Auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu kolika tema!!!
O ovome bi mogle da se naprave mnoge teme, tacnije mnogo desetina ili stotina tema, ali vazno je poceti
Dakle ovako ja osecam/razmisljam:
Boja: Crna
Geografsko podrucje/poreklo: Juzna Afrika
Tip vina/grozdja: Pinotage
Podrumi/proizvodjaci: KWV, Laborie
Ovako bih ja najkrace moguce opisao vina koja najvise volim, a sada bih da pruzim bar prvi deo objasnjenja.
Ja ne bih mogao da se slozim da pomenutom teoremom "dobro vino je dzabe vino", ja zastupam drugaciju definiciju "dobrog vina".
Za mene je vino
odlicno ako je dobro a pri tom mogu svaki dan da ga imam na stolu (recimo 7-8 USD po flasi).
Za mene je vino
vrlo dobro ako je stvarno dobro a pri tom mogu da ga priustim jednom nedeljno (recimo 15 USD po flasi).
Za mene je vino
dobro ako je veoma dobro a pri tom mogu da ga priustim jednom mesecno (recimo 30 USD po flasi).
Sto se mene licno tice, kada se kaze "Vino" po default-u je to Crno vino (iako ga ovde mnogi zovu crveno).
Kada se misli na belo ili roze, onda se mora napomenuti Belo vino ili Roze 8)
Sa mog stanovista najbolja vina (znaci najbolji odnos kvalitet-cena) su Juznoafricka vina, posto za istu kintu ne moze da se dobije ni priblizan kvalitet nigde na svetu. Ja mislim da su sva vrhunska vina (Francuska, Americka, Australijska, Juznoafricka, Cileanska, Argentinska, Bugarska itd) vrlo blizu kvalitetom, ali se veoma razlikuju po ceni. Zato je moje merilo za dobro vino ono sto ja mogu da kupim i popijem sa porodicom i drugarima svaki dan ili veoma cesto. Stoga kada probam vino, ocenjujem odnos kvalitet-cena i kada bi kupili flasu vina od 10 USD iz raznih regiona, mislim da je poredak sledeci: Juzna Afrika, Cile, Argentina, Bugarska, Spanija, Grcka, Italija, Australija, Amerika, Francuska itd isl idr.
Od mnogih tipova grozdja sam izabrao Pinotage posto je vrlo specifican i uglavnom je vrlo jako vino (14-15%). Vredi napomenuti i Juznoafricke blend-ove (mesavine raznih tipova grozdja) kojih ima mnogo i koji su veoma dobri.
Od podruma sam izabrao dva koja spadaju imaju "odlicna" i "vrlo dobra" vina po mojoj klasifikaciji, znaci nisam spomenuo proizvodjace "dobrih" vina ali o njima nekom drugom prilikom.