29. Oktobar 2025, 21:58:12 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 35 36 [37] 38 39 ... 45   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podizanje novog vinograda  (Pročitano 243091 puta)
0 članova i 17 gostiju pregledaju ovu temu.
nenad88
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 37

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #540 Poslato: 07. Mart 2014, 07:52:53 »

Dragi danilo,

Ja sam upravo zavrsio sadnju. Posadio sam 200 sadnica Muskant Hamburga. Parcela mi je isto pod nagibom.

Ovako sam ja radio:

1.Iskopao rupe dubine 30-40cm, sirine 30-40cm.
2.Pre sadnje, sadnice sam umakao u hidrogel natopljen vodom.(http://atpdoo.rs/preparati)
3.Prvo u rupu stavim sloj gornje rastresite zemlje (kada su kopane rupe ovaj sloj zemlje je bacan na jednu stranu).
4.Stavim kalem i pokrijem koren zemljim. Potom dobro pritisnem i nabijem zemlju da dodje do svih delova korena.
5.Stavim pregorelo stajsko djubrivo i preko toga zemlju pa pomesam rukom.
6.Izgazim da se dobro slegne i stavim preostali sloj zemlje.

Pre sadnje, sadnice pripremiti tako sto ces koren odrezati na 10cm. Takodje ako ima brandusa (zila u gornjem delu) treba ih ukloniti.
Ostaviti jedna lastar prekracen na dva okca.

Ako su ti sadnice parafinisane, nema potrebe da ih zagrces. Moje nisu parafinisane (po preporuci komsija) pa sam ih zagrtao.
Rupe nisam dezinfikovao.
Kolje koje drzi sadnicu ne moras stavljati odma, ja ga jos uvek nisam postavio. Sve dok lastari ne porastu imas vremena.
Sačuvana

Marinke
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #541 Poslato: 07. Mart 2014, 08:33:04 »

Šta drugo čovek da kaže na predhodni post, nego svaka čast nenad88!!! Samo napred!!!!
Sačuvana

Ako svako uradi onoliko koliko je sposoban, neće narod propasti. - Vuk Karadžić
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #542 Poslato: 07. Mart 2014, 23:07:51 »

1) Da li je neophodnono dezinfikovati rupu sa Geocid G5 preparatom pre sadnje, kao što je navedeno ovde

Nisam siguran zašto su kolege iz Hrvatske apostrofirale od svih zemljišnih štetočina baš nematode kao glavni problem.  One nisu mnogo pokretne i njihovo učešće u prenošenju virusa prilikom sadnje nije neki problem osim ako se ne radi o rasadnicima. Pre će se zaraziti zemljište od nečistog sadnog materijala nego obrnuto a mnogo veći problem u prenošenju virusa stvaraju cikade. Kod nas, adekvatan preparat za nematode bi bio Basamid granulat ali mislim da je cena malo “jaka“ .
Ranije se uglavnom upotrebljavao Galation u granulama koji se ubacivao prilikom sadnje a danas ima dosta zamena u trgovinama (Foksim,Radar,Force i sl.). Nije loše da se pospe po jedna šaka granula na dno rupe zbog zemljišnih štetočina.
Sačuvana
danilop
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #543 Poslato: 08. Mart 2014, 18:47:07 »

Hvala vam na odgovorima!  Thumb

Nisam dezinfikovao na kraju, ipak nije velika količina u pitanju i nije smak sveta ako napravim grešku. Hvala na savetu za preparate, puno znači za nekog ko je nov u svemu ovome!  Thumb

Sadnju san završio danas, skoro identično kako je nenad88 uradio. Jedino nisam mešao stajnjak i zemlju, već sam zemlju samo nabacao preko stajnjaka i dobro ugazio a ipak sam i zagrnuo jer su najavili mogućnost mraza za početak sledeće nedelje - čisto prevencije radi. Zalio sam dobro (imam vodu odmah do vinograda) iz dva puta pre zagrtanja, preko šake NPK 8:16:24. E da, poslušao sam iskusnije i svaku sadnicu sadio sa obe ruke - da rađa svake godine  Grin

Kolje ću za par nedelja da pobodem.

Hvala još jednom na savetima, a uskoro ću još da vas davim sa početničkim pitanjima  Cheesy
Sačuvana
Jasho
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #544 Poslato: 13. Mart 2014, 21:18:53 »

Evo da javim, posadio i prokupac danas, sad ustajem pod 90 stepeni, ukočio sam se u leđa Smiley

Peco, moje dvorište je u pitanju, vranac je na maloj padini 4 reda x 6 kalema u redu, dok je prokupac na ravnini  tri reda x 9 kalema i  jedan red x 8 kalema, u delu gde mi je bašta, obe strane su okrenute prema jugo zapadu, inače tu  gde su  kuće tj. placevi pre jedno 40ak godina bio je vinograd, koji je iskrčen, parcelisana njiva i prodati placevi, sad se nalaze kuće i vikendice, u proseku svaka ima oko 11 ari placa. Slikacu sutra čisto da vidite kako izgleda.

Što se tiče uzgojnog oblika, trenutno sam kod vranca postavio koćiće od metra pored kalemova, za sledeću godinu nameravam da nabavim drvene kolčeve od 2 metra u uradi sam i da razvučem žicu u dva reda između njih.

Inače kopane su jame dubine 45-50 cm i širine oko 35-40 cm, prvo sam stavio sitnu zemlju na dno, preko nje žile od kalema skraćene na ,,šaku'' pre toga ostojale 24 sta u kanti sa vodom i malo stajskog đubriva,, pa jedan sloj zemlje preko žila od nekih 8-10 cm, zatim čizmama nagažena ta zemlja, pa još jedan sloj zemlje od nekih 5 cm, opet ugažena, pa stajsko đubrivo ovčije, nažalost ne prevrelo ili poluprevrelo (ne znam jel može da bude problem?!), koje sam ručno lomio i stavljao na taj sloj zemlje u proseku 4kg, na njega opet sloj zemlje od nekih 10 cm i nakon toga opet gaženje, na taj sloj posle toga posuto između prstiju mineralno đubrivo, mislim da je KAN ili 15:15:15 (nisam ja kupovao da mi komšija on uzeo džak za voćke) i preko toga opet sloj zemlje, opet ugažen, i nakon toga u jamice nalivena veća količina vode, sutra mi još ostaje da preko toga nabacam još jedan sloj zemlje tako da samo kalemljeni deo viri, i naravno da pobodem kočiće. Smiley
Sačuvana
Jasho
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #545 Poslato: 14. Mart 2014, 16:41:25 »

Evo par slika
Juče posađeni prokupac 35 loza

izbliza prokupac

Vranac

izbliza vranac
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #546 Poslato: 14. Mart 2014, 17:27:56 »

Lepo, samo se potrudi da formiraš uzgojni oblik malo bolje nego na one dve loze pored zida na prvoj slici Wink
Sačuvana
Jasho
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #547 Poslato: 14. Mart 2014, 18:36:09 »

Znam, Smiley to je ono belo vinsko doneseno iz dalmacije pre 20ak godina, kad bude olistalo i imalo ploda slikću pa da vide pametniji od mene, koja je vrsta, inače orezivano je po uzgojnom obliku ,,ofrlje'', bez nekog velikog uplitanja u ,,kako treba''  Scratchhead to sad znam, ali bez obzira ima roda i lepo je za jesti, a bogami i za vino!
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #548 Poslato: 14. Mart 2014, 19:45:33 »

Uzgojni oblik Ofrlje Thumb
Zvuči francuski a naše izvorno Smiley
Sačuvana
vladastanko95
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 30

Windows XP
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #549 Poslato: 14. Mart 2014, 20:16:14 »

Pozdrav, nasledio sam od dede neku zemlju pa planiram da sledece godine zasadim vinograd.. Radi se o Nisavskom podrucju, do skoro vrlo poznat predeo po vinogradarstu, vinski put Nis-Knjazevac. Skoro svi vinogradi u okolini su opustoseni u prethodnih par godina, zbog neke bolesti(mislim da je neki "americki cvrcak", ili tako nesto, nisam bas siguran), uglavnom pod sortom tzv. plovdinom

Zeleo bih da povratim vinovu lozu u domacinstvo, pa bih zeleo da cujem neke savete oko projektovanja vinograda, pravila o razmaku redova, i cokota u redu,.. Koliko je otprilike novcanih sredstava potrebno za sadnju 0,5ha i neki prosecni troskovi odrzavanja prve 3 godine?

Takodje, da li je u redu nasaditi vinograd na parcelama koje su prethodnih godina bile pod zitaricama, konkretno kukuruz i psenica??  Unapred hvala

ps. Ne zamerite na mozda "glupim pitanjima", apsolutni sam pocetnik
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #550 Poslato: 14. Mart 2014, 22:56:48 »

vladastanko95, dobrodošao Wink
U delu foruma o vinogradarstvu imaš 4 strane sa raznim temama, između ostalog i neke koje daju odgovore na tvoja pitanja. Kada budeš imao vremena prelistaj, neće ti škoditi Smiley
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #551 Poslato: 16. Mart 2014, 14:43:52 »

Одавно сам хтео ово да урадим али никаоко да средим слике итд...  Фале неке фазе као што је засад у првој години, калемљење, прпориште у вегетацији и још по неки детаљ али је генерално обухваћено све. Мој виноград сорта тамјаника осађен 2011. године!

http://www.mediafire.com/view/mgp08sp54st3s/Виноград#gong6aoi48q2xix
Sačuvana
Jasho
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 27.0

« Odgovor #552 Poslato: 16. Mart 2014, 21:58:25 »

Bravo!!! Thumb Prelep vinograd!!!
Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 58

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #553 Poslato: 16. Mart 2014, 23:34:47 »

Hvala na divnim fotografijama, zaista su obogatile forum!!
Ako je bela tamjanika u pitanju, onda tek svaka čast.
Vinograd je odličan, i želim ti što kvalitetniji rod Thumb.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #554 Poslato: 16. Mart 2014, 23:54:31 »

Jeste bijela, vidi se na posljednoj fotografiji, 44. Pridružujem se ovoj zahvalnici. Bilo je izuzetno ugodno i lijepo gledati ove snimke, a vjerujem da će i poseban užitak biti degustacija krajnjeg rezultata.  Thumb
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Stranice: 1 ... 35 36 [37] 38 39 ... 45   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.105 sekundi sa 22 upita.