23. Januar 2025, 15:22:04 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 4   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Šljiva  (Pročitano 53590 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
nale
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 48

Windows XP
Browser:
Safari

« Poslato: 27. Mart 2011, 09:20:14 »

Ove godine pocinjem spremati parcelu oko 1h, u okolini Valjeva za zasad sljive. Prosle godine je Rus, koji je zakupio Fruktalovu hladnjacu u Irigu otkupljivao sljivu(jajastu) po ceni od 0.7 eura po kilogramu. U pitanju je sljiva duguljastog, jajastog oblika...meni nepoznata. Vocar koji je dovozio svojom lada nivom  je iz okoline Panceva... Zamolio bi neke od iskusnijih i bolje informisanih forumasa od mene, da mi daju informacije o ovoj sljivi ? Ocigledno je rec o nekoj novoj sorti, koja se mahom prodaje sirova, i ne ide u dalju preradu(sudeci po tako dobrom placanju sirove ).
HVALA !
Sačuvana
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.16

« Odgovor #1 Poslato: 12. April 2011, 16:50:29 »

po tvom vrlo detaljnom opisu nebih znao koja je sljiva, ali po ceni i ako je to bilo u nekom periodu od 10 -20 og jula onda je u pitanju cacanska rana, jedino je ona proslog leta bila skuplja od 50 din. ukoliko planiras sljivu da sadis treba da znas da ima hiljadu sorti ali da "idu samo:

Cacanska rana
Lepotica
Cacanska najbolja
Timocanka
i sorte kasnijeg zrenja druga polovina septembra do kraja oktobra
kao stone sorte koje se dobro placaju s tim da je lepotica najsadjenija sorta u evropi u zadnjih 10 godina pa zbog zasicenosti trzista u vreme zrenja ima najnizu cenu.
cena 2010   120 dinara - 35 dinara zavisno od sorte
trebas uzeti u obzir i da od polovine avgusta do polovine septembra svako ima sljivu i da tada kupovina slabo ide pa izbegavati sadjenje sorti sljiva koje stizu u to vreme

naravno moze i stenly i c. rodna moze i druga kasnija sorta ali za industrisku proizvodnu a to se prosle godine placalo 16-18 dinara

ukoliko pogresis pri odabiru sorte ili te kalemar izradi (sto je pre moguce) imas za isti rad i ulaganje i 5 puta manji prihod. inace ova informacija vredi dva piva  a svet je mali  Grin
Sačuvana
nale
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #2 Poslato: 15. April 2011, 21:48:34 »

hvala na obavestenju Thumb,a za pivo nije problem  Grin,verujem da u odabiru sljive vodi cu 100% racuna od koga uzimam sadnice,a da zanima me sljiva ranka nasa stara sorta ?interesujeme ako znas gde je mogu nabaviti i koja je cena Scratchhead
Sačuvana
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.16

« Odgovor #3 Poslato: 16. April 2011, 15:57:46 »

gratis  Grin odes u neki napusteni vocnjak gde su bile ranke. ona se razmnozava izdancima pa navadis sebi koliko hoces . ako nemas mogucnosti znam ko moze da ti to navadi tip vadi podlogu za kalemare divlju tresnju i sl. ali sada ti je kasno za to a i neznam dali bi ti se isplatilo da dodjes dovde. sto se tice nabavke drugih sadnica ne zaboravi nikad jednu  stvar nema postenog kalemara pa da ti je brat rodjeni. ako si vec poljoprivrednik nece ti biti tesko da sam proizvedes podlogu i platis kalemaru da ti nakalemi sa tvojim kalem grancicama koje ces nabaviti od nekog ko vec zna sta ima u vocnjaku ili kupi podlogu i plati kalemjene podloga dzanarika je bila ove godine 10-15 dinara a kalemljene 5 din km. imaces rad +150 eura troska i dobices sadnice za 1 hektar ali sadnice za koje znas sta je.
a ko nabavis kod nekog kalemara kupices za 1000 evra macku u dzaku
Sačuvana
nale
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #4 Poslato: 02. Maj 2011, 12:53:54 »

Zavisno od orezivanja i gustine sadnje...pitao bih forumase da mi okvirno odgovore, koliki su prinos imala (prosecno godisnje) po stablu, aru ili hekratu kod cacanskih sorti sljive??? Nek se uzmu u obzir Cacanska rana, najbolje i lepotica .
Sačuvana
nale
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #5 Poslato: 03. Maj 2011, 15:28:43 »

Dragi forumasi, zamolio bih vas da podelite vase iskustvo o prinosima u Vasim sljivicima. Milim Vas, da precizirate koji je tip sadnje, orezivanja, starosti i sorte sljive. Neka vase izlaganje bude retroaktivno, od druge godine pa dok god vam je vocnjak star! Hvala !
P.S. Mlad sam vocar koji namerava uloziti znacajna sredstva i vreme u zasad sljive i , ako Bog da, vratiti se na selo i od toga ziveti !
Sačuvana
todor11
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 13.0.1

« Odgovor #6 Poslato: 18. Jun 2012, 17:18:35 »

A da slučajno nije Ruska džanarika ona ti je jajasta i kažu da je izuzetno dobra za voćne sokove.
Sačuvana
crnitrn
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #7 Poslato: 20. Jun 2012, 11:57:36 »

A da slučajno nije Ruska džanarika ona ti je jajasta i kažu da je izuzetno dobra za voćne sokove.
Ruska dzenarika nije jasasta a nije ni plava!
Sačuvana
dekara
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #8 Poslato: 30. Jul 2015, 21:17:57 »

Ništa nema više šećera od vojvođanske krupne bele šljive
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #9 Poslato: 30. Jul 2015, 23:11:01 »

Stvarno ne vidim zašto i čemu neki suvišni i nepotrebni lokalpatriotizam, tamo gdje mu nikako nije mjesto. Bez obzira što sam i ja dijete ravnice nije mi uopšte teško reći ili prihvatiti činjenicu da je šljiva  prije svega voće nekih drugih, većih, nadmorskih visina. Ili možda za bjelošljivu da je nešto što raste na sve strane svijeta, a u ravnici najčešće u međama poput šikare i korova.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
ogarski
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #10 Poslato: 18. Jun 2017, 19:31:18 »

Mislim da su mi neke mlade šljive zaražene virusom šarke, pa molim nekog ko je siguran da mi kaže na osnovu ovih fotografija.

Sačuvana
Sale VR
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #11 Poslato: 25. Jun 2017, 13:26:15 »

Pozdrav!!!

Ne bih da lupetam i kradem posao zastitarima i pokusavam da se pravim pametan ali konsultuj se sa nekim zastitarom, meni ovaj simptom lici na GRINJE. Trebalo bi oprskati nekim akaricidom. Izvini ako gresim!!!
Sačuvana
ogarski
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #12 Poslato: 26. Jun 2017, 09:12:27 »

Hvala na dobroj nameri. Posavetovaću se sa nekim stručnjakom. A već sam planirao daih iskrčim za vikend. Evo, opet gledam slike sa interneta i baš liči na šarku.
Pozdrav!
Sačuvana
ogarski
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #13 Poslato: 03. Jul 2017, 14:28:53 »

Zaštitar iz PSSS mi je potvrdio da je u pitanju šarka. I tvrdi da je bio zaražen sadni materijal iako su sadnice kupljene u poznatom rasadniku sa sve etiketom.
Sledi krčenje.

Ne znam šta se dogodilo sa slikama koje sam postavio...
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #14 Poslato: 07. Jul 2017, 18:09:29 »

Prebačeno!
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Stranice: [1] 2 3 4   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.039 sekundi sa 21 upita.