zoća
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #420 Poslato: 12. Januar 2013, 17:37:03 » |
|
U Sr. Karlovce i naručuj, a koje sorte zavisi od potrebe dali za vino, rakiju itd. Za rakiju opet stvar ukusa, sorta NEOPLANTA je specifične arome i veoma pogodna za prelepu rakiju a i za vino, pa onda BAČKA od koje je lepo vino i može da spada u neprskane sorte, rađa obilno a nema puno održavanja, pa moldava pa viktorija pa ...... Kažem stvar želje i ukusa. Nema svako vremena da posveti svu pažnju vinogradu pa onda sadi manje osetljive sorte a opet neko ko jako voli i ima vremena sadi sve i sve mu rađa i prezadovoljan je, nema pravila ali sam ja nekako privržen ovim vojvođanskim sortama samo zato što su napravljene za naše podnevlje. Ni slučajno ne podcenjujem ostale i daleko poznatije sorte koje se uglavnom uzgajaju po srbiji. Probaj rakiju (na primer) u slavoniji, ili vino, od istog vrsta grožđa, pa probaj kod nas, pa onda niže u šumadiji, sasvim drugačije, e to je već do podnevlja. Tako da, želje su jedno, ukus drugo, ljubav jedno a mogućnost šesto itd , itd , dovoljno sam udavio. Evo karlovački sajt, tu im je ponuda i kontakt http://www.hortikultura.edu.rs/sorte-vocaka-i-vinove-loze-stvorene-u-departmanu.phpNije raklama, ni slučajno, samo mišljenje !
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
MilanR
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #421 Poslato: 15. Januar 2013, 10:09:26 » |
|
Evo da ponovim pitanje.......
Pripremio sam zemljište za prolecnu sadnju (nadjubreno, bacen npk, izrigolovano). Imao sam ideju da sadim Hidroburom, medjutim, sad posle citanja vasih iskustava dvoumim se!
Pitanje: Ako bih isao na klasicni nacin "Asovom", da li ima potrebe uopste ispostovati nacin sadnje ( mislim na stavljanje djubriva u rupe) a s obzirom na jesenju pripremu zemljišta?
hvala unapred
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goran92
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 33
|
 |
« Odgovor #422 Poslato: 15. Januar 2013, 13:06:25 » |
|
moje misljenje je da netrebas,samo iskopaj rupe i sadi. jer sam i ja jesenas isto to sve uradio,ali su me prilike omele u sadnji tako da cekam proljece 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goks
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #423 Poslato: 15. Januar 2013, 13:16:42 » |
|
Stajnjak je koristan ali nije neophodan, bitno je redovno zalivati u prvoj godini naročito ako opet bude sušna godina.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goran92
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #424 Poslato: 15. Januar 2013, 17:43:34 » |
|
naravno,ali kad ga već imam čitavu gomilu što da ne stavim  stavio sam u 2 navrata pod plug i tanjirače kud ce mi ici redovi po pola metra sa jedne i druge strane a zalijevanje se podrazumijeva,samo da se ovakva godina nikad vise ne ponovi... nikad mi podrum nije bio prazniji :'(
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dobar covek
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #425 Poslato: 19. Januar 2013, 21:03:44 » |
|
ZDRAVO DOBRI NARODE ! ! ! SRECNA NOVA 1. i 2. ,BOZIC, A POSTO JE DANAS BODOJAVLJENJE POZDRAVICU VAS SA ,, BOG SE JAVI,,  ja sam nov na forumu,citao sam nesto tako o vinu i grozdju pa zalutah i ovde kod vas.... elem ja sam jos mlad, 20 god. tek,medicina je moja ,,struka,, ali planirao sam i razmisljo u buducnosti da imam svoj vinograd od 1ha, i onako zelja mi je da to bude crna tamnjanika (inace jos ni zemljiste nemam,zato sam ovde da planiramo svi zajedno)...  )) sta vi mislite,da li se isplati upustati se u tu avanturu ?  prvo zato sto je malo ima,a i zbog njenog mirisi i arome.... ja nisam uopste neki zaljubljenik alkohola,ali kada sam pre par godina probao tamnjaniku taj miris i ukus se nekako urezao i to je to  ALI UBISTE MI VOLJU GORE U NAVEDENIM DELOVIMA GDE SE POMINJE 20-25- I VISE HILJADA EURA :'(  unapred hvala, i pozzz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 43
|
 |
« Odgovor #426 Poslato: 19. Januar 2013, 22:02:00 » |
|
pa kreni od 10 ari pa polako 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goran92
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #427 Poslato: 19. Januar 2013, 23:02:12 » |
|
moje mišljenje je da ti treba za pocetak jedno pola dunuma zemlje i to posadi i kupi jedno plasticno burence od 100 litara za fermentaciju i jedan stakleni galon za vino i to je to uz jos neke sitnice za amatersku proizvodnju  šta ostali misle o ovome?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dobar covek
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #428 Poslato: 20. Januar 2013, 00:58:04 » |
|
da,tako i najbolje da se pocne sa manjom povrsinom....  a da li npr ima da neko otkupljuje ovu sortu grozdja,dok ja ,,ne stanem na noge,, da ne bi propadalo grozdje.....?  a da,zanima me i da li znate koliki je prinos tamnjan.po ha,i koliko se vina dobije....? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 43
|
 |
« Odgovor #429 Poslato: 20. Januar 2013, 08:37:29 » |
|
koju god sortu da uzgajas ako zelis kvalitet ne bi trebao da forsiras vise od 2-3 kg po cokotu dakle u zavisnosti od razmaka izmedju cokota i redova minimum 6 t po hektaru/sto se plasmana tice mislim da neces imati problema,na kvantasu u bg se sve proda 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goran92
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #430 Poslato: 27. Januar 2013, 19:40:16 » |
|
imam želju da jednog dana podignem jedan vinograd cirka 2-3 dunuma,sa što više raznih sorti loze,samo za svoju dušu 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 58
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 9.0
|
 |
« Odgovor #431 Poslato: 28. Januar 2013, 00:04:14 » |
|
i ja imam isto pitanje,ja vrsim popunu osusenih sadnica,zemljiste sam dobro nadjubrio prosle godine,i sad dok sam kopao rupe nailazio sam na dosta stajnjaka u zemlji
Postovani imam dilemu...
Pripremio sam zemljište za prolecnu sadnju (nadjubreno, bacen npk, izrigolovano). Imao sam ideju da sadim Hidroburom, medjutim, sad posle citanja vasih iskustava dvoumim se!
Pitanje: Ako bih isao na klasicni nacin "Asovom", da li ima potrebe uopste ispostovati nacin sadnje ( mislim na stavljanje djubriva u rupe) a s obzirom na jesenju pripremu zemljišta?
hvala unapred
postoji mogućnost da kao lazarcobi, prevrnete prošlogodišnji stajnjak ali to ne znači da imate ne znam kakvu rezervu hraniva u zemljištu već da vam je stajnjak slabo zgoreo, pa se vidi. kod takvog stajnjaka, koji traži vodu za završetak procesa "zgorevanja", ove godine će vam se gomila ljudi žaliti na njive koje su "pređubrenje", jer, navodno, stajnjak izvlači vodu (što je donekle tačno), a s druge strane bez vode nema ni đubrenja. slobodno đubrite kad god vam to uslovi dozvoljavaju. nema gornje granice kada je stajnjak u pitanju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nesha
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #432 Poslato: 05. Februar 2013, 11:04:36 » |
|
Pozdrav vinogradari. Zovem se Nenad i iz okokline Lazarevca sam. pošto se ne bavim nikakvim vidom poljoprivrede, a imam nesto obradive površine pretprošle godine sam zasadio nešto šljive za ogled a ovog proleća ću posaditi i nekih 5ari vinskih sorti za svoju dušu. teren je blago nagnut u pravcu sever-jug, osunčan preko celog dana. Nisam imao mogućnosti da duboko preorem zemlju pa sam od prošlog proleća nekoliko puta preorao parcelu, a planiram da sadjenje izvršim burgijom za sađenje voća prečnika 40cm.Za đubrenje ću koristiti ugoreli ovčiji stajnjak i NPK 5:16:24 u preporučenim količinama. Što se sorti tiče biće raspoređeni sa po 40% Kaberne i Merlot, a sa 20% Frankovka. međuredno rastojanje će mi biti 2m, a između čokota 0.9m. Duži niz godina imam 30 čokota stonih sorti i imam predstavu o tome šta me čeka sa vinogradom  Planirao sam da uzgojni oblik bude Roajatska Kordunica. I, na kraju, sadni materijal ću nabaviti u Konjuhu, da ne reklamiram proizvodjača. Pažljivo sam iščitao sve postove vezane za temu vinogradarstva, i na osnovu svega odlučio se upravo za ovakav način rada. Ono što me zanima je: 1, Da li je način sadnje u redu? 2. Da li je uzgojni oblik u redu? 3. Da li ima zamerki na izbor sadnog materijala u smislu sortimenta i odnosa broja sadnica? 4. Da li ima bilo kakvih preporuka i saveta od strane iskusnih vinogradara pre podizanja zasada? Svi ovi saveti se traženjem mogu naći u različitim temama, ali bih voleo da neko ipak da svoj sud na jednom mestu. unapred hvala svima.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
miticd
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 61
|
 |
« Odgovor #433 Poslato: 05. Februar 2013, 18:51:54 » |
|
1, Da li je način sadnje u redu? 2. Da li je uzgojni oblik u redu? 3. Da li ima zamerki na izbor sadnog materijala u smislu sortimenta i odnosa broja sadnica? 4. Da li ima bilo kakvih preporuka i saveta od strane iskusnih vinogradara pre podizanja zasada? razmak ti je u redu,zavisi od masina za obradu!bitno je da bude veci od visine redova ja razmisljam izmedju Roajatske Kordunice i Gija sortiment ti je ok a ti pravis sam kombinaciju koja ti se svidja tu nema formule poz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nesha
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #434 Poslato: 05. Februar 2013, 20:36:03 » |
|
Hvala na odgovoru.. Procitao sam to da razmak treba biti veći od od visine redova i zato idem na 2m medjuredno.. Za sada sam pripremio kultivator imt 506, za njega moze i manji medjuredni, ali bolje da ispoštujem sve uslove..
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|