07. Novembar 2024, 16:25:58 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kupažiranje rakije  (Pročitano 20961 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.16

« Poslato: 21. Septembar 2008, 21:40:12 »

Da li se moze vrsiti kupaziranje rakija od sljive?
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.1

« Odgovor #1 Poslato: 21. Septembar 2008, 22:59:17 »

Da izraz kupažiranje je i za rakije ispravan. Sa kojim ciljem se kupažiraju rakije, pa sa ciljem da se dobije bolji kvalitet, da bolja prekrije lošiju. Sećate se  Hajdučke kapljice, to je mešavina šljivovice i lozovače, i bila je jedno vreme popularna. Znamo da različite sorte šljiva, daju i različite rakije, mislim na aromu, na kiselost i na opšti utisak. Pošto neke sorte imaju periodičnost u rađanju, desiće nam se da jedne sezone imamo dosta ranke, a sledeće stenlej. Mešavinom ove dve rakije dobićemo vrlo skladnu kombinaciju(uzeo sam kao primer). Dešava se da kod nepravilno ovinjenog bureta, dobijemo rakiju sa jakim intezitetom boje i arome na drvo, kao i eventualno gorčilo. Kupažiranjem sa novom rakijom dobićemo dobru kombinaciju. Mnogi žele da rakiju koja im je stajala 5-6 godina osveže i zato  urade mešanje sa novom do željenog odnosa.
Pri kupažiranju rakije treba poštovati pravilo, obavezno, : Uvek sipajte u sud prvo rakiju veće jačine, pa preko nje slabiju, u protivnom neće se sjediniti, jer je jača rakija i lakša pa će ostati u gornjem delu suda.
Kada hoćete da pomešate staru rakiju sa novom, onda u novu sipajte staru (pod uslovom da nije razlika u jačini preko 10%).
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.16

« Odgovor #2 Poslato: 22. Septembar 2008, 20:38:32 »

Pa imam dosta rakije iz razlicitih godina, iz razlicitih burica ( neka starija , neka mladja i razlikuju se po boji mirisu, pa i ukusu ) i hteo bih da napravim jednu ujednacenu i istu rakiju. Zbog cega to zelim, ako zelim da se moja rakija iz rakije bude prepoznatljiva i jedinstvena onda mislim da je takav postupak neophodan.
Peco svaka cast za  tvoj tekst, bice ovde jos pitanja za tebe.
Sačuvana
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #3 Poslato: 27. April 2019, 18:30:38 »

Prilično nepopularna tema reklo bi se samo tri posta i to pre 11 godina. Zanimljivo je da u Srbiji na raznim ocenjivanjima Kupaže zauzimaju visoko mesto čini mi se da je 90% medalja zadnjih godina dodeljeno kupazama.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #4 Poslato: 28. April 2019, 03:28:14 »

Nema više mađarice u dovoljnoj mjeri, a nema je ni ko dosljedno zamijeniti, pa se pokušava sa kupažama približiti tom kvalitetu.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #5 Poslato: 28. April 2019, 12:10:39 »

To mi je jasno kao i to da Crvena ranka traži kupažu sa rakijom koja će joj dati malo svežine ali trend je da se kupažiraju izuzetno stare rakije ( 20 pa i 30 god) od Madžarke ili Ranke sa mladim rakijama koje su inače skromnog potencijala. Lično mi se ne dopada ta praksa jer to nije put gde ćemo na kraju doći do kvalitetne Šljivovice priznate kod nas i u svetu
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #6 Poslato: 28. April 2019, 12:53:41 »

Iskreno ni meni. Bez obzira što se u nekim situacijama može postići ponešto jako vrijedno i gurnuti to piće u novu orbitu.
Karakter rakije je poput karaktera vina. Mora se osjetiti i ničim se ne može zamijeniti ili nadomjestiti.
Nešto sam već prije pisao o tom doživljaju kod vina.  Smiley
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=1379.msg21584;topicseen#msg21584
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.025 sekundi sa 21 upita.