Pozdrav i tebi @nradule,
...da li je možda najbolje da se svi sastojci koji idu za pravljenje mastike stave uveče u lozovu rakiju razblaženu na 30% i da tako prenoće pa da se ujutru krene sa destilacijom...
 Probao sam ja i tako,jer mi nekako bilo logicno izvrsiti neku vrstu maceraciju svih sastojka date po receptu. Iz iskustva-Ja bih stavio sve sastojke osim anasona(anisa)u meku rekiju preko noci. Nekako meni licno bilo prejak miris kad sam macerirao i anasona....
Zašto bi se anis stavljao u vodu osim ako to nije zbog toga da se odstrane nečistoće?.. 
Tacno je da odstranis i prljavstinu iz anasona, ali ona i nije tako bitna i strasna u destilaciju. Bitnije je sto anason nabrekne u vodi. Voda dobija tamno kafenu boju,a ukus posle toga nije tako jak kako kod nekih grckih Uza, nego je nezniji,prijatniji,mekaniji...
Dovoljno je 2 sata pre destilacije staviti anason u kofama sa vodom i posle toga procediti vodu.
i još nešto planiram da celu količinu Mastiksa (15gr) stavim u krpu zajedno sa kocka šećerom na izlaz lule kazana... da ne preteram u količini Mastiksa pošto mi je kazan 90 litara? a anisa bih stavio 5kg... 
Mnogo ti je to mastiks na luli. Nece se otopiti na toj kolicini i kazan.Ostace ti vise od pola u krpici. A i to sto ostane nemoj bacati.
Probaj prvo da se drzis dosledno do napisanog i proverenog recepta, ako ti se tada ne dopadne, menjaj po ukusu i zelji.
Nemoj da se sekiras, ako ti je i meka rakija dobrog kvaliteta, imaces prvoklasnu mastiku.
Cekam da mi javis rezultat!