03. Oktobar 2024, 12:40:14 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 23   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kvasci, enzimi,... za voćni kom  (Pročitano 264276 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #240 Poslato: 15. Mart 2020, 14:50:23 »

Sve se to skupo plaća.I nije nimalo smiješno.Naprotiv.
Treba da se za početak zapitamo što nam je izbor sveden na tako nešto.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Joca-Sremac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 47

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #241 Poslato: 15. Mart 2020, 17:58:07 »

Za bloo moon:postovana netazim ja na gotovo,nego svake godine ima bas velikih oscilacija u kvalitetu.Moguce je da pomesaju pa tako onda prodaju kao univerzalno.Kod nas u Srbiji sve sam lopov do lopova.To znam posto sam bio strastveni ribolovac sarana pa kada kupim aromu iz Engleske i ovde  to je nebo i zemlja jer ga ovi nasi tri puta razblaze do krajnjeg kupca,a plus cena manja nego u Engleskoj.Za sihu veruj mi u Srbiji se nezna.Kupio bih ali nemam gde,kako da preteram preko granice.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #242 Poslato: 15. Mart 2020, 23:02:39 »

Citat
nego svake godine ima bas velikih oscilacija u kvalitetu

Kvalitetu čega,i odakle taj zaključak u praksi?
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Joca-Sremac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #243 Poslato: 16. Mart 2020, 20:42:03 »

Odgovor za Bloo Moon:Prosle godine sam radio kajsiju od 2 prodavca enoloskih sredstava Fermentis i Lalvin.Od Fermentisa sam radio sa kvascom Fd3 i enzimom cool plus,a od  Lalvina  kvasac  Qa23 i enzim cuve blan.Moji zakljucak je sledeci:Rakija od Lalvina je lepsa ,ima jaci miris i dobio sam oko 7% vise kolicinski rakije.Da napomenem kajsija he stigla isti dan,sva he bila ista po kvalitetu,zatvorena fermentacija,konstantna temperatura u prostoriji,radjena dvokratna destilacija.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #244 Poslato: 16. Mart 2020, 21:34:21 »

Odgovor za Bloo Moon:Prosle godine sam radio kajsiju od 2 prodavca enoloskih sredstava Fermentis i Lalvin.Od Fermentisa sam radio sa kvascom Fd3 i enzimom cool plus,a od  Lalvina  kvasac  Qa23 i enzim cuve blan.Moji zakljucak je sledeci:Rakija od Lalvina je lepsa ,ima jaci miris i dobio sam oko 7% vise kolicinski rakije.Da napomenem kajsija he stigla isti dan,sva he bila ista po kvalitetu,zatvorena fermentacija,konstantna temperatura u prostoriji,radjena dvokratna destilacija.

Zašto si se odlučio baš za fermentisov FD3?Pitam jer proizvođač o njemu nije ostavio baš ništa sem nepotkrepljeninih reklama ništa manje od onog "univerzalnog kvasca za voćni kljuk".Napisaću poslije nekoliko kvasaca gdje se za svaki soj ukazuje na brzinu fermentacije,njen start,metabolizam u toku fermentacije odnosno ono što je bitno za odluku u ovom slučaju.
Sačuvana

Čehov
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #245 Poslato: 16. Mart 2020, 23:14:20 »

FC9 U toku fermentacije ima smanjenu produkciju onih jedinjenja koja su nepoželjna kod vina za destilaciju (viši alkoholi,acetaldehid,vodonik sulfid).Posebno stvara nizak nivo acetaldehida.
Minimalna temperatura fermentacije je 14C.Izolovan je u saradnji instituta za konjak i lallemanda gdje se išlo upravo na dobre rezultate kasnije u destilaciji koji se razlikuju od onih zanemarljivih za vino.
I pored toga kombinovan je sa drugim kvascima jer kombinacija više sojeva daje najbolje rezultate.

D254 Bez kiler faktora prema drugim kvascima,srednja brzina destilacije i startan kvasac.Izolovan u dolini Rhone prvenstveno za Syrah,ali ono što je za njega bitno u ovom slučaju jeste da daje povećanu koncetraciju estara i smanjenu koncetraciju acetaldehida kao koncetraciju H2S.

EC1118 Kao i QA23 spada u bajanuse,ali za razliku od njega gotovo je neutralan u stvaranju aromatike.Izolovan je u Šampanji i često se koristi za sekundarnu fermentaciju kao i kod cidera.Kod njega je pozitivno to što stvara malu koncetraciju acetaldehida,startan je kvasac i ima umjerenu brzinu fermentacije.Ima jak kompetitivni faktor.
Zbog svega ovoga preporučuje se u kombinaciji sa drugim kvascima.

QA23 Izuzetno terpenski kvasac.Startan je i podnosi niske temperature fermentacije.(10C)
Takođe stvara malu konc sumpora i acetaldehida.
Meni je bio posebno dobar kod jabuke gde se u destilatu vidjela razlika između njega i recimo D54 koji sam imala u nekoj količini kao prvu pomoć.

Pored njega i 1118 koristila sam i R2 koji je po karakteristikama sličan ovom poslednjem s tim da podnosi jako niske temperature fermentacije čak i 5C.

Ove godine bih koristila SIHA Destarome i SIHA active 6.
Po karakteristikama (startni kvasci,produkcija estara i bez nepoželjnih produkata za destilaciju) su ušli u izbor od begerowih kvasaca.

Izbor je zaista veliki i ono što sam napisala kod FC9 je neka suština.Treba raditi na kombinaciji pri čemu na tom putu pronaći ono što u datoj situaciji daje za nas "dobitnu kombinaciju".

(kad kažem kombinacija,mislim na različite sudove za fermentaciju čisto da spomenem jer sam imala primer gde me shvatio drugačije  dohfly a poslije je bilo kasno).
Sačuvana

Čehov
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #246 Poslato: 16. Mart 2020, 23:28:44 »

Ja D254 koristim za merlot. Odlican je, daje vino punog ukusa i prilicno snaznog tela. Veoma lako za pice. Paznju treba obratiti na temperaturu, zna da pobegne i preko 25, ali se lako kontrolise.
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #247 Poslato: 16. Mart 2020, 23:40:09 »

Da,D254 sam i ja imala da vidim na djelu kod merlota i caberneta,pa i vranca.
Temperature fermentacije su bile oko 26C.Međutim,prošle godine kad sam mu držala temperaturu niže kod bijelog vina za destilaciju,završio je fermentaciju poslije bayanusa.
Inače,prilično startan kvasac što je dobro u ovom slučaju.
Sačuvana

Čehov
Joca-Sremac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #248 Poslato: 18. Mart 2020, 22:50:08 »

Sta mi mozete reci za   Vinoferm kvasce i enzime.Prodaju se u Sremskim Karlovcima ali su po meni dosta jeftini.Duplo su jeftinini od svih ostalih.Firma se zove Caporale i zastupnici su neke Italijansje firme.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #249 Poslato: 19. Mart 2020, 10:21:26 »

Sta mi mozete reci za   Vinoferm kvasce i enzime.Prodaju se u Sremskim Karlovcima ali su po meni dosta jeftini.Duplo su jeftinini od svih ostalih.Firma se zove Caporale i zastupnici su neke Italijansje firme.

Essedielle uglavnom proizvodi enološka sredstva poput gumi arabike što i stoji na njihovoj stranici.
Most of the analysis affect the production of Gum Arabic, which essedielle imports directly from the producing countries.

Ne mogu ništa reći o njihovim kvascima iz svog iskustva.
Sačuvana

Čehov
Joca-Sremac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #250 Poslato: 06. April 2020, 11:20:26 »

Za Bloo monn ili Bistricu ,nasao sam Sihu,vlasnik mi preporucio kvasac Destarome za sljivu,uzecu i Sihin enzim distillery SK Plus,a za kvasac Active 6 kaze da je neutralan i da nema aromu.Mislim da ga koristim za vinjak ove godine.Moje pitanje glasi ja bih koristio i Active 6 za sljivu ,da li moze ili ne.Inace su jako prijatni,pristupacni sa cenama,i svakom ih preporucujem
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #251 Poslato: 06. April 2020, 12:34:12 »

Zbog cega toliko insistiranje na SIHA kvascima, koje su to njihove prednosti u odnosu na LALVIN ili UVAFERM? Ima li ko uporednih iskustava da napise ovde nesto o tome, da znamo treba li se truditi i ici u nabavku SIHA ili ce takav kvalitet da dobijemo i sa ovim sto se lakse nabavlja ovde?
Pitam zbog fermentacije za destilat, zelim ove godine da radim vinjak i prvobitna namera je bila da koristim FC9. Za vino se drzim i dalje proverenog: D254 i CEG
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
Joca-Sremac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #252 Poslato: 06. April 2020, 12:51:20 »

Pa hvale ga,ima odlicne karakteristike i ima normalnu cenu
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 74.0

« Odgovor #253 Poslato: 06. April 2020, 14:27:16 »

Ne znam za druge ali blue moon je sklona eksperimentisanju.Ne postoji "provjerena" kombinacija,postoje samo kombinacije.
U zoni što po karakteristikama za fermentaciju materijala za destilaciju,što po ponudama ozbiljnijih proizvođača tih kombinacija ima u današnje vrijeme dosta.SIHA active 6 i SIHA destarome su u toj zoni između ostalih.Pa čemu drugo i ovo mjesto postoji ako ne da se razmjene iskustva u svim tim različitostima?

I bistrica i ja imamo slobodu da pišemo o svom iskustvu isto kao i vi.Samo mi ne namećite teret promoterke već dajte vaše impresije na kraju.Naravno uz prethodno ispoštovane uslove za kvalitetnu fermentaciju i destilaciju.
Od mene niko ne može dobiti recept jer ga nema.Kao da mi tražite isključivost baš tamo gde sam najmanje isključiva.Postoji samo sloboda izbora i rezultat te slobode su razgovori u kojima je svaki sagovornik ravnopravan.

Sačuvana

Čehov
Joca-Sremac
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #254 Poslato: 06. April 2020, 14:34:48 »

Svaka ti cast,na ovom odgovoru,da li ascive 6 moze i za sljivu
Sačuvana
Stranice: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 23   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.094 sekundi sa 22 upita.