Kratkoglavi
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 49
Ako kaniš pobjediti nemoj izgubiti
|
|
« Odgovor #45 Poslato: 11. Novembar 2011, 19:10:45 » |
|
Ma slikaćemo sledeći put, ceo diverzitet sorti, hibrida i biotipova koje smo na tom malom prostoru videli. Tek smo počeli druženje.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 55
|
|
« Odgovor #46 Poslato: 11. Novembar 2011, 19:22:55 » |
|
Sve je to skupljeno u kacu, sada je u mekoj rakiji da malo "dane" a onda prepek. Bistrice moraćeš da navratiš da na licu mesta u Rakiji probaš rakiju
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #47 Poslato: 11. Novembar 2011, 21:05:32 » |
|
Hvala na pozivu. Vjeruj da će mi biti čast i veliko zadovoljstvo.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
|
crnitrn
|
|
« Odgovor #49 Poslato: 04. Januar 2012, 11:33:34 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Sale VR
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #50 Poslato: 08. Januar 2012, 14:22:27 » |
|
Covece hvala ti veliko na fotografiji koju si postavio!!! Na ovu fotografiju cekaju ljudi!!! Meni je bila potrebna da vidim Crvenu Ranku o kojoj se toliko prica a niko nema sliku Hvala ti jos jednom!!!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
NSM
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 65
|
|
« Odgovor #51 Poslato: 08. Januar 2012, 14:51:31 » |
|
I to pazi, imao sliku a cekao januar da je postavi
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
|
« Odgovor #52 Poslato: 08. Januar 2012, 15:55:27 » |
|
I to pazi, imao sliku a cekao januar da je postavi hteo sam odmah da je postavim onda su me obuzeli radovi na poljoprivredi i zaboravio sam ina temu ina sliku sada kada je dosla zima ja sam dokon pa sam se setio
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
crnitrn
|
|
« Odgovor #54 Poslato: 08. Januar 2012, 16:10:06 » |
|
Covece hvala ti veliko na fotografiji koju si postavio!!! Na ovu fotografiju cekaju ljudi!!! Meni je bila potrebna da vidim Crvenu Ranku o kojoj se toliko prica a niko nema sliku Hvala ti jos jednom!!! Kod mene ranku greskom zovu piskavac
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
|
« Odgovor #55 Poslato: 09. Januar 2012, 00:27:42 » |
|
Ovu sljivu u nasem kraju zovu Trgonja ili Trgonjka. Interesantna je zato sto joj nije potrebna zastita, ali je kako kazu ljudi iz tih krajeva odgovaraju samo posebna podrucja (sa vlaznijim zemljistem) bar samo tako cuo. Stablo nisam video i ne znam da li je samooplodna. Doneo mi je drug samo kesu plodova da je probam. Ima interesantan ukus, preslatka je ali na kraju u ustima se oseti kao malo gorcine-tanina-tako mi deluje To je sve sto sam mogao da zakljucim.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
|
« Odgovor #56 Poslato: 09. Januar 2012, 10:54:17 » |
|
Molio bih admina da ovoj temi promeni ime u stare domace sorte sljive
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
|
« Odgovor #57 Poslato: 09. Januar 2012, 11:01:30 » |
|
Pozegaca, autor moja malenkost
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #58 Poslato: 09. Januar 2012, 11:26:26 » |
|
Pošto si je ti i otvorio, a naziv je primjereniji, vjerujem da će to lozar i uraditi. Ujedno i jedan doprinos sa radom domaćih autora, na žalost samo na engleskom, koji pored evidentiranja daje neke elemente za lakše prepoznavanje ovih sorti šljive. Boja, oblik, težina ploda, veličina, vrijeme cvjetanja, zrenja i sl. http://www.scielo.br/pdf/babt/v53n6/a05v53n6.pdf
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Sale VR
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #59 Poslato: 09. Januar 2012, 14:59:09 » |
|
Meni ova sljiva(trgonjka) kojoj sam slikao samo plod, lici najvise na Mudaru zbog oblika A kao sto je i bistrica postavio link sa autohtonim sortama sljive slaze se i boja, jer crvenu pokozicu imaju samo Crvena Ranka, Metlas, Mudara. Velicina sljive je veoma mala, ali je i karakteristicnog oblika zbog suzenja prema drsci ploda u obliku suze! Obecavam da cu je na prolece slikati i dati vise informacija o njoj, jer zasluzuje!!! Ima jos nekoliko sorti (?) sljiva o kojima su mi ljudi pricali, ali to nisam slikao, koje su odlicne za proizvodnju sljivovice!!! Na prolece "Sony" u ruke!!!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|