30. Oktobar 2025, 17:12:07 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 11   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Mastika  (Pročitano 240748 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
ducin
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 71

Windows Server 2003
Browser:
Safari

« Odgovor #105 Poslato: 10. Avgust 2014, 23:53:14 »

Brate,
kad pečem, ja stvarno pečem!!!  Embarrassed (što sam skroman...)
Sačuvana

Neka je blagosloven onaj koji nema šta da kaže a ipak ćuti!
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #106 Poslato: 11. Avgust 2014, 00:01:33 »

Ma rekao sam ti - ispala je tako dobra samo zbog zastave.... Smiley
"Destilacija bez granica" kao sto je nekad bilo ono "Igre bez granice".... Thumb
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
nradule
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 54

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #107 Poslato: 23. Oktobar 2014, 20:27:24 »

Poštovani,
planiram da ove godine od grožđa napravim mastiku... praviću je po receptima na ovoj temi ali nigde ne mogu da nađem MASTIKS... ima li neko da zna gde kod nas može da se kupi MASTIKS i koja mu je cena?...
pozdrav svima
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #108 Poslato: 23. Oktobar 2014, 23:17:58 »

Nije ni to tesko u vreme internet shopping-a.... Smiley
Evo ti par od mnogih online prodavnica:
http://www.masticha.gr/
http://www.e-anemos.gr/

....ili shopping-tura za Soluna
Sačuvana

nradule
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #109 Poslato: 11. Novembar 2014, 19:24:22 »

Hvala jon-e,
nabavio sam sve neophodne sastojke (prijatelj mi iz Grčke donosi mastiks 8€/15gr i anis 5kg) i ostali sastojci mogu da se nabave kod nas...
Pitanje za tebe je da li je možda najbolje da se svi sastojci koji idu za pravljenje mastike stave uveče u lozovu rakiju razblaženu na 30% i da tako prenoće pa da se ujutru krene sa destilacijom... Zašto bi se anis stavljao u vodu osim ako to nije zbog toga da se odstrane nečistoće?.. i još nešto planiram da celu količinu Mastiksa (15gr) stavim u krpu zajedno sa kocka šećerom na izlaz lule kazana... da ne preteram u količini Mastiksa pošto mi je kazan 90 litara? a anisa bih stavio 5kg...
Ako možete odgovorite mi na moja pitanja pošto planiram da za nekoliko dana pečem mastiku...
pozdrav za Jon-a i sve ostale...
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #110 Poslato: 11. Novembar 2014, 23:40:41 »

Pozdrav i tebi @nradule,

Citat
...da li je možda najbolje da se svi sastojci koji idu za pravljenje mastike stave uveče u lozovu rakiju razblaženu na 30% i da tako prenoće pa da se ujutru krene sa destilacijom...

Probao sam ja i tako,jer mi nekako bilo logicno izvrsiti neku vrstu maceraciju svih sastojka date po receptu. Iz iskustva-Ja bih stavio sve sastojke osim anasona(anisa)u meku rekiju preko noci. Nekako meni licno bilo prejak miris kad sam macerirao i anasona....

Citat
Zašto bi se anis stavljao u vodu osim ako to nije zbog toga da se odstrane nečistoće?..
Tacno je da odstranis i prljavstinu iz anasona, ali ona i nije tako bitna i strasna u destilaciju. Bitnije je sto anason nabrekne u vodi. Voda dobija tamno kafenu boju,a ukus posle toga nije tako jak kako kod nekih grckih Uza, nego je nezniji,prijatniji,mekaniji...
Dovoljno je 2 sata pre destilacije staviti anason u kofama sa vodom i posle toga procediti vodu.

Citat
i još nešto planiram da celu količinu Mastiksa (15gr) stavim u krpu zajedno sa kocka šećerom na izlaz lule kazana... da ne preteram u količini Mastiksa pošto mi je kazan 90 litara? a anisa bih stavio 5kg...

Mnogo ti je to mastiks na luli. Nece se otopiti na toj kolicini i kazan.Ostace ti vise od pola u krpici. A i to sto ostane nemoj bacati.
Probaj prvo da se drzis dosledno do napisanog i proverenog recepta, ako ti se tada ne dopadne, menjaj po ukusu i zelji.
Nemoj da se sekiras, ako ti je i meka rakija dobrog kvaliteta, imaces prvoklasnu mastiku.

Cekam da mi javis rezultat!  Smiley

Sačuvana

nradule
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #111 Poslato: 12. Novembar 2014, 18:55:53 »

Hvala @jon-e,
danas sam pripremio kazan, nasuo lozovu rakiju i ubacio sve sastojke po tvom receptu da prenoće... ujutru rano počinjem sa pečenjem mastike... od 5kg anisa pola sam ubacio u kazan a pola ću da stavim u vodu kasnije večeras (kompromisno rešenje)... interesuje me još samo jedna stvar a to je da li da mastiks zajedno sa šećerom stavim u krpu onako u komadićima (hoće li se tako rastvoriti u alkoholu) ili da ga nekako istrošim (sameljem ili slično)... i šta se dešava sa mastikom kada dobiješ destilat jačine nekih 60% i počneš da ga razblažuješ sa destilovanom vodom... to planiram da obavim odmah sutra pa me interesuje ako pobeli da li se posle toga izbistri i za koje vreme?... pozdrav još jednom
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #112 Poslato: 12. Novembar 2014, 19:58:30 »

Citat
...od 5kg anisa pola sam ubacio u kazan a pola ću da stavim u vodu kasnije večeras (kompromisno rešenje)...
...pa hajde nek ti bude... Smiley
A zasto si to stavio u kazan od veceras? Mogao si to i ujutro uraditi. Trebao si uzeti neku vecu posudu( ili bure) koju mozes zatvoriti, ovako otvoreno u kazan....neznam?!Rakija isparava...

Citat
... interesuje me još samo jedna stvar a to je da li da mastiks zajedno sa šećerom stavim u krpu onako u komadićima (hoće li se tako rastvoriti u alkoholu) ili da ga nekako istrošim (sameljem ili slično)...
Da.Napisao sam to vec i ranije kako se priprema Mastiks. Zdrobljenu u avanu. Pazi mastiks prska kad ga drobis,da ti se ne razlece po sobi.Moze to da bude zdrobljeno i kako prasina. Taj prah narosis na secer.
Samo jos jedan prijateljski savjet- mnogo ti je taj mastiks(15g) za 90 litara rakije.
To ti je isto kako dodavanje sol u cokoladi.Ako stavis kolko treba,cokolada(kakao) postaje ukusnija, ako preteras, odna to vise nije cokolada zato sto si je presolijo...  Smiley

Citat
...i šta se dešava sa mastikom kada dobiješ destilat jačine nekih 60% i počneš da ga razblažuješ sa destilovanom vodom..
Do 50 % alk.,nema velike opasnosti da pobeli. Posle toga ides korak po korak. I da se malo zamuti nije strasno.Izbistrice se to za par nedelja.
Nemoj ici ispod 43%. To je jacina za pravu mastiku. Ako je zelis vise piti sa ledom,napravi je 45% ili malo jacu.
Tako to rade u Strumici i okolinu.
Sačuvana

nradule
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #113 Poslato: 13. Novembar 2014, 19:04:14 »

Da javim šta sam uradio...
Dobio sam mastiku kakvu nisam očekivao... rezultat je zaista fascinantan... to nije samo moje subjektivno mišljenje nego i drugara koji su došli na degustaciju... i miris i ukus je fantastičan...
A sada da se vratim na to kako je danas proteklo pečenje mastike. Znači sve sam uradio kako sam opisao u prethodnim porukama. Danas sam vršio što je moguće sporiju destilaciju. Nisam odbacivao prvenac zato što sam mastiku pekao od loze koja je bila izuzetnog kvaliteta i kod koje je odbacivan i prvenac i patoka tako da sam smatrao da sada odbacivati prvenac nema nikakvog smisla. Išao sam sa destilacijom sve do nekih 35-40% na luli i tu prekinuo dalju destilaciju. Koliko sam primetio nema ni potrebe za gradiranjem jer kada je procenat alkohola ispod 40% na luli se pojavljuje skroz bela kao mleko mastika. Znači treba samo gledati kada pobeli na luli i tu prekinuti dalju destilaciju. Dobio sam destilat koji je imao procenat alkohola malo ispod 65%. Da bih je doveo na procenat alkohola od 43% kolko je neka normalna vrednost za upotrebu (mada i tu ima variranja npr. makedonska mastika je na 43% a grčki uzo na 38% alkohola) sipao sam skoro 20l destilovane vode na neku količinu od 36l destilata. Sipao sam prvo nekih 10l pa proverio, onda još 5l i na kraju jednu po jednu flašu destilovane uz stalnu proveru procenta alkohola i stalno mešanje. Sve do nekog procenta alkohola od 46-47% nije bilo zamućenja a kada je procenat pao ispod 45% onda je bukvalno jedna flaša destilovane vode napravila mastiku belu kao mleko. Probao sam da je izbistrim hlađenjem i nije išlo. Onda mi je jedan prijatelj rekao da flašu sa mastikom stavim u zagrejanu vodu (40-tak stepeni). Izbistrila se kao suza za 5min.
Eto uz zahvalnost pre svega @jon-u na nesebičnoj pomoći takva su moja dosadašnja iskustva u pravljenju mastike. Sada čekam da vidim šta će se dešavati narednih dana i da li će možda menjati miris i ukus mada ne verujem jer stoji u staklu i nema razloga da se bilo šta poremeti... pozdrav svima
Sačuvana
nradule
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #114 Poslato: 13. Novembar 2014, 20:51:29 »

Kad ja u frižider a ona mastika koja se izbistrila grejanjem u toploj vodi opet bela kao mleko... :'(
Znači neće ništa na brzinu mora se sačekati kao što @jon kaže da prođe prirodan proces bistrenja...
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #115 Poslato: 13. Novembar 2014, 22:27:40 »

Terpeni iz mastiksa, i anetol iz anisa, su nerastvorljivi u vodi a rastvorljivi u alkoholu, i jačim alkoholnim rastvorima. Dodatno još i oni esteri masnih kiselina iz loze. Nerastvorljivost primijetiš kao zamućenje. Njihova rastvorljivost je još direktno zavisna od temperature i njihove koncentracije, pa slijedeći put malo smanji količinu. Što ti je jon u startu jako lijepo i napominjao u vidu prijateljskog savjeta.  Wink
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #116 Poslato: 13. Novembar 2014, 22:45:10 »

@nradule, radule.... Smiley
Glavu gore!
Mislio sam na to da spustas jacinu rakije posle perioda stabilizacije od 2-3 meseca.... kako sto pise na forumu.
Ja sam pretpostavljao da si to procitao... Smiley
I kad posle tog perioda stabilizacije spustas rakiju na zeljenu jacinu to mora biti postepeno! U najmanje 4-5 faze.
Prvi put spustas od 65% - na maksimum 55% (znaci samo za 10 stepena).Posle nedelju dana ponovo za 5 stepena i tako redom.
Zadnji 5 stepena ja spustam svaki dan po 1 %. Obavezno za sledeci put ostavi 2-3 litara nerazredenu mastiku, za da vratis jacinu ako se zeznes i rakija ti zamuti. Mastiku i nemoras spustati postepeno kako ostalih vocnih rakija jer ona ima dovoljno arome koje neces moci "unistiti" naglim spustanjem na zeljenu jacinu.Ali ipak,najbolje je to raditi kako sto je gore opisano.
Hajde,nije ovo tako strasno! I ja sam se zeznuo prvi put i spustio mastiku odmah posle destilacije. Nisam imao strpljenja... : Grin
Ali za srecu sam ostavio 5 litara na stranu i kad mi je mastika pobjelela, dolio sam nerazredjenu rakiju i je tako izbistrijo.
Posle ove nagle intervencije nad mastikom, trebace ti vise od par nedelja da se ona sama izbistri.Ostavi je sad da malo miruje.
Protiv prirodnih procesa se nemoze ...
Sačuvana

nradule
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #117 Poslato: 13. Novembar 2014, 22:49:03 »

@bistrica,
poslušao sam jon-a i smanjio količinu mastiksa... sve do nekih 45% alkohola mastika je bila bistra... bukvalno kada sam sipao zadnji litar destilovane vode se zamutila... sada joj je boja otprilike kao egzotik sok u sudu (balon od 54l) koji stoji na podrumskoj temperaturi (12 stepeni) a ono što sam sipao u flaše za korišćenje i što stoji u frižideru je kao mleko belo... interesuje me da li će uopšte doći do bistrenja posle nekog vremena ili neće...
Sačuvana
nradule
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #118 Poslato: 13. Novembar 2014, 22:55:06 »

@jon-e,
pošto nisam ostavio nimalo nerazblažene mastike sa kojom bih popravio stvar da li može da se doda npr. jača loza ili mi preostaje samo da čekam da se prorodno izbistri?..
a na forumu stvarno nisam (bar ja to tako nisam zaključio) našao da se drži nerazblažena pa tek nakon nekog vremena razblažuje...
Sačuvana
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #119 Poslato: 13. Novembar 2014, 23:04:04 »

http://www.sveovinu.com/index.php/topic,407.0.html

Nemoj nista vise da joj radis... Smiley
Sacekaj, izbistrice se sigurno posle perioda stabilizacije. Ako se ne izbistri skroz za par nedelja(6-8) onda moras to profiltrirati.
Nemora ni da bude hladna filtracija. Na temperaturi od 10-15 stepena sa lepezastom filter papirom je dovoljno.Bar kod mene je bilo...

Evo ti jos par linka:
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,407.msg8675.html#msg8675
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,407.msg18236.html#msg18236
Sačuvana

Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 11   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.378 sekundi sa 22 upita.