28. Oktobar 2025, 06:45:07 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 20   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Destilacija aromatskih komponenti – Kako destilacijom dobiti vrhunsku rakiju.  (Pročitano 320062 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #180 Poslato: 03. Februar 2015, 16:55:16 »

Prvo je poziv za maštovitije i agresivnije prodavanje magle i snova, i to namijenjen proizvođačima. To što ga masovno rade i svi drugi u svijetu alkoholnih pića ne znači da nije nemoralan. Pa mu nije mjesto na blogu. Da si kojim slučajem marketinška agencija ili njen savjetnik rekao bih ti da si dobro analizirao tržište i da stvar usmjeravaš na pravi način.
Za drugo pitaj lagavulina, ako on neće da ti iskreno kaže svoju pravu namjeru sa ovim dijelom teksta o keltima, druidima i ostalim ja ću se potruditi da ti to detaljnije opišem, njegovim citatima ako nisu brisani.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Zota
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows Server 2003
Browser:
Firefox 35.0

« Odgovor #181 Poslato: 03. Februar 2015, 17:06:38 »

Sve je jasno.  Thumb Da ne zamere drugi čitaoci i učesnici: slobodno se vratite na temu, posle ove simpatične digresije. 
Sačuvana
davla74
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 51

Windows XP
Browser:
Firefox 38.0

« Odgovor #182 Poslato: 18. Jun 2015, 11:31:39 »

Kako sačuvati izvornu aromu voća pri destilaciji

Planiram da pečem krušku i kajsiju , pa me zanima na koji način da se očuva aroma ovih voća? Ako neko ima iskustvo pa da podelimo  Tongue, to je prvo što neko uradi kad otvori flašu rakije.....
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 10.0

« Odgovor #183 Poslato: 18. Jun 2015, 12:07:39 »

Vrlo "jednostavno". Zdravo i zrelo voce, posude koje se koriste higijena visoka, iskljucivo zatvoreno vrenje i iskljucivo prepek a u fermentaciji nisam radio vece kolicine da bih primetio razliku u kvascima i enzimima koji se prodaju kod nas. Rezultat je neizbezan Smiley Smiley Smiley
Sačuvana
davla74
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 51

Windows XP
Browser:
Firefox 38.0

« Odgovor #184 Poslato: 18. Jun 2015, 14:05:22 »

Smiley
Sačuvana
dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #185 Poslato: 18. Jun 2015, 17:29:18 »

Mnogo zavisi od kvaliteta voća to je ključno. kad je kvalitet dobar ja sam uvek imao lepšu rakiju bez prepeka
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #186 Poslato: 18. Jun 2015, 17:59:52 »

@davla, spojio sam teme jer pričaju o istom čak i po naslovu.

Citat
Vrlo "jednostavno"...
Apsolutno je u pravu Vladimir, na jednoj strani je jednostavno i onako kako je napisao a na drugoj da je upravo tome posvećen i još uvijek se posvećuje veliki dio foruma kroz različite teme i mnoge razrađene i nerazrađene detalje.

Na putu proizvodnje rakije se mnogo gubi u aromatskom pogledu svim onim što se ne uradi kako treba. Kvalitet voća koji u sebi podrazumijeva i izbor sorte je startno presudna stvar. Ako tu na primjer kod kajsije izabereš kvalitetnu mađarsku najbolju u punoj zrelosti, sa nekih 12-13% šećera, imaš velike šanse, ako dalje ne budeš pravio velike greške, ali ako je izbor neka nearomatična sorta i sa nekih 9% šećera onda znaj da si u startu izgubio možda i nekih 90% od aromatskog kvaliteta, bez obzira što će ti kasnije svi postupci, pa i destilacija, biti idealni.

Izvorne voćne arome su prije svega terpeni (sve ono što se u njih ubraja) i karakteristični esteri kao oni kod kruške viljamovke. Određena istraživanja itekako pokazuju da se terpeni dijelom stvaraju i u fermentaciji iz prekursora. Za estere, njihov voćni karakter, presudno stvaranje u fermentaciji smo mnogo puta pisali pa samo naglašavam preradu i fermentaciju kao mjesto gdje je moguće izgubiti opet onih figurativnih a često i stvarnih 90% od aromatskog kvaliteta.

Ako sada do destilacije dođemo u punom aromatskom potencijalu ostaju nam samo da je uradimo kako treba i već smo na korak od krajnjeg cilja koji se postiže još samo dozrijevanjem rakije. Potrebo je te arome koncentrisati u rakiji a ne u patoci i đibri. Potrebno je obezbjediti kisele (pH) i vruće uslove destilacije jer je to način kako se pojačava koncentracija estera a boga mi i terpena. Da, voćne arome, terpeni nastaju destilacijom. Tako se oni prevode iz neisparljivog u isparljivi oblik i stvara se mogućnost njihovog većeg prisustva u destilatu. Obavezno pogledaj definiciju na linku...
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1132.msg17507/topicseen.html#msg17507
Bez obzira što je moja malenkost autor ove definicije moram istaći da je u njoj mnogo toga rečeno a na drugoj strani još uvijek nisam naišao na potpuniju i kvalitetniju.

Činjenica broj jedan je da rakija u destilaciji uhvaćena na 60 stepeni i niže od toga naprosto nema zadovoljavajući kvalitet (izbor riječi nije slučajan jer po gradaciji pored ovog zadovoljavajući postoje još i termini kvalitetan, visoko kvalitetan, vrhunski i sl.) jer je na taj način došlo do gubitka aromatskih jedinjenja. Smanjenjem njihove koncentracije zbog nepravilnog rasporeda ili razblaživanjem rakije patokom. Tek iznad 65 je jačina koja osigurava njihovu maksimalnu zastupljenost. Da bi se to desilo potrebno je destilaciju voditi na tačno propisan način. Ako je jačina uhvaćene meke rakije negdje od 20-24, za razliku od onih 27-28 kod kajsije i kruške, nepovratno smo izgubili veliku količinu važne grupu terpena. Ostala je u čibri, u kazanu nakon destilacije, jer za njihovo isparavanje zbog netopljivosti u vodi je presudna koncentracija alkohola u polaznoj smjesi koja se stavlja na destilaciju. Ovdje se naprosto moram vratiti na onu početnu paralelu 13% i 9% šećera. Kud u ovom voću sa 9% šećera imamo prirodno manje aroma tako ih još i destilacijom dodatno gubimo.  

Zbog činjenice da i u patoci ostane jedan manji dio ovih aroma neki su krenuli zagovarati, i dan danas zagovaraju, njeno recikliranje ili hvatanje slabije rakije, kao na primjer što rade kod viljamovke, i to sve bez i jednog argumenta ili ozbiljnije analize. Normalno da je prazna priča bez argumenta jer prikazali bi već da imaju šta uvjerljivo. Istina je u stvari da i ne pokušavaju jer najveći na planeti, kada je viljamovka u pitanju, to nakon pedesetak analiza, u šta spadaju i senzorske, i više nego toliko brojčanih tabela, prikažu ovako...

Mada je i njima i nama samo bilo dovoljno da probamo i uporedimo. Wink

P.S. Dekara, napisao sam poruku prije nego sam vidio ovu tvoju pa da sada ne "omekšavam" napisano, ionako bi u suštini rekao isto.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #187 Poslato: 18. Jun 2015, 19:37:17 »

Ja sam druže pretprošle sezone ispekao oko 800 kazana rakije od 200l  uslužno i video sam svakakve dzibre. Ima par njih koji imaju jako aromatične kajsije i koji nikako ne spreme materijal za pečenje ali ja se kod njih ne mogu napiti rakije to je kao da jedeš kajsiju. Šta je tooooo
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #188 Poslato: 18. Jun 2015, 20:38:43 »

Svaka čast na 800 kazana u jednoj sezoni. To je cirka 120.000 kg voća. Nisam nikada u jednoj sezoni uradio više od 80.000. I to je trajalo bez gašenja vatre na preračunata puna tri mjeseca, doduše na većem kazanu od ova tvoja dva. Ako si i ti išao kvalitetnom destilacijom, bez gašenja vatre sa oba kazana u punom kapacitetu, onda je to trajalo 4 i po mjeseca, ako si spavao kod kuće onda je to otprilike 8-9 mjeseci neprekinute kampanje pečenja rakije. Ako si još vozao te kazane od dvorišta do dvorišta i ponekad ih malo saprao onda je to 365 dana u godini bez slobodnog ijednog dana u godini. Treba moći tako nešto.  Wink  

Imao sam priliku probati rakije vanserijskog kvaliteta od različitog voća, pa i kajsijevaču, i vjeruj mi da ne znam šta znači termin kod rakije, kao da zagrizeš ili jedeš neko voće. Ni kod vina bez obzira što nema destilacije nema tako nečega. Fermentisani materijal, a naročito destilisani, je nešto što me ne asocira na zagriz voća, ili odaje impresiju voćnog soka.  
Sačuvana

dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #189 Poslato: 18. Jun 2015, 23:15:26 »

Ja dnevno sa 2 uradim od 8 do 10 kom. sa premeštanjem. kazani su maksimalno široki sa dobrim ložištima i montiraju se u roku od 2 minuta. kod svakog sledećeg pečenja su vrući zato što je ložište šamotirano i rakija ako su drva dobra krene za 22min.                                                                       A što se tiče drugog dela i nije ti neki odgovor
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #190 Poslato: 18. Jun 2015, 23:38:11 »

Na tako broj destilaciji, i bez premještanja, nema vrhunskog kvaliteta. Najveći gubitnici su upravo voćne arome.
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1132.msg24230/topicseen.html#msg24230

Znam da ne samo ovaj moj odgovor mnogima i nije neki odgovor ali vjeruj da je sve što napišem provjerena istina. Toliko puta dokazana i lako dokaziva. Ne samo lično i ne samo lokalno, nego i na cijeloj planeti. Senzorski na jednoj strani od najvećih i najpriznatijih eksperata degustacije i ocjenjivanja kvaliteta, i mjereno preciznim isnstrumentima i upoređivano specijalno razrađenim metodama na drugoj strani.
Sačuvana

dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #191 Poslato: 18. Jun 2015, 23:50:32 »

Ti pričaš o vrhunskom kvalitetu koji je daleko od uslužnog pečenja, ja ti samo kažem da kod pojedinih uvek ispečem vrhunsku kajsijevaču zbog sorte u kojoj je toliko izražena aroma da je to neverovatno
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #192 Poslato: 19. Jun 2015, 00:01:09 »

Pored broja kazana i brzine destilacije pričali smo o ovom...
Citat
Ima par njih koji imaju jako aromatične kajsije i koji nikako ne spreme materijal za pečenje
Ako pod ovim "nikako ne spreme..." misliš na lošu preradu i lošu fermentaciju, a ja još podrazumijevam jer si sam tako napisao i prebrzu pa time i lošu destilaciju, onda nema šanse za vrhunski kvalitet. Ako je sve to nekako drugačije onda je normalno da ga itekako ima. Pa normalno da uvijek ima onih koji prave vrhunske rakije.
Sačuvana

dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #193 Poslato: 19. Jun 2015, 00:09:50 »

Pod nikako ne spreme mislim na lošu preradu i fermentaciju visoku temperaturu otvoreno vrenje da ne spominjem da nisu ni čuli za enzime kvasce itd...i na kraju i brzu destilaciju pa im opet rakija kajsija bude vrhunska to ti pričam iz iskustva.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #194 Poslato: 19. Jun 2015, 00:21:19 »

Zaboravi na enzime i kvasce, moguće je i bez njih, ali uz: "lošu preradu i fermentaciju visoku temperaturu otvoreno vrenje...i na kraju i brzu destilaciju", apsolutno nemoguće.
Nemoj lično shvatiti, ali jedino što je moguće je da bi bilo dobro preispitati pojam vrhunska rakija. U lokalnim okvirima možda, ali u generalnim ni blizu.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 20   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.347 sekundi sa 22 upita.