05. Decembar 2024, 01:33:14 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 23   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kvasci, enzimi,... za voćni kom  (Pročitano 266041 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Remooz
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #180 Poslato: 23. Mart 2019, 14:04:47 »

Hvala.
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #181 Poslato: 23. Mart 2019, 14:11:44 »

Kad ste na temi moze li jedno razjasnjenje i za mene? Hrana ide odmah. To odmah je zajedno sa kvascima ili odmah nakon kratkog perioda umnozavanja, recimo 24h?
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #182 Poslato: 23. Mart 2019, 14:43:28 »

Kod vocnog kljuka za rakiju odmah sva hrana. Najbolje neposredno prije kvasaca. Mijesanje za ravnomjernu rasporedjenost po posudi se podrazumijeva. Nikada se ne dodaje tamo gdje se rehidriraju kvasci nego u posudu za fermentaciju. Inaktivni kvasac je nesto drugo.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #183 Poslato: 23. Mart 2019, 16:13:19 »

Jasno. Cini mi se da ce za neko voce da bude malo natezanja, nameravam da probam vise vrsta a mislim da neke nisu odmah toliko tecne da se lagano mesaju. Dunja recimo. Ali sta je tu je, imam par drugara molera pa ce da vrte onom "busalicom". Ako nameravaju da dobiju slatkis posle Cheesy
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #184 Poslato: 23. Mart 2019, 16:26:40 »

Sitna granulacija mljevenja i enzim pa nema problema ni sa dunjom.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
chadjo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #185 Poslato: 03. Maj 2019, 10:54:43 »

Pozdrav Svima,

planiram ove godine da pravim rakiju od Kajsije, Sljive i Kruske Viljamovke. Interesuje me pored preporucenih enzima koje ste vec naveli na temi, da li bi mi za sve tri vrste odgovarao ENZIM LALLZYME FRUIT Tecni, jer planiram da uzmem ceo litar pa da ga koristim za svo voce?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #186 Poslato: 03. Maj 2019, 14:03:10 »

Nešto sam već pisao o njemu.
http://www.sveovinu.com/index.php?topic=1213.msg27081#msg27081
Ono zbog čega ja lično ne bih nikada koristio takve enzime je prije svega što sam osjetljiv na bilo koju vrstu manipulacije i trgovačku špekulaciju. Nakon toga i iz tehnoloških razloga jer je u pitanju jako sumnjiva mješavina maceracionih enzima koji su inače razvijeni za maceraciju crnog grožđa kako bi se u tom postupku povećala ekstrakcije bojenih materija i tanina u vinu. Kod voćnog kljuka namijenjenog destilaciji nema postupka maceracije, a i da ga ima nije nimalo poželjno imati bojene materije, tanine i ostala fenolna jedinjenja u većim koncentracijama jer to negativno utiče na kvalitet rakije.
Sačuvana

chadjo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #187 Poslato: 06. Maj 2019, 12:50:40 »

Dakle, ne verovati trgovcima Smiley ... drzacu se preporuka Lallzyme HC ... hvala na pomoci.
Sačuvana
ogarski
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #188 Poslato: 02. Jul 2019, 15:51:55 »

Vidim i na temi o kajsijevači da ima pitanja o kvascima.
Krenuo sam u nabavku istog i ustanovio da ne može da se nadje Uvaferm CM. Njega sam koristio uvek i sada ne znam šta bih. Enzim Lallzyme HC mi je ostao od prošle godine(čuvao sam ga u frižideru). Planiram i hranu Fermaid E.

Tražeći tako naletim u Enovitisu na ove preporuke koje su mi se učinile čudnim (prvi put da čujem ovako nešto):
"Kada se preradi 2/3 šećera u kljuku i kada se doda druga polovina hrane za kvasce može se prestati sa hlađenjem i pustiti da fermentacija spontano dođe do kraja. Kao što je prethodno rečeno prva polovina hrane za kvasce dodaje se otprilike onda kada se preradi 1/3 početne količine šećera u kljuku.
Tokom prve polovine fermentacije poželjno je svakodnevno provetravanje kljuka. Ovo se radi da bi se povećao sadržaj kiseonika u kljuku jer kvasci troše kiseonik pa ga u određenoj meri treba dodati da bi se ponovo uspostavila ravnoteža gasova."
Zamolio bih Bistricu, ako ima vremena za komentar i preporuku za drugi kvasac.
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #189 Poslato: 02. Jul 2019, 17:49:25 »

Ja slicno radim fermentaciju grozdja za crveno vino. S tim da prvu polovinu hrane dodajem dan nakon kvasca a drugu polovinu nakon preradjene 2/3 secera i nikad istu hranu. Do tada potapam kljuk jednom dnevno a zatim vise ne. Ali to je za grozdje, koliko sam razumeo sa vocem je prilicno drugciji postupak: svu hranu dodati jos pre kvasca i do kraja bez vazduha.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #190 Poslato: 02. Jul 2019, 19:04:46 »

U vinarstvu se hrana za kvasce nikada ne dodaje nakon što je šećer pao na 40-48°Oe jer odmicanjem fermentacije kvasac više nije u stanju tu hranu transportovati u svoju čeliju zbog zaštite od toksičnog djelovanja etanola. Hrana bi ostala neiskorištena za kvasac ali ne i za druge mikroorganizme nakon njega.  

Trgovci i mešetari poput Enovitisa na žalost često nabadaju i lupetaju miješajući pojmove i postupke za rakiju i vino.
Kod pravljenja rakije se hrana dodaje isključivo u startu zbog smanjenja ukupnih viših alkohola, uticaja na njihovu pojedinačnu koncentraciju i uticaja na međusobnu proporciju.

Izoamilni alkoholi su tipičan predstavnik negativnih aromatskih uticaja kod destilata, koji ne zavise samo od njegove koncentracije nego i od proporcije drugih viših alkohola i sl. Kljuk od voća sadrži dvostruko pa i višestruko više hrane nego što je to kvascima potrebno pa sa tog aspekta dodavanje hrane uopšte nije potrebno. Potrebno je dakle zbog smanjenja viših alkohola i istovremenog stvaranja njihovih estera koji imaju jako pozitivan aromatski uticaj. Viši alkoholi se u najvećoj mjeri stvaraju u prvih 50 sati, eventualno i do 70 sati fermentacije, pa svaka preporuka za dodavanje hrane u voćni kljuk namijenjen destilaciji nakon tog vremena samo govori o tome ko je taj neko ko ulazi u priču o kojoj ne zna ama baš ništa.

Citat
Kada se preradi 2/3 šećera u kljuku i kada se doda druga polovina hrane za kvasce može se prestati sa hlađenjem i pustiti da fermentacija spontano dođe do kraja.
Nakon 72 sati trajanja fermentacije voćnog kljuka treba se pustiti temperatura na neka 22°C, kako bi se omogućilo stvaranje više etilnih estera i ništa manje bitnog smanjenja nastanka acetaldehida. Na nižim temperaturama će se stvoriti više nižih estera i više acetaldehida što je manje aromatski poželjno za rakiju.  

Citat
Tokom prve polovine fermentacije poželjno je svakodnevno provetravanje kljuka. Ovo se radi da bi se povećao sadržaj kiseonika u kljuku jer kvasci troše kiseonik pa ga u određenoj meri treba dodati da bi se ponovo uspostavila ravnoteža gasova."
Kiseonik se uopšte ne dodaje u voćni kljuk jer ga u njemu ima itekako dovoljno za razmnožavanje kvasaca. Unesen je mljevenjem voća, pasiranjem, prepumpavanjem ili usipanjem u posudu za vrenje, pa i miješanjem enoloških preparata. Potrebno je samo što prije dodati kvasac kako bi između ostalog uzeo kiseonik iz kljuka pri razmnožavanju, i tako što prije ograničio rad drugih mikroorganizama kojima je on neophodan. Isto tako nadjačao i spriječio rad ostalih mikroorganizama pa i umanjila aktivnost drugih rodova kvasaca, i time izbjegli negativni uticaji. Zbog kojih se uostalom i dodaju selekcionirani kvasci.
Sačuvana

ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #191 Poslato: 02. Jul 2019, 19:14:49 »

10 brix-a je prilicno ispod te trecine secera o kojoj smo pricali. Prisustvo alkohola i cvrsti nesecerni cinioci uticu na merenje. Cini mi se da je kraj vrenja na 4-5 brix-a. Govorim o vinu naravno.
Sačuvana

bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #192 Poslato: 02. Jul 2019, 19:17:22 »

Bez tih krajnjih 5-5,5-6 Brix-a na refraktometru jer je na njima šećer blizu nuli. Hajde izbrisat ću brixe da ne zbunjuju pa ostavit samo Oechsle.  Grin
Sačuvana

ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #193 Poslato: 02. Jul 2019, 19:20:24 »

Joj  Cool
bitno je da se razumemo na kraju
Sačuvana

ogarski
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #194 Poslato: 02. Jul 2019, 23:37:38 »

Hvala Bistrice. Nisam ni sumnjao.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 23   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.027 sekundi sa 22 upita.