06. Decembar 2024, 07:55:25 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 ... 23   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Старе сорте шљива  (Pročitano 291856 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Safari

« Poslato: 02. Februar 2011, 16:52:12 »

Primetio sam da se  kod nas vrlo malo vodi racuna o domacim sortama ili biotipovima vocki! Sve je zapostavljeno pa i sljiva koja nas je odhranila u izvesnim delovima istorije. Tako le meni zapala za oko ova sorta Metlas imam podatke o njoj ali je nikada nisam video uzivo tj. siguran da sam je sreo i video pa ako neko ima slike neka postavi i detaljniji opis! Mozemo ovde da pisemo  i o drugim domacim sortama sljive! Pa navaliiiiii teeeeeee!
Sačuvana
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.15

« Odgovor #1 Poslato: 29. Mart 2011, 10:44:49 »

Ja u selu imam desetinu stabala ranke, vec su stare oho ho, mnoge su se i osusile. Ajde slikacu kad budu u fazi zrenja. Necu ni pricati kakva je rakija rankovaca, neprevazidjenog mirisa i arome. Generalno je sljiva-ranka u fazi nestajanje.  :'(
Ne znam da li ima i sadnica da se nabave?! Ako ne, onda kalemljenje...
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #2 Poslato: 29. Mart 2011, 10:46:51 »

hvala bogu da ih neko ima ajd kad stignu slikaj! A mozda i sadnice pocnes da prodajes Smiley
Sačuvana
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.16

« Odgovor #3 Poslato: 29. Mart 2011, 15:36:21 »

Ma druze, ne  razmisljam o prodaji, nego cisto ako moze da se sacuva. Koje je moje razmisljanje: Rakiju ne trosimo mnogo, lozovacu imamo dosta, a sljivovica neka bude bar od ranke, jer je neprevazidjenog mirisa.
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #4 Poslato: 29. Mart 2011, 16:20:24 »

Ma druze, ne  razmisljam o prodaji, nego cisto ako moze da se sacuva. Koje je moje razmisljanje: Rakiju ne trosimo mnogo, lozovacu imamo dosta, a sljivovica neka bude bar od ranke, jer je neprevazidjenog mirisa.
super ideja! ja se malo salim!
Sačuvana
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #5 Poslato: 06. April 2011, 14:18:54 »

@crnitrn
Nisam siguran da su sve ovo sto si pobrojao jedna ista sljiva Crvena ranka ili Darosavka po selu Darosava u okolini Arandjelovca koje se uzima kao mesto nastanka znam sta je ali mislim da su Metlas i Okruglica nesto drugo  Scratchhead neznam dali je taj metlas isto sto i piskavac u okolini Kraljeva recimo Huh?
Inace Crvena ranka se uspesno razmnozava generativno iz kostice i nije potrebno kalemljenje Thumb
Sačuvana
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.16

« Odgovor #6 Poslato: 07. April 2011, 21:15:36 »

Ovo je tacno za razmnozavanje crvene ranke. Brat je skoro iz jednog starog zapustenog sljivara navadio mladjare sljive ranke i prebacio kod sebe.
Da ne ostane ranka samo u pesmi: "Znas li draga onu sljivu ranku..."
Sačuvana
kicca
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #7 Poslato: 08. April 2011, 20:09:38 »

I ja sam zainteresovan da prikum stare vec zaboravljene sorte Crvenu Ranku vec imam a sve ostalo pokusavam da nabavim  Thumb
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #8 Poslato: 09. April 2011, 00:12:36 »

Da sinonimi su tacni ! Pojavljuju se razna imena u raznim krajevima srbije iz rzanih razloga za razne sorte!
Piskavac je jedno, metlas drugo a crvena ranka trece! crvena ranka nikao ne moze biti autenticna iz semena !!!
bilo sta razmnozeno iz semena (osim apomikticnih plodova) ne moze verno preneti 100% osobine te sorte jel dolazi do rekombinacije gena pa i ako je u pitanju samooplodnja. A kod crvene ranke je i to nemoguce jer ona ima musku sterilnost!
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #9 Poslato: 09. April 2011, 00:14:26 »

Ovo je tacno za razmnozavanje crvene ranke. Brat je skoro iz jednog starog zapustenog sljivara navadio mladjare sljive ranke i prebacio kod sebe.
Da ne ostane ranka samo u pesmi: "Znas li draga onu sljivu ranku..."
Pa on je izvadio izdanke!
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #10 Poslato: 09. April 2011, 00:23:10 »

Sinonimi za crvenu ranku:  Darosavka, Sumadinka, Crvenjaca,Ranosljiva, Sarosljiva!
Dakle metlas je dragacevka a Crvena ranka je Darosavka znaci nemaju veze jedna sa drugom! Jeste po selu darosave!
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #11 Poslato: 09. April 2011, 00:26:41 »

Sinonimi za Pozegacu: Madjarka(Madzarka kao je neki zovu), Bistrica, Bosanka, Čokešinka,Jesenka,
Sačuvana
Profi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.16

« Odgovor #12 Poslato: 12. April 2011, 16:58:00 »

Da, izvadio je izdanke, a ja sam brzo citao i nisam obratio paznju. Hteo sam da kazem da nije problem nabaviti je, a izdanci lako nicu, tako da...
Sačuvana
Gofer
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.5.19

« Odgovor #13 Poslato: 16. Maj 2011, 18:37:24 »

Zna li neko gde da nabavim naše stare sorte šljiva kao što su ranka, požega, aženka i druge. Može i ako neko sa foruma ima da mi proda sadnice ili grančice za kalemljenje ili izdanke. Ja u mom kraju imam opstale samo neke turske veoma stare koje cu pokušati da rasadim na jesen, i ako nekog zanima pokušaću da ih ove godine slikam i opišem pošto mislim da se teško gde sad mogu naći. Neznam koje su sorte ali ih kod nas zovu turske pošto su ostale iz vremena kad je ovaj kraj bio naseljen turcima i oni su ih zasadili tako da su veoma stare. Za člana Profi - ako uspem da rasadim i nakalemim ove godine , mogu ti poslati kalem-grančicu ako možeš da ih nakalemiš kod tebe.
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #14 Poslato: 17. Maj 2011, 00:28:09 »

Zna li neko gde da nabavim naše stare sorte šljiva kao što su ranka, požega, aženka i druge. Može i ako neko sa foruma ima da mi proda sadnice ili grančice za kalemljenje ili izdanke. Ja u mom kraju imam opstale samo neke turske veoma stare koje cu pokušati da rasadim na jesen, i ako nekog zanima pokušaću da ih ove godine slikam i opišem pošto mislim da se teško gde sad mogu naći. Neznam koje su sorte ali ih kod nas zovu turske pošto su ostale iz vremena kad je ovaj kraj bio naseljen turcima i oni su ih zasadili tako da su veoma stare. Za člana Profi - ako uspem da rasadim i nakalemim ove godine , mogu ti poslati kalem-grančicu ako možeš da ih nakalemiš kod tebe.
Azenka nije nasa vec francuska! poyegaca ima je jos uvek ja imam neki komad ali imaju sarku! opisi te sorte i slikaj bice intersantno !
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 23   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.024 sekundi sa 22 upita.