sale
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #435 Poslato: 05. Februar 2013, 21:53:35 » |
|
Bolje idi na 2,7m,mozda ces nekada obradjivati traktorom.Posle to ne mozes da ispravis.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nesha
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #436 Poslato: 05. Februar 2013, 22:20:47 » |
|
Razmisljao sam i o tome.. Medjutim prostor mi ne dozvoljava da npr idem u duzinu a smanjim broj redova.. Povrsina je 20 x 27 metara, i to 27m u pravcu sever-jug, a tako sam mislio da okrenem redove..
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 43
|
 |
« Odgovor #437 Poslato: 06. Februar 2013, 07:55:28 » |
|
to mozes i motokultivatorom s obyirom na velicinu parcele,tako da mozas ici i na manji medjuredni razmak npr 180
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nesha
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #438 Poslato: 06. Februar 2013, 09:55:29 » |
|
Upravo sam se čuo sa prodavcem sadnica. Biće u mogućnosti da mi isporučisadnice oko 20-og februara. ja sam čitao da se sadnja vrši kada se zemlja zagreje, dakle, sredinom marta. To sam mu i rekao, a on mi je odgovorio da sadnice drzim napolju, 20cm zakopane u pesak i da ih sadim po potrebi.. Da li je to dobar način?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 43
|
 |
« Odgovor #439 Poslato: 06. Februar 2013, 13:20:46 » |
|
ne razumem zasto bi uzimao u februaru pa ih cuvao  loza moze da se sadi do kraja aprila,sta ako se mart okisa pa sadnja ne bude moguca,najbolje ti prati vremensku prognozu odaberi datum za sadnju i javi kalemaru da ti dostavi kalemove dan-dva pre sadnje....tako sam ja radio
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nesha
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #440 Poslato: 06. Februar 2013, 13:29:51 » |
|
Pa tako bih i ja, ali ne znam zašto mi je tako rekao. U principu, mogao bih ja i odmah da sadim ako vreme dozvoli, ali je valjda bolje da čekam toplije dane...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
miticd
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 61
|
 |
« Odgovor #441 Poslato: 06. Februar 2013, 14:12:31 » |
|
Za tvoje pare ti odlucujes kad ces da sadis  .Ja cu u drugoj polovini marta kad vreme dozvoli.Ne bih se zezao sa ukopavanjem kalemova u zemlju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dell boy
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 41
|
 |
« Odgovor #442 Poslato: 07. Februar 2013, 00:30:47 » |
|
druga polovina marta i pocetak aprila, najbolje vreme za sadnj! mada bitno je da tada ne krene loza da "radi"
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
hajde da se dogovorimo, u VINU je LEK !!!!
|
|
|
zoća
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #443 Poslato: 07. Februar 2013, 02:38:04 » |
|
Problem je što su sokovi već uveliko krenuli.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nesha
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #444 Poslato: 07. Februar 2013, 11:23:38 » |
|
Da su sokovi krenuli-jesu. Juče sam posekao neke izdanke jasena i bagrema i na odsečenom mestu se pojavljuje voda...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cola
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #445 Poslato: 13. Februar 2013, 01:32:11 » |
|
Zdravo, imam zelju da podignem jedan manji vinograd, oko 10 ari. Moja znanja a i sredstva, kao jednog 20-godisnjaka, za proizvodnju vina su veoma veoma skromna za sada, ali sam motivisan da nastavim tradiciju koja je preskocila par generacija u mojoj porodici. Cuo sam da se mogu unajmiti tehnicari za proizvodnju vina, koliko bi to kostalo na godisnjem nivou i kome se treba obratiti za tako nesto? Koliko sam do sada razumeo sa 10 ari sovinjon blanka bih mogao izvuci oko 600 litara? Koja je oprema za proizvodnju vina najpogodnija za ovako male vinograde? Mozete li mi preporuciti i neku literatutru i orjentaciono koliko kosta ar na Oplencu?  Srdacan pozdrav i hvala 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goran92
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 33
|
 |
« Odgovor #446 Poslato: 22. Februar 2013, 19:22:19 » |
|
taman sam pomislio da sam jedini mladi vinogradar ovde  zavisi ,ako radis vinno za sebe netreba ti tehnolog,savladaces to sve vrlo brzo a sto se tice prinosa ima tu vise faktora (zemlja,đubrenje,navodnjavanje...) za prinos i kvalitet a od opreme imas ja msm negdije na forumu sta ti treba pa potrazi 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bojan Vuk
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 41
|
 |
« Odgovor #447 Poslato: 23. Februar 2013, 20:21:54 » |
|
Zdravo, imam zelju da podignem jedan manji vinograd, oko 10 ari. Moja znanja a i sredstva, kao jednog 20-godisnjaka, za proizvodnju vina su veoma veoma skromna za sada, ali sam motivisan da nastavim tradiciju koja je preskocila par generacija u mojoj porodici. Cuo sam da se mogu unajmiti tehnicari za proizvodnju vina, koliko bi to kostalo na godisnjem nivou i kome se treba obratiti za tako nesto? Koliko sam do sada razumeo sa 10 ari sovinjon blanka bih mogao izvuci oko 600 litara? Koja je oprema za proizvodnju vina najpogodnija za ovako male vinograde? Mozete li mi preporuciti i neku literatutru i orjentaciono koliko kosta ar na Oplencu?  Srdacan pozdrav i hvala  Zdravo Cola, Dobrodošao. Moj savet je da ne žuriš jer neće ništa da pobegne, a greške se skupo plaćaju. Ja sam pre skoro 5 godina počeo da se interesujem za vinarstvo jer volim vino, a tek sada podižem prvi vinograd. Dobro pregledaj ceo forum jer ćeš naći dosta informacija o vinogradarstvu kao i o vinarstvu. Imaj na umu da je vinogradarstvo oblast koju moraš prvo da savladaš, jer dobro vino se pravi u vinogradu. Takođe, znaj da vinograd traži slugu i ne smeš mu okrenuti leđa, to je što se tiče planiranja lokacije gde bi kupio zemlju. Cena deset ari zemlje može biti od 500 do 5000 evra u zavisnosti od lokacije i da li je u pitanju njiva ili građevinsko vikendaško zemljište. Što se tiče osobe kojoj ćeš poveriti oko proizvodnje: moraš izabrati, sam odlučiti i dogovoriti se sa nekim ko dobro poznaje materiju. Ja sam izabrao Pecu, koji je i urednik na ovom forumu. Postoji pravilo oko prinosa, osim dobrog održavanja vinograda, redukcijom prinosa se povećava koncetracija ekstrakta u grožđu i mogućnost dobijanja boljeg kvaliteta vina. Prinos zavisi i od sorte. Ja lično planiram za Caberne i Merlo, 1-1.5 kg po čokotu. Za kvalitetno vino računaj randman soka 50%. Pogledaj forum za podrumarsku opremu, skoro sve piše. Pozdrav, Bojan
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
MilanR
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #448 Poslato: 15. Mart 2013, 14:17:48 » |
|
Da li saditi sledeci vikend, s obzirom na vlagu?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 57
|
 |
« Odgovor #449 Poslato: 15. Mart 2013, 17:57:19 » |
|
Možeš saditi, ali samo pod uslovom da vreme bude dobro, naime po kiši i snegu to ide malo teže, ali može i tada. Previše vlage ne smeta za sadnju, a malo vlage ove godine nema, tj. možeš saditi kad god želiš i stigneš, što se vlage u zemljištu tiče. Pozz.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
|