03. Oktobar 2024, 13:27:34 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 ... 10   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Bure za rakiju  (Pročitano 131621 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
mk
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Poslato: 21. Decembar 2009, 10:44:45 »

Poštovanje za Pecu i ostale učesnike u forumu.
Bavim se proizvodnjom rakije dugi niz godina.Mi u banatu pravimo više ove aromatične rakije tipa dunja,kajsija,viljamovka...Takodje pravim kalvados t.j. rakiju od jabuke odležanu u hrastovim buradima.Da li je neko stavljao rakiju u barik barad recimo od 225 l francuska i uporedio rakiju koja je odležala u običnim hrastovim buradima?Ja sam poredio al želim da čujem vaša iskustva.Vidim čitajući ovaj forum da je Peca dobar poznavalac proizvodnje rakija al mi nije jasno kad kaze da mu jabuka zagori u kazanu.Pa zar vi još koristite kazane bez mešalice,gledajući vaše dugogodišnje iskustvo?Pozdrav
Sačuvana

HUBERT 1924
Kratkoglavi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 49

Ako kaniš pobjediti nemoj izgubiti

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #1 Poslato: 16. Jun 2010, 21:59:12 »

Poštovanje za Pecu i ostale učesnike u forumu.
Bavim se proizvodnjom rakije dugi niz godina.Mi u banatu pravimo više ove aromatične rakije tipa dunja,kajsija,viljamovka...Takodje pravim kalvados t.j. rakiju od jabuke odležanu u hrastovim buradima.Da li je neko stavljao rakiju u barik barad recimo od 225 l francuska i uporedio rakiju koja je odležala u običnim hrastovim buradima?Ja sam poredio al želim da čujem vaša iskustva.Vidim čitajući ovaj forum da je Peca dobar poznavalac proizvodnje rakija al mi nije jasno kad kaze da mu jabuka zagori u kazanu.Pa zar vi još koristite kazane bez mešalice,gledajući vaše dugogodišnje iskustvo?Pozdrav

Jako me zanima kakva je razlika?
 Molim te podeli sa nama svoje zapažanje.
Hvala.
Sačuvana
Kratkoglavi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Ako kaniš pobjediti nemoj izgubiti

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.3

« Odgovor #2 Poslato: 17. Jun 2010, 16:49:59 »

Da li je neko stavljao rakiju u barik barad recimo od 225 l francuska i uporedio rakiju koja je odležala u običnim hrastovim buradima?Ja sam poredio al želim da čujem vaša iskustva.Vidim čitajući ovaj forum da je Peca dobar poznavalac proizvodnje rakija al mi nije jasno kad kaze da mu jabuka zagori u kazanu.Pa zar vi još koristite kazane bez mešalice,gledajući vaše dugogodišnje
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #3 Poslato: 17. Jun 2010, 16:59:40 »

I ja sam se sav pretvorio u uvo da čujem ta iskustva jer, očigledno, niko drugi nije to radio.
(ja jesam počeo ali ne u novo nego u jednom korišteno barik vinsko bure, ali i to sam uradio tek pre par meseci pa ne mogu da govorim čak ni otom iskustvu).

Dakle, mk, čekamo priču.
Sačuvana
Joca m
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #4 Poslato: 05. Februar 2011, 00:42:40 »

Pozdrav forumasima!
Nemam nikakvog iskustva sa pecenjem rakije, do sada je to radio moj otac, medjutim posto ima vec 82 godine on vise nije sposoban za tako nesto, a ja imam veliku volju da pocnem sa tim i citao sam neke tekstove koji su mi dosta pomogli ali nigde nisam nasao kako da dobro operem sudove koje ima moj otac, a koji nisu odrzavani onako kako treba. Molim nekog ko ovo odlicno zna da mi objasni kompletan postupak i da li je uopste moguce dobro oprati burad i kace koji su korisceni vec dugo godina, a ponovo naglasavam, nisu odrzavani kako treba(rakija koja je u njima ima neprijatan miris). Hvala puno!
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.13

« Odgovor #5 Poslato: 05. Februar 2011, 18:08:23 »

O ovome imaš posebnu temu na forumu, sve je objašnjeno pa kreni od početka.
http://www.sveovinu.com/index.php/topic,218.msg2245.html#msg2245
Možeš pogledati i ovdje:
http://www.vinogradarstvo.hr/new/vinarstvo/clanak/lije%C4%8Denje+bolesnih+ba%C4%8Dava/95/
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
tnt
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Firefox 4.0

« Odgovor #6 Poslato: 09. April 2011, 00:38:45 »

pozdrav svima.

imam jednu laicku temu koja ce mnogima biti dosadna, al' meni bi znacilo da razjasnim par stvari:

kakvo bi bure trebalo kupiti da bi se u njemu drzala rakija?

koje se drvo preporucuje?
postoje li neki posebni "modeli" koje treba traziti?
igra li ulogu zapremina bureta ili je to cisto stvar licnih potreba?
da li se preporuka razlikuje u odnosu na to koja ce se rakija drzati?
da li se preporuka razlikuje u odnosu na to koliko ce se dugo rakija drzati u buretu?
postoji li jos nesto na sta bi trebalo obratiti paznju, a da ovde (medju pitanjima) nije pomenuto?

hvala.
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.16

« Odgovor #7 Poslato: 10. April 2011, 10:23:49 »

koje se drvo preporucuje?

Hrast.

postoje li neki posebni "modeli" koje treba traziti?

Od ovoga ti je mnogo vaznije naci kvalitetan izvor, tj. pintera. Nikako nemoj kupiti bude na vasaru. Nadju pintera, pa naruci da ti napravi bure i to ti je najbolji model;)

igra li ulogu zapremina bureta ili je to cisto stvar licnih potreba?

Igra. Biraj bure da bude taman tolike zapremine da mozes da ga napunis do vrha, ili skoro do vrha.

Ovo zbog toga sto bure gubi rakiju, tzv. "pije", a taj gubitak je u funkciji zapremine bureta, a ne kolicine rakije u buretu. Ako npr. bure od 100 litara gubi 5% zapremine godisnje, to znaci da ce ono gubiti 5 litara godisnje bez obzira na kolicinu rakije u buretu. Znaci ako sipas 100 litara, izgubices 5%, a ako u toliko bure sipas samo 10 litara, izgubices pola.

da li se preporuka razlikuje u odnosu na to koja ce se rakija drzati?

Verovatno za neke specijalne rakije postoji po neka kvaka u vezi s materijalom, to nek neko drugi pokusa da objasni.

Sto se tice hrasta, on se koristi kod velikog broja potpuno razlicitih zestokih pica - predstavlja najbolji izbor i za sljivovicu, i za vinjak i za viski...

da li se preporuka razlikuje u odnosu na to koliko ce se dugo rakija drzati u buretu?

Ako planiras dugo odlezavanje, nemoj to raditi sa ganc-novim buretom.

postoji li jos nesto na sta bi trebalo obratiti paznju, a da ovde (medju pitanjima) nije pomenuto?

Bure cuvati na tamnom i vlaznom mestu, bez velikih kolebanja temperature. Vlaga u prostoriji u kojoj se drzi bure sa rakijom treba da bude oko 75%.
Sačuvana
tnt
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Firefox 4.0

« Odgovor #8 Poslato: 10. April 2011, 21:09:41 »

hvala puno na odgovoru!

mislim da je ciljna kolicina rakije oko 50 litara, pa cu tempirati da i bure bude te zapremine.

za hrast sam i ja cuo, al' su mi neki ljudi pominjali i dud (da li za dunjevacu ili i za sljivovicu, ne secam se tacno...), pa mi je to unelo pometnju.

ima li neko savet gde naci dobrog pintera i koji je red velicine (cisto okvirno) za neko solidno bure od 50 litara?

Sačuvana
whisky
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #9 Poslato: 11. April 2011, 12:13:46 »

Svakako hrastovo bure i svako ko drugačije kaže, kleveće i laže...........međutim.....
Danas je veoma često hrasotovo bure barikirano, to jest duge su, pre nego što su sastavljene u bure, turene na skaru što ima za posledicu da takva bure izvesno vreme (nekoliko godina) intezivno ispušta i boju ali i aromu nagorelog hrastovog drveta.
Ovo se traži kod nekih skupih crvenih vina, šta više u poslednjih 10-15 godina postala je prava moda (da se pije vino-daskovača) što je uzorokovalo masovnu potrošnju barik buradi od 200-250 litara koja se nakon 2-3 godina ležanja vina u njima rashoduju.
Danas na tržištu je velika masa takvih burića koji izgledaju iz vana potpuno novo a mogu se dobiti za 50-ak evrića.
I nije to ni loše. naime, ja sam takvo bure dobro oprao i držim evo više od godinu dana u njemu pivski destilat (eau-de-vie de Biere) sa veoma dobrim rezultatom. Destilat je postao svetlo braon i što duže čekam boja sve više ide prema tamno braon, a po ukusu je jasan barik miris i ukus, na spaljeni hrast dakle.
To može kod ovako specijalnih destilata, kao što je od ale piva, recimo. I možda još nekih. Ali sasvim sigurno da neće uvek biti prijatno mirisati nagoreli hrast. meni, na primer, to uopšte ne ide uz voćne rakije.
Tu treba običan, stari hrast, koji će za 5-6 godina čuvanja tek malo, neznatno, obojati rakiju u smeru svetlo,svetlo braon boje.
To se sa barikom ne može postići jer će svetlo brao biti već nakon 3 meseca.

I ovaj kuriozitet da pomenem: jedan svoj destilat flaširam kao svetlo žut. Meni je to jako lepa boja za taj destilat, a vidim i mojim mušterijama. mene podseća na narodne pesme u kojima se rakija šljivovica naziva "žutkom", ili "žuticom".
Ovu boju dobijem tako što destilat stavim u jedno bure od 30 litara, e sad ne znam da li je od bagrema, ili duda, ali to bure evo već godinama veoma brzo boja rakiju! Za mesec dana je već žuta!
neki mi pinter reče da je to zbog toga što je drvo odsečeno u vegetaciji i da će to bure uvek puštati boju.
Ako, meni sad vrši posao.
Umesto da guram daščice u bure sa rakijom ja stavim 30 litara rakije u to bure i ostavim 2-3 meseca da stoji, pa kad to prespem u veliko bure od 200 litara dobijem upravo želejnu žutu boju rakije.
Sačuvana
whisky
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #10 Poslato: 11. April 2011, 12:21:59 »

kao dodatak gornjem prilogu:

Boja kod barika nakon par meseci, u stvari, nije brao, nego jedna crveno-braon nijansa. ovo hoću da napomenem zbog toga da ako neko bude koristio takvo bure da se ne uplaši kad vidi crvenkastu boju destilata i da pomisli da bure nije dobro oprano i da je to od zaostalog vina. Nije to od vina, a ni od terpentina, nego jet nagorelo drvo.
ne bih ni ja to znao da nisam koristio barik daščice ovog pintera koji je dolazio na ovaj forum, Pepeplka iz Đurđenovca.
Kad sam stavio jednu njegovu daščicu u 5 litara rakije prva nijansa koja se pojavila bila je crvenkasta.
 Tek kasnije to prelazi u braon ali uvek ostane zagasito crveno braon.
Isto je i kod barik buradi.
Znači, boja barik bureta u početku je crvenkasta ali kasnije postane braon, međutim ta brao boja je drugačija od braon boje nespaljivanog hrasta.
Mislio sam da bi ove informacije nekome nekad mogle biti od koristi pa sam ih zato napisao.
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.16

« Odgovor #11 Poslato: 11. April 2011, 21:07:34 »

ima li neko savet gde naci dobrog pintera i koji je red velicine (cisto okvirno) za neko solidno bure od 50 litara?

Mogu da ti preporucim pintera kod koga sam ja narucio bure, Dragan Mihajlovic iz Glogovice (kad se od Aleksinca krene ka Nisu preko Bujmira, oko 3-4 Km od Aleksinca).

Ja sam Hrastovo bure od 64 litra platio 70e.

Sto se tice barika i spaljivanja, barik je posebna tehnologija proizvodnje burica, a svako bure je iznutra manje-vise spaljeno, sto ne znaci da je barik. Razlog je sam tehnoloski postupak pri pravljenju bureta, gde se duge savijaju oko upaljene vatre. Ne znam precizno kako i zasto, to treba pitati pintere.
Sačuvana
whisky
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:

« Odgovor #12 Poslato: 11. April 2011, 21:29:38 »

Kizo, i jeste i nije Smiley
Ja sam lepo rekao da je barik kad se duge ture na skaru a to što ti pričaš jeste način savijanja duga prilikom montaže bureta. Ali ne samo bureta nego i svih drugih stvari koji se prave od drveta a treba neku krivu slediti. One male lađe, recimo, isto su se tako daske savijale . Sa jedne strane se zagreju a sa druge ne i onda se daska sama od sebe krivi na onu stranu gde se greje.
Rezultat ostaje nešto malo nagorela daska ali nije to barik (uostalom, to i ti kažeš).
Kod barika se drvo zaista na poseban način "roštilja" i to nije zbog savijanja nego da mu se promeni aroma i boja.

Ono što sam ja smatrao važnim da kažem jeste da je buke destilovan pića posle odležavanja u bariku bitno drugačiji nego u običnom hrastu a naročito u hrastu koji nije nov.
Sačuvana
samar
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Symbian OS 9.2 / Nokia N95
Browser:
Safari

« Odgovor #13 Poslato: 01. Januar 2012, 20:35:49 »

Imam staro hrastovo bure 40godina. Draga mi je uspomena od dede. Malo smrdi iznutra. Kako da proverim dali je dobro da u njega odma sipam rakiju na odležavanje pošto je već par godina zatvoreno al prazno bez rakije. Kako da ga rastavim i prebrusim šmirglom i opet sklopim.
Sačuvana
samar
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 50

Symbian OS 9.2 / Nokia N95
Browser:
Safari

« Odgovor #14 Poslato: 01. Januar 2012, 21:16:29 »

Šta je tačno ovinjavanje novih buradi. Jeli valjaju čemu polovna reparirana barik burad za šljivovicu ili su bolja naša nova hrastova burad.  Planiram da za ovu sezonu kupim hrastova 3bureta. Svaka preporuka za dobrog majstora pintera je dobro došla pa ako neko zna da pošalje neki broja telefona ili adresu. Dobar a da nije mnogo skup.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 10   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.072 sekundi sa 21 upita.