03. Oktobar 2024, 11:41:18 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 25 26 [27]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rezidba vinove loze  (Pročitano 363303 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #390 Poslato: 18. Jun 2018, 22:32:46 »

Na visinu prve žice.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Etanol
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #391 Poslato: 18. Jun 2018, 23:44:41 »

Na visinu prve žice.

A koliko pupova ostavite i kada ih skidate dali u stanju mirovanja ili skidate mlaz na početku vegetacije ?

Hvala  Smiley
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #392 Poslato: 19. Jun 2018, 15:18:37 »

Citat
A koliko pupova ostavite..

Tri.

Citat
kada ih skidate dali u stanju mirovanja ili skidate mlaz na početku vegetacije

Najbolje bi bilo zimi.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
verbatim
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #393 Poslato: 03. Mart 2019, 07:57:29 »

Kako sada ovo da orezem za Gijo jednogubo? Smiley Pod 1 odrezem skroz dole a pod broj 2 odrezem u visini prve zice?  Ili ovaj drugi lastar orezem kod broja 3 pa savijem uz prvu zicu?

IMG_0614 by predrag11, on Flickr
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #394 Poslato: 03. Mart 2019, 10:24:27 »

Jedan ukloniš skroz. Dva skratiš na visinu 3će žice, i zavežeš na drugu žicu.
Sačuvana

Čehov
verbatim
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #395 Poslato: 03. Mart 2019, 11:52:07 »

hvala Thumb
Sačuvana
Satir
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #396 Poslato: 22. Novembar 2020, 17:24:54 »

Pozdrav članovima!
Već se neko vrijeme pitam nešto oko vezanja v. loze nakon rezidbe. Vidio sam da ljudi šparone (lucnjeve , dugo rodno drvo) vežu uglavnom na 3 načina :
  1) tako da su vrh i baza u istoj visini a lucanj čini manje ili više pravilan luk
  2) tako da je šparon savijen najviše u 2. i 3. internodiju i privezan za donju žicu
  3) tako da je šparon paralelan s donjom žicom ( manje-više vodoravan)
Zanima me koja logika stoji iza kojeg načina ,koje su im prednosti i mane...čuo sam više teorija o tome npr. da je kod vodoravnog šparona ravnomjerna rodnost mladica (osobno vežem na način br. 2 i primijetio sam da su kod nekih sorti mladice na najvišem položaju nerodne). Uglavnom ,zanima me da li postoje pravi i krivi načini i što na to kaže struka?
Sačuvana

Pitam jer ne znam
Satir
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #397 Poslato: 22. Novembar 2020, 17:53:41 »

Ja lično bih išla na to da u tvom slučaju dajem sve više šanse sortama poput Cabernet F.ili S.
Sorta koja bi menjala odredjeni procenat Hamburga,što kod Rose vina što kod crvenih.Zahtjevan je u smislu fizičkog rada kod rezidbe,ali otporan na većinu bolesti i niske temp,a daje vina vrhunskog kvaliteta!

LP!
Znate li možda da li je izdvojen klon m. hamburga koji rodi na kratkom rodnom drvu? Moj otac je imao merlot i hamburg 50/50 i svi čokoti hamburga osim jednoga su imali nerodne reznike i prvih 4-5 pupova na šparonu tako da smo nakon par godina počeli razmišljati kako smo mogli posaditi trsove na manji razmak te vezati šparone unakrsno (ah da,bio je dvostruki gijo) jer je sredina bila prazna ili (što bi bilo najbolje) da je sve merlot. Jedan jedini trs m. hamburga je rodio na reznicima i prvim pupovima šparona pa mi se nametnulo ovo pitanje...taj vinograd je sađen '82. pa se možda nešto i promijenilo od tada.
Sačuvana

Pitam jer ne znam
Душан
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 36

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 83.0

« Odgovor #398 Poslato: 23. Novembar 2020, 14:24:12 »

Pozdrav članovima!
Već se neko vrijeme pitam nešto oko vezanja v. loze nakon rezidbe. Vidio sam da ljudi šparone (lucnjeve , dugo rodno drvo) vežu uglavnom na 3 načina :
  1) tako da su vrh i baza u istoj visini a lucanj čini manje ili više pravilan luk
  2) tako da je šparon savijen najviše u 2. i 3. internodiju i privezan za donju žicu
  3) tako da je šparon paralelan s donjom žicom ( manje-više vodoravan)
Zanima me koja logika stoji iza kojeg načina ,koje su im prednosti i mane...čuo sam više teorija o tome npr. da je kod vodoravnog šparona ravnomjerna rodnost mladica (osobno vežem na način br. 2 i primijetio sam da su kod nekih sorti mladice na najvišem položaju nerodne). Uglavnom ,zanima me da li postoje pravi i krivi načini i što na to kaže struka?

Које сорте треба да вежеш?
Sačuvana
Stranice: 1 ... 25 26 [27]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.098 sekundi sa 22 upita.