ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #255 Poslato: 06. April 2020, 15:54:24 » |
|
Ne znam za druge ali blue moon je sklona eksperimentisanju Napravim godisnje tri vina ukupne kolicine nekoliko stotina litara. Kako da ja experimentisem? Ako zamisljena kombinacija ne da rezultate ode sezona u destilaciju. I to losu. Ti mozes da radis mini oglede, a ja mogu da pitam, meni to ne predstavlja problem. Svakako hvala sto imas volje da steceno znanje podelis sa nama.
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
Vladimirl
Zaslužni član
Van mreže
Starost: 52
|
|
« Odgovor #256 Poslato: 06. April 2020, 16:11:32 » |
|
Svaka ti cast,na ovom odgovoru,da li ascive 6 moze i za sljivu
Naravno da moze, al efekat mislim da nece biti bas naj bolji. Siha 6 je kvasac sa izrazitim kiler faktorom a sljiva je vocna rakija koja bi trebalo da ide sa kvascima koji dozvoljavaju nesto malo i "sa strane" .
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Joca-Sremac
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 47
|
|
« Odgovor #257 Poslato: 06. April 2020, 18:12:40 » |
|
Sta ti to znaci malo sa strane,nerazumem
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vladimirl
Zaslužni član
Van mreže
Starost: 52
|
|
« Odgovor #258 Poslato: 06. April 2020, 18:14:07 » |
|
Razliciti sojevi
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Joca-Sremac
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #259 Poslato: 06. April 2020, 18:24:40 » |
|
Ove godine planiram da uzmem za sljivu Sihu destarome,i Uvaferm CM,enzim Siha Destillery SkPlus ,i lalvin lalizyme hc,.Ostalo mi je samo da smislim sta da uzmem za vinjak,posto mi treba kvasac neutralan bez izrazite arome,a za lozu koju cu peci od muskat hamburga,tamjanike,i jos neke muskatna sorta.Godisnje ispecem oko 50 tona voca,od toga sljive 30 tona,loze oko 3 tone,vinjaka oko 2 tone,ostalo pecem kajsiju,dunju i viljamovku
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #260 Poslato: 06. April 2020, 19:03:43 » |
|
..a sljiva je vocna rakija koja bi trebalo da ide sa kvascima koji dozvoljavaju nesto malo i "sa strane" . Razmišljala sam ove godine da dam priliku i njemu na jednoj destilaciji kod šljive.Barem u onoj količini gde kod kupaže destilata na kraju imam i prostora. loze oko 3 tone D254 kod crvenih sorti se meni za destilat pokazao kao jedan od kvasaca koji destilatu daje manje nepoželjnih produkata fermentacije (povišen so2 npr),a ujedno je itekako startan kvasac. da smislim sta da uzmem za vinjak,posto mi treba kvasac neutralan bez izrazite arome Ovdje je najbitnija sorta,ne možeš imati muskantne arome ako je sorta pravilno odabrana.Kod kvasca to su gotovo varijacije.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
Joca-Sremac
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #261 Poslato: 06. April 2020, 21:18:51 » |
|
Za vinjak idem 5 vrsti belog grozdja:Rkaciteli,Smederevka,Bela Tamjanika sa max 10%,,Rajski Rizling i Zuplaniku..To mi je neka osnova ,varijeteti su u pitanju.Rkacireli obavezno,muskat od 5-10%,ostalo je to otprilike
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #262 Poslato: 06. April 2020, 21:33:31 » |
|
Nisam destilisala druge sorte koje si naveo osim Rkacitelija. Jesam i jednu muskantnu sortu i to se tako jako oseti u destilatu, gotovo napadno, da mi je daleko od vinjaka. Župljanka potiče od crne sorte tako da ima visok sadržaj bojenih materija što je kod fermentacije posebno odaje,takodje za destilaciju nisam sigurna baš iz istih razloga. Ako imaš prostora odvoji destilate od svih sorti pa odluku o kupaži donesi na kraju.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
Joca-Sremac
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #263 Poslato: 06. April 2020, 21:40:33 » |
|
Tako i radim,svaka sorta zasebno u poseban sud,grozdje koje danas izmuljam stavim enzim,a sutra ide na presovanja gde samo sok ide na fermentaciju,i onda stavljam kvasac
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #264 Poslato: 06. April 2020, 21:48:02 » |
|
A zbog cega se radi maceracija od jednog dana?
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #265 Poslato: 06. April 2020, 21:52:28 » |
|
Mislila sam na destilat. Iznenadićeš se i sam kad radiš u malim varijacijama kupaže destilata različitih sorti. A zbog cega se radi maceracija od jednog dana? Kod vinjaka se ne radi maceracija ni trena, gotovo samotok se izvlači. Upravo zbog nepoželjnih fenola iz pokožice. Zato se izbegavaju čak i prese sa jačim pritiskom.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Joca-Sremac
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #266 Poslato: 06. April 2020, 21:58:57 » |
|
Znam to i radim,pokozicu bacim na djubre.,i dobijem prvoklasan vinjak,samo jos da odstoji u hrastu minimum 3 do 4 godine
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Joca-Sremac
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #267 Poslato: 06. April 2020, 22:00:22 » |
|
U Srbiji nema da se nadje ni FC9 kvasac,a kao Enovitis je uvoznik
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Joca-Sremac
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #268 Poslato: 06. April 2020, 22:02:00 » |
|
Vibo iz Citluka me odusevio sa pomoci,prijateljskom razgovoru i ostalom,jos ima dobrih ljudi u okruzenju
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #269 Poslato: 06. April 2020, 22:20:43 » |
|
U Srbiji nema da se nadje ni FC9 kvasac,a kao Enovitis je uvoznik
Pa iz prostog razloga što nije interesantan za vinare. To je kvasac nastao kao produkt saradnje instituta za konjak i lallemanda.A opet, i oni sami rade kombinaciju više sojeva kvasca.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|