i nemoralan, i uopšte njegovo prisustvo na mjestu gdje se izvrsno i najbolje radi, kada je u pitanju promocija kvaliteta, može biti samo kontraproduktivno jer samo je jedna namjera priče o druidima, Asterixu, Obelixu i nadnaravnim silama, pa bi moglo dovesti u sumnju i ostalo pisanje na blogu. Očito da za taj dio ne mislim da je rađen sa takvim namjerama jer ga onda sigurno ne bih nazvao izvrsnim i najboljim. P.S. A za marketinšku namjeru ne možeš opovrgnuti poziv na maštovitiju obmanu potrošača jer ionako nasjedaju kod drugih u branši, a dobrano i sistematski je koriste i svi ostali, prodajući maglu i snove a ne neminovno kvalitet.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Zota
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #179 Poslato: 03. Februar 2015, 16:45:01 » |
|
Izgleda da smajliji govore više od reči.  Ja baš imam teškoća da pravilno razumem neke (delove) rečenice. Npr: "jer samo je jedna namjera priče o druidima, Asterixu, Obelixu i nadnaravnim silama, pa bi moglo dovesti u sumnju i ostalo pisanje na blogu." Ne sumnjam u dobronamernost Bistrice, ali značenjski mi nisu bile jasne neke rečenice, tj. poruka tih rečenica. Evo i ovo: "A za marketinšku namjeru ne možeš opovrgnuti poziv na maštovitiju obmanu potrošača..." Treba malo vremena, ali mislim da razumem. O marketingu ne vredi govoriti, a još manje se treba truditi da se ta namera opovrgne 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|