Mi, izuzev Vojvodine, dijela Slavonije (mislim na ovaj kontinentalni dio), nemamo tip zemljista cernozem kao Francuzi, koji je jedan od najbitinijih faktora za vrhunski kvalitet. Drugo, kod njih su ukrupnjeni posjedi i mogu sebi priustiti oscilacije u prinosima, bez nekih vecih razlika u kvalitetu, a da im se ne ugrozi rentabilnost. Pa postavljam pitanje, gdje smo mi tu?
Izvini ali nisam znao da je cernozem jedan od najbitnijih faktora za kvalitet vina, ja mislio da je uglavnom vulkansko zemljište ( zbog mineralnosti vina ), šljunkovito zemljište zbog ravnomernijeg rasporeda dnevnih temperaturnih oscilacija ( bolje arome vina ) itd. uglavnom moje mišljenje je da je skoro svako zemljište dobro za vino uz odgovarajuće agrotehničke mere, izbor sorti, đubrenje i navodnjavanje. Svako vino je nosioc svoga podneblja i regiona i to je tako dobro, jer su tako vina originalna za to područje. Samo treba strudijski pristupiti svome klimatu, uz eventualno malo eksperimentisanja sa raznim sortama na malim parcelama. Pozz.