blue_moon
|
 |
« Odgovor #315 Poslato: 06. Oktobar 2020, 14:39:02 » |
|
Ok, jasno ti je da bi bilo najbolje da imaš potpunu kontrolu nad temperaturom, ali sam se usmjerila kako da u ovoj situaciji ti dam odgovor.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
Dzionik
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #316 Poslato: 09. Oktobar 2020, 12:21:30 » |
|
Lepo sam napisao " u kući", za ljude koji se ne bave profesionalno destilacijom ili uopšte bilo kakvom fermentacijom. Ako je čuvanje kvasca u frižideru prihvatljivo za kućno pivarstvo svakako je i za vinski kvasac. Nemojte da sada pravimo famu od toga. Pravilno rukovanje kvascem zahteva dezinfekciju na svakom koraku, samo tako može da se sačuva. Pa i tada može da se desi da se kontaminira jer naravno nemamo sterilne laboratorijske uslove. Mnogo je starija i zrelija tehnološki priča u pivarstvu, pa tu i treba tražiti odgovore vezane za negu kvasaca jer proizvođačka uputstva nisu sasvim iskrena.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vukašin
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #317 Poslato: 09. Oktobar 2020, 14:09:47 » |
|
Može frižider, ali može i zamrzivač, koliko god da zvuči čudno.
Najbitnije je da nema vazduha, tj da se pakovanje stavi u teglu sa onim patent zatvaračem sa gumom. Može da prođe i obična tegla sa novim poklopcem.
Ovo je iz pivarstva, ali je u principu ista stvar. Pitanje je bilo postavljeno pre nekoliko godina na Danstar (Lallemand) sajtu:
I have always frozen my dried yeasts after purchase and before use. I have not noticed any detriment to the final product, but I seem to remember reading somewhere in that past year or so not to freeze dry yeast, perhaps even on a package. Is it acceptable to freeze dry yeast or is there some detriment to the practice?
You are right; we had stated in our old technical data sheet that dry yeast should not be frozen. However in the last 3 years we had a project running to optimize storage conditions for dried yeast. We stored several lots of vacuum packed dried yeast at room temperature, in a refrigerator and in a freezer and determined viability, vitality and fermentation performance every 3 month for two years. The results indicated that freezing the yeast does not harm the yeast but is even better than storing the yeast at room temperature. BUT for all storage temperatures it is very important that the yeast is still vacuum sealed. Air/oxygen is doing more damage to the yeast than any difference in storage temperature.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #318 Poslato: 09. Oktobar 2020, 14:22:58 » |
|
Nemojte da sada pravimo famu od toga. Sa ovim cu da se slozim. Osim ako niste vlasnici vecih podruma koji prave par desetina hiljada litara vina pa vam ostane enoloskih sredstava gomila. Meni je ove godine preteklo 50 grama D254. Zar cu to da cuvam za narednu godinu i rizikujem da bacim kominu? Zbog vrednosti od nekoliko eura? Stvarno ne treba praviti famu od toga. Ko zeli da ustedi i cuva za narednu sezonu nek izvoli, a ko je rasipnik ko ja bacice tih 50 grama.
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
srpko
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #319 Poslato: 14. Oktobar 2020, 10:40:29 » |
|
Vakumirke su bar u današnje vreme veoma dostupne i jeftine. Za 60 do 100e se lako mogu nabaviti, one za kućnu upotrebu. Ili u Lidlu na akciji, 30e. Vakumiraju odlično. Ja na taj način čuvam korišćene kvasce, enzime i hranu za kvasce. Vakumirane ih skladištim u kućnom špajzu na mračnom mestu. Naravno, sredstva vakumiram u njihovim pakovanjima. Enzim u bočici, ostatak što je u originalnim kesama lepo zatvorim i onda u vakuum kesu. Sva briga rešena u par koraka.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Brboslav
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #320 Poslato: 19. Oktobar 2020, 20:53:23 » |
|
Ima li neko pozitivna ili negativna iskustva sa GoFerm Protectom? Koristio sam ga do sada vise puta i nikada nisam imao nikakav problem sa fermentacijom, ali ni onih par puta kada sam zaboravio da ga stavim kao dodatak primarnom kvascu, nisam imao nikakvih problema pa me prosto zanima jos necije misljenje isplati li se uopste ulagati u njega s obzirom da se za te pare moze uzeti npr. drugi kvasac...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
djuma
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #321 Poslato: 10. Mart 2022, 21:48:40 » |
|
Da malo osvežimo temu. Šta mislite o upotrebi ne-saccharomyces kvasaca, poput level 2 flavia i level 2 biodiva u fermentaciji voćnih kljukova, s obzirom da su do sada opisani samo u fermentaciji vina i piva ( ono što sam ja mogao da nađem od naučnih radova ). Koliko bi dobili (terpeni, tioli, estri ) na aromatskoj kompleksnosti, a koliko bi izgubili njihovom upotrebom, ta 24h. pre inokulacije saccharomyces-om i da li uopšte mogu ići u nesumporisane kljukove i kako bi se ponašali u destilaciji?
|
|
|
Sačuvana
|
Kakva je korist od slanja čoveka na Mesec kad ni na Zemlji nismo naučili da živimo.
|
|
|
robe
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #322 Poslato: 25. Avgust 2022, 10:21:28 » |
|
Da li se netko ima informacije gdje se u BiH mogu pronaći kvasci i hrana za kvasce. Govorim o kruški. Unaprijed zahvaljujem. Vjerujem da bi bilo pametno napraviti neki spisak dobro opremljenih Agro dućana i Poljoprivrednih apoteka koje imaju ove proizvode.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
srpko
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #323 Poslato: 16. Oktobar 2022, 22:26:27 » |
|
Voljan sam da se pitanjem javno izblamiram jer možda tamo negde ima još jedan paćenik sličan meni. Da li sam ja invalid, nesposoban sam, kognitivno sam sakat ili možda sve skupa pa jednostavno godinama unazad ne umem da u potpunosti rastopim Fermaid E hranu za kvasce. To mi sad već onako solidno bode oči, prekopao sam internet i nisam naišao na neko sad mnogo pompezno objašnjenje o tome, pa rekoh hajde da ja to lepo ovde napišem pa da za kraj godine uzmem medalju tupsona godine. Znači svaki, ali svaki put mi krcka po kašikom. Manje, više, hladnija, toplija voda, manja kašika, veća kašika, sipaj u vodu, nalij ga vodom, i da se sad više ne blamiram, zamislite sami... ĐE GREŠIM?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vladant
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 51
|
 |
« Odgovor #324 Poslato: 17. Oktobar 2022, 16:14:11 » |
|
ene de, i sta bi?
|
|
|
Sačuvana
|
Dodje meni tako pred jesen, da ustanem ispod zemlje, dosadi mi da sam dole budan sanjam... ...cuvaj, sklanjaj staklo, bice srce, vaskrsavam.
|
|
|
tonini
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #325 Poslato: 18. Oktobar 2022, 00:00:59 » |
|
Jes pročitao upute na pakiranju. Obično je trmp. 27 celzija . Jel imaš termometar održavaj tu trmp. i nemaš brige. A dobro dođe i posuda sa debelim dnom
|
|
|
Sačuvana
|
Quale vinum, tale Latinum
|
|
|
|
|
|
ibrik
Zaslužni član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #329 Poslato: 07. Mart 2023, 21:04:49 » |
|
Stvarno dobre cene. Nisam ih koristio, ja se zalepio za Lalvin i ne odustajem još. Omiljeni: ICV D254, QA23 i Uvaferm CEG koji koristim za rajnski rizling. Probao sam druge ali takve mirisne note samo CEG daje na kraju.
|
|
|
Sačuvana
|
Vinum bonum, pax in domum
|
|
|
|