FC9 U toku fermentacije ima smanjenu produkciju onih jedinjenja koja su nepoželjna kod vina za destilaciju (viši alkoholi,acetaldehid,vodonik sulfid).Posebno stvara nizak nivo acetaldehida.
Minimalna temperatura fermentacije je 14C.Izolovan je u saradnji instituta za konjak i lallemanda gdje se išlo upravo na dobre rezultate kasnije u destilaciji koji se razlikuju od onih zanemarljivih za vino.
I pored toga kombinovan je sa drugim kvascima jer kombinacija više sojeva daje najbolje rezultate.
D254 Bez kiler faktora prema drugim kvascima,srednja brzina destilacije i startan kvasac.Izolovan u dolini Rhone prvenstveno za Syrah,ali ono što je za njega bitno u ovom slučaju jeste da daje povećanu koncetraciju estara i smanjenu koncetraciju acetaldehida kao koncetraciju H2S.
EC1118 Kao i QA23 spada u bajanuse,ali za razliku od njega gotovo je neutralan u stvaranju aromatike.Izolovan je u Šampanji i često se koristi za sekundarnu fermentaciju kao i kod cidera.Kod njega je pozitivno to što stvara malu koncetraciju acetaldehida,startan je kvasac i ima umjerenu brzinu fermentacije.Ima jak kompetitivni faktor.
Zbog svega ovoga preporučuje se u kombinaciji sa drugim kvascima.
QA23 Izuzetno terpenski kvasac.Startan je i podnosi niske temperature fermentacije.(10C)
Takođe stvara malu konc sumpora i acetaldehida.
Meni je bio posebno dobar kod jabuke gde se u destilatu vidjela razlika između njega i recimo D54 koji sam imala u nekoj količini kao prvu pomoć.
Pored njega i 1118 koristila sam i R2 koji je po karakteristikama sličan ovom poslednjem s tim da podnosi jako niske temperature fermentacije čak i 5C.
Ove godine bih koristila SIHA Destarome i SIHA active 6.
Po karakteristikama (startni kvasci,produkcija estara i bez nepoželjnih produkata za destilaciju) su ušli u izbor od begerowih kvasaca.
Izbor je zaista veliki i ono što sam napisala kod FC9 je neka suština.Treba raditi na kombinaciji pri čemu na tom putu pronaći ono što u datoj situaciji daje za nas "dobitnu kombinaciju".
(kad kažem kombinacija,mislim na različite sudove za fermentaciju čisto da spomenem jer sam imala primer gde me shvatio drugačije
a poslije je bilo kasno).