Djordjije
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
Starost: 41
|
 |
« Poslato: 16. Februar 2011, 10:25:05 » |
|
Zdravo svima, Nijesam uspio da nadjem ovu temu na forumu pa odlicih da je otvorim  Da li neko zna postupak pravljenja pjenusavog vina, cisto amaterski 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Milosmd
Mlađi član

Van mreže
Starost: 33
|
 |
« Odgovor #1 Poslato: 16. Februar 2011, 10:41:57 » |
|
i mene to isto zanima nadam se da ce ljudi koji znaju napisati nesto o tome
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 46
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 7.0
|
 |
« Odgovor #2 Poslato: 16. Februar 2011, 16:36:47 » |
|
Ukratko,posle fermentacije,vino se flasira uz dodatak male kolicine secera.Zatvara se cepovima koji se vezuju zicom da ne bi izletali iz flasa zbog pritiska koji se stvara sekundarnom fermentacijom u boci.Onda se flase redjaju u police sa nagibom(grlic na dole).Svakih nekoliko dana se flase okrecu za cetvrtinu kruga kako bi talog polako silazio prema cepu.Posle toga se grlici provlace kroz neku tecnost(zaboravio sam tacno koju,pa da ne lupam)a njena temperatura je -50 ili cak i vise.Pri tome se talog pri cepu zamrzava sa malom kolicinom vina.Skidaju se zice i cepovi izlecu sa komadom leda u kome je talog.Stavljaju se drugi cepovi i vino ide na odlezavanje(prodaju)Naravno ovo je samo ukratko proces proizvodnje.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Milosmd
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #3 Poslato: 16. Februar 2011, 17:53:56 » |
|
ako neko zna o ovome nesto opsirnije dobro bi bilo da nas prosvetli
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shaykash
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #4 Poslato: 16. Februar 2011, 18:30:33 » |
|
Јако интересантна тема.  Ја се придружујем онима који би експериментисали са одређеном количином вина и правили шампањац по различитим рецептима 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #5 Poslato: 17. Februar 2011, 00:23:00 » |
|
U teoriji je vrlo jednostavno a u praksi pakao  Treba znanja, vremena i iskustva.... Potrudicu se da napisem nesto opsirnije ili u najgorem slucaju da skeniram par stranica iz knjige pa cu postaviti na forum..
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 57
|
 |
« Odgovor #6 Poslato: 17. April 2011, 17:29:20 » |
|
Sa penušavim vinima eksperimentišem desetak godina. Prva boca mi jw pukla, iduće godine kiselo i mutno. Uglavnom treba imati mlado vino ( februar) koje je bogato kiselinama, tj grožđe je malo ranije obrano. U takvo vino dodaje se 26 - 30 gr šećera po litri. Originalnost postižete kombinacijom različitih šećera, eksperimentišite. Kvasac koji koristite je ili specijalni za penušava vina ( naručite preko NET-a), ili radite sopstveno selekcionisanje. Kvasac skidate sa vina ( penu ), prokuvate vino, ohladite na oko 10 st.C, sumporišet sa 30gr/ 100 lit. i ostavite zatvoreno da krene vrenje ( u januaru ). Ako ne krene vrenje za 2 - 3 nedelje zagrevajte polako i provetravajte. Penu sa ovog vina skidati i držati u frižideru do upotrebe. U vino za penušavo vino dodajemo šećer, kvasac i pola od preporučene doze prihrane za kvasce koju kupujete u prodavnici. Nakon ovoga vino sipate u boce, zatvarate boce krunskim čepom 29 mm, ili plastičnim pampurom i vezujete sa žicom. Boce odlažete u podrum ( temp 13-15 st.C ), u horizontalan položaj na najmanje 1 godinu. Zatim skidate talog ( degožirate ) i po želji dodajete ekspedicioni liker. Eksperimentišite !!
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #7 Poslato: 18. April 2011, 10:31:45 » |
|
Mislim da je u kucnim uslovima jednostavnije raditi sampanjizaciju u tankovima nego u flasama... Onda ostaje problem flasiranja - kako god da radis problemi  Kako odvajate talog?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #8 Poslato: 18. April 2011, 13:05:19 » |
|
Za odvajanje taloga poptreban vam je specijalni rashladni uređaj, koji u sebi sadrži tečnost ohlađenu na - 25 st C, umakanjem grlića boce (u kojem se nalazi talog)na nekoliko sekundi, dolazi do smrzavanja taloga i dela vina. Polaganim ispravljanjem boce da grlićem na gore, u momentu kada mehur vazduha stigne u grlić boce vrši se očepljivanje krunskog čepa ( zato je bolji krunski čep o plastičnog pampura ). Vino pod pritiskom izbacuje talog i deo vina, koji se nakon toga nadoknađuje ili sa istim vinom ili sa ekspedicionim likerom. Prevođenje taloga u grlić boce vrši se tako što se boca iz horizontalnog polčožaja, na posebnim dtalažama prevodi u skoro verikalan u toku 2-3 meseca, uz svakodnevno blago okretanje boce 2-3 puta oko svoje ose, sa time da je boca u odnosu na prethodno okretanje uvek pomerena za 1/8 kruga, zbog lepljenja taloga na zidove boce. Zaboravi sam ranije da kažem da u toku godine zrenja nakon punjenja boca , one se moraju povremeno okretati isto zbog lepljenja taloga na zidove boca. Inače boce se ne smeju protresati, a i zrenje mora biti na mirnom mestu bez vibracija, ako želimo da dobijemo vrhunski kvalitet.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #9 Poslato: 18. April 2011, 13:24:18 » |
|
Šampanjizacija u buretu je moguća i u kućnoj radinosti, npr u metalnom buretu od piva. Flaširanje nije toliki problem jer isto to metalno bure možete ubaciti u zamrzivač od 200 - 300 litara i nakon nekoliko časova hlađenja lagano pretočite vino u boce. Ali veoma velik problem je skidanje taloga, jer u momentu smanjenja pritiska u buretu, bez obzira na dobro ohlađeno vino, dolazi do uzmućenja vina zbog toga što se CO2 vezuje za talog i vino lakše peni. Primer je kad u penušavo vino u čaši sipate malo peska ono počinje jače da peni ,( glupo, ko još sipa pesak u šampanjac). Rešenje bi bilo nekako skinuti talog iz bureta pre pretakanja u boce !? Kako ? Prihvatam sve pametne predloge. Ostao sam dužan da kažem da ja iz boca talog skidam tako što bocu sa čepom na dole dtavljam u zamrzivač sandučar 300 litara na 35 minuta. Nakon toga okrećem, otvaram, ponovo začepljujem sa drugim čepom, i vezujem žicom, koju sam izrađujem po kalupu, od 1,2 mm pocinkovane žice. Malo teže nabavljam krunske čepove 29 mm, za primarno čepiranje šampanjskih boca. Ako meko može pomoći za njihovu nabavku u Srbiji nek mi javi meilom. Hvala.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
darko
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 51
|
 |
« Odgovor #10 Poslato: 18. April 2011, 13:42:02 » |
|
a da li moze da se uvodi co2 iz celicne boce koji bi drzao uvek pritisak na istom nivou kako bi se izbeglo zamucenje. hteo sam da probam prosle jeseni ali sam se nasao pred istim problemom , a sampanjizaciju u flasama nisam ni hteo da pokusam jer je to dugotrajan i pipkav posao.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #11 Poslato: 18. April 2011, 14:29:20 » |
|
bodo, ti to bas skolski radis  Koje kolicine su u pitanju? Nesto manje, za tvoju dusu ili ide i na trziste? Kada je u pitanju sampanjizacija u tankovima onda se radi izobarska filtracija. Imas dva zatvorena suda, u jednom je sampanjac a drugi je prazan. Pritisak u oba mora biti isti a izmedju njih je filter pumpa. Na ovaj nacin se odradi filtracija bez penjenja, kao da je u pitanju obicno vino. Flasira se na isti nacin, u bocu se prvo dovede CO 2 pod pritiskom a onda se sipa sampanjac...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #12 Poslato: 18. April 2011, 20:04:42 » |
|
Zasad je to samo za moju dušu. Ali sada sam nabavio oko 200 boca, za malo veći eksperiment sa različitim varijantama ekspedicionog likera. Uz dobar rod grožđa ove godine, ako bog da, 2013 mogao bih se i sa penušavim vinom pojaviti u Temerinu, pa ako bude kao sa ostalim vinima , onda ko zna. Bitno je imati velike planove, uz trud sve je moguće. Ali plan mi je popuniti jednu prazninu na Srpskom tržištu, pa makar sa 500 - 700 boca penušavog vina godišnje, po mogućnosti ekstra kvalitete. Zato ide sporo sa mnogo eksperimenata, pa i ulaganja. Bićemo u kontaktu, pa ako se tako strefi možemo i koju bocu degustirati u budućnosti. Što se tiče vrenja u tankovima nisam toliko zainteresovan, više idem ka vrenju u bocama, tzv. šampanj metoda, kojom se jedino mogu postići vrhunski kvaliteti. jest komplikovanije i zahtevnije , ali to je i izazov u svemu, jer ipak penušavo vino je kraljica svih vina. Pz.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #13 Poslato: 19. April 2011, 09:12:26 » |
|
Cini mi se da u skriptama imam recepturu za ekspedicioni liker, ako hoces mogu ti poslati pa uporedi sa tvojim recepturama...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Milosmd
Mlađi član

Van mreže