crnitrn
|
|
« Poslato: 02. Februar 2011, 16:52:12 » |
|
Primetio sam da se kod nas vrlo malo vodi racuna o domacim sortama ili biotipovima vocki! Sve je zapostavljeno pa i sljiva koja nas je odhranila u izvesnim delovima istorije. Tako le meni zapala za oko ova sorta Metlas imam podatke o njoj ali je nikada nisam video uzivo tj. siguran da sam je sreo i video pa ako neko ima slike neka postavi i detaljniji opis! Mozemo ovde da pisemo i o drugim domacim sortama sljive! Pa navaliiiiii teeeeeee!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Profi
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 29. Mart 2011, 10:44:49 » |
|
Ja u selu imam desetinu stabala ranke, vec su stare oho ho, mnoge su se i osusile. Ajde slikacu kad budu u fazi zrenja. Necu ni pricati kakva je rakija rankovaca, neprevazidjenog mirisa i arome. Generalno je sljiva-ranka u fazi nestajanje. :'( Ne znam da li ima i sadnica da se nabave?! Ako ne, onda kalemljenje...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 29. Mart 2011, 10:46:51 » |
|
hvala bogu da ih neko ima ajd kad stignu slikaj! A mozda i sadnice pocnes da prodajes
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Profi
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 29. Mart 2011, 15:36:21 » |
|
Ma druze, ne razmisljam o prodaji, nego cisto ako moze da se sacuva. Koje je moje razmisljanje: Rakiju ne trosimo mnogo, lozovacu imamo dosta, a sljivovica neka bude bar od ranke, jer je neprevazidjenog mirisa.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 29. Mart 2011, 16:20:24 » |
|
Ma druze, ne razmisljam o prodaji, nego cisto ako moze da se sacuva. Koje je moje razmisljanje: Rakiju ne trosimo mnogo, lozovacu imamo dosta, a sljivovica neka bude bar od ranke, jer je neprevazidjenog mirisa.
super ideja! ja se malo salim!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kicca
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 50
OS: Windows NT 6.1 Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 06. April 2011, 14:18:54 » |
|
@crnitrn Nisam siguran da su sve ovo sto si pobrojao jedna ista sljiva Crvena ranka ili Darosavka po selu Darosava u okolini Arandjelovca koje se uzima kao mesto nastanka znam sta je ali mislim da su Metlas i Okruglica nesto drugo neznam dali je taj metlas isto sto i piskavac u okolini Kraljeva recimo Inace Crvena ranka se uspesno razmnozava generativno iz kostice i nije potrebno kalemljenje
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Profi
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #6 Poslato: 07. April 2011, 21:15:36 » |
|
Ovo je tacno za razmnozavanje crvene ranke. Brat je skoro iz jednog starog zapustenog sljivara navadio mladjare sljive ranke i prebacio kod sebe. Da ne ostane ranka samo u pesmi: "Znas li draga onu sljivu ranku..."
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kicca
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 50
OS: Windows NT 6.1 Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #7 Poslato: 08. April 2011, 20:09:38 » |
|
I ja sam zainteresovan da prikum stare vec zaboravljene sorte Crvenu Ranku vec imam a sve ostalo pokusavam da nabavim
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
|
« Odgovor #8 Poslato: 09. April 2011, 00:12:36 » |
|
Da sinonimi su tacni ! Pojavljuju se razna imena u raznim krajevima srbije iz rzanih razloga za razne sorte! Piskavac je jedno, metlas drugo a crvena ranka trece! crvena ranka nikao ne moze biti autenticna iz semena !!! bilo sta razmnozeno iz semena (osim apomikticnih plodova) ne moze verno preneti 100% osobine te sorte jel dolazi do rekombinacije gena pa i ako je u pitanju samooplodnja. A kod crvene ranke je i to nemoguce jer ona ima musku sterilnost!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
|
« Odgovor #9 Poslato: 09. April 2011, 00:14:26 » |
|
Ovo je tacno za razmnozavanje crvene ranke. Brat je skoro iz jednog starog zapustenog sljivara navadio mladjare sljive ranke i prebacio kod sebe. Da ne ostane ranka samo u pesmi: "Znas li draga onu sljivu ranku..."
Pa on je izvadio izdanke!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
|
« Odgovor #10 Poslato: 09. April 2011, 00:23:10 » |
|
Sinonimi za crvenu ranku: Darosavka, Sumadinka, Crvenjaca,Ranosljiva, Sarosljiva! Dakle metlas je dragacevka a Crvena ranka je Darosavka znaci nemaju veze jedna sa drugom! Jeste po selu darosave!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
|
« Odgovor #11 Poslato: 09. April 2011, 00:26:41 » |
|
Sinonimi za Pozegacu: Madjarka(Madzarka kao je neki zovu), Bistrica, Bosanka, Čokešinka,Jesenka,
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Profi
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #12 Poslato: 12. April 2011, 16:58:00 » |
|
Da, izvadio je izdanke, a ja sam brzo citao i nisam obratio paznju. Hteo sam da kazem da nije problem nabaviti je, a izdanci lako nicu, tako da...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Gofer
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 48
|
|
« Odgovor #13 Poslato: 16. Maj 2011, 18:37:24 » |
|
Zna li neko gde da nabavim naše stare sorte šljiva kao što su ranka, požega, aženka i druge. Može i ako neko sa foruma ima da mi proda sadnice ili grančice za kalemljenje ili izdanke. Ja u mom kraju imam opstale samo neke turske veoma stare koje cu pokušati da rasadim na jesen, i ako nekog zanima pokušaću da ih ove godine slikam i opišem pošto mislim da se teško gde sad mogu naći. Neznam koje su sorte ali ih kod nas zovu turske pošto su ostale iz vremena kad je ovaj kraj bio naseljen turcima i oni su ih zasadili tako da su veoma stare. Za člana Profi - ako uspem da rasadim i nakalemim ove godine , mogu ti poslati kalem-grančicu ako možeš da ih nakalemiš kod tebe.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
|
« Odgovor #14 Poslato: 17. Maj 2011, 00:28:09 » |
|
Zna li neko gde da nabavim naše stare sorte šljiva kao što su ranka, požega, aženka i druge. Može i ako neko sa foruma ima da mi proda sadnice ili grančice za kalemljenje ili izdanke. Ja u mom kraju imam opstale samo neke turske veoma stare koje cu pokušati da rasadim na jesen, i ako nekog zanima pokušaću da ih ove godine slikam i opišem pošto mislim da se teško gde sad mogu naći. Neznam koje su sorte ali ih kod nas zovu turske pošto su ostale iz vremena kad je ovaj kraj bio naseljen turcima i oni su ih zasadili tako da su veoma stare. Za člana Profi - ako uspem da rasadim i nakalemim ove godine , mogu ti poslati kalem-grančicu ako možeš da ih nakalemiš kod tebe.
Azenka nije nasa vec francuska! poyegaca ima je jos uvek ja imam neki komad ali imaju sarku! opisi te sorte i slikaj bice intersantno !
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|