29. Oktobar 2025, 22:04:26 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 45   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podizanje novog vinograda  (Pročitano 243097 puta)
0 članova i 17 gostiju pregledaju ovu temu.
miticd
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 61

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 26.0

« Odgovor #525 Poslato: 04. Februar 2014, 19:29:04 »

Nek ti prokupac rodi 1,5kg a ne 3 ili 4.To regulisi rezidbom.nek odlezi pa da vidis sta je vino Smiley.poz!
Sačuvana
Serbedzija Mirko
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 26.0

« Odgovor #526 Poslato: 04. Februar 2014, 20:17:13 »

sto se tice rezidbe tu vec imam neko iskustvo i malo cu da se posavjetujem moram naci vino od prokupca da probam
Sačuvana
Jasho
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 26.0

« Odgovor #527 Poslato: 04. Februar 2014, 20:48:44 »

Ja za moju sadnju od nekih 60 loza sad od marta sam odlučio prokupac 85% vranac ili merlo 15%, zavisi šta nađem, p.s. i ja sam probao Rubinov prokupac 2011 plava ovojnica oko grla, vino ekstra, čudi me da ljudi više se povode sa kaberneom recimo, nego za jednom autohtonom sortom poput prokupca, koja po meni nimalo ne zaostaje za bilo kojim vrhunskim vinom kad se dobro uradi, mislim da mi ne znamo šta imamo Shocked

Pozz
Sačuvana
nesa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #528 Poslato: 24. Februar 2014, 08:20:21 »

pozdrav svima,imam slobodnu parcelu od 64 ara,parcela je 16x400 metara.Danima mozgam kako da podelim redove a da prostor bude dobro iskoriscen,inace od mehanizacije posedujem IMT 506 sa kojim obradjujem jedan manji vinograd,normalno za ovoliku povrsinu trebace neki trakror.Trebala bi mi pomoc oko razmaka u redovima,kako bi vi to uradili? Scratchhead
Sačuvana
miticd
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #529 Poslato: 24. Februar 2014, 12:40:19 »

ako je ravno 2,40
Sačuvana
nesa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #530 Poslato: 24. Februar 2014, 13:00:24 »

Ravno je,samo nije mi jasno sa kojom mehanizacijom bi obradjivao prostor izmedju redova.Nerazumem se u traktorske prikljucke predpostavljam da bi tu mogla da prodje neka manja tanjiraca,i jos nesto,koje dimenzije bi trebali da imaju poprecni redovi koji bi bili na 60 do 100 metara,3m?
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #531 Poslato: 24. Februar 2014, 18:50:59 »

Idi na 2.7 da bi mogao da prolazis tanjiracom.
Sačuvana
nesa
Stariji član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #532 Poslato: 24. Februar 2014, 19:13:58 »

ok,hvala na savetima
Sačuvana
ducin
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 71

Windows Server 2003
Browser:
Safari

« Odgovor #533 Poslato: 24. Februar 2014, 19:54:29 »

Nešo,

Mislim da se odgovor na pitanje razmaka između redova kao i način međuredne obrade dobija na kraju jer zavisi i od visine samih redova, visina pa od načina rezidbe, način rezidbe određuje sorta, klimatski uslovi, orjentacija parcele...
Kad s svim ovim pitanjima raščistiš dolazi na red šta koliko košta i sl.

Izvini, malo sam ovo rekao zbrda-zdola ali se nadam da si razumeo nameru.

Pozdrav 
Sačuvana

Neka je blagosloven onaj koji nema šta da kaže a ipak ćuti!
Bogdan Zmajevo
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 40

Windows XP
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #534 Poslato: 25. Februar 2014, 00:06:07 »

Pa...ja nisam neki "strucnjak" ali sam negde na nekom sajtu procitao da Prokupac vino dobija jacu boju tek posle odlezavanja od 1 a cak najbolje 2 god. To kazem zato sto i ja planiram posaditi Crnu Tamjaniku u kombinaciji sa prokupcem... Scratchhead
Sačuvana
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 37

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #535 Poslato: 25. Februar 2014, 08:00:59 »

Dobio sam ponudu za kalemove :

"Imam,kalemovi nisu sada orezani i imaju lastare,nisu voskirani." 60din po kalemu.
Kalemovi su sertifikovani.

U pitanju je Muskant hamburg, po savetu komsija uzeo sam nevoskirane da lakse krene.
Da li je ovo ok ponuda?
Sačuvana

Jasho
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 26.0

« Odgovor #536 Poslato: 25. Februar 2014, 12:49:31 »

Kako se uzme, u suštini je ok, cena kalema je u poljoprivrednim prodavnicama i pijacama oko 70-75 din, ja u subotu u Aranđelovcu uzeo vranac 25kom-prokupac 35 kom kombinaciju za 50 din komad sve kalemljeno na koberu 5bb, sa tim da mi je to drugar pa sam dobio popust, kalemovi su bili voskirani i proizvodnja selo Konjuh kod Kruševca.
Posadio Vranac u nedelju, i dobio upalu unutrašnjih mišića na butinama od čučni ustani aktivnosti, zdrav život jel Tongue
Sačuvana
Mrvica
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #537 Poslato: 04. Mart 2014, 22:25:06 »

Ima li neko ideju gde naci kalemove sorte Portugieser?
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #538 Poslato: 05. Mart 2014, 23:27:26 »

Kako se uzme, u suštini je ok, cena kalema je u poljoprivrednim prodavnicama i pijacama oko 70-75 din, ja u subotu u Aranđelovcu uzeo vranac 25kom-prokupac 35 kom kombinaciju za 50 din komad sve kalemljeno na koberu 5bb, sa tim da mi je to drugar pa sam dobio popust, kalemovi su bili voskirani i proizvodnja selo Konjuh kod Kruševca.
Posadio Vranac u nedelju, i dobio upalu unutrašnjih mišića na butinama od čučni ustani aktivnosti, zdrav život jel Tongue

Ako ima dovoljno provetravanja, da parcela na kojoj si posadio lozu nije u depresiji, onda si izbegao rizik poznih prolecnih mrazeva. Dalja paznja treba da ide prema visini prvog reda zice, sto vise to bolje. Imaces problem sa prokupcem na spaliru, mislim na formiranje osnovnog uzgojnog oblika, jer prokupac radja i na spavajucim okcima. Ako ides na spalirno formiranje uzgojnog oblika, onda bih ja preporucio Gijov oblik.Bojan Vuk, nas clan, je podigao lep vinograd u Parcanima, nedaleko od tebe. Sorte su kaberne sovinjon i merlo.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
danilop
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #539 Poslato: 06. Mart 2014, 06:31:43 »

Pozdrav svim forumašima! Pratim forum dosta dugo a sada je došlo vreme i da se uključim u diskusiju  Thumb

Treba za vikend da posadim sadnice, 115 komada Merloa i po 16 komada Muskat Hamburga i Italije. Radi se o parceli od oko 3-4 ara u Braničevskom Vinogorju, Mlavski podrejon. Zemljište je na oko 70m nadmorske visine, peskovito, dobro ocedito i osunčano, blaga padina okrenuta ka jugo zapadu, kamenito tu i tamo. Jesenas je pripremljeno i usitnjeno (nije rađena analiza). Vinogradi u komšiluku dobro uspevaju, mada sam ja prvi sa Merloom. Sadnice su stigle (parafinisane), rupe su iskopane, školski na 40-50cm dubine, ručno svrdlom za stubove (zbog vodopropusnog sastava zemljišta dobio sam savet da rupa ne treba da je šira od 30cm. Razmak između sadnica je 110cm a između redova 200cm. Prevreo stajnjak je stigao, NPK 8:16:24 takođe. Kao uzgojni oblik, za Merlot planiram dvostruku roajatsku kordunicu (samo još da nađem nekog na lokalu ko zna da mi pokaže kako da režem Cheesy), a za obe stone sorte još nemam ideju.

Pošto mi je ovo prva sadnja vinograda a želim da dobijem i neki savet pored saveta lokalnih ljudi, imao bih nekoliko pitanja (za sada  Smiley):

1) Da li je neophodnono dezinfikovati rupu sa Geocid G5 preparatom pre sadnje, kao što je navedeno ovde

2) Kako je najbolje stavljati stajnjak u rupe? Dobio sam nekoliko saveta koji se međusobno razlikuju. Jedno mišljenje je: prvo stajnjak, pa sloj rastresite zemlje, pa sadnica, pa zemlja, na kraju šaka NPK. Drugo mišljenje (koje preporučuje i proizvođač sadnica) je: prvo sadnica onda sloj rastresite zemlje, onda stajnjak, pa opet sloj rastresite zemlje pa NPK. U ovom drugom slučaju neko kaže da stajnjak ne sme da dodiruje sadnicu.

3) Zagrtati deo sadnice koji viri, ili ne?

4) Pošto mi je u blizini i bašta i pošto planiram da za nju uvedem sistem navodnjavanja kap po kap, da li da uvodim i za vinograd?

5) Dobio sam od više ljudi savet da ne uzimam betonske stubove, jer "piju vodu". Da li je to istina?

6) Da li kolje koje treba da drži sadnice treba postaviti odmah prilikom sadnje ili može i nešto kasnije (mesec dana recimo)? Ovo poslednje bi mi više odgovaralo, jer nemam dovoljno odgovarajućeg kolja trenutno.

Ko je izdržao do kraja ovog pisanija, hvala mu!  Cheesy

Danilo
Sačuvana
Stranice: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 45   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.109 sekundi sa 21 upita.