DarkoK
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 45
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Poslato: 12. Septembar 2008, 12:14:11 » |
|
Koje doba godine je najbolje za sađenje vinograda?
|
|
|
Sačuvana
|
“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
|
|
|
Ivan
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 39
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 12. Septembar 2008, 15:59:14 » |
|
@Pedja, dioda - najbolji pokrov za vinograd je trava i zatravljivanje! gola zemlja je najlosija opcija i najnekoloskiji nacin gospodarenja tlom. ti se cudis da cak preporucuju zatravljivanje vinograda..?? najbolji i najkvalitetniji vinogradi na svijetu su zatravljeni, malcirani i zaoravana je biljna masa u zemlju sto utjece na pozitivan nacin u tlu u mnogim stvarima da sad ne objasnjavam jer mi se bas i neda.. @DarkoK - jesen ili proljece je najbolje za sadnju, 10. mjesec ili 3.-5. mjesec.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 73
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 12. Septembar 2008, 23:26:42 » |
|
Vinograd se može saditi, kako reče Ivan ujesen ili u proleće. U čemu je razlika, odnosno prednosti i mane. Zasađeni vinograd ujesen obezbeđuje optimalnu prilagođenost novoj sredini zasađenih kalemova, adaptaciju, a samim tim i bolji prijem i rast nove loze. Koji je tu problem koji se najčešće javlja? Nemogućnost oprimalne pripreme zemljišta za sadnju, zbog samog doba godine. Ili jasnije ako ste izrigolovali(duboko oranje od60 do 80 santimetara dubine), i to zemljište tako pripremljeno preteralo proleće, leto i deo jeseni, treba dosta muke da se dovede u red i da se idealno zasadi. Izbor načina sadnje je vrlo bitan takođe, a u smislu, dali kopati jame ili ići na sadnju sa vodenim burgijama. Treći deo je optimalna zrelost kalema za sadnju, ili dilema dali koristiti jednogodac ili dvogodac, i mogućnost obezbeđenja tih istih kalemova ujesen. Znamo da je najbolji jednogodac, lepo ožiljen i sa pravilno sazrelim prstenom kalusa. Kalemari u zemlji, a i uvoznici obično tempiraju takav kalem da stigne za prolećnu sadnju. Međutim da nebi bilo dileme, praksa je pokazala da dobro pripremljeno zemljište tokom jeseni i zime, omogućava, a pod uslovom da su prvoklasni kalemovi, prolećnom sadnjom skoro stoprocentni prijem. Prateći zadnjih godina, a i ranije, prijem kalemova na novo podignutim, zasađenim vinogradima u Krnjevu i okolini, a gde su za sadnju korišćeni kalemovi prve klase, prijem nigde nije bio ispod 98%. U kratkim crtama kako treba raditi pri podizanju novog zasada vinograda, bez akcenta na sortiment, o kome se može dalje pisati: - odabir parcele u smislu položaja(osunčanost), nadmorska visina, hemijski satav zemljišta. - korekcija i dezinfekcija zemljišta, ako je potrebno, posle analize. - đubrenje pre rigolovanja stajskim i veštačkim đubrivima. - rigolovanje ujesen, jednobrazdnim ili višebrazdnim plugovima najmanje dubine 60santimetra. - prolećna priprema, ravnanje zemljišta, izbor pružanja pravca redova i obeležavanje. - priprema kalemova za sadnju. - sadnja, najbolje sa vodenim burgijama, uz dodatak đubriva, rastopljenog u vodi koja se koristi za vodene burgije.
Normalno za sve ove kratke crtice, nezaobilazne, može se ići u detaljnu razradu, ali su ovo ipak polazne osnove. Ipak sam pre, i preporučio bih prolećnu sadnju. -
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
Peđa
Gost
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 20. Septembar 2008, 11:08:39 » |
|
Peca je zaboravio da doda jednu stvarčicu. Kalemovi koji se posade u jesen, krenu sa otvaranjem lisnih pupoljaka u proleće sledeće godine. Na taj način odmah vidite koji se kalem nije primio i imate vremena da ga zamenite novim. Tako su svi kalemovi u vinogradu ujednačena starosti. Dok, kod prolećne sadnje morate da sačekate do jeseni, ili proleća sledeće godine. I to se može rešiti popunjavanjem sa dvogodišnjim kalemovima. Ako je prijem kalemova preko 95%, onda je prolećna sadnja ipak praktičnija zbog dobre pripreme zemljišta.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DarkoK
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 22. Septembar 2008, 08:02:47 » |
|
šta podrazumeva priprema zemljišta za sadnju vinove loze?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ivan
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 22. Septembar 2008, 11:55:43 » |
|
šta podrazumeva priprema zemljišta za sadnju vinove loze?
mnogo toga, ovisi o tipu zemljista ali obavezne su ove radnje, rigolanje na 60-80 cm, meliorativna gnojidba stajskim gnojem i ako treba umjetnim, dodavanje vapnenca ako treba podici pH tla, za vinograd su najbolja tla sa 6-7,5 pH, ja bih rekao da je 6,5 idealno, dakle blago kiselo. naravno, ovo sve se radi poslije prethodne analize tla da se tocno vidi kako i sto bi trebalo popraviti i cime najbolje. zatim oranje, tanjuranje prije sadnje, niveliranje terena ako je potrebno, izvodenje drenaze.. to su neke od opcija ako je potrebno ali bitno je kvalitetno rigolanje i gnojidba kvalitetnim zrelim stajskim gnojem kojeg je dobro spustiti i u dublje slojeve tla, od 30-60 cm i drugi dio povrsinski zaorati.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cip
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 66
|
|
« Odgovor #6 Poslato: 24. Septembar 2008, 12:29:03 » |
|
Koliko novaca treba za zasad 1 ha vinograda pocev od pocetka i sa celokupnom procedurom? Koja firma to radi po sistemu kljuc u ruke? Koliko kosta odrzavanje 1ha vinograda godisnje? Koji su to troskovi? Koliko se moze dobiti grozdja druge, trece godine...? Moze li neko da napravi tu ekonomsku analizu?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DarkoK
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #7 Poslato: 24. Septembar 2008, 12:41:13 » |
|
Ja baš nisam merodavan da dam ekonomsku analizu, ali bezbroj je faktora koji utiču i mogu uticati na prinose, tako da je teško reći kakvi prinosi mogu biti druge, treće,... godine. Sve zavisi, pretpostavljam od lokacije na kojoj se nalazi vinograd, od kvaliteta zemljišta, od navodnjavanja, od vremenski uslova,... Ono što bih ja možda i prepustio da neko drugi radi u mom vinogradu, koji uzgred budi rečeno nemam :'(, bilo bi to da pripremi zemljište za sadnju vinove loze, i to naravno uz nadgledanje i savete stručnog lica i moje nadgedanje (bez stručne pomoći). Ono što nikako ne bih dozvolo da drugi radi je sadnja vinove loze. To je sam pošetak stvaranja nečeg što je i umetnost, tako da bih to sam radio, uz naravno pomoć prijatelja i stručnog lica Možda i nisam u pravu, ali to je moj stav.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cip
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #8 Poslato: 24. Septembar 2008, 18:24:43 » |
|
Odgovor za Darko K: To je zanimljivo. Mislim da nisam do sada uspeo da u svojoj glavi shvatim svakog korisnika ovog sajta i da ga memorisem kao posebnu individuuu, ali moze biti da ces posle diode administratora sa kojim sam se malo dopisivao, ti biti prvi koga cu memorisati kao korisnika kome je bitno ovo sto sam stavio u zagradu. (Ono što nikako ne bih dozvolio da drugi radi je sadnja vinove loze. To je sam pošetak stvaranja nečeg što je i umetnost, tako da bih to sam radio, uz naravno pomoć prijatelja i stručnog lica). Koji vinograd ti odrzavas ako nije tvoj? Koliko vremena i radnih sati provedes u njemu? Na kojim poslovima? I kada to stignes? Cime se bavis? Da li vinograd odrzavas u slobodno vreme ili ti je to posao? Da li od toga zivis? Moje pitanje je: kako sam i uz pomoc prijatelja zasaditi 12ha vinograda sa grozdjem za vino? Ja toliko prijatelja nemam. I sta sa tim kada dodje na pun rod? I ima li to smisla? Koliki je vinski podrum potreban za to? I koja tehnologija? Korisnik CIP (tj moja malenkost) ce se pojaviti sa novim idejama i sa novim licnim sajtom koji ce malo reklamirati moje vino, sa kojim ce se potruditi da pokusa da kaze nesto vise o ... i nesto o ... raznim zivotnim temama...i koji ce reklamirati uopsteno vino kroz istoriju.. ista mi jops padne na pamet. Na mom sajtu ce postojati i link ka www.sveovinu.com ako mi administrator to ne zabrani. Moj sajt nece biti tipa forum i zato nece imati toliko posetilaca i korisnika ali se nadam da ce imati vinski promotivni karakter. To nece biti sajt dimenziono ni priblizno kao www.sveovinu.com vec sasvim mali, licni , po mojoj zelji i zelji mojih prijatelja. Naravno bicu zahvalan svakom ko pokusa da doprinese boljitku tog sajta i ko bude dao neki doprinos tome. Ponavljam da to nece biti sajt tipa foruma kao nas sajt www.sveovinu.com.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #9 Poslato: 24. Septembar 2008, 19:12:32 » |
|
Cip ako sam te dobro razumeo ti planiras da sadis 12 ha vinograda? Uh, kada pomislim koliko je to blago mi se zavrti u glavi Na tvoja pitanja ce najbolje odgovore dati Pedja ali je trenutno zauzet sa preradom grozdja ili Ivan koji se takodje profesionalno bavi vinarstvom. Tu je i Peca koji zna sve zivo tako da ce i on sigurno dati svoju racunicu Strpi se malo dok se neko od njih pojavi na forumu pa ces dobiti neke odgovore... Sto se tvog sajta tice naravno da nemam nista protiv da stavis link ka ovom forumu, reklama ne moze da skodi Ubacicu i ja tvoj banner, javi se kada to sve odradis pa cemo iskombinovati nesto..
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
darko
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 51
|
|
« Odgovor #10 Poslato: 24. Septembar 2008, 20:39:37 » |
|
za jedan hektar vinograda treba uloziti oko 17000 evra za prve tri godine, drzava regresira u toj proizvodnji kalemove u potpunosti, stubove i zicu za spalir u iznosu od 50% a sve ostale radove moras sam isfinansirati
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ivan
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #11 Poslato: 25. Septembar 2008, 01:15:15 » |
|
Koliko novaca treba za zasad 1 ha vinograda pocev od pocetka i sa celokupnom procedurom? Koja firma to radi po sistemu kljuc u ruke? Koliko kosta odrzavanje 1ha vinograda godisnje? Koji su to troskovi? Koliko se moze dobiti grozdja druge, trece godine...? Moze li neko da napravi tu ekonomsku analizu?
ne znam kakva je situacija i cijene kod vas u Srbiji posto sam ja iz RH, iz okolice Zagreba tocnije u Popovaci, mjestu na obroncima Moslavacke gore u sredisnjoj RH. ja sam 2003. kupio 3,86 ha zemlje na vrhu brda sa blagim padom na oko 200 m n.m. i na kojoj je oko 1 ha bio pod sumom i iskrcili smo ga i doveli do tla pogodnog za vinograd, danas se taj dio pokazao kao najbolji dio vinograda i tamo mi je bas zasaden chardonnay. nijedna firma ti to ne radi po sistemu kljuc u ruke, to postoji jedino vani u razvijenijim zemljama, znam da postoji u Italiji, Francuskoj, SADu.. zemlju sam platio 20 000 eura, troskovi krcenja 1 ha sume, vadenja panjeva i korijena, rigolanje, meliorativna gnojidba, oranje, tanjuranje, nivelaciija terena itd. me kostalo jos oko 20 000 eura. 2005. sam posadio oko 19 000 trsova sto je oko 1,5 eura/trs, dakle oko 30 000 eura. armatura (stupovi, zica koje imam preko 100 km, drveni kolcici za trsove, spaneri, distanceri itd. me kostalo oko 25 000 eura), kupio sam 2006. novi vinogradarski traktor Carraro Agriplus 85 F, atomizer 300 l i traktorsku frezu sa hidraulicnim pomakom u stranu sto me doslo oko 30 000 eura. 2007. sam kupio nove roto drljace sto me kostalo oko 3 000 eura. svi radovi u vinogradu od kada ga imam, dakle zadnje 4 godine su me sigurno kostali jos oko 20 000 eura jer dosta radimo rucno i opcenito puno radim u vinogradu, sto manje strojevima osim vecih zahvata kao obrada tla i prskanje sto nisam niti racunao, dakle tome jos treba zbrojiti naftu, sredstva za prskanje, vodu sto je godisnje zasigurno jos oko 5-8 000 eura.. sada radim podrum velicine oko 120 m2 dubine 4 m, cijeli pod zemljom sa gospodarskom zgradom iznad velicine 70 m2 i koji je skoro pri kraju sto me kosta jos oko 60 000 eura. kupio sam ove godine nove inox bacve, 3x3200 l, 4x4000 l, vinifikator za crno grozde od 3000 l, muljacu/ruljacu, pneumatsku presu Skrlj 2 tone, pumpe, sto me ukupno dode jos oko 50 000 eura. ovih dana kupujem i cijeli sustav za hladenje i inertni plin sto me dode jos oko 15 000 eura. planiram do slijedece sezone kupiti traktorske roto drljace na ticalo izmedu redova od Rinieria (7 000 eura), napraviti prikolicu za grozde (oko 2 000 eura), kupiti plug za odoravanje i naoravanje (oko 3 000 eura). ja godisnje racunam da potrosim na sve radnje oko vinograda i place za ljude oko 10 000 eura. meni se doduse smanjuje iznos za naftu za traktor i zastitina sredstva posto prskam samo 2-4 x godisnje ali zato mnogo radimo rucno, prakticki od rezidbe u 2. mjesecu do berbe u 10. mjesecu, upravo ovaj vikend zavrsavam sa branjem, ostalo mi jos oko 1,5 ha. i da, jos kupujem nove drvene barrique bacve od 500 l, nekih 10-15 komada sto me kosta jos oko 8 000 eura. a nemam jos niti punilicu, cepilicu, etiketirku a sve to planiram kupiti u sljedecih 1-2 godine, a da ne racunam jos potrosni i sastavni materijal kao npr. boce, dizajniranje i stampanje etikete, cepove.. sve to moras imati ako zelis kvalitetnu i profesionalnu proizvodnju! najteze je poceti od nule kao sto sam ja, cak i sa znanjem koje imam bilo je mnogo muke i problema, pogotovo onih neocekivanih koje moras doslovce trenutno rjesavati i izdvojiti za njih odredene novce, nema tu stednje. tako da bez znanja, bez zemljista i bez najmanje 1-2 milijuna eura mislim da sa 12 ha nemas sta traziti.. vjerojatno su cijene kod vas u Srbiji malo nize nego kod nas u RH i vjerojatno nije tako ni velika ponuda sve te silne opreme tako da bi se morao uglavnom orjentirati na uvoz sto je naravno jos dodatni trosak.. ako nikako nisi siguran da to mozes isfinancirati nikako ti ne bih preporucio sadnju tako velike povrsine, pogotovo ne odjednom! eto ovo je moja ekonomska situacija i realno stanje stvari pa ti sad racunaj koliko to sve kosta, ako sam nesto zaboravio nabrojati, tu sam pa pitaj, pozdrav. ps. recimo da u punom rodu dobijes oko 10 tona grozda/ha, racunaj da u 1. godini dobijes tek gdje koji grozdic koji ja osobno skidam da se sto bolje razvije trs, u 2. ocekuj 1-3 grozda po trsu ali to nije pravo mjerilo i nije na svakom trsu nego tek od 3. god. mozes racunati na prvu relativno vecu berbu, ja sam osobno prvu berbu imao prosle godine i dobio sam oko 1,8 t/ha, ukupno oko 5 t/3 ha, ove godine je to duplo vise, oko 10 t a sljedece bi trebala biti prva prava berba sa oko 8 t/ha.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DarkoK
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #12 Poslato: 25. Septembar 2008, 07:42:28 » |
|
Cip, u prethodnom postu napisao si 1 ha, a ne 12. To je već ozbiljan posao, tako da ti želim mnogo uspeha Kao što sam napisao, nemam vinograd. Kupujem grožđe, ali planiram da ga zasadim. Imam 2 ha i planiram da na proleće zasadim vinograd. Što se tiče onog pitanja, gde i šta radim, mislim da ovo nije mesto da pišem o tome da ne ispadne reklama za firmu u kojoj radim, s obzirom da je firma poznata u zrmlji a i u svetu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cip
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #13 Poslato: 25. Septembar 2008, 08:08:41 » |
|
Zahvaljujem Darku K Na odgovoru. Shvatio sam da ce se tek od sledece godine amaterski baviti vinogradom jer ima stalan posao. Zahvaljujem i Ivanu koji mi je dao veoma iscrpan finansijski izvestaj. Ja cu pokusati da te iznose prevedem na cene u Srbiji, jer su neke sigurno nize a neke su i iste (npr.masine). Molio bih Ivana da napise i sta finansijki ocekuje od 8t/ha grozdja i koliko ce to biti flasa vina? Da li moze i po kojoj ceni da svo to vino proda?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cip
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #14 Poslato: 25. Septembar 2008, 08:33:46 » |
|
Zahvaljujem i Darku na odgovoru. Dobro je imati toliko para za ulaganje u vinograd. Moram izraziti divljenje Ivanu koji je toliko hrabar i toliko investira u 3.9ha vinograda. Voleo bih da mi kaze da li je uzimao neki kredit za tu investiciju? Najlepsi odgovor bi bio da je to zarada od prethodnog vinograda. Ili je to investicija od ustedjevine? Mozda je pitanje indiskretno tako da se necu ljutiti i ako ne dobijem odgovor. Hvala na razumevanju. Ja za sada nemam vinograd ali razmisljam o njemu. Vino pravim od grozdja koje kupim od jednog svog prijatelja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|