30. Oktobar 2025, 23:44:18 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 45   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podizanje novog vinograda  (Pročitano 243245 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 43

Windows XP
Browser:
Firefox 19.0

« Odgovor #450 Poslato: 15. Mart 2013, 21:32:42 »

samo da nije blato
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 19.0

« Odgovor #451 Poslato: 26. Mart 2013, 09:56:56 »

planirao sam krajem marta popunu osusenih proslogodisnjih sadnica,oko 350 kom,medjutim ipak ce zbog vremena biti u aprilu.Koliko vidim i pocetak aprila se najavljuje kao promenjiv sa cestim kisama pa je moguce da ce se sadnja oduziti pa me interesuje kako je najbolje cuvati sadnice do sadnje.Rupe sam iskopao,ako vreme dozvoli moglo bi se uz dobru ekipu i za dan posaditi ali se ipak plasim da vikendi budu kisni,tada bi sadio radnim danima a tada ne mogu racunati na bilo ciju pomoc,vec bi sam sadio koliko stignem,pa mi je bitno da zastitim kalemove recimo 10-tak dana
Sačuvana
Bojan Vuk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #452 Poslato: 26. Mart 2013, 10:13:26 »

Evo kako sam ja utrapio sadnice koje još uvek čekaju lepše vreme za sadnju.
Ovo je po Pecinim savetima.

Koristi se pesak, bitno je da peska bude bar 15-20 cm od korena do dna tako da se voda ne zadržava. Prekriti ćebetom i povremeno ovlažiti pesak. Ne sme biti vlage u prostoru gde je trap. Dasku sam stavio da znam gde mi je Cabernet a gde Merlo. Trapio sam pod uglom da ne bi pravio bazen od trapa.

Pozdrav!
Sačuvana
lazarcobi
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 19.0

« Odgovor #453 Poslato: 26. Mart 2013, 12:27:42 »

znaci u podrum da unesem vlazan pesak debljine 20 cm stavim na najlon postavim kalemove i onda sa svih strana zagrnem
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 19.0

« Odgovor #454 Poslato: 26. Mart 2013, 18:08:53 »

Ovo ti je dobar nacin za duze cuvanje kalemova. Posto lazarcobi planiras da sadis po etapama, kako stignes vremenski, bitno je da ostale sadnice budu pokrivene peskom, tojest da korenov sistem neostane na suvom. I jos jedna preporuka, kolicinu kalemova koju planiras da posadis u jednom danu, predhodnog dana potopi u obicnu hladnu vodu i neka prenoce u vodi. Kalemovi treba da budu dve trecine svoje duzine u vodi. Nikako nepotapati spojno mesto podloge i kalema. Prema sadasnjoj meteorolskoj situaciji kalemovi se mogu saditi do 15 maja, i nista nece smetati prijemu, bitno je da se dobro nagazi zemlja ako se sade rucno, i normalno da se dobro zaliju pri sadnji.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
miticd
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #455 Poslato: 26. Mart 2013, 18:17:22 »

Hvala Peco !Upravo hledam promnozu(svaki dan 5-6 puta  Smiley )I u naredni 20 kisa kisa.. Smiley
Sačuvana
atomrav
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #456 Poslato: 27. Mart 2013, 19:00:56 »

Želim da posadim na okućnici desetak sadnica stolnog groždja sa različitim vremenom zrenja, u jedan red. Kupio sam sadnice demir kapije, black magic, cardinal, muškat hamburg, afus ali, viktorija i još poneke.
Molim vas da mi date savjet na koji razmak u redu da sadim, koji uzgojni oblik i koje opterećenje je optimalno. Ja se dvoumim izmedju guyot i kordunica uzgojnih oblika jer nemam uslove za neke visoke uzgojne oblike.

Novi sam na forumu i mislim da je odličan. Unaprijed hvala.
Sačuvana
strsljeen
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #457 Poslato: 29. Mart 2013, 15:17:52 »

Kalemove koje sam dobio sam zagrnuo u pijesak, zanima me koliko dugo tu mogu ostati jer mi vrijeme nikako ne ide na ruku?
Sačuvana
Bojan Vuk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #458 Poslato: 30. Mart 2013, 11:32:48 »

Strsljen, navlaži pesak i pokrij sa ćebetom ako nisi i biće sve ok dok ne dođe vreme za sadnju. Ja sam u istoj situaciji.
Sačuvana
desetar
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 20.0

« Odgovor #459 Poslato: 31. Mart 2013, 13:35:17 »

Zdravo svima! Evo jedno pitanje pa ko kad moze nek odgovori.
Kupio sam zemlju povrsine pola ha.na njom se vec nalazi vinograd oko 3 dekara, star je negde oko 30 godina.
E sad planirao sam da ove godine radim postojeci a u jesen vadim sve (krcim) i u prolece sledece godine sadim novi.
Pitanje je da li mozem da sadim odmah naredne godine ili treba 1-2 godine saditi leguminoze pa tek ondak vinograd, pitam jer ovaj postojeci je mnogo malo radjen (obradjivan) kultivatorom frezan jednom godisnje, a djubren je gotovo i da nije.
Hvala unapred.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #460 Poslato: 31. Mart 2013, 13:57:21 »

A da probas da to lepo orezes,izfreziras i dobro nadjubris,mozda pocne da radja.Stari vinograd daje kvalitetnije grozdje nego mladi.Ne znam koje su sorte u pitanju?Posto je toliko star pretpostavljam da su u pitanju neke autohtone sorte.Steta ih je unistiti.Ne znam za koju namenu bi odizao vinograd,vino ili stono grozdje.Mozda bi trebao razmisljati i u pravcu nekog organskog vinograda posto vec imas dobru osnovu.
Sačuvana
desetar
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 19.0

« Odgovor #461 Poslato: 31. Mart 2013, 15:19:39 »

Da Sale to cu sigurno uraditi izfrezati, s time sto je starji vinograd uradio sam strogu rezidbu (jos pola mi je ostalo), djubre je nadjeno sve to.
Covek od koga sam kupijo kaze da ima od svega (belo,crveno, stono, vinsko).
E sad ja mislim da je najveci problem to sto su pogresno skroz postaveni redovi (istok-zapad), tako da sa severne strane je nagnuto zato sto vecinu deo godine ima kad slabijih kad jacih vetrova. I mislio sam da promenim to i zasadim popularnije sorte. A vinograd podizem jer volim vino i mislio sam da kad bih mogao praviti vino i rakije i za mene a i za prodaju to bi bilo to.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #462 Poslato: 31. Mart 2013, 18:45:06 »

A cuj sta znaci popularnije?Da li treba imati sve ono sto imaju drugi?Cabernet,sovinjon,sardone....Ta vina imaju svi,zasto ne probas sa nekom autohtonom sortom ,daju dobra vina,mozda za 5god ni jedna od ovih trenutno aktuelnih sorti nece biti"moderna".
Sačuvana
zoća
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Opera 9.80

« Odgovor #463 Poslato: 31. Mart 2013, 19:06:56 »

Ili probaj jedan deo koji ti se ne sviđa da prekalemiš, imaćeš normalan rod iduće godine a sa mladom lozom ćeš se načekati
Sačuvana
desetar
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 20.0

« Odgovor #464 Poslato: 31. Mart 2013, 19:35:12 »

Mislio sam posto sam ja 30 sada kad bih nasadio novi vinograd narednih 30 godina bi bilo to, a sad nezanam koje sorte imam sve.
Kad bih nasadio sorte poput cabernet, sauvignon blanc i sl. to su proverene sorte a ujednom i vino, a ovako bi bilo malo experimentiranaj koi ja mislim da nosi i neki rizik (mozda su neki hibridi kao sto je bilo ranije pr. noa, otelo i sl.)
Sačuvana
Stranice: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 45   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.128 sekundi sa 22 upita.