08. Oktobar 2024, 19:46:41 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Odnos kg grožđa prema litra muljevine?  (Pročitano 51584 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
mile39
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows Server 2003
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Poslato: 14. Februar 2011, 14:20:13 »

Novi sam na ovom forumu i za početak srdačno pozdravljam sve forumaše!

Imam vikendicu blizu Slankamena i 2009. godine sam kupio inox bure od 300 litara sa plivajućim poklopcem, 4 plastišna bureta od 120 litara i kacu od 350 litara. Komšinica pored mene je imala grožđe i od nje sam ga kupio i izmuljao sa odvajanjem peteljki. Napunio sam ukupno 700 litara kljuka i imao oko 20 kg peteljki. Pošto nismo imali veliku vagu, komšinica je rekla da je odnos: 1kg grožđa daje 1,25 litara muljevine. Da bih joj platio po kilogramu, njen proračun je bio: 700l/1,25 = 560 kg + 20 kg petelj. = 580 kg grožđa.

Ja sam joj platio tu količinu grožđa, međutim, imam blagi osećaj da se ona prešla u računici, i to u korist njene štete. Tražio sam po internetu, međutim, nisam uspeo naći odgovor na pitanje:
- Koliko se od 100 kg grožđa dobije litara kljuka? ili
- Za 100 litara kljuka koliko treba kila grožđa?

Ako neko zna odgovor, mnogo mu hvala ako ga podeli sa mnom. Pozdrav

PS Vino mi je bilo odlično, ovih dana moja lepša polovina i ja ispijamo poslednje kapi ružice. U 2010 nismo pravili vino jer je grožđe u okolini nas bilo očajno! Ipak smo pre neki dan kupili još jedno inox bure od 300 litara, valjda će ove godine grožđe biti bolje.
Sačuvana
viktor.teg
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #1 Poslato: 16. Februar 2011, 21:07:26 »

Pa pazi ovako, nisam strucnjak ali mislim da tu nema sta da se racuna.

Ja bih rekao 1 kg grozdja = 1kg kljuka i to je to. E sad, minus 20kg tih peteljki = 680 kg grozdja. Nema druge, jeste rebus ali grozdje je 97% voda (lupio, nemoj da me citiraju sad znalci Cheesy) !!

Sačuvana
mile39
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows Server 2003
Browser:

« Odgovor #2 Poslato: 16. Februar 2011, 21:28:38 »

Viktore, u pravu ste da je 1kg grožđa = 1 kg kljuka, međutim ja sam dobio 700 litara kljuka i 20 kg peteljki! Pitanje je koliko je to bilo kilograma grožđa. Samo kod čiste vode je 1 litar vode težak jedan kilogram.  Scratchhead
Ovo pitanje me muči, jer me na jesen čeka kupovina grožđa kojim teba da dobijem 1200 litara kljuka, te me interesuje koliko kilograma grožđa treba da naručin i kako ga premeriti kad nemam veliku vagu. Meriti po 5 ili 10 kg bilo bi jako zamorno. Shocked

Moraću da kupim sada u Merkatoru kilo grožđa i da vidim da li u vodi pliva ili tone. Ako pliva, od 1 kg grožđa se dobije više od litre kljuka, a ako tone dobija se manje od litre. dohfly

Viktore hvala na trudu i pozdrav, JM
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #3 Poslato: 16. Februar 2011, 22:51:16 »

Iz Arhimedovog zakona neminovno slijedi da je zapremina istisnute tečnosti jednaka zapremini uronjenog tijela. Dvije posude različite veličine treba staviti jednu u drugu, onu manju napuniti vodom do vrha. Nakon toga u nju pažljivo staviti kilogram grožđa. Količina vode koja je napustila prvu posudu je mjera zapremine 1 kg. grožđa. Na sličan način je nastao onaj čuveni uzvik "Eureka".
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
mile39
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows Server 2003
Browser:

« Odgovor #4 Poslato: 16. Februar 2011, 23:26:14 »

Pozdrav Bistrici, Arhimedov zakon sam znao pre 50 godina, ali sad mi u februaru fali 1 kg grožđa, koji mogu samo da kupim u Merkatoru po 300 din/kg!!!!! Angry

Hvala Bistrica, pozdrav, JM
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #5 Poslato: 16. Februar 2011, 23:58:13 »

Ako ti je puno kilogram onda kupi 100 grama, a ako te je stid onda reci da ne kupuješ sebi nego Arhimedu.
Nemoj se uvrijediti, nije ništa zlonamjerno, samo nisam mogao odoljeti.
Veliki pozdrav i tebi.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
viktor.teg
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #6 Poslato: 17. Februar 2011, 00:11:10 »

Mile, 2 stvari:

-taj koji prodaje grozdje mora da ima vagu..
- i drugo, kupite 1300kg....ne berite brigu, ionako ce da vas pokradu za 50-ak kila na tu sumu  Grin tako da sva racunica pada u vodu  dohfly

Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.12

« Odgovor #7 Poslato: 17. Februar 2011, 00:25:46 »

Grozdje kupuj prema zapremini sudova koje imas. U zavisnosti od sorte zavisi koliko sire/vina dobijas od 100 kg grozdja. Mozes racunati sa 75 litara vina od sto kg grozdja, ako nemas konkretnije podatke za sortu koju kupujes..
Sačuvana
mile39
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows Server 2003
Browser:

« Odgovor #8 Poslato: 17. Februar 2011, 00:40:36 »

Pozdrav Diodi, taj podatak sam našao i nije sporan i bitan, jer sam prvi put imao 700 litara kljuka: 4x100 l u 4 plastična bureta od 120 litara i u kaci 300 litara. Kad sam otakao rampaš, iz svake posude sam odlio oko 40 litara i napunio inox od 300 litara. Kljuk sam presuo u plastičnu burad, dolio malo vode i kasnije od toga pekao rakiju i dobio oko 90 litara jačine 50 stepeni.

Nego Diodo, nick ti ima veze sa elektronikom. Da li je to slučajno li namerno? Ja sam završio ETF jako davno pa smo možda kolege!

Pozdrav, JM
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13

« Odgovor #9 Poslato: 17. Februar 2011, 17:00:36 »

Nema nikakve veze sa elektronikom, imam lemilicu u alatu ali je slabo koristim Grin
Ja sam zavrsio tehnoloski tako da nismo kolege, jesmo inzenjeri ali razlicite struke...
Dioda je ostalo od ranije, bez nekog posebnog znacenja i smisla Wink
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.108 sekundi sa 21 upita.