dekara
|
 |
« Odgovor #105 Poslato: 16. Jul 2015, 17:28:48 » |
|
Da. Pozdrav komšija
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shonepa
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 42
|
 |
« Odgovor #106 Poslato: 16. Jul 2015, 22:51:58 » |
|
A sta bi mi preporucio iz njihovog asortimana od kvasaca i hrane za kvasce?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dekara
|
 |
« Odgovor #107 Poslato: 16. Jul 2015, 23:38:36 » |
|
Mrzelo me da idem do bg ja stavio pekarski
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
vinobran64
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #109 Poslato: 18. Jul 2015, 12:11:39 » |
|
Imam isto pitanje kao shonepa: ima li neko iskustva sa Enartis zym rs i zym 1000 s enzimima?
Unapred hvala Pozdrav
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deknik
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #110 Poslato: 22. Jul 2015, 21:40:52 » |
|
Hrana za kvasce.... Jel to znaci da nece biti veliki problem ako se ne doda hrana iako je ona pozeljna u manjim kolicinama? I dali ce ne dodavanje hrane uticati na kvalitet rakije stvaranjem izoamilnih alkohola? Kako se moze znati dali je bilo negativnih uticaja ne dodavanja hrane sem hemijskom analizom i jel to znaci da ce se nedostatak manifestovati na aromi i kvalitetu?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #111 Poslato: 23. Jul 2015, 16:22:44 » |
|
To znači da će fermentacija voćnog kljuka u ogromnom broju slučajeva biti dovedena do kraja bez ikakvih problema i bez stvaranja H2S, kao najvećih razloga zbog kojih se preporučuje dodavanja hrane u vinarstvu. Količina raspoložive hrane je jedan od šest bitnih faktora fermentacije, a ne bi se zvali bitnim da na nju direktno ne utiču u većoj mjeri. Taj uticaj se normalno ogleda u kvalitetu i aromatskom profilu vina ili sirovine za destilaciju. Konkretno na količinu i proporciju viših alkohola, na 400 mg/l što sam već napisao, i negdje oko 350 mg/l na maksimalno stvaranje aroma voćnih estera.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #112 Poslato: 23. Jul 2015, 20:47:13 » |
|
Molim za pomoć....Istrazivao sam proizvode Revin-a. Nisam ih upotrebljavao, pa ni susretao sa konkretnim preparatima. Na osnovu onog što se ovdje dalo pročitati ja bih kod enzima i hrane birao opcije pod dva, a kod kvasaca bih tražio preporuku prodavača ili detaljnije informacije o drugim sojevima.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
shonepa
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #113 Poslato: 23. Jul 2015, 22:58:37 » |
|
OK  hvala odem tamo i kupim, pa kud puklo  Prenecu utiske, ako budem znao 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shonepa
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #114 Poslato: 24. Jul 2015, 13:16:34 » |
|
Molim za jos jedan savet. U pondeljak mi stize jedna kolicina breskve. Obzirom da je ovako velika vrucina, kom cu drzati u sobi u kojoj je temperatura oko 25-26 stepeni. EEnzime sigurno stavaljam. Stavio bih i kvasce i hranu za iste, ali me brine da pocetak fermentacije ne bude previse buran, obzirom na temperaturu. Stavicu i par zamrznutih flasa u kom. Da li su moji "strahovi" opravdani ? Da mozda smanjim kolicinu tih preparata?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #115 Poslato: 24. Jul 2015, 16:22:21 » |
|
Na tim temperatura je sve problematično i nema pametnog savjeta. Pasiranje, enzim, kvasac i hrana ti znatno ubrzavaju fermentaciju i dižu temperaturu na cca. 30 stepeni. Šta god uradio nisi na pravom putu. Temperatura kljuka ne bi smjela biti ni 20 stepeni. Ne znam kako da pomognem jedino ako je temperatura kljuka oko stvarnih 30 stepeni u prvih par dana da ne ubacuješ hranu nikako, a kvasce ne preko 20 g na 100 kg. Ako imaš mogućnost pokušaj ohladiti voće prije prerade. Kada krene burno vrenje ubaci dvije zaleđene boce po 5 l na pretpostavljenu posudu od 200 litara, zatvori posudu za anaerobno vrenje i ne otvaraj je dok se fermentacija ne završi, a to će biti relativno brzo.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shonepa
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #116 Poslato: 24. Jul 2015, 21:08:56 » |
|
OK, jasno.  Imam mogucnost da ohladim voce, u frizideru(zamrzivacu) za sladoled, taman da posluzi necemu 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #117 Poslato: 24. Jul 2015, 21:19:13 » |
|
Moram upozoriti iako pretpostavljam da ti je poznato. Pazi na temperaturu na kojoj kvasci rade (da nije preniska) i temperaturnu razliku kod dodavanja kvasaca u kljuk. http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1213.msg28805.html#msg28805
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shonepa
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #118 Poslato: 25. Jul 2015, 10:30:27 » |
|
Poznato mi je , procitao sma XY puta, ali bih ovaj put verovatno zaboravio!  Hvala  P.S. kupio sam i H2SO4, ali u obliku akumulatorske kiseline, 33% H2SO4, tako da cu i pH namestiti... kupljena u prodavnici auto delova, 100din za 1L... uglavnom je imaju takve radnje, mozda nekom znaci ovo sto sam napisao
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #119 Poslato: 25. Jul 2015, 11:11:12 » |
|
Spuštanje pH na 3,0 će djelovati u suprotnom pravcu od ostalog, usporavat će fermentraciju i malo obuzdati temperaturu. Ako ideš sa hlađenjem prije prerade i spuštanjem pH onda može i hrana sa nekih 10-ak g na 100 kg voća.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|