12. Februar 2025, 14:20:33 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: crni burgundac  (Pročitano 30333 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Ivan.J.
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 46

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #15 Poslato: 17. Avgust 2011, 09:49:20 »

Bio u Crnoj Gori i tamo posetio jednu malu vinariju, oko 6000 boca celokupna proizvodnja, razmislja se o vrlo malom povecanju proizvodnje i nista vise. Podrumska cena u proseku 10 evra, imaju 3 vina, po 2-2500 boca... Pricali o prinosu po cokotu kaze covek 2kg, chardonnay mu odlezava u hrastovini i nas je odusevio, kvalitet nije sporan.

Iz ove gore diskusije po ovome istina je negde na sredini. Kvalitet je nesporan, ali sad da se bas ubija toliko prinos nisam siguran? 2kg je po meni malo vece opterecenje ali sa ovim od 0.8-1kg mislim da se ide u neku krajnost koja ne mora da garantuje vrhunsko vino. To nije samo moje misljenje to je i misljenje mnogih velikih francuskih vinara. Jedan od clanaka u casopisu "put vina" govori o tome, kritiku iznosi Dzenis Robinson...
Sačuvana
lover
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.18

« Odgovor #16 Poslato: 17. Avgust 2011, 19:32:34 »

Moja gledanja su se odnosila na proizvodnju vrhunskih vina u umjereno kontinentalnim klimatskim zonama, zbog omjera kisenina i secera, naravno, uz mnoge druge faktore koji uticu na kvalitet. U Crnoj Gori mogu sa 2 kg po cokotu postici veoma veliki procenat suve materije, u odnosu na kiseline koje su kod nas nesto izrazenije, jer je mediteranska klima. Kod nas se vec malo, ali veoma malo, osjeti razlika vina sa nesto vecim opterecenjem. Francuska je potpuno druga prica. Mi, izuzev Vojvodine, dijela Slavonije (mislim na ovaj kontinentalni dio), nemamo tip zemljista cernozem kao Francuzi, koji je jedan od najbitinijih faktora za vrhunski kvalitet. Drugo, kod njih su ukrupnjeni posjedi i mogu sebi priustiti oscilacije u prinosima, bez nekih vecih razlika u kvalitetu, a da im se ne ugrozi rentabilnost. Pa postavljam pitanje, gdje smo mi tu?
Sačuvana
bodo
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #17 Poslato: 17. Avgust 2011, 19:48:55 »

Mi, izuzev Vojvodine, dijela Slavonije (mislim na ovaj kontinentalni dio), nemamo tip zemljista cernozem kao Francuzi, koji je jedan od najbitinijih faktora za vrhunski kvalitet. Drugo, kod njih su ukrupnjeni posjedi i mogu sebi priustiti oscilacije u prinosima, bez nekih vecih razlika u kvalitetu, a da im se ne ugrozi rentabilnost. Pa postavljam pitanje, gdje smo mi tu?
Izvini ali nisam znao da je cernozem jedan od najbitnijih faktora za kvalitet vina, ja mislio da je uglavnom vulkansko zemljište ( zbog mineralnosti vina ), šljunkovito zemljište zbog ravnomernijeg rasporeda dnevnih temperaturnih oscilacija ( bolje arome vina ) itd. uglavnom moje mišljenje je da je skoro svako zemljište dobro za vino uz odgovarajuće agrotehničke mere, izbor sorti, đubrenje i navodnjavanje. Svako vino je nosioc svoga podneblja i regiona i to je tako dobro, jer su tako vina originalna za to područje. Samo treba strudijski pristupiti svome klimatu, uz eventualno malo eksperimentisanja sa raznim sortama na malim parcelama. Pozz.
Sačuvana

Mudrost je momenat spoznaje  sopstvenog neznanja
lover
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.18

« Odgovor #18 Poslato: 17. Avgust 2011, 20:03:44 »

Rekao sam da je faktor zemljista medju najbitinijim. Cernozem sam dao kao primjer, za umjereno kontinentalnu zonu. Zaboravio sam dodati da se taj sloj koji spominjes nalazi ispod profila cernozema u Francuskoj, znaci kod njih se javlja na dubini od 80 - 100 cm sljunkovit sloj, pa i vulkanski. Vodi se racuna i o tome na parcelama, gdje je zastupljenost krecnjaka veca, ubacuje se odredjena sorta.  Naravno, sad ces postaviti pitanje, sta je sa Italijom, Spanijom, CG, Cile ili Australijom? I u tim zemljama se proizvode odlicna vina, bas zbog svojih karakteristika zemljista o kome si ti govorio. U tome je bit, da se Francuska (mislim na unutrasnjost a ne mediteranski pojas) razlikuje od drugih, zbog svojih karakteristika. Pozdrav!
Sačuvana
Boske
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 55.0

« Odgovor #19 Poslato: 23. Jul 2017, 12:53:04 »

Ne može se generalizovati optimalan prinos u kg po čokotu za sve uslove i sorte. U nekim uslovima i 2,5 - 3 kg grožđa neke sorte će dati izvanredan kvalitet, a negde samo 1-1,5 kg iste sorte daje sličan kvalitet vina. Sve zavisi od zemljišta, klime, podloge, sistema gajenja, primenjene agrotehnike... Najoptimalniji pokazatelj opterećenja čokota je odnos bujnosti loze (mase loze) i prinosa grožđa. Jednostavno, obeležite 10 prosečnih čokota u vinogradu i pri berbi evidentirajte prinos grožđa sa svakog čokota pojedinačno. Zatim pri rezidbi na zrelo, sa svakog čokota koji ste obeležili izmerite masu orezanih lastara ali bez lukova i višegodišnje loze,  znači samo jednogodišnji prirast. Sada podelite vrednost prinosa grožđa sa masom orezane loze i tako za svaki obeleženi čokot. Prosečna vrednost bi trebala da bude u intervalu od 5-10, a za kaberne sovinjon može i 4. Na ovaj način pratimo i procenjujemo izbalansiranost čokota što je jedini optimalan i prirodan način prikazivanja opterećenja.  Thumb
Sačuvana
Душан
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 37

unknown
Browser:
Firefox 67.0

« Odgovor #20 Poslato: 22. Jun 2019, 15:00:42 »

Nadovezao bih se na temu, iako je poodavno poslat poslednji odgovor.

Da li neko od vas posjeduje sport od sorte iz ove teme pod nazivom "Pinot Noir Précoce"?
Naime, to je varijacija Pinot Noir-a koja sazrijeva dvije sedmice prije.

Hvala.
Sačuvana
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.034 sekundi sa 21 upita.