01. Novembar 2025, 00:45:48 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: crni burgundac  (Pročitano 31635 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
nesa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 50

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Poslato: 29. Novembar 2010, 17:59:35 »

kakva su vam iskustva iz prakse sa ovom sortom,planiram da je sadim na prolece
Sačuvana
strashni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #1 Poslato: 29. Novembar 2010, 19:09:18 »

ja imam iskustva sa pinoom u podrumu. Mogu da potvrdim onu staru " Ako je Bog izmislio kaberne onda je djavo pino crni"
Cuo sam da je tezak i za vinograd, da je jedna od zahtevnijih sorti u svakom pogledu ali covek od koga ga kupujem svake godine ima odlican kvalitet, znaci moguce ga je proizvesti, jedino sto znam da je on jako pazljiv vinogradar i da ne ide u vinograd bez masine za prskanje, nikad!
Sačuvana

Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #2 Poslato: 09. April 2011, 22:55:04 »

Imam oko 400 čokoti, u 5 godini. Pinot noir, iliti crni burgundac je dosta zahtevna sorta, ali de da pravilnim prskanjem. visokim špalirom ( 90 cm ), dobrim provetravanjem ( špaliri u pravcu glavnih vetrova ), i pravilnom rezidbom , mogu de postići izvanredni kvaliteti grožđa. Glavna preporuka je : dobra zaštita sa kvalitetnim sredstvima, ne zalamati lastare i ne kidati zaperke, jer tada loza podivlja od zaperaka !
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Samsung GT-S5230
Browser:
unknown

« Odgovor #3 Poslato: 27. Jul 2011, 17:28:56 »

Bodo, nisam razumeo sta se radi sa zapercima?
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #4 Poslato: 28. Jul 2011, 18:09:24 »

Kada se lastar Burgundca povredi, da li namerno ( zalamanjem) ili slučajno ( prelomi ga vetar itd. ) na tom lastaru dolazi do naglašenog rasta zaperaka, koje je izraženije nego kod mnogih drugih sorti grožđa. Zato treba izbegavati zalamanje kod ove sorte grožđa, već savijati lastare i voditi u horizontalnom položaju ili malo na dole. Sve ovo neće sprečiti razvoj zaperaka, oni će se pojaviti i na lastaru koji nije zalomljen. Ali za razliku od zalomljenih lastara, zaperci na horizontalno vođenim lastarima su nerodni. Naime veoma je krivo i pogrešno verovanje da su zaperci štetni za vinovu lozu. Nisu oni štetni, već naprotiv, korisni du jer oni imaju najmlađe lišče, koje vrši najintenzivniju fotosintezu. Nije zaperak štetan već grozdić koji se javlja na njemu, jer taj grozdić oduzima snagu za razvoj normalnih grozdova na čokotu. Moja preporuka je NE skidati, prekraćivati, lomiti itd. zaperke, već jednostavno otkinuti grozdić na zaperku, jednostavnije je i ima manje posla, naročito ako su zaperci manje rodni zbog nezalamanja lastara. Nadam se da dam uspeo koliko toliko da ti objasnim problematiku zaperaka. Videću ako stignem otvoriću ovu temu i objasniti podrobnije ovu problematiku. Pozz.
Sačuvana

peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 75

Windows XP
Browser:
Firefox 5.0

« Odgovor #5 Poslato: 29. Jul 2011, 00:04:39 »

Postoji jedan trik kod svih sorata vinove loze a koji ublažava rast zaperaka, kad se radi o pojavi zaperaka, pa i kod crnog burgundca. I evo isprobanog rešenja: kada zalomimo lastar na odredjenu dužinu(ili je povredom, nehatom i sl. zalomljen) a da bi sprečili pojavu zaperaka onda vršni zaperak pustimo da poraste4-5 okaca i zalomimo ga na tri okca. Na taj način eliminišemo i do 80% pojavu zaperaka ili njihovo bujanje i ometanje normalnog rasta olastara.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #6 Poslato: 29. Jul 2011, 17:10:44 »

Tako je Peco, apsolutno si u pravu, ali upravo to sam i objašnjavao za Burgundac, da za time nema potrebe ako se lastari ne zalamaju već se samo poviju horizontalno ili blago na dole. Jer u tom slučaju zaperci su nerodni i apsolutno ne smetaju čokotu ( već potpomažu ), sem ako je bila nepravilna rezidba u proleće i čokot je previše bujan, tj lisna masa na čokotu je prevelika.
Sačuvana

Vali
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1

« Odgovor #7 Poslato: 01. Avgust 2011, 10:39:51 »

koja je napovoljnija rezidba za burgundac
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #8 Poslato: 05. Avgust 2011, 20:24:01 »

Ja bi ti preporučio Gijomovu jednokraku kordunicu, sa kratkom rezidbom na dva okca, sa oko sedam kondira na kordunici, na špaliru visine od najmanje 80 cm. Naime kod Burgundca okca su izuzetno rodna , čak i spavajuća okca, pa da bi izbegao preveliku lisnu masu, kao i to da čokot prerodi, preporučujem ti kratku rezidbu sa oko 15 okaca po čokotu, čime se postiže izuzetan kvalitet grožđa, pa i vina. Visina špalira mora biti najmanje 80 cm, zbog osetljivosti sorte na sivu trulež, a i leđa ne bole pri rezidbi i berbi. Pozz.
Sačuvana

Vali
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 4.0.1

« Odgovor #9 Poslato: 06. Avgust 2011, 08:18:53 »

Jos sam pocetnik u orezivanju i gajenju loze bez mnogo iskustva pa te molim za razjasnjenje ove moje nedoumice.iz ovih 15 okaca izrasce 15 lastara .Dali ce  na svakom lastaru da rodi grozd i u tom slucaju koliko odbacujemo visak grozdja da bi dobili kvalitetno vino.hvala na svemu.poz
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #10 Poslato: 06. Avgust 2011, 14:16:29 »

Računa se da C. Burgumdac ima rodnost 1,7 do 1,8 , što znači da na jednom lastaru u proseku dobiješ oko 1,7 grozdova, koji su u proseku težine oko 120 gr. Kad sve ovo pomnožiš po čokotu dobiješ oko 2,5 do 3 kg grožđa (sa 15 okaca po kondiru) sa radmanom oko 60 % ( za vrhunsko vino bez prese ), ispada da po čokotu dobiješ 1,5 do 2 lit. vina što je za naše uslove zadovoljavajuće, i što se količine  i kvaliteta vina tiče. U praksi se na jednom lastaru C. Burgundca može ponekad naći i do tri grozda, ali istovremeno na drugom lastaru rodi samo jedan pa na nekom i nijedan, tako da su neki stručnjaci ( sumnjam da su francuzi ) izračunali da je rodnost u proseku po lastaru oko 1,7 . Još jedna napomena: ako pri rezidbi po čokotu ostaviš 15 okaca , uglavnom kasnije ćeš imati od 15 do 25 lastara zbog toga što C. Burgundac jako lako aktivira i spavajuća i zimska okca. Ovi lastari obično su nerodni, ali se mogu upotrebiti za obnovu kondira po potrebi, a ako ne onda se odstranjuju u rano proleće kao proređivanje lastara, pre cvetanja 10 - 15 dana, što pada u obaveznu agrotehničku meru ako želimo vrhunsko grožđe. Ako ti je još nešto nejasno pitaj. Pozz.
Sačuvana

lover
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.18

« Odgovor #11 Poslato: 11. Avgust 2011, 01:01:03 »

Računa se da C. Burgumdac ima rodnost 1,7 do 1,8 , što znači da na jednom lastaru u proseku dobiješ oko 1,7 grozdova, koji su u proseku težine oko 120 gr. Kad sve ovo pomnožiš po čokotu dobiješ oko 2,5 do 3 kg grožđa (sa 15 okaca po kondiru) sa radmanom oko 60 % ( za vrhunsko vino bez prese ), ispada da po čokotu dobiješ 1,5 do 2 lit. vina što je za naše uslove zadovoljavajuće, i što se količine  i kvaliteta vina tiče. U praksi se na jednom lastaru C. Burgundca može ponekad naći i do tri grozda, ali istovremeno na drugom lastaru rodi samo jedan pa na nekom i nijedan, tako da su neki stručnjaci ( sumnjam da su francuzi ) izračunali da je rodnost u proseku po lastaru oko 1,7 . Još jedna napomena: ako pri rezidbi po čokotu ostaviš 15 okaca , uglavnom kasnije ćeš imati od 15 do 25 lastara zbog toga što C. Burgundac jako lako aktivira i spavajuća i zimska okca. Ovi lastari obično su nerodni, ali se mogu upotrebiti za obnovu kondira po potrebi, a ako ne onda se odstranjuju u rano proleće kao proređivanje lastara, pre cvetanja 10 - 15 dana, što pada u obaveznu agrotehničku meru ako želimo vrhunsko grožđe. Ako ti je još nešto nejasno pitaj. Pozz.
Da ti mozda nije malo vece opterecenje po cokotu sa 2,5 - 3 kg. Vecina plemenitih sorti za vrhunska vina se opterecuje do 1 kg po cokotu, pa cak i do 0,8 kg, ako zelis vrhunski kvalitet.
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #12 Poslato: 11. Avgust 2011, 13:58:09 »

Slažem se sa tobom da je to malo veće opterećenje po čokotu,ali to je matematičko opterećenje, u praksi to je u proseku manje za oko 0,5 do 1 kg. I to je puno za vrhunsko grožđe i vrhunsko vino, ali tu moraš da ubaciš kalkulaciju o rentabilnosti proizvodnje vina. Naime ako proizvedem vrhunsko vino od 1 kg grožđa po čokotu, to vino mi se ne isplati prodavati ispod 500 din po litri, što je na našim prostorima skoro pa nemoguće za male vinare. Ovako sa malo većim opoterećenjem i još uvek zadovoljavajućim kvalitetom (oko 2 kg grožđa po čokotu )vina uz cenu od oko 250 din nemam nikakvih problema sa plasmanom vina.
Sačuvana

lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #13 Poslato: 11. Avgust 2011, 16:28:49 »

Slažem se sa tobom da je to malo veće opterećenje po čokotu,ali to je matematičko opterećenje, u praksi to je u proseku manje za oko 0,5 do 1 kg. I to je puno za vrhunsko grožđe i vrhunsko vino, ali tu moraš da ubaciš kalkulaciju o rentabilnosti proizvodnje vina. Naime ako proizvedem vrhunsko vino od 1 kg grožđa po čokotu, to vino mi se ne isplati prodavati ispod 500 din po litri, što je na našim prostorima skoro pa nemoguće za male vinare. Ovako sa malo većim opoterećenjem i još uvek zadovoljavajućim kvalitetom (oko 2 kg grožđa po čokotu )vina uz cenu od oko 250 din nemam nikakvih problema sa plasmanom vina.
ne želim da se namećem ali svideo mi se bodov odgovor Thumb.
ovo je za mene pravilan način razmišljanja vezano i za rezidbu kaberne sovinjona na recimo 6 okaca po čokotu o čemu smo raspravljali u drugoj temi.
Sačuvana
lover
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.18

« Odgovor #14 Poslato: 12. Avgust 2011, 00:35:36 »

Razumio sam sta si htio reci, ali ni ja nisam bio potpun. Ne zelim ni ja raspravu jer ovdje smo da razmjenjujemo misljenja i iskustva. Naime, potpuno se slazem da se gleda rentabilnost proizvodnje. Ali ako se zeli napredovati u ovoj grani privrede mora se ici na podizanje kvaliteta proizvoda, jer samo kvalitetom se prepoznaje odredjeni brend. Sad se pitas o cemu ovaj govori!? Moraju se udruzivati manji proizvodjaci da bi mogli opstati na trzistu. Pogledaj samo Slavoniju, Vrsac, Dalmaciju, Istru ili Hercegovinu i sve ce ti biti jasno. Malo smo otisli sa teme, ali hocu da budem jasan. Nije mi cilj da ljudima solim pamet, svako ima svoja iskustva. Npr. dolazim iz kraja gdje je vocarstvo glavna grana privrede i vinogradarstvo je zastupljeno u veoma maloj mjeri. Zelim da upravo postignem ovo sto sam gore naveo, jer vecina inzenjera je u mom rejonu zainteresovana za vocarstvo.
Sve najbolje zelim svim proizvodjacima i da bude sto vise vrhunske kapljice.  Smiley
Toliko od mene, da ne duzim vise.
Pozdrav!  Thumb 
Sačuvana
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.075 sekundi sa 22 upita.